Kratoning Allah (Bagean 2)

Iki 2. Bagéyan saka seri episode 6 déning Gary Deddo babagan tema penting nanging asring misuwur saka Kratoning Allah. Ing episode pungkasan, kita wis ngetrapaké pentinge babagan Yesus minangka raja ratu sing paling dhuwur lan Kratoning Allah. Ing artikel iki, kita bakal nliti kesulitan kanggo mangerteni carane Kratoning Allah ana ing kene lan saiki.

Ing ngarsane Kratoning Allah ing rong fase

Wahyu Alkitab menehi loro aspek sing angel kanggo reconcile: sing Kratoning Allah saiki, nanging uga ing mangsa ngarep. Para ilmuwan lan ahli teologi Kitab Suci asring ngangkat salah sawijine wong lan kanthi mangkono menehi bobot tinimbang salah siji saka rong aspek kasebut. Nanging ing pungkasan taun kira-kira 50, konsensus sing amba wis katon babagan cara sing paling apik kanggo mangerteni iki. Korespondensi punika gegayutan kaliyan Yesus.

Putraning Allah lair saka Maria Virgin sawetara 2000 taun kepungkur ing bentuk kamanungsan, melu ing manungsa lan urip ing taun 33 ing donya dosa kita. Kanthi nampi maneka alam kita wiwit wiwitan nganti matine 1 lan kanthi mangkono nggawa bebarengan, dheweke urip liwat pati nganti patangen, lan sawise, sawisé sawetara dina ing kono ditampilaké manungsa, sacara fisik munggah ing swarga; yaiku, dheweke terus digandhengake karo kamanungsan kita, mung bali menyang ngarsane bapake lan persekutuan sing sampurna karo dheweke. Minangka asil, sanadyan dheweke isih melu ing alam kita saiki sing diluhurake, dheweke ora ana maneh minangka saiki nalika dheweke munggah. Panjenenganipun ing sawetara cara ora ana ing bumi. Minangka panglipur liyane, dheweke wis ngutus Roh Suci supaya bebarengan karo kita, nanging minangka entitas bebas, dheweke ora kaya saiki kanggo kita kaya sadurunge. Dheweke janji bakal bali.

Inti kerajaan Kratoning Allah bisa dingerteni sejajar karo iki. Pancen "cedhak" lan efektif nalika pelayanan Yesus ing jagad iki. Cetha banget lan nyata yen nuntut wangsulan langsung, kaya dene Yesus dhewe nuntut tanggepan saka kita kanthi iman marang dheweke. Nanging, nalika mulang kita, pamrentahane durung diwiwiti. Iku durung dadi kasunyatan ing kabeh. Lan iku bakal diwiwiti saka Kristus (asring diarani "tekane nomer loro").

Mangkono, kapercayan ing Kratoning Allah ora bisa dipisahake kanthi pangarep-arep ing kasampurnané. Iku wis ana ing Gusti Yesus lan tetep ing kabecikan Roh Suci. Nanging kasampurnané isih durung rampung. Iki asring ditulis nalika diandharake yen Kratoning Allah wis ana, nanging durung ing sempurno. Karya George Ladd sing ditliti kanthi teliti ngiyatake pandangan iki saka perspektif akeh wong sing pracaya sing kuat, paling ora ing donya sing nganggo basa Inggris.

Kratoning Allah lan rong abad

Miturut pangerten alkitabiah, bedane jelas antara kaping loro, rong umur utawa jaman: saiki "jaman jagad ala" lan sing diarani "jaman donya sing bakal teka". Ing kene lan saiki kita urip ing "jaman jagad ala" saiki. Kita urip kanthi ngarep-arep wektu »bakal teka, nanging durung bisa dialami. Yen miturut Alkitab, kita isih urip ing jaman ala saiki - yaiku ing wektu sing ora suwe. Tulisan suci sing nyengkuyung cetha babagan pandhangan iki kaya ing ngisor iki (Yen ora dinyatakake, kutipan Kitab Suci ing ngisor iki asale saka Kitab Zurich.):

