Identitas anyar kita ana ing Kristus

229 identitas anyar kita ing Kristus

Martin Luther nyebut wong-wong Kristen dadi "wong dosa lan wong suci sing bebarengan". Dheweke asline nulis jeneng kasebut ing basa Latin simul iustus et peccator. Simul tegese "ing wektu sing padha" ing basa Jerman, iustus tegese "adil", et tegese "lan" lan peccator tegese "wong dosa". Yen sampeyan njupuk secara harfiah, tegese kita urip ing loro dosa lan ora duwe dosa ing wektu sing padha. Motto Luther banjur dadi kontras. Nanging dheweke ujar kanthi metaphorically lan kepengin ngatasi paradoks sing kita ing Kratoning Allah ing bumi ora tau rampung saka pengaruh dosa. Sanadyan kita ngrembug karo Gusti Allah (Wong Mursid), kita ora urip kanthi kaya Kristus sing sampurna (Wong dosa). Nalika Luther ngrumusake paribasan kasebut, dheweke kadang nggunakake basa Rasul Paulus kanggo nerangake manawa intine Injil minangka pangitung kaping pindho. Ing tangan siji, dosa kita dianggep menyang Gusti Yesus lan kabeneran tumrap kita. Basa kritik teknis sah iki ndadekake manawa bisa nyatakake apa sing sah lan saestu bener, sanajan ora katon ing urip wong sing ditrapake. Luther uga ujar manawa ora saka Kristus dhewe, kabeneran ora bakal dadi awake dhewe (ing kontrol kita). Kasedhiya minangka hadiah mung kanggo awake dhewe yen kita nampa saka dheweke. Kita nampa hadiah iki kanthi manunggal karo panduman, amarga pungkasane sing menehi hadiah iku hadiah dhewe.Jesus iku kabeneran! Mesthine Luther luwih akeh nyebutake babagan urip Kristen tinimbang ukara siji. Sanajan kita setuju karo ukara paling, ana aspek sing ora bisa kita setuju. Kritik J. de Waal Dryden ing sawijining artikel ing Jurnal Pasinaon Paulus lan Huruhe nerangake babagan iki (Aku matur nuwun karo kancaku sing apik, John Kossey, kanggo ngirim garis-garis kasebut.):

Paribasan [Luther] mbantu ngrampungake prinsip manawa wong dosa sing dianggep bener diucapake kanthi adil dening "keadilan" manca "saka Kristus lan ora miturut keadilan individu, dhewe, sing ana. Ing ngendi paribasan iki ora mbiyantu mbiyantu yaiku - manawa kanthi sadar utawa ora sadar - minangka pondasi kanggo kesucian (saka urip Kristen) ditampilake. Masalah ing kene yaiku identifikasi wong Kristen minangka "wong dosa". Peccator tembung nuduhake luwih saka tumindak moral sing cacat utawa kecenderungan tumindak sing dilarang, nanging nemtokake doktrin Kristen. Nasrani ora mung dosa ing kegiyatane, nanging uga sifat-sifate .. Ngomong psikologis, ujaran Luther nyenengake kaluputan moral, nanging njaga rasa isin. Gambar self-panjelasan saka wong dosa sing sabdhoning, sing uga ngumumake pangapura kanthi terbuka, ngrusak pengampunan iki yen nuduhake pangerten babagan awake dhewe minangka wong sing nesu menyang jero, amarga ora kalebu unsur ganti Kristus. Banjur Kristen duwe pemahaman mandhiri patologis, sing dikuatake dening praktik umum lan kanthi mangkono nuduhake pemahaman kasebut minangka kabecikan Kristen. Kanthi cara iki, isin lan rumangsa isin dhewe. («Revisiting Rum 7: Hukum, Diri, Roh,» JSPL (2015), 148-149)

Nampa identitas anyar kita ing Kristus

Minangka Dryden ujar, Gusti Allah "ngunggahake wong dosa menyang tingkat sing luwih dhuwur". Ing manunggal lan memitran karo Gusti Allah, ana ing Sang Kristus lan liwat Roh, kita dadi "titah anyar" (2 Korinta 5,17) lan rubah supaya kita bisa duwe "panduman» ing «sifat gaib» (2 Petrus 1,4). Kita dudu wong dosa maneh sing kepengin dibebasake saka sifat dosa. Kosok baline, kita minangka bocah sing ditresnani, diculik lan diculik dening Gusti Allah sing wis rubah dadi gambar Kristus. Pikirane bab Gusti Yesus lan awake dhewe ganti kanthi radikal nalika nampa kasunyatan identitas anyar ing Kristus. Kita mangertos manawa ora saka awake dhewe, nanging amarga saka Sang Kristus. Kuwi dudu amarga kapercayan kita (sing mesthi durung rampung), nanging adhedhasar iman marang Gusti Yesus. Waca babagan carane Paulus ngringkes iki ing serat marang pasamuwan ing Galatia:

Aku urip, nanging saiki dudu aku, nanging Kristus urip ana ing aku. Amarga aku saiki manggon ing daging, aku precaya marang Putraning Allah, sing tresna karo aku lan nyerah kanggo aku (Galatia 2,20).

