Iman - ndeleng sing ora katon

Iku mung limang enem minggu sadurunge kita ngrayakake kematian lan wunguné Gusti Yesus. Loro-lorone iku kedadeyane nalika Yesus seda lan katangekake. Ingkang wiwitan, kita seda sareng kaliyan panjenenganipun. Lan bab kapindho yaiku yen kita wungu karo dheweke.

Rasul Paulus kaya ngono: Yen saiki wis wungu karo Kristus, goleki apa sing ana ing ndhuwur, ing endi Sang Kristus lagi lenggah ing sisih tengen Gusti Allah. Nggoleki apa sing kasebut ing ndhuwur, dudu apa sing ana ing bumi. Amarga sampeyan wis mati lan urip sampeyan didhelikake karo Kristus ing Gusti Allah. Nanging manawa Kristus, uripmu, bakal ngatonake awake dhewe, sampeyan uga bakal dicethakake kanthi kamulyane (Kolose 3,1: 4).

Nalika Kristus mati ing salib kanggo dosa-dosa kita, kabeh manungsa tiwas ana, kalebu sampeyan lan kula, ing rasa spiritual. Kristus mati minangka wakil kita, ing panggonan kita. Nanging ora mung minangka pengganti, dheweke seda lan ngadeg minangka perwakilan saka wong mati. Iki tegese nalika seda lan diwiwiti, kita seda bareng karo dheweke lan ditangekake bareng karo dheweke. Punika tegesipun Sang Rama nampi kita ing salebeting punapa kita ing Sang Kristus, Putra ingkang dipun tresnani. Gusti Yesus nggambarake kita sadurunge Sang Rama ing kabeh kita nindakake supaya kita ora maneh sing nindakake, nanging Kristus ing kita. Ing Gusti Yesus kita dibébasaké saka panguwasaning dosa lan paukumané. Lan ing Yesus, kita duwe urip anyar ing Panjenengane lan Sang Rama liwat Roh Suci. Kitab Suci nyebataken lair malih utawi saking ing nginggil. Kita lair saka ndhuwur liwat daya Roh Suci kanggo manggon urip sing kebak ing dimensi spiritual anyar.

Miturut ayat sing kita maca sadurungé, uga sawetara ayat liyane, kita manggon karo Kristus ing kraton swarga. Dhewe seda banjur mati lan urip anyar. Padha saiki dadi titah anyar ing Kristus. Kabeneran sing nyenengake dadi titah anyar ing Kristus yaiku kita saiki dianggep karo dheweke lan dheweke karo kita. Kita kudu nganggep kita dhewe minangka kapisah, adoh saka Kristus. Urip kita diselehake karo Kristus ana ing Gusti Allah. Kita bener-bener dianggep karo Kristus. Uripe urip ana ing dheweke. Panjenenganipun punika gesang kita. We are one with him. Kita manggon ing kono. We are not just inhabitants earthly; Kita uga dadi penghuni ing langit. Aku seneng nggambarake minangka manggon ing zona wektu loro - zona wektu, fisik, lan langgeng, langgeng. Iku gampang kanggo ngomong iku. Iku luwih angel kanggo ndeleng wong-wong mau. Nanging wong-wong mau pancen bener, senadyan kita bisa ngrebut kabeh masalah saben dina.
 
Paul dijelasake ing 2. Korintus 4,18 minangka nderek: Kita, ingkang boten kita tingali wonten ing ingkang katingal, nanging ing siro. Kanggo apa sing katon, yaiku temporal; nanging sing ora katon iku langgeng. Iku pancen titik kabeh iki. Punika inti saka iman. Nemtokake kasunyatan anyar iki sing kita ana ing Kristus ngganti kabeh pikiran kita, kalebu apa sing kita lakokake saiki. Nalika kita ndeleng dhéwé minangka manggon ana ing Sang Kristus, prabédan iki nyebabake kita bisa ngatasi masalah uripe saiki.

dening Joseph Tkach


pdfIman - ndeleng sing ora katon