  • Dheweke ngidini kekuwatan iki bisa digunakake ing Kristus nalika nangekake saka ing antarane wong mati lan dilebokake ing swarga ing sisih tengen, ing ndhuwur kabeh regimen, kabeh kekuwatan, panguwasa lan pamrentah, lan ing ndhuwur kabeh jeneng, ora mung ing jeneng iki, nanging uga ing wektu sing bakal teka saiki diarani » (Efesus 1,20: 21).
  • "Sih-rahmat lan tentrem-rahayu saka Gusti Allah Rama kita lan Gusti Yesus Kristus, sing masrahake awake dhewe marga saka dosa-dosa kita, kanggo nyingkirake kita saka jaman ala saiki miturut kekarepane Gusti Allah Rama kita." (Gal. 1,3: 4).
  • «Satemené Aku pitutur marang kowé: Ora ana wong sing ninggal omah utawa garwa, sedulur, wong tuwa utawa bocah demi Kratoning Allah, sing ora nampa barang sing luwih penting (wis) ing temporalitas iki, lan ing jaman mbesuke urip langgeng » (Lukas 18,29: 30; Kitab Suci akeh-akeh).
  • "Iki bakal kelakon ing akhir jagad: para malaekat bakal metu lan misahake wong duraka saka ing antarane wong-wong mursid" (Matius 13,49; Injil sing akeh).
  • "[Sawetara] wis ngrasakake pangandika sing apik saka Gusti Allah lan kekuwatan sing bakal teka" (Ibrani 6,5).

Pangerten babagan umur utawa jaman sing jelas iki ora jelas ditulis kanthi nyata manawa tembung Yunani kanggo "umur" (aion) diterjemahake kanthi macem-macem cara, kayata "kalanggengan", "jagad", "selawase", lan "jaman biyen". Terjemahan iki mbandhingake wektu karo wektu tanpa wates, utawa kerajaan kadonyan iki karo sing bakal dadi swarga ing mangsa ngarep. Nalika bedane temporal utawa spasial kasebut wis kalebu ing pamikiran babagan umur utawa jaman sing beda, utamane negesake perbandingan sing luwih adoh babagan cara urip sing beda kualitatif saiki lan mbesuk.

Waca ing sawetara terjemahan manawa wiji sing tuwuh ing lemah tartamtu ditandur kanthi "kuwatir ing jagad iki" (Tandhani 4,19). Nanging amarga aion Yunani ana ing teks asline, mula kita uga kudu nggunakake teges "ora bisa dieling-eling dening rasa kuwatir jaman saiki sing ala". Ing Roma 12,2 uga, nalika maca manawa kita ora pengin sesuai karo skema "jagad" iki, iki uga kudu dingerteni kanthi cara sing ora cocog karo "wektu donya" saiki.

Tembung sing diarani "urip langgeng" uga tegese urip ing wektu mbesuk. Iki dadi jelas ing Injil Lukas 18,29: 30 kaya sing dikutip ing ndhuwur. Urip kekal "mesthi sajrone", nanging luwih penting tinimbang durasi, sing luwih suwe dibandhingake karo jaman sing ala saiki! Iki minangka urip sing kalebu jaman utawa jaman sing beda-beda. Bedane ora mung ing wektu sing cendhak dibandhingake karo umur dawa, nanging uga ing antarane urip sing isih ana ciri dosa ing jaman saiki - yaiku piala, dosa lan pati - lan urip ing wektu mbesuk, sing kabeh bisa dilacak ala bakal nebus. Ing wektu mbesuk, bakal ana swarga anyar lan bumi anyar sing bakal nyambung hubungan anyar. Iki bakal dadi cara lan kualitas urip sing beda-beda, cara urip saka Gusti Allah.

Kratoning Allah pungkasane bertepatan karo wektu donya sing bakal teka, urip langgeng, lan kapindho teka Kristus. Nganti dheweke ngasilake, kita manggon ing wektu donya ala saiki lan ngenteni kanggo masa depan. We terus manggon ing donya dosa ing ngendi, ing bab Kristus patangen lan minggah, ora ana sing sampurna, kabeh suboptimal.

Aneh, sanajan kita terus manggon ing wektu ala saiki, amarga sih-rahmate Gusti Allah, saiki kita bisa nemu Kratoning Allah. Iku wis ana ing sawetara cara sadurunge panggantos saka umur ala saiki ing kene lan saiki.

Beda karo kabeh prekara, Kratoning Allah bakal mbesot nganti saiki tanpa Pengadilan Pungkasan lan pungkasane jaman iki. Kratoning Allah nggawe bayangane ing kene lan saiki. Kita entuk rasa. Sawetara berkah sing teka ing kene lan saiki. Lan kita bisa melu ing kene lan saiki kanthi tetep memitran karo Kristus, sanajan kita isih nempel ing wektu iki. Iki bisa ditindakake amarga Putraning Allah teka ing jagad iki, ngrampungake jabatane, lan ngutus kita Roh Suci, sanajan dheweke ora ono manungsa. Saiki kita ngrampungake woh-wohan kapisan ing pamaréntahan sing menang. Nanging sadurunge bali Kristus bakal dadi wektu sementara (utawa "jeda wektu pungkasan", kaya sing diarani TF Torrance), sajrone upaya nylametake Gusti Allah isih bakal diwujudake sajrone wektu iki.

