Gosip

Gosip lan gosip 392 Ing acara televisi Amerika "Hee Haw" (saka taun 1969 nganti 1992 kanthi musik lan sketsa negara) ana bagean humor karo "papat gosip" sing nyanyi lagu, teks sing dadi kaya mangkene: "Rungokno, rungokake ... kita dudu wong liya ing kana nglakokake lan nyebarake gosip, amarga, amarga ... kita dudu wong sing crita babagan gosip, lan ora tau ... kita ora bakal mbaleni maneh, hee-haw lan siap, amarga sampeyan bakal ngerti babagan paling anyar ». Muni lucu, apa ora? Ana macem-macem jinis gosip. Nyatane ana gosip sing apik, gosip sing ala, lan uga gosip sing ala.

Gosip apik

Apa ana garaning gosip apik? Gosip sejatine duwe sawetara makna. Salah siji saka hubungane karo ijol-ijolan dangkal sing entheng. Iki kabeh babagan tetep gaul. "Maria wis ngrampungake rambut maneh". "Hans tuku mobil anyar". "Julia nglairake bayi". Ora ana sing gelo yen informasi umum babagan awake dhewe nyebar. Iki jinis hiburan mbantu kita nggawe hubungan lan bisa nambah pangerten lan kapercayan.

Gosip apik

Titik gosip liyane nuduhake panyebaran desas, sing biasane sensitif utawa pribadi. Apa kita kepengin banget dadi rahasia ing rahasia skandal saka wong liya? Ora preduli apa dheweke bener utawa ora. Prekara kasebut ora prelu diwiwiti minangka setengah kasunyatan, nanging sithik padha diwarisake dening kanca sing cedhak karo kanca raket liyane, lan ing pungkasane asil kasebut tansaya kabur, nanging kabeh wis dipercaya. Minangka ujar kasebut: "Sampeyan seneng percaya apa sing dibisikake ing tangan sampeyan". Gosip jinis iki bisa natoni kanggo nandhang luka. Gosip sing gampang bisa gampang dingerteni kanthi mungkasi obrolan nalika wong kasebut mlebu ing ruangan. Yen sampeyan ora wani ngandhani langsung marang wong liya, iku ora perlu dibaleni.

Gosip ora nyenengake

Gossip ala utawa ala dirancang kanggo ngrusak reputasi wong. Sing dadi adoh ngluwihi apa sing dirungokake. Iki babagan ngapusi sing mestine kanggo nimbulaké rasa sakit lan kasedihan jero. Padha gampang dilebokake ing circulation liwat Internet. Sayange, wong percaya print luwih saka apa sing diomongake ing kupinge.

Gosip jinis iki katon ora pati penting nganti sampeyan dadi target duraka kasebut. Siswa angkoro nggunakake pendekatan kasebut kanggo siswa liyane sing ora disenengi. Cyberbullying nyebabake akeh wong enom kanggo nglalu. Ing Amerika Serikat, iki malah diarani "bullycide". Mesthine ora ana kaget nalika Alkitab kandha: "Wong sing salah lan ngala-ala wong liya nggawe kanca-kanca ora sengaja" (Wulang Bebasan 16,28). Dheweke uga ujar: "Tembung-tembung tukang pitenah kaya panganan sing enak lan lancar" (Wulang Bebasan 18,8).

Kita kudu jelas babagan: Gosip kaya bulu cilik sing digawa angin saka panggonan siji menyang papan liyane. Njupuk wulune sepuluh lan jempol. Banjur coba maneh kabeh wulu. Sing bakal dadi tugas mokal. Gosip iku padha. Sawise sampeyan duwe gosip ing donya, sampeyan ora bisa nggawa maneh amarga wis diunekake saka sak panggonan.

Saran babagan cara ngatasi kanthi bener

  • Yen ana masalah antarane sampeyan lan wong liya, nyasarké. Aja nyritakake sapa wae.
  • Mesthi nalika wong mbuang rasa seneng karo sampeyan. Elinga yen sampeyan mung kepengin krungu ndeleng wong siji iki.
  • Yen ana wong sing wiwit menehi kabar, sampeyan kudu ngganti topik kasebut. Yen gangguan sing gampang ora ana, mula ujar: «Dhiskusi kita saiki ora pati penting banget. Apa kita ora bisa ngomong babagan liya? » Utawa, ujar, "Aku ora kepenak yen ngobrol babagan wong liya."
  • Aja ngucapake apa-apa marang wong liya, sing ora bakal kandha ana ing ngarsane
  • Takon dhewe pitakon ing ngisor iki nalika ngomong babagan liyane:
    Apa bener (tinimbang digawe hiasan, bengkong, nemoni)?
    Mbiyantu (migunani, nyengkuyung, nglipur, nambani)?
    Iku inspirasi (seneng, pantes disalin)?
    Sampeyan iku perlu (minangka saran utawa peringatan)?
    Jinis kasebut umume (tinimbang nggremeng, moyoki, ora dikendhaleni)?

Sawise aku krungu sangka wong liya lan saiki aku wis liwati ing kowe, supaya apa wis ngandika telpon gossip apik, sampeyan bisa ngomong wong sing nyoba kanggo sampeyan nyebar gossip ala - lan kanthi mangkono kita nyegah gosip sing ora nyenengake ,

dening Barbara Dahlgren


pdfGosip