Paulus mangerténi Gusti Yesus minangka subyek lan tujuan nyimpen iman. Minangka subjek, dheweke minangka mediator sing aktif, pangarang sih-rahmat. Minangka obyek, dheweke mangsuli minangka salah siji saka kita kanthi iman sing sampurna, nindakake iki kanggo kita lan kanggo kita. Iki iman lan kesetiaan, dudu saka kita, sing menehi kita identitas anyar lan ndadekake kita mung ana ing Panjenengane. Kaya sing wis dakcritakake ing laporan mingguan sawetara minggu kepungkur: kanthi nylametake kita, Gusti Allah ora ngresiki rompi kita lan banjur ngeculake upaya dhewe kanggo ngetutake Kristus. Kosok baline, kanthi sih-rahmat ndadekake dheweke seneng melu apa sing wis ditindakake lan liwat kita. Ya, sih, sampeyan ora mung ana glimmer ing mripat Rama Swarga. Iki asale saka Rama kita, sing milih kita, sing menehi hadiah lan janjeni keslametan total tumrap Kristus, kalebu sabdhoning, kasucen, lan ngluhurake. (1 Korinta 1,30). Kita ngalami saben aspek saka kawilujengan iki liwat sih-rahmat, gandhengane karo Gusti Yesus, liwat Roh sing diwenehake marang kita minangka anak-anak sing dikasihi Gusti Allah sing kita tresnani.

Mikir bab sih-rahmat saka Gusti Allah kanthi cara iki, ngganti perspektif kita babagan kabeh. Contone: Ing rutin saben dinane, aku bisa uga mikir babagan endi aku mung mindhahake Gusti Yesus. Nalika aku mikirake maneh saka perspektif identitasku ing Kristus, pikirane saya ganti menyang pangerten manawa iki dudu ing kene aku pengin nyeret Yesus, nanging aku diundang kanggo nggabung lan nindakake apa sing ditindakake . Owah-owahan ing pamikiran kita yaiku persis apa sing bakal ningkatake sih-rahmat lan kawruh babagan Yesus. Nalika tuwuh luwih cedhak karo dheweke, kita luwih akeh nuduhake apa sing ditindakake. Iki minangka konsep supaya tetep ana ing Sang Kristus sing dikandhakake dening Gusti kita ing Yokanan 15. Paulus diarani "didhelikake" ana ing Sang Kristus (Kolose 3,3). Aku rumangsa ora ana papan sing luwih didhelikake amarga ana ing Sang Kristus ora ana liya. Paulus mangertos, tujuan urip yaiku ana ing Kristus. Tetep ing Gusti Yesus nggawe martabat dhiri lan nasibe sing digawe dening Sang Pencipta kanggo kita wiwit wiwitan. Idhèntitas iki mbebasake kita urip kanthi bebas saka pangapuraning Allah lan ora ana maneh ing rasa isin lan kaluputan. Sampeyan uga mbebasake urip kanthi kawruh tartamtu yen Gusti Allah ngganti kita saka njero Roh. Iki kasunyatan sing kita saestu ana ing Sang Kristus kanthi sih-rahmat.

Salah tafsir lan narjamahake sipate rahmat saka Gusti Allah

Sayange, akeh wong sing salah ngelingake sifat rahmat Gusti lan ndeleng minangka tiket gratis kanggo dosa (iki kesalahan antinomianisme). Sing beda, kesalahane biasane kedadeyan nalika wong pengin menehi ikatan lan hubungan sing adhedhasar sih-rahmat karo Gusti Allah dadi konstruk sing sah (iki kesalahan legalisme). Ing kerangka hukum iki, sih-rahmat asring disalahake ora dikepengini dening Gusti Allah. Rahmat banjur dadi alesan sah kanggo mituhu sing ora konsisten. Yen sih-rahmat mangertos kanthi cara iki, konsep Alkitab babagan bapak sing dadi penyayang sing ditolak marang anak-anake sing ditresnani ora ditolak, lan nyoba meksa rahmat dadi kerangka hukum minangka kesalahan sing nggegirisi. Karya hukum ora kalebu kabeneran, lan sih-rahmat ora ana aturan liyane.Undhange salah sawijining sihir biasane njalari gaya urip sing liberal lan ora kabentuk sing kontras karo urip sing adhedhasar basis sih-rahmat lan Injil sing dienggo Yesus karo kita liwat Roh Suci , ngadeg.

