Tambang Raja Suleman (bagean 14)

Aku ora bisa ngatasi Basil nalika maca Wulang Bebasan 19,3. Wong ngrusak uripe amarga kabodhoane dhewe. Napa Gusti Allah mesthi disalahake lan diapusi amarga iki? Basil? Sinten kemangi Basil Fawlty minangka karakter utama acara komedi Inggris sing sukses banget Fawlty Towers lan dimainake dening John Cleese. Basil minangka wong sing sinis, ora sopan, paranoid sing mbukak hotel ing kutha pinggir segara ing Todquay, Inggris. Dheweke nesu marang wong liya kanthi nyalahake kabodhoane dhewe. Korbane biasane dadi pelayan Spanyol, Manuel. Kanthi ukara Nuwun sewu. Dheweke saka Barcelona. Basil nyalahake dheweke amarga kabeh wong lan kabeh wong. Ing sawijining adegan, Basil kelangan saraf banget. Ana geni lan Basil nyoba golek kunci kanggo pemicu alarm geni kanthi manual, nanging dheweke salah nyelehake tombol kasebut. Tinimbang wong utawa obyek kaya biasane Nyalahake (kaya mobil) kanggo kahanan kasebut, dheweke ngepelake tangane menyang langit lan surak sinis matur nuwun Gusti! Matur nuwun kanthi sanget! Apa sampeyan kaya Basil? Apa sampeyan terus salah karo wong liya lan uga Gusti Allah yen ana sing ala?

  • Yen sampeyan melu ujian, sampeyan ngomong aku bener lulus, nanging guru mung ora kaya aku.
  • Yen sampeyan kelangan kasabaran, apa amarga sampeyan pancen provokatif?
  • Yen tim sampeyan kalah, apa amarga wasit bias?
  • Yen sampeyan duwe masalah kesehatan mental, mesthine wong tuwane, adik-adik, kakek-nenek?

Sampeyan bisa nerusake dhaptar kaya sing disenengi. Nanging kabeh padha duwe prekara siji: ide sampeyan mesthi mung korban salah. Nyalahake wong liya kanggo tumindak ala ora mung masalah Basil - iki uga ana ing alam lan kalebu bagean saka kulawarga. Nalika nyalahake wong liya, kita nindakake persis kaya sing ditindakake dening para leluhur. Nalika dheweke ora nolak Gusti Allah, Adam nyalahke Eva lan Gusti Allah, lan Eva terus nyalahake (Pangentasan 1, 3-12).
 
Nanging kenapa padha nanggapi cara iki? Jawaban kasebut mbantu kita mangerteni apa sing nggawe kita wong-wong sing kita saiki iki. Malah saiki, skenario iki isih dumadi. Mbayangno pemandangan iki: Setan nerangake Adam lan Hawa lan entuk mangan mangan saka wit. Tujuane kanggo ngalahake rencana Allah kanggo wong-wong mau lan wong-wong sing teka sawise dheweke. Cara Sétan? Panjenenganipun nyatakake goroh. Sampeyan bisa dadi kaya Gusti Allah. Carane sampeyan bakal nanggepi yen sampeyan Adam lan Hawa lan krungu tembung kasebut? Padha katon watara lan ndeleng kabeh iku sampurna. Gusti Allah iku sampurna, dheweke wis nggawe donya sing sampurna lan nduweni kontrol total ing donya sing sampurna lan kabeh sing ana ing kono. Dunia sampurna iki mung kanggo Gusti Allah sing sampurna.

Iku ora angel kanggo mbayangake apa sing dipikirake Adam lan Hawa:
Yen aku bisa dadi kaya Gusti, aku pancen sampurna. Aku bakal dadi sing paling apik lan duwe kendali lengkap babagan urip lan kabeh sing ana ing sekitar aku! Adam lan Hawa tumiba ing dhemit Iblis. Dheweke ora nglirwakake dhawuhe Gusti Allah lan mangan woh sing dilarang ing kebon kasebut. Dheweke ngganti bebener Gusti Allah kanthi ngapusi (Roma 1,25). Sing nggegirisi, dheweke ngerti yen dheweke ana apa-apa. Samsaya Awon - kurang saka sawetara menit kepungkur. Sanajan dheweke diubengi karo katresnan sing ora ana watese Gusti Allah, dheweke bakal ilang kabeh rasa seneng. Dheweke isin, isin lan isin karo sirno. Ora mung dheweke ora nolak Gusti Allah, nanging dheweke wis ngerti yen dheweke ora sampurna lan dheweke ora ngontrol apa wae - kabeh pancen ora cocog. Pasangan kasebut, sing ora kepenak maneh ing kulit lan pikirane ditutupi peteng, nggunakake godhong anjir minangka tutup darurat, nggunakake godhong ara minangka sandhangan darurat lan nyoba ndhelikake rasa isin. Aku ora bakal ngandhani yen aku pancen ora sampurna - sampeyan ora bakal ngerti apa sing sejatine aku amarga aku isin. Urip dheweke saiki adhedhasar asumsi yen mung bisa ditresnani yen sampurna.

