Lair prawan saka Yesus

422 prawan kembar Yesus Yesus, Putrane Gusti Allah sing langgeng, dadi manungsa. Tanpa kedadeyan iki, ora bisa ana kekristenan sing bener. Rasul Yohanes ngetrapake kaya mangkene: Sampeyan kudu ngerteni roh saka Gusti Allah: Iki kabeh roh sing ngakoni manawa Gusti Yesus Kristus rawuh ing daging; lan saben roh sing ora ngakoni Gusti Yesus iku dudu saka Gusti Allah. Lan iku roh Antikristus sing sampeyan wis krungu wis teka, lan saiki wis ana ing jagad iki (1 Yokanan 4,2-3).

Lair prawan saka Gusti Yesus nyatakake yen Putraning Allah dadi manungsa kanthi manut nalika tetep ana - yaiku Putraning Allah kang langgeng. Kasunyatan bilih ibunipun Yesus, Maria, minangka prawan, minangka tandha bilih piyambakipun mboten naté ngandhut jalaran inisiatif utawi partisipasi manungsa. Konsep salut ana ing kandhungane Maryam yaiku nyambut gawe dening Roh Suci, sing nyathetake sifat manungsa Maryam karo sifat ilahi saka Putraning Allah. Putrane Gusti Allah banjur ngetrapake manungsa kabeh: saka lahir nganti mati, nganti kebangkitan lan minggah, lan saiki urip ing salawas-lawase ing kamulyaning manungsa.

Ana wong sing seneng nyatakake yen lair saka Gusti Yesus minangka mukjijat Allah. Skeptics iki nyatakake rekaman Alkitab lan kepercayaan kita. Aku nemokake keberatan sing cukup paradoks, amarga nalika dheweke nganggep kelahiran prawan lan ora mungkin kedadeyan, dheweke makili versi lair prawan dhewe ing konteks rong klaim dhasar:

1. Padha ngaku yen alam semesta metu saka apa-apa, saka apa-apa. Maksudku, kita duwe hak nelpon yen mukjizat, sanajan wis ngandika wis teka tanpa waé lan makna lan tujuan. Nalika kita ngerteni sing luwih jero, ora ana apa-apa, dadi cetha yen iki minangka ngimpi pipa. Ora ana owah-owahan sing ditemtokake kaya fluktuasi kubah ing ruang kosong, umpluk kosmik utawa akumulasi tanpa wates multiverse. Ing tembung liyané, panggunaan pemanggih saka apa-apa ora bisa nyirnakake, amarga apa wae sing dipenuhi karo apa-apa - sing metu saka Universe sing metu!

2. Wong-wong mau ngaku manawa urip digawe saka inanimate. Kanggo aku, pratelan iki luwih akeh "adoh banget" tinimbang kapercayan manawa Yesus lair saka prawan. Sanajan kasunyatan ilmiah sing wis bukti, yen mung urip saka urip, nanging sawetara bisa percaya yen urip asale ora sup primordial. Sanajan ilmuwan lan matématikawan nyatakaké impositas sing ora ana kedadeyan kasebut, nanging sawetara luwih gampang percaya yen ana mukjijat sing ora ana artine tinimbang mukjijat nyata prawan lair Yesus.

Senajan skeptics makili model dhewe saka Lair prawan, padha ndeleng game sing padha dipoyoki Kristen amarga padha pracaya ing lair prawan saka Gusti Yesus, kang mbutuhake Ajaib Allah pribadi sing ngrambah kabeh tumitah. Ora ana sing kudu nganggep yen wong-wong sing nganggap inkarnasi minangka ora mungkin utawa ora bisa nggunakake rong standar sing beda?

