Kaslametan kanggo kabeh wong

Penebusan 357 kanggo saben wong Akeh taun kepungkur aku krungu pesen pisanan sing kerep nglipur aku wiwit iku. Aku uga ndeleng dina iki minangka pesen penting ing Kitab Suci. Iku pesen sing Gusti Allah nyimpen kabeh manungsa. Gusti Allah wis nyawisake dalan kanggo kabeh wong bisa nampa kawilujengan. Dheweke saiki ngleksanakake rencana. Kawitan kita pengin katon ing Sabdane Gusti Allah kanggo cara kawilujengan. Ing Rum Paulus nggambarake kahanan sing ditemokake wong:

"Kabeh dosa lan kantun kamulyan sing kudu diduwe sadurunge Gusti" (Roma 3,23 Schlachter 2000).

Gusti Allah wis maringi kamulyan kanggo wong. Iki tegese apa kita kepengin manungsa dadi seneng-seneng, minangka pangujan kabeh kepinginan kita. Nanging kita wong wis ilang utawa ora kejawab kamulyan iki liwat dosa. Dosa iku alangan gedhe sing wis misahake kita saka kamulyan, alangan sing ora bisa diatasi kanggo kita. Nanging Gusti Allah mbuwang alangan iki liwat Putranipun Yesus.

"Lan tanpa kabecikan nindakake sih-rahmat marang sih-rahmat liwat panebusan sing wis ditindakake liwat Kristus Yesus" (Ayat 24).

Mulane, kawilujengan iku cara sing diwenehake dening Gusti kanggo wong kanggo menehi akses maneh marang kamulyan Gusti Allah. Gusti Allah mung nyedhiyakake siji akses, siji cara, nanging wong nyoba kanggo milih lan milih dalan lan cara liyane kanggo nampa kawilujengan. Iku salah sawijining alasan kenapa kita kenal akeh agama. Gusti Yesus ngandika bab awake dhewe ing Yohanes 14,6, " Aku iki dalane ». Dheweke ora ujar yen salah sawijining cara, nanging cara kasebut. Peter ngonfirmasi iki sadurunge Dewan Tinggi:

«Lan ora ana liyane yaiku kawilujengan (Kaslametan) uga ora ana jeneng liyane kaparingake marang manungsa ing sangisore swarga, kang bakal kapitulungan rahayu supaya (disimpen) » (Para Rasul 4,12).

Paulus nulis pasamuan ing Efesus:

«Sampeyan uga mati amarga kaluputan lan dosa sampeyan. Dadi, elinga yen sampeyan lair pagan lan diarani ora tetak karo wong-wong sing sunat, manawa sampeyan ora ana Kristus ing wektu kasebut, ora dikecualikan saka hak-hak sipil Israel lan wong liya ing njaba prajanji; pramila sampeyan ora ana pangarep-arep lan ngenteni ing jagad tanpa Gusti Allah » (Efesus 2,1: 11 lan 12).

We are looking for ways out lan alternatives in difficult situations. Sing bener. Nanging nalika nerangake dosa, kita duwe mung siji pilihan: kawilujengan liwat Gusti Yesus. Ora ana cara liya, ora ana alternatif, ora ana pangarep-arep, ora ana kesempatan liyane tinimbang apa sing wis dirancang Allah wiwit taun: Kaslametan liwat putrane Yesus Kristus .

Yen kita nyathet kasunyatan iki, iku bakal ningkatake pitakonan. Pitakonan sing wis dijaluk dening akeh wong Kristen:
Apa babagan sederek-sederekku sing wis ora diowahi?
Apa kira-kira pirang-pirang yuta sing ora tau krungu jeneng Yesus ing urip?
Apa bab bayi-bayi sing ora resik sing tilar donya tanpa ngerti Yesus?
Apa wong-wong iki kudu nandhang neraka amarga durung tau krungu jenenge Yesus?

Akeh jawaban wis diwenehake marang pitakonan kasebut. Sawetara ngandhakake yen Gusti Allah mung kepengin nylametake sawetara wong sing wis dipilih lan ditindakake sadurunge ngadhepi jagad. Liyane ngomong Gusti Allah bakal nyimpen kabeh wong, apa seneng utawa ora, yen Gusti Allah ora kejem. Ana akeh variasi antarane loro panemu iki, sing aku ora ngrembug saiki. We are darmabakti kanggo statements Firman Allah. Gusti Allah kepengin slamet kanggo kabeh wong. Iki wujude raksasa, kang digawe kanthi jelas lan jelas.