Pancen kaget yen kita isih berjuang karo pikirane kaya "Aku ora ana regane lan ora penting maneh"? Dadi ing kene kita entuk. Pangertosan Adam lan Hawa babagan kersane Gusti Allah lan sapa wae dheweke wis bingung. Sanajan ngerti babagan Gusti, dheweke ora pengin nyembah utawa matur nuwun karo Gusti Allah. Piyambakipun miwiti nggawe ide-ide bab Gusti Allah, lan pikirane dadi peteng lan dadi bingung (Roma 1,21 Kitab Suci Guna Anyar). Kaya uwuh beracun sing dibuwang ing kali, goroh iki lan apa sing diasilake wis nyebar lan kontaminasi manungsa. Godhong buah isih diolah nganti saiki.

Nggawe wong liya sing tanggung jawab kanggo nggoleki lan nggoleki alasan iku topeng ageng sing kita nyiyapake amarga kita ora bisa ngakoni dhewe lan wong liya yen kita apa-apa nanging sampurna. Mulane kita ngapusi, kita exaggerate lan nggoleki pelakune wong liya. Yen ana sesuatu sing ora dikarepake ing kantor utawa ing omah, iku ora salah. Kita nganggo topeng iki kanggo ndhelikake raos lan kawirangan kita. Cukup katon! Aku sampurna. Kabeh bisa dianggo ing uripku. Nanging ing topeng topeng iki ana: Yen sampeyan ngerti aku minangka aku pancene, sampeyan ora bakal tresna karo aku maneh. Nanging yen aku bisa mbuktekake yen aku duwe kabeh sing dikontrol, sampeyan bakal nampa lan kaya aku. Uga wis dadi bagian saka identitas kita.

Apa sing bisa ditindakake Aku bubar ilang kunci mobilku. Aku ndeleng ing kanthong, ing kabeh ruangan omah, ing laci, ing lantai, ing saben pojok. Sayange, aku kudu isin ngakoni yen aku nyalahake bojoku lan anak-anakku amarga ora ana kunci. Semalat, kabeh mlaku kanthi lancar, aku duwe kabeh sing dikendhaleni lan ora ilang apa-apa! Pungkasane, aku nemokake kunci - ing kunci kontak mobilku. Ora preduli kanthi ati-ati lan suwene aku bakal nggoleki, aku ora bakal nemokake kunci mobil ing omahku utawa duwe anggota kulawarga amarga ora mung ana. Yen kita nggoleki sebab-sebab masalah karo wong liya, arang bakal nemoni. Amarga dheweke ora bisa ditemokake. Sing biasane gampang lan obah ing awake dhewe, nanging kabodhoan manungsa nyasarake awake dhewe, nanging atine isih nesu marang Gusti (Wulang Bebasan 19, 3). Sebut yen sampeyan nggawe kesalahan lan njupuk tanggung jawab! Sing paling penting, coba mandheg dadi wong sing sampurna sing dianggep sampeyan. Aja percaya yen sampeyan mung bakal ditampa lan ditresnani, yen sampeyan iku wong sing sampurna. Yen kedadeyan dosa, kita kelangan identitas sejati, nanging nalika Yesus seda ing salib, goroh katresnan sing kondhang mati ing salawas-lawase. Aja percaya manawa ngapusi iki, nanging percaya yen Gusti Allah seneng karo sampeyan, nampa sampeyan lan tresna sampeyan kanthi tanpa syarat - preduli saka perasaan, kelemahane lan uga bodho sampeyan. Nggawe bebener dhasar iki. Sampeyan ora kudu mbuktekake apa wae kanggo awake dhewe utawa wong liya. Aja nyalahke wong liya. Aja kemangi.

dening Gordon Green


pdf Tambang Raja Suléman (Bagean 14)