Alesan kanggo pangarep-arep

212 alasan kanggo ngarep-arep Prajanjian Lawas minangka crita pangarep-arep frustasi. Diwiwiti karo wahyu manawa wong digawe ing gambar Gusti Allah. Nanging durung suwe sadurunge wong dosa lan diusir saka swarga. Nanging kanthi tembung pangadilan iku, dadi tembung janji - Gusti Allah ucapake marang Iblis manawa salah sawijining keturunan Eva bakal ngremehake sirahe (Pangentasan 1). A mardika bakal teka.

Eva mbokmenawa ngarep-arep supaya anak pisanan dheweke dadi solusi. Nanging iku Kain - lan dheweke dadi bagian saka masalah. Dosa sing menang lan dadi luwih elek. Ana solusi parsial nalika jaman Nabi Nuh, nanging kekiyatan dosa terus. Kemanusiaan terus duwe masalah, ngarep-arep marang sing luwih apik, nanging ora bisa entuk.

Sawetara prasetya penting marang Abraham. Nanging dheweke seda sadurunge dheweke entuk kabeh janji. Dheweke duwe anak, nanging ora ana tanah, lan dheweke ora dadi berkah kanggo kabeh bangsa. Nanging janji tetep. Dheweke uga diwenehi Isaac, banjur Yakub.

Yakub lan kulawargane pindhah menyang Mesir lan dadi bangsa gedhe, nanging padha diperbudak. Nanging Gusti Allah tetep setya marang janjine. Kanthi mujizat mujizat, dheweke nggawa Gusti menyang Mesir.

Nanging bangsa Israel adoh saka janji. Ajaib ora mbantu. Hukum ora bisa. Wong-wong mau terus ngetokaké pitutur marang wong-wong mau, terus nglilakaké mungsuh-mungsuhé, terus ngliwati taun-taun 40 ing ara-ara samun. Nanging Gusti Allah tetep setya marang prasetyan-prasetya, lan banjur nuntun wong-wong mau menyang ing tanah Kanaan kang bakal dipasrahake, lan tanah-tanah mau digawekake marga saka akeh kamulyan.

Nanging sing ora bisa ngatasi masalah dheweke. Padha isih wong dosa sing padha lan buku hakim sing nyritakaké sawetara dosa sing paling awon. Gusti Allah pungkasanipun kagungan suku-suku ing sisih lor sing dijupuk dening Asyur. Siji bakal mikir sing bakal nggawa wong-wong Yahudi kanggo mratobat, nanging sing ora. Wong wis bola-bali gagal lan diijini supaya dijupuk.

Ngendi janji saiki? Wong-wong mau padha bali menyang panggonan sing ditindakake Abraham. Endi janji? Janji iku ana ing Gusti Allah, sing ora bisa ngapusi. Dheweke bakal netepi janjine, ora kira carane wong gagal.

A glimmer of hope

Gusti Allah miwiti kanthi cara paling sithik - minangka embrio ing prawan. Delengen, aku bakal menehi pratandha, mula dheweke ujar liwat Yesaya. Anak dara bakal meteng lan nglairake anak lan dheweke bakal diwenehi jeneng Immanuel, tegese "Gusti Allah karo kita". Nanging dheweke dadi Yesus dhisik (Yahua), tegese "Gusti bakal ngluwari kita".

Gusti Allah wiwit netepi janjine liwat bocah sing kawin tanpa nikah. Iki ana gandhengane karo stigma sosial - sanajan 30 taun sawisé, pimpinan Yahudi nggawe komentar fitnah babagan asale Yesus (Yokanan 8,41). Sapa sing bakal percaya crita Maria babagan malaekat lan konsepsi gaib?

Gusti Allah wiwit ngetrapake pangarep-arepe umate kanthi cara sing ora dingerteni. Ora ana sing bakal ngira manawa bayi "ilegal" iki bakal dadi wangsulan tumrap pangarep-arepe bangsa. Bayi ora bisa nindakake apa-apa, ora ana sing bisa mulang, ora ana sing nulungi, ora ana sing bisa ngirit. Nanging bocah wis potensial.

Malaekat lan pangon nglaporake manawa Juruwilujeng lair ing Betlehem (Lukas 2,11). Dheweke dadi Juruwilujeng, Juru Slamet, nanging ora nate disimpen. Dheweke malah kudu disimpen dhewe. Kulawarga kasebut kudu mlayu kanggo nylametake bocah kasebut saka Herodes, raja wong Yahudi.

Nanging Gusti Allah nimbali bocah iki sing tanpa daya. Dheweke ngerti apa sing bakal dilakoni. Ing bayi iki layang kabeh ngarep-arep Israel. Lah cahya kanggo bangsa-bangsa liya; Ing kene ana berkah kanggo kabeh bangsa; Punika tedhakipun Daud, ingkang badhe nguwaosi jagad; punika anak Eve, ingkang badhe numpes satunggaling mungsuh saking sadaya manungsa. Nanging dheweke mung bayi, lair ing papan sing stabil, uripé ana ing bebaya. Nanging nalika lair, kabeh wis diganti.

Nalika Gusti Yesus miyos, ora ana wong sing dudu bangsa Yahudi teka ing Yérusalèm kanggo diwulang. Ora ana tanda-tanda kekuwatan politik utawa ekonomi-ora ana tandha, kajaba prawan sing wis ngandhut lan diwenehi anak-tanda yen ora ana wong ing Yehuda bakal pracaya.

