Rong pesta

636 loro pesta Katrangan sing paling umum saka swarga, lungguh ing méga, nganggo klambi, lan muter clempung ora ana gandhengane karo kepiye tulisan suci nggambarake swarga. Beda, ing Kitab Suci nggambarake swarga minangka festival sing hebat, kaya gambar kanthi format super-gedhe. Ana panganan sing enak lan anggur sing apik ing perusahaan sing hebat. Iki minangka resepsi pesta paling gedhe ing salawas-lawase lan ngrayakake pesta Kristus karo greja. Kekristenan percaya karo Gusti Allah sing pancen bungah lan kepengin banget ngrayakake bebarengan karo kita. Saben kita nampa undhangan pribadi ing pesta pesta iki.

Waca tembung ing Injil Matius: «Kraton swarga kaya raja sing ngatur pesta kanggo putrane. Banjur dikongkon para abdiné ngundang tamu-tamu teka ing acara mantenan. nanging dheweke ora gelem teka. Nuli utusan batur liyane lan dikandhani, Kandhani tamu-tamu, lah, aku wis nyiyapake dhaharan, sapi lan sapi ku wis disembeleh, lan kabeh wis siyap; Ayo manten! " (Matéus 22,1: 4).

Sayange, kita ora yakin manawa bakal nampa undhangan kasebut. Masalah kita yaiku panguasa jagad iki, yaiku setan, uga ngajak kita menyang pesta. Kayane kita ora cukup cerdas kanggo ndeleng manawa rong festival kasebut pancen beda banget. Bentenipun dhasar yaiku nalika Gusti pengin mangan karo kita, setan kepengin mangan kita! Tulisan jelas. «Ati-ati lan awas; amarga mungsuhmu, setan, mlaku-mlaku kaya singa sing ngerungok lan nggoleki sapa sing bakal dipangan » (1 Petrus 5,8).

Napa angel banget?

Aku kepengin ngerti kenapa manungsa angel banget milih ing pista Allah lan setan, ya ing antarane Gusti Allah, Pencipta kita, lan Setan, sing pengin ngrusak kita. Mungkin amarga kita ora yakin apa hubungan sing dikarepake ing urip dhewe. Hubungane manungsa kudu kaya pesta. Cara kanggo menehi nutrisi lan bangunan liyane. Proses sing urip, tuwuh, lan diwasa nalika nulungi wong liya supaya urip, tuwuh, lan diwasa uga. Nanging, bisa uga ana parodi sing diabolik nalika tumindak kaya meriam.

Panulis Yahudi Martin Buber ujar manawa ana rong jinis hubungan. Dheweke nggambarake siji jinis minangka "Hubungan I-You" lan liyane minangka "Hubungan I-It". Ing sesambetan I-You, kita dianggep saben liyane padha. Kita nemokake siji liyane, sinau saka siji liyane lan ngormati siji liyane padha karo. Nanging, ing sesambungan I-id, kita biasane dianggep siji liyane minangka wong sing ora padha. Iki sing kita lakoni nalika ndeleng wong mung minangka panyedhiya layanan, sumber kesenengan, utawa sarana kanggo entuk keuntungan utawa tujuan pribadi.

Ngegungake dhiri

Nalika nulis tembung kasebut, ana wong ing pikiranku. Ayo diarani Hector, sanajan iku dudu jeneng asline. Aku isin ngomong yen Hector minangka ulama. Nalika Hector mlaku ing ruangan, dheweke nggoleki wong sing penting. Nalika uskup ana, dheweke bakal nyedhaki dheweke langsung lan ngobrol. Yen ana walikota utawa pejabat sipil liyane, iki uga bakal kedadeyan. Semono uga pengusaha sing sugih. Amarga aku dudu siji, dheweke arang repot ngomong karo aku. Aku sedhih banget nalika ndeleng Hector wis garing pirang-pirang taun, ing babagan jabatan lan, aku wedi, miturut jiwane dhewe. Kita butuh sesambetan I-You yen kepengin tuwuh. Hubungan I-id babar pisan ora padha. Yen nganggep wong liya minangka panyedhiya layanan, pakan karier, lan watu tanjakan, kita bakal nandhang sangsara. Urip kita bakal mlarat lan jagad iki uga bakal mlarat. Hubungan I-sampeyan minangka swarga. Iki ora kaya hubungan I-It.

