Pentakosta

Ana akeh topik sing cocok kanggo khotbah Pentakosta: Gusti Allah dumunung ing wong, Gusti Allah menehi manunggal kasukman, Gusti Allah menehi identitas anyar, Gusti Allah nulis hukum ing ati kita, Gusti Allah ngrujuk wong kanggo awake dhewe lan akeh liyane. Siji tema sing wis nyebar ing pikirane kanggo persiapan Pentakosta taun iki adhedhasar apa sing Yesus ngandika apa Roh Suci bakal nindakake sawise piyambakipun wungu lan tindak menyang swarga.

"Dheweke bakal mbukak kamulyananku; amarga apa sing bakal diwartakake marang kowe, dheweke tampa saka aku " (Yokanan 16,14 NG). Ana akeh ing ukara iki. Kita ngerti manawa Roh sing ana ing kita bisa gawe uwong yakin yen Yesus iku Gusti lan Pamarta kita. Kita uga ngerti saka wahyu manawa Gusti Yesus iku sedulur kita, sing tresna marang kita tanpa syarat lan ngrukunake kita karo Rama kita. Cara liya sing Roh ngrampungake apa sing dingendikakake Yesus yaiku menehi inspirasi, kepiye kita bisa nggawa kabar apik ing hubungan karo wong liya.

Conto sing apik iki yaiku nalika kita maca babagan lair saka Gereja Prajanjian Anyar ing Pentakosta, sepuluh dina sawise Yesus munggah. Gusti Yesus dhawuh marang murid-murid kanggo ngenteni dina iki lan acara sing bakal kelakon ing dina iku: "Lan nalika nate ana, dheweke dhawuh supaya ora lunga saka Yerusalem, nanging ngenteni janji saka Rama, sing wis dingerteni manawa sampeyan krungu saka aku." (Para Rasul 1,4) .

Amarga padha nurut pandhuane Gusti Yesus, para sakabat nyekseni teka Roh Suci kanthi kekuwatane. Kisah Para Rasul 2,1: 13 ngandhani babagan iki lan hadiah sing ditampa ing dina kasebut, kaya sing wis dijanjekake Yesus. Kaping pisanan teka swara saka angin sing nggegirisi, banjur basa geni, banjur semangat nuduhake kekuwatane kanthi cara ajaib kanthi menehi pisungsung khusus kanggo para sakabate kanggo martakake crita babagan Yesus lan Injil. Sing paling, mungkin kabeh, saka para sakabat ujar kanthi milah. Wong-wong sing ngrungokke padha gumun lan gumun karo critane Gusti Yesus, amarga dheweke krungu basa kasebut ing basa dhewe saka wong sing dianggep ora duwe piwulang lan ora sopan (Galiléa). Sawetara wong-wong masal ngejak kedadeyan kasebut lan ngaku manawa para sakabat mabuk. Para pengolok-olok kaya ngono isih ana. Murid-murid kasebut ora mendem (lan bakal dadi salah sawijining tulisan ing Kitab Suci kanggo nyatakake yen padha mabuk spiritual).

