Kanggo nepaki hukum

563 netepi ukumane Ing Surat menyang Romawi Paulus nyerat: "Katresnan ora mbebayani kanggo wong liya; saengga saiki katresnan saka angger-anggering Toret » (Roma 13,10 EG). Kita kanthi alami cenderung ngowahi tembung kasebut "katresnan ngetrapake undang-undang" lan ujar: "ukum kasebut nindakake katresnan". Utamané pengin ngerti kepiye hubungan. Kita pengin ndeleng kanthi cetha utawa nyetel lapangan kanggo kepiye carane kudu ngadeg karo wong liya lan tresna. Angger-anggering Toret nyetel standar kanggo ngetrapake katresnan lan luwih gampang ngukur tinimbang yen katresnan iku cara kanggo netepi ukum.

Masalah karo argumentasi iki yaiku sawijining wong bisa netepi ukum tanpa tresna. Nanging wong ora bisa tresna tanpa nglakoni ukum. Hukum kasebut menehi pandhuan babagan carane wong sing tresna bakal tumindak. Bedane angger-angger lan katresnan yaiku yen katresnan digawe saka njero, wong diganti saka njero. Undhang-undhang, ing sisih liya, mung mengaruhi tumindak njaba, eksternal.

Iki amarga katresnan lan ukum duwe ide beda. Wong sing dituntun katresnan ora butuh pandhuan babagan carane tumindak kanthi tresna, nanging wong sing diprentahake mbutuhake. Kita wedi, yen ora ana prinsip pandhuan sing kuwat, kayata hukum sing meksa kita tumindak kanthi bener, kita bisa uga ora tumindak kanthi bener. Nanging katresnan sejatine ora sarat, amarga ora bisa dipeksa utawa dipeksa. Diwenehake kanthi gratis lan ditampa kanthi gratis, yen ora katresnan. Sampeyan bisa uga nampi loropaken utawa pangenalan, nanging ora katresnan, amarga katresnan iku dudu kahanan. Adopsi lan pangenalan biasane tundhuk karo kahanan lan asring bingung karo katresnan.

Mulané, sing diarani "katresnan" kasebut gampang gampang dilebokake nalika wong-wong sing kita tresnani ora bakal dikarepake lan panjaluk. Sayang, jinis katresnan iki mung minangka ngakoni sing kita wenehake utawa tetep gumantung saka tumindak kita. Akeh wong sing wis dirawat dening tanggi, wong tuwa, guru lan atasan kanthi cara iki, lan asring kita uga nambani mental marang bocah-bocah lan kanca manungsa.

Mbok menawa iki, kita rumangsa ora kepenak karo pikirane, iman Kristus tumrap kita, wis maremake ukum. Kita pengin ngukur wong liya kanthi prekara. Nanging kita disimpen dening sih-rahmat liwat iman lan ora butuh skala maneh. Yen Gusti Allah tresna marang kita, sanajan dosa, kepiye kita ora bisa ngormati manungsa liyane lan nolak tresnane yen ora tumindak miturut ide kita?

Rasul Paulus nerangake iki kanggo Efesus kanthi cara iki: «Pancen sih-rahmat murni sing disimpen. Sampeyan dhewe ora bisa nindakake apa-apa, nanging kanthi yakin apa sing diwenehake dening Gusti Allah. Sampeyan ora entuk kanthi nindakake apa-apa; amarga Gusti Allah ora pengin wong bisa ngandelake kasile dhewe-dhewe » (Efesus 2, 8-9 GN).

Warta sing apik yaiku sampeyan mung disimpen kanthi sih-rahmat liwat iman. Sampeyan bisa ngucapke matur nuwun banget amarga ora ana wong liya kejaba Gusti Yesus sing wis ngukur kawilujengan. Matur nuwun marang Gusti Allah babagan katresnan sing ora ana syarat-syarat, sing bakal ngluwari sampeyan lan ngowahi sampeyan dadi kawujud Kristus!

dening Joseph Tkach