Kepiye carane sampeyan ngetrapake skala hubungan? Kepiye carane sampeyan ngrampungake tukang pos, wong sampah, prawan cilik ing checkout supermarket? Kepiye sampeyan ngrampungake wong sing sampeyan kenal ing omah, blanja, utawa ing kegiatan sosial? Yen sampeyan nyopir mobil, kepiye cara sampeyan ngobati pejalan kaki, pengendara sepeda utawa motor liyane? Kepiye sampeyan ngrampungake wong sing luwih murah ing tatanan sosial tinimbang sampeyan? Kepiye carane ngrawat wong sing butuh? Minangka ciri khas wong sing hebat banget, dheweke nggawe wong liya uga rumangsa hebat, dene wong-wong cilik lan semangat semangat cenderung tumindak sing beda.

Sawetara taun kepungkur aku duwe sebab kanggo nulis menyang Uskup Agung Desmond Tutu. Aku nampa surat tulisan tangan saka dheweke sing isih dakkarepake nganti saiki. Wong iki cukup gedhe kanggo wong liya rumangsa uga gedhe. Salah sawijining sebab sukses tenan Komisi Kebenaran lan Rekonsiliasi ing Afrika Selatan yaiku rasa hormat sing dituduhake kanggo kabeh wong sing ditemoni, malah sing kayane ora pantes. Dheweke nawakake kabeh hubungan H-I kanggo kabeh wong. Ing serat iki, dheweke nggawe aku rumangsa padha - sanajan aku yakin ora. Dheweke mung latihan kanggo pesta ing swarga, ing ngendi kabeh wong bakal melu pesta kasebut lan ora ana sing dadi panganan singa. Banjur, kepiye kita bisa yakin bakal nindakake perkara sing padha?

Rungokake, nanggapi lan hubungane

Kaping pisanan, kita kudu ngrungokake undhangan pribadi saka Gusti kanggo kita. Kita ngrungokake dheweke nganggo tulisan suci sing beda-beda. Salah sawijining teks sing paling misuwur asale saka Wahyu. Dheweke ngajak kita supaya Yesus mlebu ing urip kita: «Lha, aku ngadeg ing ngarep lawang lan nuthuk. Yen ana wong krungu swaraku lan mbukak lawang, aku bakal mlebu lan komuni karo dheweke lan dheweke karo aku » (Wahyu 3,20). Iki minangka undhangan kanggo pesta ing swarga.

Kapindho, sawise ngrungokake undhangan iki, kita kudu nanggapi. Amarga Yesus jumeneng ing lawanging ati kita, nuthuk lan ngenteni. Dheweke ora nendhang lawang. Kita kudu mbukak, ngundang dheweke ing ambang, nampa dheweke ing meja kasebut minangka Penebus, Juruwilujeng, kanca lan sedulur, sadurunge bakal mlebu urip kanthi kuwarasan lan kuwasa.

Sampeyan uga kudu miwiti siyap-siyap kanggo pesta ing swarga. Kita nindakake kanthi nggabungake akeh hubungan I-Thou menyang urip kita, amarga sing paling penting babagan pesta ing swarga, kaya sing disedhiyakake ing Alkitab, dudu panganan utawa anggur, nanging hubungane. Kita bisa nggawe sesambetan ing kahanan sing paling ora dikarepake nalika kita siyap.
Ayo dakcritakake crita sejatine. Pirang-pirang taun kepungkur aku plancongan menyang Spanyol karo kanca lan kanca sing dakkenal. Ing sawijining dina, kita mlaku-mlaku ing njaba kutha lan kita bakal ilang banget. Kita rampung ing wilayah rawa sing ora ngerti kepiye maneh ing tanah garing. Endi cara bali menyang kutha sing asale. Sing luwih parah, wis sore lan awan wiwit surem.

Ing kahanan sing angel iki, kita ngerti ana wong Spanyol rambut panjang sing nyedhaki rawa liwat rawa. Dheweke kulit peteng lan jenggot lan nganggo klambi lan celonone mancing gedhe. Kita nyeluk dheweke lan njaluk tulung. Aku gumun, dheweke njupuk aku, nyelehake pundhakku, lan nggawa aku menyang sisih liyane, nganti aku ditetepake ing dalan sing padhet. Dheweke nindakake perkara sing padha kanggo saben klompok banjur nuduhake cara sing kudu dituju. Aku njupuk dompet lan menehi sawetara tagihan. Dheweke ora pengin salah sawijine.

Nanging, dheweke njupuk tanganku lan salaman. Dheweke uga salaman karo wong liya ing grup sadurunge tetep aman lan aman. Aku kelingan banget isinku. Aku wis menehi hubungan I-It lan dheweke wis ganti karo salaman "I-You".

Kita ora nate ndeleng dheweke maneh, nanging asring aku mikir babagan dheweke. Yen aku teka ing pesta ing swarga, aku ora bakal kaget yen nemokake dheweke ing antarane para tamu. Gusti Allah mberkahi. Dheweke nuduhake cara - kanthi luwih saka siji pangertene!

dening Roy Lawrence