Mbangun kosa kata ing Kitab Suci, Siswa ing Kitab Suci lan teolog nggunakake macem-macem tembung kanggo nerangake kahanan sing rumit iki. Akeh, ngetutake George Ladd, wis negesake kontroversial iki kanthi negesake yen Kekuwataneane Gusti Allah wis kaleksanan ing Gusti Yesus, nanging ora bakal kedadeyan nganti dheweke bali. Kratoning Allah wis ana, nanging durung bisa dingerteni kanthi lengkap. Dinamika iki uga bisa ditulis kanthi cara kratone Gusti Allah wis diwiwiti, nanging kita ngenteni rampunge. Konsepsi iki kadang diarani "eschatologi saiki". Thanks kanggo sih rahmat saka Gusti Allah, mbesuk wis ganti dadi saiki.

Iki nduweni pengaruh yen bebener sing kebak kabeneran lan kabeneran apa sing wis ditindakake dening Kristus saiki pancen ora bisa diwujudake, kayadene saiki kita urip miturut kondisi sing digawe dening Kejaten. Ing jaman saiki sing ala, jaman pamaréntahan Kristus wis kasunyatan, nanging sing ndhelik. Ing wektu sing bakal kepungkur, Kratoning Allah bakal rampung, amarga kabeh akibat sing bakal ditindakake bakal diluwar. Banjur kabeh efek karya Kristus bakal dicethakaké ana ing ngendi wae ing kabeh kamulyan. 2 Bédané sing ana ing kene dumunung ing antarané dunyo lan durung kasampurnané Gusti Allah, lan ora ana ing manifestation sing saiki lan sing paling apik.

Roh Suci lan rong abad

Tampilan Kratoning Allah iku padha karo sing diwedharake ing Kitab Suci babagan wong lan pakaryan Roh Suci. Gusti Yesus janji arep tekane Roh Suci lan ngutus dheweke uga karo Sang Rama supaya bisa urip. Dheweke nyiptai Roh Suci menyang para sakabat, lan nalika ing Pentekosta tumurun ing wong sing nglumpuk. Roh Suci menehi kekuwatan pasamuwan Kristen wiwitan kanthi menehi kesaksian tumrap pakaryané Kristus lan saéngga wong liya bisa nemokake Kratoné Kristus. Panjenengané ngutus umaté Gusti Allah menyang jagad kanggo martak Injil Putrané Gusti Allah. Kita minangka bagean saka Roh Suci. Nanging, kita durung ngerti babagan lan ngarep-arep manawa iki bakal kedadeyan. Paulus nerangaké manawa jagad pengalaman saiki isih diwiwiti. Dheweke nggunakake gambar advance, sumpah utawa simpenan (arrabon) kanggo ngatur ide pre-delivery partial sing dadi keamanan kanggo pangiriman sing lengkap (2 Korinta 1,22:5,5;). Gambar pusaka sing digunakake ing saindenging Prajanjian Anyar uga nerangake manawa saiki kita diwenehi barang ing kene lan saiki kita yakin bakal luwih gedhe ing ngarep. Waca tembung Paulus:

«Ing Panjenengane [Kristus] kita uga wis ditunjuk dadi ahli warise, sing wis ditemtokake kanggo nindakake miturut tujuane sing nindakake kabeh miturut pamrih karsane [...] sing dadi janji warisan kita, kanggo nebus kita, hartane bakal muji kamulyane [...] Lan supaya dheweke menehi ati ati sing padhang, supaya sampeyan ngerti apa pangarep-arep sing diarani sampeyan, kaya kemulyan pusaka kanggo para suci » (Efesus 1,11:14,18;).

Paulus uga nggunakake gambar kasebut sing saiki mung diwenehi "woh-wohan pertama" saka Roh Suci, nanging ora kabeh kebak. Saiki kita mung ndeleng wiwitan panen lan durung kabeh hadiah (Roma 8,23). Metafora alkitabiah penting liyane yaiku "ngrasakake" hadiah ing mbesuk (Ibrani 6,4: 5). Ing layang kapisan, Petrus nglebokake pirang-pirang teka-teki lan banjur nulis babagan sing diyakini dening Sang Roh Suci:

«Puji sokur marang Gusti Allah, Bapaké Gusti kita Yésus Kristus, sing, miturut sih-rahmaté sing agung, wis mbalekake kita dadi pangarep-arep urip kanthi patangen saka Gusti Yesus Kristus saka ing antarane wong mati, minangka warisan sing ora bisa rusak lan tanpa cacat lan ora bisa rusak sing disimpen ing swarga kanggo sampeyan Sampeyan sing kanthi kekuwatan saka Gusti Allah dijaga liwat iman marang karahayon, sing wis siyap kanggo dibukak ing wektu pungkasan » (1. Pt 1,3-5).