Kitab Suci mulang manawa lair prawan iku pratandha mukjijat saka Gusti Allah (Yesaya 7,14), sing dirancang kanggo ngrampungake karsane. Panganggone bola-bali judhul "Putrane Gusti Allah" negesake manawa Kristus minangka wanita (lan tanpa keterlibatan wong lanang) dikandung lan lair kanthi kuwasa Gusti Allah. Rasul Petrus negesake manawa kedadeyan iki: amarga kita ora ngetutake dongeng sing rumangsa nalika kita martakake kekuwatan lan tekane Gusti Yesus Kristus; nanging kita wis ndeleng kamulyane kanggo awake dhewe (2. Petrus 1,16).

Katrangan saka Rasul Petrus nyedhiyakake refutasi sing jelas lan conclusive saka kabeh klaim yen akun inkarnasi, kalebu lair pandhuane Yesus, minangka mitos utawa legenda. Kasunyatan prawan prawan menehi kesaksian tumrap mukjizat konsepsi adikodrati liwat makhluk Allah, pribadi tumitah. Lair saka Kristus ana alam lan normal ing kabeh babagan, kalebu kabeh periode ngandhut manungsa ing guwa Maria. Supaya Gusti Yesus bisa nebus saben aspek manungsa, dheweke kudu njupuk kabeh, ngatasi kabeh kelemahane, lan mbangun manusane saka awal nganti rampung. Supaya Gusti bisa ndandani kesalahan sing dituntunake antarané wong lan wong, Gusti Allah kudu mbatalake apa sing wis ditindakake manungsa.

Kanggo Gusti Allah kanggo nyetujoni karo kita, dheweke kudu teka awake dhewe, ngumumake awake, nrima kita, lan banjur nggawa kita marang awake dhewe, wiwit saka akar asli manungsa sing bener. Lan iki pancen wis ditindakake dening Gusti Allah ing wong Putraning Allah kang langgeng. Nalika piyambakipun tetep kanthi Gusti Allah, piyambakipun dados sampurna salah satunggal saking kita, saengga ing lan panjenenganipun kita saged gadhah sesambetan lan komuni kaliyan Sang Rama, ing Sang Putra, lumantar Roh Suci. Penulis Surat menyang Ibrani nunjukake bebener sing apik banget iki ing ukara-ukara ing ngisor iki:

Amarga bocah-bocah saiki dadi daging lan getih, dheweke uga nate dianggep padha, saengga sedane bakal njupuk kekuwatan saka wong-wong sing ngontrol pati, yaiku Iblis, lan bakal ngluwari dheweke liwat wedi mati sajrone urip Mesthi dadi abdi. Amarga dheweke ora ngurus malaekat, nanging dheweke ngurus para putrane Rama Abraham. Pramila piyambakipun kedah dados sadherek-sadherekipun, satemah dheweke bakal dadi sih-rahmat lan Imam Agung sing setya ana ing ngarsane Gusti Allah kanggo mbebasake dosa-dosa wong (Ibrani 2,14-17).

Nalika dheweke pisanan rawuh, Putrane Gusti Allah secara harfiah dadi Immanuel ing sajroning Yesus saka Nasaret (Gusti Allah karo kita, Matius 1,23). Lair prawan saka Gusti Yesus minangka woro-woro Gusti Allah yen bakal ndandani kabeh babagan urip wiwit wiwitan nganti pungkasan. Ing dina kapindho dheweke, sing durung teka, Gusti Yesus bakal ngatasi lan ngalahake kabeh piala kanthi mungkasi kabeh rasa lara lan pati. Rasul Yohanes ngetrapake kaya mangkene: Lan sing lenggah ing dhampare nuli ujar: Lah, aku nggawe kabeh anyar (Pdt. 21,5).

Aku weruh wong diwasa nangis lan ndelok lair bayi. Kadhangkala kita kanthi bener ngomong "Ajaib lair". Muga-muga sampeyan ndeleng lair saka Gusti Yesus minangka mukjijat saka lair saka wong sing bener "ndadekake kabeh anyar".

Ayo padha bareng-bareng nyanyi bareng mirsani kelahiran Yesus.

Joseph Tkach

presiden
GRACE COMMUNION INTERNATIONAL


pdfLair prawan saka Yesus