"Kuwi apik lan nyenengake Gusti, Juruslametku sing kepengin sing Allen Wong-wong dibantu lan padha ngerti kawruh. Kanggo iku Gusti Allah lan mediator antarane Gusti Allah lan manungsa, yaiku wong Kristus Yesus, sing mènèhi dhiri kanggo Kabeh kanggo kawilujengan » (1 Timotius 2,3: 6).

Gusti Allah kanthi jelas nuduhake kepengin nggawe kawilujengan kanggo kabeh. Dheweke uga ngandhakake marang Firman-Nya supaya ora ana sing bakal ilang.

«Gusti ora tundha janji kaya ana sing dianggep bisa; nanging dheweke sabar nalika sampeyan lan ora pengin wong ilang , nanging kabeh wong bisa nemokake bus » (1 Petrus 3,9).

Carane bakal ngleksanakake karsane Gusti Allah ing laku? Gusti Allah ora nandhesake manawa Sabda ana ing babagan temporal, nanging cara kurban Putraning nylametake kabeh manungsa. We are darmabakti kanggo aspek iki. Ing baptisané Yésus, Yohanes Pembaptis mratélakaké kasunyatan sing penting:

"Ésuké Yohanes weruh manawa Yésus rawuh, banjur ujar:" Delengen iku Cempé Gusti Allah donya Dosa nggawa » (Yokanan 1,29).

Gusti Yesus mundhut dosa kabeh ing donya, ora mung minangka bagian saka dosa. Panjenengane wus nimbali sakabèhing kaadilan, sakehe duraka, sakehing duraka, saben cidra, lan kabeneran. Panjenenganipun nglampahi dosa agengipun sedaya donya lan nandhang sangsara kangge sedaya tiyang, nampi dosa.

«Lan iku rekonsiliasi kanggo dosa-dosa kita, ora mung kanggo awake dhewe, nanging uga kanggo dheweke kabeh donya » (1 Yokanan 2,2).

Liwat karya agengipun, Yesus sampun mbikak lawang kangge kawilujengan tumrap sedaya donya, kangge sedaya tiyang. Senadyan bobot dosa-dosa sing ditindakake Yesus, lan senadyan ana kasangsaran lan kasangsaran sing kudu ditahan, Gusti Yesus mundur kabeh saka cinta gedhe marang kita, amarga saka tresna marang kabeh wong. Tulisan sing kondhang ing nyariosaken:

«Dadi Gusti Allah wis donya tresna bilih piyambakipun maringi putrane ontang-anting, supaya kabeh wong sing percaya marang dheweke ora ilang nanging duwe urip langgeng » (Yokanan 3,16).

Dheweke nindakake kanggo kita saka «kesenengan». Ora kepenak karo perasaan sadis, nanging saka tresno jero kanggo kabeh wong.  

«Amarga Iku nyenengake Gusti Allah sing ana ing (Yesus) kabeh turah mbrawah kudu urip, lan dheweke lumantar wong kabeh wis dirundingake dadi ing bumi utawa swarga kanthi nggawe tentrem liwat getih ing salib » (Kolose 1,19-20).

Apa kita ngerti sapa iki Yésus? Dheweke mung "penyelamat" kanggo kabeh manungsa, dheweke uga dadi titah lan penyengkuyung. Dheweke dadi pribadi sing ngundang kita lan jagad dadi liwat tembunge. Sampeyan uga sing njaga kita urip, menehi kita pangan lan sandhangan, sing njaga kabeh sistem ing angkasa lan ing bumi supaya kita uga ana. Paul nyatakake kasunyatan iki:

«Amarga Kabeh wis digawe ing dheweke apa sing ana ing swarga lan ing bumi, sing katon lan sing ora katon, yaiku dhampar utawa panguwasa utawa kakuwasan utawa kakuwasan; kabeh digawe dening Gusti lan marang. Lan iku luwih saka kabeh, lan kabeh ana ing dheweke » (Kolose 1,16-17).

Gusti Yesus, Penebus, Pencipta lan Pengaruhe nggawe pernyataan khusus sadurunge dheweke mati.