Minangka kita sumurup Roh Suci ing wektu saiki, kita kudu bisa ditindakake, sanajan kita durung ngerti. Nalika kita nemu pagaweane saiki, iku nuduhake menyang akeh sing luwih gedhe sing bakal teka ing wayah awan. Pamrentahan kita saiki menehi feed pangarep-arep sing ora bakal wagol.

Iki wektu donya ala saiki

Kasunyatan manawa saiki kita urip ing wektu jahat sing diantisipasi iki minangka nemokake penting. Karya jagad saka Kristus, sanajan wis rampung kanthi sukses, durung ngilangi kabeh asil lan akibat saka Gugus ing jaman iki utawa jaman. Dadi kita ora bakal ngarep-arep dheweke bakal dihukum nganti Gusti Yesus bali. Kasaksian sing ana ing Prajanjian Anyar babagan sifat kosmos sing terus-terusan (kalebu kamanungsan) ora bisa uga luwih angker. Ing pandonga imam sing dhuwur, sing kita waca ing Injil Yokanan 17, Yesus ndedonga supaya kita ora bisa uwal saka kahanan saiki, sanajan dheweke ngerti manawa kita kudu sabar nandhang sangsara, nolak lan buron ing wektu iki. Ing Khutbah ing Gunung kasebut, dheweke nyatakake manawa kita durung nampa kabeh peparinge sih-rahmat sing dianakake Kratoning Allah kanggo kita ing kene lan saiki, lan keluwen lan ngelak babagan keadilan durung puas. Nanging, kita bakal ngalami buron sing nggambarake. Dheweke uga nyatakake kanthi jelas manawa kekarepan kita bakal kawujud, nanging mung ana ing wektu sing bakal teka.

Rasul Paulus negesake manawa awake dhewe sejatine ora ditampilake minangka buku terbuka, nanging "ndhelikake ana ing Sang Kristus ana ing Gusti Allah" (Kolose 3,3). Dheweke nerangake manawa kita minangka kapal-kapal samodra kanthi kiasan sing nggawa kamulyan ana ing ngarsane Kristus, nanging durung diwedharake (2 Korinta 4,7), nanging mung sedina (Kolose 3,4). Paulus negesake manawa "intine jagad iki wis sirna" (Cor 7,31; cf. 1 Yohanes 2,8; 17) dheweke durung tekan target utama. Penulis layang kasebut marang wong-wong Ibrani kanthi rela negesake, nganti saiki kabeh ora tundhuk marang Sang Kristus lan awake dhewe (Ibrani 2,8: 9), sanajan Kristus wis ngatasi jagad iki (Yokanan 16,33).

Ing serat marang greja ing Roma, Paulus nerangake manawa kabeh ciptaan "ngerang lan wedi" lan kepiye "awake dhewe, sing duwe Roh minangka hadiah pertama, nggremes ing njero ati lan kepengin banget dadi putra, nebus kita. Awak » (Roma 8,22-23). Sanadyan Kristus wis ngrampungake aktivitas dununge, saiki kita durung nyukupi kepenuhan panguwasa sing menang. We are stuck in this time evil time. Kratoning Allah saiki isih durung rampung. Ing masalah sabanjure, kita bakal nliti sifat pangarep-arep kita kanggo nyempurnakake karajan Kratoning, lan uga pangujan lengkap janji-janji Alkitab.

dening Gary Deddo


1 Ing Ibrani 2,16:8,9, kita temokake istilah Yunani epilambanetai, sing paling cocog diarani "nampa" lan dudu "pitulung" utawa "prihatin". Sa Ibrani, ing tembung kasebut digunakake kanggo nylametake Israel tumrap Israel saka kekuwatan perbudakan Mesir.

2 Tembung Yunani sing digunakake ing saindenging Prajanjian Anyar lan sing ditegesake maneh kanthi menehi jeneng buku pungkasan yaiku apokalipsis. Bisa nganggo "wahyu",
"Wahyu" lan "Rawuh" dijarwakake.


pdf Kratoning Allah (Bagean 2)