Sinten punika musuh kula?

Aku ora bakal lali karo dina sing tragis ing Durban, Afrika Selatan. Aku umur 13 taun lan main tag ing halaman ngarep karo sedulur, sedulur lan kanca-kanca ing dina sing apik banget nalika ibuku nelpon kulawarga ing omah. Rasane nangis nalika dheweke nyekel artikel koran sing nglaporake seda bapakku sing parah ing Afrika Wétan.

Kahanan nalika patine nyebabake sawetara tandha pitakon. Nanging, kabeh kayane nuduhake manawa dheweke dadi korban Perang Mao Mao, sing kedadeyan saka 1952 nganti 1960 lan sing diarahake nglawan penguasaan kolonial Kenya. Klompok paling aktif ing konflik bersenjata yaiku saka Kikuyu, suku paling gedhe ing Kenya. Sanajan clash kasebut utamane diarahake marang kekuwatan kolonial Inggris lan pemukim kulit putih, ana uga bentrokan ganas antarane Mao Mao lan warga Afrika sing setia. Bapakku dadi mayoritas ing resimen Kenya nalika semana lan main peran penting ing perang lan mulane kalebu ing dhaptar sing misuwur. Aku ngalami emosional, bingung, lan nesu banget nalika isih enom. Siji-sijine sing dakelingi yaiku kelangan bapak sing dak tresnani. Iki ora suwe sawise perang rampung. Dheweke wis ngrencanakake pindhah menyang Afrika Selatan karo kita sawetara wulan. Nalika semana aku ora ngerti sebabe perang lan aku ngerti yen bapakku nglawan organisasi teroris. Dheweke dadi mungsuh sing nyebabake akeh kanca padha kepleset!

Kita ora mung kudu ngatasi kerugian traumatik, nanging uga ngadhepi kasunyatan manawa kita bisa ngalami urip mlarat amarga pejabat negara ora gelem mbayar regane properti ing Afrika Wétan. Ibuku banjur nemoni tantangan golek gaweyan lan ngasuh limang bocah sekolah kanthi gaji sing sithik. Sanajan ngono, ing taun-taun sabanjure, aku tetep setya karo agama Kristen lan ora nesu lan nesu marang wong-wong sing tanggung jawab patine bapakku.

Ora ana cara liya

Tembung-tembung sing diucapake dening Yesus nalika digantung ing kayu salib, ndeleng wong-wong sing nyalahake, moyoki, mecut, dipaku ing kayu salib lan ndeleng dheweke seda banget, nglipur aku nalika lara: «Rama, ngapura amarga dheweke ora ngerti apa sing ditindakake. "
Penyaliban Yesus sing disalib dening pimpinan agama sing mbenerake dhewe ing jaman kasebut, para ahli Toret lan wong Farisi, kebungkus ing politik, panguwasa lan rasa kepenak ing jagad dhewe. Dheweke tuwuh ing jagad iki lan pancen duwe oyot ing pola pikirane dhewe-dhewe lan tradhisi budaya nalika semana. Pesen sing diwartakake Yesus nduwe ancaman serius yen isih ana ing jagad iki, mula dheweke ngrancang rencana kanggo nggawa dheweke diadili lan disalib. Pancen salah banget, nanging dheweke ora weruh cara liya.


Prajurit Roma minangka bagean saka jagad liyane, bagean saka aturan imperialis. Dheweke mung nuruti prentah saka atasane kaya sing bakal ditindakake prajurit setya liyane. Dheweke ora weruh cara liya.

Aku uga kudu ngadhepi kayektenan: pemberontak Mao Mao kejiret ing perang jahat yaiku babagan kaslametan. Kebebasan sampeyan dhewe wis kompromi. Dheweke tambah gedhe percaya marang sebabe lan milih rute panganiaya kanggo ngamanake kebebasan. Dheweke ora weruh cara liya. Pirang-pirang taun mengko, ing taun 1997, aku diundang dadi pembicara ing rapat ing cedhak Kibirichia, wilayah Meru wétan Kenya. Iki minangka kesempatan sing nyenengake kanggo njelajah dhasar lan nuduhake garwane lan anak-anakku sing apik tenan ing Kenya, lan dheweke seneng banget.

