Liyane bakal nindakaken

Keyakinan umum yaiku sampeyan ora kudu nindakake tindakan amarga wong liya bakal nindakake. Wong liya bakal ngresiki meja ing restoran fast food. Wong liya bakal nulis surat menyang editor koran babagan perkara iki. Ana wong liya sing bakal ngresiki sampah ing trotoar. Mula aku uga bisa bebas bebas lan mbuwang cangkir kopi ing njabane jendela minangka supir.

Aku kudu ndemek irungku dhewe ing kene, amarga aku ora tanggung jawab nalika nindakake sikap iki. Sanajan ora mbuwang sampah ing jendhela, aku asring dadi "wong liya" kasebut. Nalika anak-anakku isih enom, aku mutusake ora lelungan, nanging kudu omah-omah karo dheweke sajrone taun kasebut. Nalika bojoku metu ing plancongan bisnis, saiki aku wis nindakake pegawean kaya biasane.

Aku asring dadi wong liya. Nalika ana kesempatan kanggo kerja ing pelayanan wanita utawa kanggo menehi ceramah, aku nuli weruh sapa sing isih bebas kajaba aku lan aku ngerti yen aku mung siji sing tangi. Aku ora kepengin banget, nanging aku asring mlumpat lan kadang ora yakin apa sing dakkandhakake "ya".

Sawetara wong ing Alkitab nyoba masrahake ajining diri lan tanggung jawab sing ana gandhengane karo wong liya, nanging durung bisa digunakake. Musa nduwe alesan sing apik supaya ora bali menyang Mesir. Gidionon takon apa Gusti Allah wis nate ngomong karo dheweke. Prajurit sing kuwat? Iku dudu aku! Yunus nyoba mlayu, nanging iwak luwih cepet tinimbang dheweke. Saben wong dadi apa sing dikarepake supaya bisa tugas kasebut. Nalika Yesus teka ing jagad iki minangka bayi, dheweke dudu sapa wae, dheweke mung siji sing bisa nindakake apa sing kudu ditindakake. Jagad sing tiba iki butuh "Gusti Allah nunggil karo kita". Ora ana wong liya sing bisa nambani wong lara lan nyepetake angin. Ora ana wong liya sing bisa ngobahake wong akeh kanthi tembung kaya dheweke bisa wareg karo mung kranjang iwak. Ora ana wong liya sing bisa ngrampungake kabeh ramalan ing Prajanjian Lawas kaya dheweke.

Gusti Yesus ngerti sebabe dheweke tekan ing jagad iki lan isih ndedonga ing kebon supaya bocah kasebut kudu ngliwati dheweke. Nanging, dheweke nambah panjaluk kasebut "yen sampeyan pengin" lan ndedonga supaya ora dadi kekarepane, nanging karsane bapak. Gusti Yesus ngerti manawa ora ana wong sing bakal njupuk salib kanggo dheweke amarga ora ana wong liya sing getih bisa mbebasake manungsa saka dosa.

Dadi wong Kristen asring uga ateges dadi wong sing tanggung jawab lan muni, "Aku bakal nindakake!" Gusti Yesus nimbali kita dadi wong sing mangsuli dhawuhe supaya netepi dhawuhe kerajaan supaya tresna marang sedulur.

Dadi aja nganti katon ngiwa lan nengen menyang wong liya, nanging apa sing kudu ditindakake. Muga-muga kita kabeh padha kaya Yesaya, sing mangsuli marang Gusti Allah: "Iki aku, kirimake!" (Yésaya 6,5).

dening Tammy Tkach


pdfLiyane bakal nindakaken