Diowahi dening sih-rahmat

Iki salah paham babagan sih-rahmat (kanthi kesimpulan sing salah babagan urip Kristen) bisa uga nyegerake kaleresan sing salah, nanging kanthi ora sengaja ora kejawab sih-rahmat pangowahan - katresnan Gusti Allah ing ati kita sing bisa ngganti kita liwat Roh saka njero. Ngerteni bebener iki nyebabake kaluputan amarga wedi. Ngomong saka pengalamanku dhewe, aku bisa ujar manawa urip adhedhasar rasa wedi lan isin dadi alternatif sing ala kanggo urip sing adhedhasar sih-rahmat. Amarga iku urip sing saka katresnaning Allah sing ganti, sing mbenerake lan nyucekake kita liwat pakumpulan kita karo Kristus liwat pangwasaning Roh. Waca tembung Paulus menyang Titus:

Amarga sih-rahmat saka Gusti Allah wis katon kanggo kabeh wong lan njupuk kita disiplin manawa kita nolak maksiat lan kepinginan kadonyan lan urip kanthi ati-ati, adil lan alim ing donya iki. (Titus 2,11: 12)

Gusti Allah ora nylametake kita mung kanggo ninggalake kita piyambak kanthi malu, tanpa kedadeyan lan cara-cara nglakoni dosa lan rusak. Marga saka sih-rahmat kang wus mitulungi kita, supaya kita padha urip ana ing kayekten. Grace tegese Allah ora bakal menehi kita munggah. Panjenengane tetep menehi sih-rahmate pamipitan ing Sang Putra lan tetunggalan karo Sang Rama, uga bisa nggawa Roh Suci ing sajrone kita. Panjenengané ngganti kita dadi luwih kaya Kristus. Grace iku apa hubungan kita karo Gusti Allah.

Ing Kristus kita lan bakal tansah anak-anak kinasih saka Bapa Surgawi kita. Kabeh sing takon marang kita kudu tuwuh ing sih lan kawruh bab kawruh. We tuwuh ing sih-rahmat kanthi sinau pitados Panjenenganipun liwat lan liwat, lan kita tuwuh ing kawruh saka Gusti dening melu marang lan mbuwang wektu karo Panjenengane. Gusti Allah ora mung ngapura kita kanthi sih-rahmate manawa kita manggon urip kita kanthi manut lan reverence, nanging uga ngganti kita kanthi rahmat. Hubungan kita karo Gusti Allah, ana ing Sang Kristus lan liwat Roh, ora tuwuh ing ngendi kita kudu mbutuhake Gusti Allah lan rahmat kita kurang. Nanging, urip kita gumantung marang dheweke ing kabeh cara. Panjenengane ndadekake kita anyar kanthi ngresikake kita saka ing njaba. Nalika kita sinau tetep ing sih-rahmate, kita bisa kenal marang Gusti luwih, tresna marang Panjenengane lan cara-Nya kabeh. Kita luwih ngerti lan tresna marang Panjenengane, luwih kita bakal nemu kabebasan kanggo ngaso ing sih-rahmate, bebas saka rasa kasengsaran, wedi, lan isin.

Paul jumlahe kaya iki:
Amarga kanthi sih-rahmat sampeyan wis disimpen kanthi iman, lan dudu saka sampeyan: iku peparinge Gusti Allah, ora saka pakaryan, saengga ora ana wong sing bisa gumunggung. Amarga kita minangka pakaryane, sing digawe ing Sang Kristus Yesus kanggo tumindak apik sing wis disiapake dening Gusti Allah sadurunge kita lumampah (Efesus 2,8: 10).

Ayo kita ora lali manawa iku iman Yesus - kesetiaane - sing ngrusak lan ngganti kita. Minangka panulis layang marang wong Ibrani ngelingake, Yesus dadi wiwitan lan rampung iman kita (Ibrani 12,2).    

dening Joseph Tkach


pdf Identitas anyar kita ana ing Kristus (Bagean 1)