Tambang Raja Suleman (bagean 15)

WULANG BEBAS 18,10 nyatakake, "Jeneng Gusti Allah minangka benteng; wong mursid ana ing kono lan dilestarekake. "Apa tegese? Sapa jenenge Gusti Allah dadi beteng? Yagene ora Sang Prabu Suleman mratelakake, yen Gusti Allah iku minangka beteng? Kepiye carane kita bisa mbukak lan dilindungi dening asmane Gusti Allah?

Jeneng-jeneng penting ing saben masarakat. A jeneng ujar akeh babagan wong: jender, asal usul suku bangsa lan uga sudut pandang politik wong tuwa utawa brahala pop nalika jamane wis lair. Sawetara wong duwe julukan sing uga ujar saka wong liya - sapa lan sapa sejatine. Kanggo masarakat sing urip ing Timur Wétan, jenenge wong penting banget; Mangkono uga karo wong-wong Yahudi. Ibu-ibu mikir banget babagan jeneng putrane lan ndedonga kanthi pangajab yen anak bakal ngetrapake apa sing diandharake dening asmane. Kita ngerti manawa kadang dheweke ngganti jeneng wong nalika dheweke ngalami pengalaman sing bisa diganti. Jeneng-jeneng Ibrani asring katrangan ringkes babagan wong kasebut, saengga nuduhake yen ana pawongan kasebut utawa bakal ana. Contone, jeneng Abram dadi Abraham (Rama saka pirang-pirang bangsa) saengga bisa ujar manawa dheweke iku bapake akeh lan Gusti Allah makarya liwat dheweke.

Aspek karakter Allah

Gusti Allah uga nggunakake jeneng-jeneng Ibrani kanggo nerangake awake. Saben jeneng kasebut minangka gambaran saka aspek karakter lan identitase. Dheweke nggambarake sapa dheweke, apa sing wis ditindakake lan ing wektu sing padha yaiku janji kanggo kita. Contone, salah sawijining jeneng Gusti Allah Shalom tegese "Gusti iku Damai" (Richter [ruang]] 6,24). Dheweke Gusti Allah sing nggawa tentrem. Apa sampeyan wedi? Apa sampeyan resah utawa nandhang susah? Banjur sampeyan bisa ngalami katentreman amarga Gusti Allah dhewe iku katentreman. Nalika pangeran tentrem manggon ing sampeyan (Yesaya 9,6; Efesus 2,14), Panjenengane bakal marani pitulunganmu. Iki ngganti wong, ngilangi ketegangan, ngganti kahanan sing angel lan nentremake rasa lan pikirane.

Ing 1. Musa 22,14 nyebat piyambakipun Yahweh Yahweh Jireh "Gusti mirsani". Padha bisa teka marang Gusti Allah lan Count ing wong. Ing cara akeh, Gusti Allah kepengin sampeyan ngerti yen dheweke ngerti kabutuhan lan kepengin nyusoni dheweke. Sampeyan mung kudu takon dheweke. Back to PITUTUR 18,10: Solomon ngandika ana sing kabeh wis ditulis bab Gusti Allah kanthi jeneng sawijining - kaya beteng ngungkuli kita - menenga, kasetyan kang langgeng, malantaran sih pasuecan Idane, katresnan kang. Kastil dibangun nganti ewonan taun kanggo nglindhungi masyarakat saka mungsuh. Tembok dhuwur banget lan meh ora bisa ditentokake. Nalika invaders nyerang negara kasebut, wong mlayu saka desa-desa lan kothak menyang kastil amarga padha ngerti dheweke aman lan aman. Sang Prabu Suleman nyathet yen wong mursid iku tumuju marang Gusti Allah. Dheweke ora mlaku-mlaku kanthi apik nanging ora ana wektu kanggo mlayu marang Gusti Allah lan bakal aman karo dheweke. Shielded tegese direksa lan aman saka serangan.

Nanging, ana sing bisa mbantah manawa iki mung ditrapake kanggo wong sing "mung". Banjur pikirane kaya, "Aku ora cukup. Aku ora suci. Aku nggawe akeh kesalahan. Pikiranku ora ana gandhengane ... "Nanging jeneng liyane kanggo Gusti Allah yaiku Yahweh Tsidekenu" Pangadilan kita (Yeremia 33,16). Gusti Allah nyedhiyakake kita kabeneran liwat Yesus Kristus sing tilar donya kanggo dosa-dosa kita "saengga kita bisa dadi kabeneran sadurunge Gusti Allah" (2 Korinta 5,21). Mula, kita ora kudu ngupaya keadilan kanggo awake dhewe, amarga kita diyakini dening korban Yesus yen kita ngaku dhewe. Mangkono sampeyan bisa mundhak kanthi wani ing wektu sing durung mesthi lan medeni, sanajan sampeyan ora rumangsa adil.

Ancaman salah

Kita nggawe kesalahan tragis nalika kita mlayu menyang panggonan sing salah kanggo nggoleki keamanan. Ayat sabanjure ing Wulang Bebasan ngelingake kita: "Wong sugih iku kaya kutha sing padhet lan rumangsa duwe tembok sing dhuwur." Iki ditrapake ora mung kanggo dhuwit, nanging kabeh sing katon mbantu ngatasi rasa kuwatir, rasa wedi lan stres saben dina: alkohol, obat-obatan, karir, wong sing spesifik. Sang Prabu Suleman nedahake - lan saka pengalaman dhewe, dheweke ngerti yen kabeh mau mung nyedhiyakake keamanan palsu. Apa-apa kajaba Gusti Allah sing ngarep-arep keamanan ora bakal bisa menehi apa sing dibutuhake, yaiku Gusti Allah ora ide sing diserang pribadi. Jenengé bapak lan tresnane ora winates lan tanpa syarat. Sampeyan bisa duwe hubungan pribadi lan tresna karo dheweke. Nalika sampeyan ngatasi wektu sing angel, nimbali kanthi yakin manawa dheweke bakal nuntun sampeyan "demi asmane" (Jabur 23,3). Takon dheweke supaya mulang sampeyan ngerti apa dheweke.

Akeh taun kepungkur, nalika anak-anake isih enom, ana badai gedhe ing wayah wengi. A serangan kilat cedhak omah kita, supaya kita entek metu saka listrik. Anak-anak padha ketaman. Minangka petir ing amben mau ing peteng lan gludhug nguwuh-uwuh, padha nyeluk kita lan mlayu kanthi cepet kaya sing bisa kanggo kita. We nginep ing wayah wengi iki minangka kulawarga ing pesta perkawinan kita lan bojoku lan aku ngajak anak-anak kita kanthi kuat ing tangan kita. Dheweke langsung turu, percaya yen kabeh bakal dadi apik amarga Ibu lan Paus padha turu.

Preduli apa sing bakal sampeyan lalokake, sampeyan bisa ngaso karo Gusti Allah lan percaya yen Panjenengane nunggil karo sampeyan lan nyekel sampeyan. Gusti Allah diarani Yahweh Shammah (Yehezkiel 48,35) lan tegese "Iki Pangeran Yehuwah". Ora ana papane Gusti Allah ora nunggil karo sampeyan. Iki ing jaman kepungkur, saiki ana ing saiki sampeyan lan uga bakal ana ing masa depan sampeyan. Dheweke nunggil karo sampeyan ing wektu sing apik lan ala. Dheweke mesthi dadi sisih sampeyan. Mlaku-mlaku menyang asmane.

dening Gordon Green


pdf Tambang Raja Suléman (Bagean 15)