«Lan yen aku diangkat saka bumi, aku pengin kabeh pindhah menyang kula. Nanging dheweke ujar manawa kanggo nuduhake apa sing bakal dheweke seda » (Yokanan 12,32).

Yesus tegesé "penyebaran" salib, sing nggawa tiwas. Dheweke mbadek yen dheweke bakal melu kabeh wong ing pati iki. Nalika Gusti Yesus ujar saben wong, tegese kabeh wong, kabeh wong. Paulus nduwe pemikiran iki:

«Amarga katresnan Sang Kristus ndhesek kita, utamane amarga kita yakin manawa ana wong sing seda kanggo kabeh, mula kabeh padha tiwas» (2 Korinta 5,14).

Kanthi pati ing salib Kristus, Panjenengané nimbali wong mati ing salib, amarga wong-wong mau nuli diulungaké menyang kayu salib. Kabeh wis seda liwat patine Penebus. Kabeh manungsa saingga nduweni pangerten babagan kematian vicarious iki. Nanging, Yesus ora tetep mati nanging dibangkitake dening bapake. Wonten ing wungunipun, piyambakipun ugi pikantuk sanget. Kabeh wong bakal dibangkitake. Iki minangka perangan dasar Kitab Suci.

«Aja kaget. Amarga bakal tekan wektune, kabeh wong sing ana ing kuburan, bakal krungu swarane lan bakal metu sing nindakake kebahagiaan kanggo urip, (Yokanan 5,28: 9).

Gusti Yesus ora menehi wektu kanggo bab statement iki. Apa kedadeyan loro kasebut kedadean ing wektu sing padha utawa ing wektu sing beda-beda ora nyebut Yesus ing kene. Kita bakal maca sawetara bab Kitab Suci babagan pangadilan. Kene iki sing dicethakaké kanggo kita sing hakim bakal.

«Amarga bapak kasebut ora ngadili sapa wae, nanging kabeh duwe paukuman dipasrahake marang putrane supaya padha ngurmati marang putrane. Sapa sing ora ngajèni marang Anaké ya ora ngajèni marang Gusti Allah Bapaké sing ngongkon Anaké. Lan wis menehi dheweke wewenang kanggo terus pengadilan, awit iku Putraning Manungsa » (Yokanan 5, ayat 22-23 lan 27).

Hakim, sing sadurunge saben wong kudu mangsuli, bakal Yesus Kristus piyambak, sing nitahake, nylametake lan ngluwari saben manungsa. Hakim iku kepribadian sing padha sing nandhang pati kanggo kabeh wong, sing uga ndadekake rekonsiliasi ing donya, sing menehi urip fisik ing saben manungsa lan ndhelikake urip. Apa kita pengin dadi hakim sing luwih apik? Gusti Allah wis nyerahake putusan marang putrane amarga dheweke iku Putraning Manungsa. Dheweke ngerti apa tegese dadi manungsa. Dheweke ngerti kita manungsa cedhak, yaiku salah sijine. Panjenengané pirsa kekuwatané dosa lan ngapusi Sétan lan jagaté. Panjenengané pirsa raos manungsa lan dhesekan. Dheweke ngerti carane kuat wong, amarga dheweke digawe manungsa lan dadi awake kaya kita, nanging tanpa dosa.

Sapa sing ora pengin ngandel hakim iki? Sapa sing ora bakal nanggapi ukara hakim iki, sujud lan ngakeni dosane?

«Satemene, satemene, aku pitutur marang kowe: Sapa sing ngrungokake pituturku lan pracaya kang ngutus Aku, Dheweke nduweni urip langgeng lan ora teka ing paukuman, nanging wis tiwas saka pati nganti urip » (Ayat 24).

Pengadilan sing ditindakake Yesus bakal pancen mung. Iki ditondoi kanthi ora adil, tresna, pangapura, kasetyan lan welas asih.

Sanadyan Gusti Allah lan Sang Putra, Gusti Yesus Kristus, wis nyiptakake kondisi sing paling apik kanggo saben wong kanggo nampa urip langgeng, sawetara wong ora bakal nampa karahayon-Nya. Gusti Allah ora bakal nimbali kowe supaya seneng-seneng. Bakal padha ngundhuh apa kang wis padha ditabuh. Nalika pengadilan rampung, mung ana rong klompok wong, kayadéné CS Lewis nulis ing salah sawijining bukuné:

Siji-sijine bakal munjuk marang Gusti Allah: Sira bakal rampung.
Kanggo klompok liyane Gusti Allah bakal ngomong: Kowe bakal rampung.

