Sapa sing nemtokake tindakan kita?

Akèh sing tresna marang pandangan sing bisa ngontrol urip kita. Kita ora pengin wong liya ngomong babagan omah, kulawargané utawa keuangan, sanadyan apik kanggo nduwe wong nyalahke nalika ana masalah. Ing pikirane kalah kontrol ing kahanan tartamtu, kita aran ora nyaman lan kuwatir.

Anggonku, kaya sing kita maca ing sawetara terjemahan Alkitab lan ing buku-buku tartamtu, kita kudu dadi panuntun saka Roh Suci, lan banjur kita ora seneng. Aku ngerti yen Gusti Allah, kanthi rasa pancen, tansah ngontrol saben karya-Nya. Dheweke duwe daya kanggo nindakake kabeh karo apa wae kang dikarepake. Nanging dheweke "ngontrol" aku?

Yen dheweke nindakake, kepiye carane bisa? Anggonku dadi kaya mangkene iki: Awit aku nampi Yesus minangka Juruwilujeng kawula lan nylametaken dhumateng Gusti, kula kuwatos dening Roh Suci lan boten dosa. Nanging wiwit aku isih nglakoni dosa, aku ora bisa dikendhaleni. Lan, yen aku ora kuwasa, aku kudu duwe masalah sikap. Nanging aku ora pengin ngendhaleni uripku. Dadi aku duwe masalah sikap. Iki muni banget mirip karo bunder ganas sing diandharake dening Paulus ing Rum.
 
Mung sawetara (Inggris) terjemahan nggunakake tembung kontrol. Wong liya nggunakake frasa sing meh padha karo tur sing dipandu utawa owah-owahan kanthi pikiran. Sawetara penulis ngomongake Roh Suci babagan kontrol. Amarga aku ora dadi penggemar terjemahan sing ora cocog, aku kepengin nggayuh perkara kasebut. Aku takon asisten risetku (bojoku) goleki tembung Yunani kanggo aku. Ing Roma 8, ayat 5 nganti 9, tembung Yunani kanggo ngontrol durung digunakake! Tembung Yunani minangka "kata sarka" ("Sawise daging") lan tembung pneuma ("Sawise pikiran") lan ora duwe fungsi kontrol. Nanging, makili loro klompok wong, sing fokus ing daging lan ora nyerah marang Gusti Allah, lan sing fokus marang Roh lan nyoba ngupayakake lan manut karo Gusti. Tembung Yunani ing ayat liyane sing aku ragu ora ateges "ngontrol" uga.

Roh Suci ora ngontrol kita; dheweke ora nggunakake kekerasan. Panjenenganipun nuntun kita alon-alon nalika kita nyerah marang Panjenengane. Roh Suci ngandika kanthi swara sing tenang lan lembut. Iku nganti kita nanggapi.
 
Kita ana ing roh nalika rohé Gusti Allah manggon ing kita (Roma 8,9). Iki tegese urip miturut roh, mlaku bareng, ngurus prekara-prekara bab Gusti Allah, nyerahake karsane ing urip kita lan dituntun karo dheweke.

Kita duwe pilihan sing padha kaya Adam lan Hawa kita bisa milih urip, utawa bisa milih pati. Gusti Allah ora kepengin ngontrol kita. Dheweke ora pengin mesin utawa robot. Panjenenganipun ngersakaken kita milih gesang ing Sang Kristus, lan rohipun nuntun kita ing salebeting gesang. Iki mesthi luwih apik, amarga yen kita ngrusak kabeh lan dosa, kita ora bisa nyalahke Gusti Allah. Yen kita duwe pilihan dhewe, mula kita ora duwe sapa wae, nanging kita bisa nyalahke.

dening Tammy Tkach


pdfSapa sing nemtokake tindakan kita?