Nanging Gusti Allah nuli nerangake marang kita, amerga setya marang prasetyane, lan dadi pondhase kabeh pangarep-arep kita. Kita ora bisa nggayuh tujuane Gusti Allah liwat usaha manungsa. Gusti Allah ora nglakoni apa-apa kaya sing kita pikirake, nanging kanthi cara kang bisa mangerteni tumindak. Kita mikir babagan hukum lan tanah lan karajan ing donya iki. Gusti Allah mikirake kategori-kategori cilik, ora ana wiwitan, rohani tinimbang kekuatan fisik, kamenangan ing kelemahan tinimbang kekuwatan.

Nalika Gusti Allah paring piwales marang kita, Gusti Yesus banjur netepi prasetya-prasetya lan nuli nimbali sakehing pangandikane. Nanging kita ora bisa ndeleng kepenak. Akeh wong sing ora pracaya, lan malah wong-wong sing pracaya mung bisa ngarep-arep.

kasenengan

We ngerti nèk Gusti Yésus tansaya munggah lan masrahake nyawane minangka tebusan kanggo dosa-dosa kita nggawa pangapunten, dadi pepadhang tumrap bangsa-bangsa liya, kanggo asor setan lan asor dening pati lan patangen, pati dhewe. Kita bisa ndeleng carane Yesus minangka pangujan janji Allah.

Kita bisa ndeleng luwih akeh tinimbang wong Yahudi bisa ndeleng sadurunge 2000 taun, nanging kita isih ora weruh kabeh ana. Kita durung weruh yen saben janji wis kawujud. Kita durung weruh yen Ratun Setane tundhuk supaya dheweke ora bisa nggodha maneh bangsa-bangsa. Kita durung weruh yen kabeh bangsa ngerti Gusti Allah. Kita durung weruh akhire njerit, nangis, nyeri, mati lan mati. Kita isih kepéngin kanggo jawaban pungkasan - nanging ing Gusti Yesus kita duwe pangarep-arep lan kepasten.

Kita duwe janji sing dijamin dening Gusti Allah liwat Putra-Nya, disegel dening Roh Suci. Kita padha pracaya yen samubarang kabeh bakal kelakon, manawa Sang Kristus bakal ngrampungake samubarang kabeh. Kita bisa yakin yen kabeh prasetya wis kawujud - ora kudu kanthi cara sing kita ngarep-arep, nanging ing cara Gusti Allah wis ngrancang.

Panjenenganipun badhe, minangka prajanji, nindakaken lumantar Sang Putra, Yesus Kristus. Kita ora bisa ndeleng saiki, nanging Gusti Allah wis tumindak lan Gusti Allah malah nggarap sawangan kanggo ngrampungake karsane lan rencana. Kaya ing Yesus minangka bayi kita duwe pangarep-arep lan janji karahayon, supaya saiki ing wungu Gusti Yesus kita duwe pangarep-arep lan janji kasempurnan. Kita uga duwe pangarep-arep kanggo wutah Kratoning Allah, kanggo karya Gréja lan kanggo urip kita pribadi.

Pengarep kanggo awakku dhewe

Nalika wong teka iman, karyané wiwit tuwuh ing wong-wong mau. Gusti Yesus ngandika bilih kita perlu dipun lair malih, lan nalika kita pitados, Roh Suci ngayomi kita lan miyosaken gesang anyar. Kaya sing dijanjikake Yesus, Panjenengane nerangake kita manggon ing kita.

Ana wong nate ujar: "Yesus bisa lair kaping pirang-pirang lan ora ana gunane yen ora lair ing aku." Pangarep-arep sing digawa menyang jagad iki ora ana gunane kanggo kita kajaba kita nampani dheweke minangka pangarep-arepku. Kita kudu supaya Gusti Yesus urip ing kita.

Kita seneng ndeleng awake dhewe lan mikir: «Aku ora weruh banget. Aku ora pati luwih apik tinimbang aku 20 taun kepungkur. Aku isih berjuang karo dosa, ragu lan salah. Aku isih egois lan wangkal. Aku ora luwih seneng dadi wong gaib tinimbang Israel kuno. Aku rumangsa apa Gusti pancen nate nglakoni apa wae ing uripku. Ora katon kaya kemajuan. »

Jawaban iki kanggo ngelingi Yesus. Wiwitane jaman rohani kita ora bisa gawe bedane positif ing wektu saiki - nanging ora, amarga Gusti Allah ngandika mangkono. Apa sing kita duwé ing kita mung minangka simpenan. Iku awal lan minangka jaminan saka Gusti Allah piyambak. Roh Suci minangka pambayaran kanggo kamulyan sing durung teka.

Gusti Yesus nyariosaken dhateng kita bilih para malaekat sami bingah ing saben tiyang dosa punika dipunrembag. Padha nyanyi amarga saben wong sing pracaya marang Kristus amarga bayi lair. Bayi iki ora seneng nggawe bedane gedhe. Sampeyan bisa uga duwe perjuangan, nanging iku anak saka Gusti Allah, lan Gusti Allah bakal weruh yen karyane rampung. Dheweke bakal ngurus kita. Senadyan kasukman kita ora sampurna, dheweke bakal terus bisa nggarap kita nganti karyane rampung.

Minangka ana pangarep-arep ageng ing Yesus minangka bayi, supaya ana pangarep-arep ageng ing bayi-Kristen. Ora kira-kira suwene sampeyan wis dadi Kristen, ana pangarep-arep sing luar biasa kanggo sampeyan amarga Gusti Allah wis nandur modal ing sampeyan - lan dheweke ora bakal nyerah karya sing diwiwiti.

dening Joseph Tkach


pdfAlesan kanggo pangarep-arep