Apa Gusti Yesus ngandika bab Roh Suci

383 apa yesus ngandika babagan roh suci

Aku sok-sok ngobrol karo wong sing pracaya sing kepengin mangerteni kenapa Roh Suci, uga Sang Rama lan Sang Putra, yaiku Gusti Allah - salah sawijine telu saka Trinitas. Aku biasane nggunakake conto saka Kitab Suci kanggo nuduhake kualitas lan tumindak sing ngenali Sang Rama lan Sang Putra minangka wong, lan Roh Suci digambarake ing cara sing padha karo wong. Banjur aku ngarani akeh gelar sing digunakake kanggo nyebut Roh Suci ing Kitab Suci. Lan pungkasanipun, aku bakal ngomong babagan apa sing diajokake Yesus babagan Roh Suci. Ing surat iki, aku bakal fokus marang ajaran-ajarane.

Ing Injil Yohanes, Yesus ngandhani Sang Roh Suci nganggo telung cara: Roh Suci, Roh Bebener, lan Paraclētos (tembung Yunani sing digunakake ing macem-macem terjemahan Alkitab karo penasehat, penasihat, asisten lan panglipur). Kitab Suci nedahaken bilih Yésus mboten nedahaken Roh Suci namung minangka sumber kekuwatan. Tembung paraklētos tegese "wong sing ngadeg ing sisih" lan umume diarani ing sastra Yunani minangka wong sing makili lan mbela wong ing sawijining perkara. Ing tulisané Yohanes, Yésus ngarani paraklētos lan nggunakake istilah sing padha kanggo nyebut Roh Suci.

Ing wayah sore sadurunge dibunuh, Gusti Yesus ngandhani para sakabate yen dheweke bakal ninggal dheweke (Yokanan 13,33), nanging janji ora bakal ninggalake dheweke dadi "bocah yatim" (Yokanan 14,18). Ing papan kasebut, dheweke janji, dheweke njaluk supaya bapak ngirim "comforter liyane [Paraklētos]" sing banjur bakal bebarengan karo dheweke (Yokanan 14,16). Kanthi ngandhani "liyane", Yesus nuduhake yen iku pisanan (Dhewe) lan sing bakal teka, kayadene awake dhewe, bakal dadi wong suci saka Trinitas, ora mung kekuwatan. Gusti Yesus ngladeni dheweke minangka paraklētos - ing ngarsane (sanajan ing tengah badai abot) para sakabat nemokake kekarepan lan kekuwatan supaya ninggalake "zona panglipur" kanggo gabung karo pelayanane kanggo milih kabeh manungsa. Saiki Gusti Yesus ngucap pamit lan dingerteni padha kuwatir banget. Nganti wektu iku, Gusti Yesus pancen parakan saka para sakabate (pirsani 1 Yohanes 2,1, ing pundi Gusti Yesus dipunsebat minangka "pendukung" [Paraklētos]). Sawise iku (utamane sawise Pentekosta) Roh Suci bakal dadi penasehat - penasehat, pendhita, guru lan guru sing saiki ana. Apa sing dijanjekake Yesus marang para sakabate lan apa sing dikirim dening Rama ora mung dadi kekuwatan, nanging wong - wong katelu saka Trinitas, sing dadi pelayanane ngancani lan nuntun para murid ing dalan Kristen.

Kita ndeleng karya pribadi Roh Suci ing endi wae ing Kitab Suci: ing Purwaning Dumadi 1: mabur ing banyu; ing Injil Lukas: dheweke mbayangake Maria. Disebut kaping 1 ing papat Injil, 56 kaping ing Para Rasul lan 57 kaping ing surat saka Rasul Paulus. Ing teks kasebut, kita ngenali pakaryan Roh Suci minangka wong ing pirang-pirang cara: nglipur, mulang, nuntun, peringatan; ing pilihan lan menehi hadiah, minangka dhukungan kanggo ndedonga; negesake kita minangka bocah-bocah sing diadopsi, mbebasake kita kanggo njaluk Gusti Allah dadi abba kita (Rama) kayadene Gusti Yesus. Tindakake pandhuane Gusti Yesus: nanging nalika Roh Bebener teka, Panjenengane bakal nuntun sampeyan kabeh Bebener. Amarga dheweke ora bakal ngomongake awake dhewe; nanging apa sing bakal dirungu, dheweke bakal ngandhani, lan apa sing mbesuk, dheweke bakal ngumumake marang sampeyan. Dheweke bakal ngluhurake Aku; amarga dheweke bakal njupuk saka mine lan dakwartakake marang kowe. Kabeh wong sing duwe. Mulané aku banjur ujar: Dhèwèké bakal njupuk saka mine lan dakwartakaké marang kowé (Yokanan 16,13: 15).
Ing sesambungan karo bapak lan putrane, Roh Suci nduwe tugas khusus. Tinimbang ngomong babagan awake dhewe, dheweke nunjuk wong-wong marang Gusti Yesus, sing banjur nggawa dheweke menyang Sang Rama. Tinimbang nindakake kekarepane, Sang Roh Suci nuli dadi kekarepane bapak miturut apa sing dikandhakake putrane. Kersan ilahi siji, nyawiji, triatemune Gusti Allah saka Sang Rama lumantar Sang Sabda (Yesus) lan ditindakake dening Roh Suci. Saiki kita bisa bungah lan nampa pitulung saka ngarsane pribadi Gusti Allah ing pakaryan saka Roh Suci, Paraklētos kita. Pelayanan lan pangibadah kita kagungane Gusti Allah Triune, ing telung pribadi ilahi, dadi siji, tumindak, kekarepan lan tujuane. Matur nuwun kanggo Roh Suci lan pakaryane.

Joseph Tkach

presiden
GRACE COMMUNION INTERNATIONAL


 

Judhul Roh Suci ing Kitab Suci

Roh Suci (Jabur 51,13:1,13; Efesus)

Semangat saran lan kekuwatan (Yésaya 11,2)

Roh pangadilan (Yésaya 4,4)

Roh kawicaksanan lan wedi marang Pangeran (Yésaya 11,2)

Roh rahmat lan pandonga (Zakharia 12,10)

Kekuwatan Kang Mahaluhur (Lukas 1,35)

Roh dewa (1 Korinta 3,16)

Roh Kristus (Roma 8,9)

Roh Allah sing Abadi (Ibrani 9,14)

Roh bebener (Yokanan 16,13)

Roh rahmat (Ibrani 10,29)

Roh kamulyan (1 Petrus 4,14)

Roh gesang (Roma 8,2)

Roh kawicaksanan lan wahyu (Efesus 1,17)

Comforter (Yokanan 14,26)

Semangat janji (Para Rasul 1,4-5)

Roh bocah [Adoption] (Roma 8,15)

Roh kesucian (Roma 1,4)

Roh iman (2 Korinta 4,13)