Iman - ndeleng sing ora katon

533 pracaya marang sing ora katon Ana sawetara minggu sing isih ana sadurunge kita ngrayakake kematian lan kebangkitan Yesus. Loro-lorone iku kedadeyane nalika Yesus seda lan katangekake. Ingkang wiwitan, kita seda sareng kaliyan panjenenganipun. Lan bab kapindho yaiku yen kita wungu karo dheweke.

Rasul Paulus ngetren kanthi cara kaya mangkene: «Yen sampeyan saiki wis dakangkat karo Kristus, goleki apa sing ana ing ndhuwur, ing endi Sang Kristus lagi lenggah ing sisih tengen Gusti Allah. Nggoleki apa sing kasebut ing ndhuwur, dudu apa sing ana ing bumi. Amarga sampeyan wis mati, lan urip sampeyan didhelikake karo Kristus ing Gusti Allah. Nanging yen Kristus, urip sampeyan, wis dibukak, sampeyan uga bakal dicethakake karo Panjenengane kanthi kamulyan » (Kolose 3,1: 4).

Nalika Kristus mati ing salib kanggo dosa-dosa kita, kabeh manungsa tiwas ana, kalebu sampeyan lan kula, ing rasa spiritual. Kristus mati minangka wakil kita, ing panggonan kita. Nanging ora mung minangka pengganti, dheweke seda lan ngadeg minangka perwakilan saka wong mati. Iki tegese nalika seda lan diwiwiti, kita seda bareng karo dheweke lan ditangekake bareng karo dheweke. Punika tegesipun Sang Rama nampi kita ing salebeting punapa kita ing Sang Kristus, Putra ingkang dipun tresnani. Gusti Yesus nggambarake kita sadurunge Sang Rama ing kabeh kita nindakake supaya kita ora maneh sing nindakake, nanging Kristus ing kita. Ing Gusti Yesus kita dibébasaké saka panguwasaning dosa lan paukumané. Lan ing Yesus, kita duwe urip anyar ing Panjenengane lan Sang Rama liwat Roh Suci. Kitab Suci nyebataken lair malih utawi saking ing nginggil. Kita lair saka ndhuwur liwat daya Roh Suci kanggo manggon urip sing kebak ing dimensi spiritual anyar.

Miturut ayat sing kita wis maca, uga sawetara ayat liyane, kita manggon karo Kristus ing kraton swarga. Dhewe seda banjur mati lan urip anyar. Padha saiki dadi titah anyar ing Kristus. Kabeneran sing nyenengake dadi titah anyar ing Kristus yaiku kita saiki dianggep karo dheweke lan dheweke karo kita. Kita kudu nganggep kita dhewe minangka kapisah, adoh saka Kristus. Urip kita diselehake karo Kristus ana ing Gusti Allah. Kita bener-bener dianggep karo Kristus. Uripe urip ana ing dheweke. Panjenenganipun punika gesang kita. We are one with him. Kita manggon ing kono. We are not just inhabitants earthly; Kita uga dadi penghuni ing langit. Aku seneng nggambarake minangka manggon ing zona wektu loro - zona wektu, fisik, lan langgeng, langgeng. Iku gampang kanggo ngomong iku. Iku luwih angel kanggo ndeleng wong-wong mau. Nanging wong-wong mau pancen bener, senadyan kita bisa ngrebut kabeh masalah saben dina.

Paulus njaluk kita supaya ora katon sing katon, nanging kanggo musatake kahuripan: «Mangkono kita ora kesel; nanging yen wong njaba kita bakal rusak, batin sing anyar dianyari. Amarga kasusahan kita, yaiku temporal lan cahya, nggawe kamulyan sing abadi lan gedhe, kita ora katon ing sing katon nanging ora katon. Amarga apa sing katon ana temporal; nanging sing ora katon iku langgeng » (2 Korinta 4,16: 18).

Sing tepat titik. Punika inti saka iman. Nemtokake kasunyatan anyar iki sing sampeyan ana ing Kristus ngganti kabeh pikiran sampeyan, kalebu apa sing saiki ana. Nalika sampeyan ndeleng Gusti Yesus sing manggen ing sampeyan, iku ndadekake beda gedhe babagan carane sampeyan bisa ngatasi karo urusane urip saiki.

dening Joseph Tkach