Ing pidato pambuka aku ngobrol babagan masa kanak-kanak sing aku seneng ing negara sing apik iki, nanging ora nyritakake babagan sisih peperangan lan kematian bapakku. Ora suwe sawise dak tampilake, ana wong lanang tuwa sing duwe rambut abu-abu marani aku, mlaku ing kruk lan mesem gedhe banget. Diubengi klompok sing antusias udakara wolung putu, dheweke njaluk aku lungguh amarga dheweke pengin menehi katrangan.

Wayahe keprungu kejutan sing ora dikarepake. Dheweke terus terang babagan perang lan kepiye dheweke ngalami perang minangka anggota Kikuju. Aku krungu babagan konflik liyane. Dheweke ujar manawa dheweke minangka bagean saka gerakan sing pengin urip bebas lan kerja ing tlatah sing dijupuk saka dheweke. Susah, dheweke lan ewonan wong liya sing tresna ilang, kalebu wanita lan bocah-bocah. Pria Kristen sing apikan ati iki banjur nyawang aku karo mripat sing kebak katresnan lan ujar, "Aku nuwun sewu amarga kelangan bapakmu." Aku angel ngempet tangis. Ing kene, kita ngomong dadi wong Kristen sawetara dekade mengko, sawise sadurunge dadi pihak sing nentang salah sawijining perang paling kejem ing Kenya, sanajan aku mung bocah sing naif nalika konflik kasebut.
 
Kita langsung nyambung ing kekancan sing jero. Sanajan aku ora nate nangani para wong sing tanggung jawab amarga tiwase bapakku, aku rumangsa rekonsiliasi banget karo sejarah. Filipi 4,7 banjur mikir aku: "Lan tentrem-rahayu saka Gusti Allah, sing luwih dhuwur tinimbang kabeh nalar, njaga ati lan pikiranmu ana ing Sang Kristus Yesus." Katresnan, katentreman lan sih-rahmating Allah nyawiji kita dadi satunggaling ngarsanipun. Asal-usul kita ing Sang Kristus nyebabake marasake awakmu, ngilangi siklus rasa sakit sajrone urip kita urip. Rasa lega lan mardika sing ora bisa diterangake kabeh ngisi kita. Cara sing digawe Gusti Allah nyawiji nggambarake muspra perang, konflik lan permusuhan. Ing kasus umum, ora ana pihak sing menang tenan. Mundhung banget nalika ndeleng wong-wong Kristen nglawan wong-wong Kristen kanggo tujuane. Ing jaman perang, loro-lorone ndedonga marang Gusti Allah lan njaluk marang dheweke ngadeg ing sisihane, lan nalika tentrem, wong-wong Kristen sing padha bisa dadi kanca siji lan sijine.

Learning kanggo nglirwaaken

Pertemuan sing ngganti urip iki mbantu aku luwih ngerteni ayat-ayat Alkitab sing ngomong babagan tresna marang mungsuh (Lukas 6,27-36). Kejaba kahanan perang, uga kalebu takon sapa mungsuh lan mungsuh kita? Kepiye wong sing saben dina ketemu? Apa kita nuwuhake rasa sengit lan nolak wong liya? Mungkin nglawan bos, sing ora cocog karo sapa? Mungkin nglawan kanca sing dipercaya sing wis nglarani kita? Mungkin marang tangga teparo sing kita regejegan?

Teks saka Lukas ora nglarang tumindak sing salah. Nanging, yaiku supaya tetep nggambarake gambaran utama kanthi nindakake pangapura, sih-rahmat, kabecikan lan rekonsiliasi lan dadi wong sing diarani Kristus. Yaiku babagan sinau tresna kaya sing dikasihi dening Gusti Allah nalika kita diwasa lan tuwuh dadi wong Kristen. Kepahitan lan penolakan kanthi gampang nggawa kita dadi tawanan lan bisa ngontrol. Sinau ngeculake kanthi nyerahke tangane Gusti Allah kahanan sing ora bisa dikontrol lan dipengaruhi nggawe prabédan nyata. Ing Yohanes 8,31: 32, Yesus ngajak kita ngrungokake pangandikane lan tumindak miturut: «Yen sampeyan netepi tembungku, sampeyan bakal dadi muridku lan bakal ngerti sejatine, lan kasunyatane bakal mbebasake sampeyan. ” Iki minangka kunci kebebasan ing katresnan.

dening Robert Klynsmith


pdfSinten punika musuh kula?