Nalika Gusti Yesus ana ing bumi, dheweke ngucapake babagan neraka, geni langgeng, howl lan rai omelan. Panjenengane ngandika bab paukuman lan paukuman langgeng. Iki minangka bebaya kanggo kita supaya kita ora tansah nangani janji Allah saka kaslametan. Ing pangandika Gusti Allah lan kutukan ora diselehake ing latar ngarep, ing latar ngarep yaiku katresnan lan keprihatinan Gusti kanggo kabeh wong. Gusti Allah kepengin slamet kanggo kabeh wong. Nanging sapa sing ora gelem nampa katresnan iki saka Allah lan pangapurane, Gusti Allah nilarake karsane. Nanging, paukuman langgeng, ora bakal dialami dening sapa wae sing ora pengin kanthi tegas. Gusti Allah ora ngukum wong sing wis ora duwe kesempatan kanggo sinau bab Gusti Yesus lan karya kaslametané.

Ing Kitab Suci kita nemokake rong adegan Pengadilan Dunia sing ditulis mudhun. Siji ditemokake ing Matius 25 lan liyane ing kitab Wahyu 20. Aku menehi saran supaya sampeyan maca. Padha nuduhake kita perspektif carane Yesus bakal ngadili. Pengadilan diwakili ing panggonan iki minangka acara sing dianakake ing wektu tartamtu. Ayo kita nguripake tulisan sing nuduhake yen wong bisa mangerteni wektu sing luwih suwe wektu ing pangadilan.

«Amarga wis tekan ngarepe pengadilan bakal diwiwiti ing padalemaning Allah. Nanging yen wis luwih dhisik, apa bakal mungkasi karo wong-wong sing ora percaya marang Injil Allah » (1 Petrus 4,17).

Omahé Gusti Allah digunakake minangka jeneng kanggo pasamuan utawa komunitas. Dheweke saiki ana ing pengadilan. Wong Kristen wis krungu lan nampa panggilan Gusti Allah ing wektu sing padha. Dheweke wis ngerti Yesus minangka Sang Pencipta, Pengembara lan Panebus. Kanggo dheweke, pangadilan saiki wis ana. Pedalemané Allah ora diadili kanthi béda. Yesus Kristus nggunakake standar sing padha kanggo kabeh wong. Iki ditandhani karo cinta lan rahmat.

Pedalemané Gusti Allah wis diwènèhaké tugas déning Pangéran kanggo melu ing kawilujengan kabeh umat manungsa. Kita disebut kanggo martakaké Injil Kratoning Allah marang sesami kita. Ora kabeh wong mbayar pesen iki. Akeh wong kang ngremehake, amarga dheweke iku bodho, ora sopan lan tanpa guna. Kita kudu ora lali yen karya Allah kanggo nyimpen wong. We are his employees sing often make mistakes. Ayo kita ora bakal wedi yen sukses karya kita katon ilang. Gusti Allah tansah nggarap lan nelpon lan ngiringi wong-wong mau kanggo awake dhewe. Gusti Yesus nyumurupi yen wong-wong sing diarani bakal tekan gol.

"Ora ana sing bisa marani aku, kajaba bapak sing ngutus Aku, lan aku bakal dakwiwiti. Kabeh sing dipasrahake bapakku marang aku; lan sapa sing marani Aku, aku ora bakal nundhung. Amarga Aku teka saka swarga, dudu nindakake karepku, nanging karsane wong-wong sing ngutus Aku. Nanging iki dadi karsane wong sing ngutus aku, yen ora bakal ilang kabeh barang sing diwenehake marang aku, nanging dakkarepake ing Dina Paling Anyar » (Yohanes 6,44 lan 37-39).

Ayo kita ngarep-arep kabeh marang Gusti Allah. Dheweke dadi Juruwilujeng, Juruwilujeng lan Penebus tumrap kabeh wong, utamane para wong sing percaya. (1 Timotius 4,10) Ayo kita netepi janji Allah iki!

dening Hannes Zaugg


pdfKaslametan kanggo kabeh wong