Kita nemokake tembung Petrus marang wong akeh sing ana ing Kisah 2,14: 41-325. Dheweke nyatakake keaslian acara ajaib iki, sing ana alangan basa bisa ngilangi gaib, minangka tandha manawa kabeh wong saiki dadi siji ing Kristus. Minangka tandha tresnane Gusti Allah tumrap kabeh wong lan pepenginan dheweke kabeh dadi kagungane, kalebu wong saka negara liya lan negara liya. Roh Suci nggawe pesen iki ing basa ibu wong iki. Malah saiki, Roh Suci ndadekake kabar Injil Yesus Kristus diwarisake kanthi cara sing relevan lan bisa diakses dening kabeh wong. Dheweke nggawe wong-wong mukmin biasa menehi kesaksian marang pesen supaya bisa ngrungokake ati wong sing diarani Gusti Allah. Kanthi cara iki, Roh Suci nyebutake wong marang Gusti Yesus, Gusti jagad kabeh, sing madhangi cahya kabeh lan kabeh wong ing kosmos iki. Ing Creed of Nicea Masehi, kita nemokake mung ringkes babagan Roh Suci: "Kita pracaya marang Roh Suci". Sanajan pratelan iki ujar akeh babagan Gusti Allah minangka bapak lan Gusti Allah minangka putrane, kita ora kudu nyimpulake manawa panulis pengakuan kasebut ora kepengin nggatekake Roh Suci. Ana alesan kanggo anonimitas pikiran ing Kratikan Nicene. Teolog Kim Fabricius nyerat ing salah sawijining bukune yen Sang Roh Suci iku sawijining anggota anonim sing tanpa jenenge diri. Minangka Roh Suci Rama lan Anak, dheweke ora nggolekake pakurmatane dhewe, nanging kudu ngati-ati kanggo ngluhurake Putra, sing siji uga ngluhurake Rama. Roh nggawe iki, antara liya, nalika menehi inspirasi, nguatake lan ngancani kita supaya terus lan ngrampungake misi Yesus ing jagad iki. Liwat Roh Suci, Yesus nindakake karya sing migunani lan ing wektu sing padha uga ngajak kita melu ing kanthi cara sing padha, umpamane nggawe kanca, menehi semangat, mbantu dheweke lan mbuwang wektu karo dheweke, kaya sing ditindakake. (lan isih nindakake dina iki). Nalika teka ing misi, dheweke dadi dokter bedah jantung lan kita dadi perawat. Yen kita melu operasi bareng karo dheweke, kita bakal nemu kabungahan apa sing ditindakake lan ngrampungake jabatane kanggo wong.Tanpa ing kitab-kitab Ibrani utawa ing tradhisi agama Yahudi ing abad kaping pisanan bakal nggawe para murid dadi unik lan siyapake tekan Roh Suci sing dramatis nalika Pentekosta. Apa-apa ing simbol adonan roti (digunakake dening wong-wong Yahudi ing riyaya Roti Tanpa Ragi) bisa nyebabake para murid supaya Roh Suci ngucapake nganggo basa liya, supaya dina iku bisa nuduhake kabar apik lan mbatesi basa ngatasi. Ing Pentekosta, Gusti Allah bener-bener nindakake perkara anyar. Rasul Pétrus ngerti iki lan ngandhani wong-wong sing saiki wis tekan wekasan (Kisah 2,16 f.) - bebener sing luwih penting lan migunani tinimbang mukjijat ngomong nganggo basa.

Ing pikirane Yahudi, gagasan bab pungkasan wis kaandharake karo akeh pangandikan Prajanjian Lawas kedadeyan Mesias lan Kratoning Allah. Petrus ngendika yen wektu sing anyar wis teka. Kita nyebut wong-wong mau ing wektu sih-rahmat lan kayektèn, umur gereja utawa wektu prajanjian anyar ing roh. Wiwit Pentakosta, sawisé wunguné lan munggah munggaha Yésus, Gusti Allah tumindak ing donya kanthi cara sing anyar. Pentakosta isih ngeling-eling marang bebener iki. Kita ora ngrayakake Pentakosta kaya perayaan lawas prajanjian karo Gusti Allah. Ngageti apa sing wis ditindakake dening Gusti kanggo kita dina iki ora dadi bagian saka tradisi pasamuan - ora mung denominasi kita nanging uga akeh wong liya.

Ing Pentakosta, kita ngurmati aksi penebusan Gusti Allah ing dina terakhir, nalika makarya ing Roh Suci luwih anyar maneh, ngowahi lan nglengkapi kita dadi murid.- Murid-murid sing nggawa kabar apik ing tembung lan tumindak, kanthi cara sing cilik lan kadhangkala, kabeh kanggo kamulyan saka Gusti Allah lan Penebus kita - Rama, Putra lan Sang Roh Suci. Aku ngelingi kutipan saka John Chrysostom. Chrysostom iku tembung Yunani sing tegesé "tutuk emas". Panggonan iki asale saka piwulangan sing apik.

Dhèwèké ujar: "Nyawamu kabèh dadi festival. Nalika Paulus ujar "Dadi ayo padha pesta festival" (1 Korinta 5,7f.), Panjenengane ora ateges Paskah utawa Pentekosta. Dheweke kandha, yen saben ana festival kanggo wong Kristen ... Amarga apa sing becik durung kedadeyan? Putraning Allah dadi manungsa kanggo sampeyan. Dheweke wis ngluwari saka pati lan nimbali sampeyan menyang Kraton. Apa sampeyan durung nampa barang sing apik - lan isih tampa? Ora ana liya sing bisa ditindakake, nanging ngrameke pesta sajrone urip sampeyan. Aja nganti ana wong sing nandhang depresi amarga mlarat, penyakit, utawa permusuhan. Iki minangka festival, kabeh - kabeh uripe! ".

dening Joseph Tkach


  pdfPentakosta