Apa hukum Musa uga bener kanggo wong Kristen?

385 uga minangka hukum Musa kanggo wong Kristen Nalika Tammy lan aku nunggu ing lobi bandara kanggo penerbangan pesawat, ora suwe, aku weruh ana pemuda lungguh loro kursi adoh lan bola-bali nggoleki aku. Sawise sawetara menit dheweke takon marang aku: "Nuwun sewu, sampeyan Pak Yusuf Tkach?" Dheweke seneng ngomong karo aku lan ujar manawa dheweke bubar diusir saka komunitas Sabbatarian. Obrolan kita enggal-enggal ngowahi hukum Gusti Allah - dheweke nemokake ujaran kasebut pancen menarik banget manawa wong Kristen ngerti yen Gusti Allah menehi ukum marang wong Israel, sanajan dheweke ora bisa netepi kanthi sampurna. Kita omong-omongan babagan kasunyatan manawa Israel pancen duwe "kedadeyan" sing kepungkur saengga rakyat asring kesasar saka hukum Allah. Mesthi jelas yen iki dudu kejutan karo Gusti Allah, amarga dheweke ngerti kepiye kedadeyan.

Aku takon marang, manawa ukum sing diwenehake marang Israel kanthi Nabi Musa duwe 613 prentah. Dheweke setuju karo aku manawa ana akeh bantahan babagan sejatine prentah-prentah iki sing diikat wong-wong Kristen. Sawetara wong negesake manawa kabeh prentah kudu dijaga amarga kabeh iku asale saka "Gusti Allah". Yen iki bener, wong Kristen kudu ngurbanake kewan lan nganggo tali donga. Dheweke negesake manawa ana akeh panemune babagan 613 perintah sing duwe aplikasi spiritual saiki lan sing ora ana. Kita uga setuju manawa macem-macem klompok Sabbatarian dibagi masalah iki - sawetara praktik sunat; ana sawetara Sabat ing tetanèn lan festival taunan; ana sing njupuk pisungsung pisanan, nanging ora ana nomer loro lan katelu; sawetara, Nanging, kabeh telu; ana sing netepi dina Sabat, nanging dudu festival taunan; sawetara nyathet rembulan lan jeneng suci - saben klompok percaya yen "piwulang" piwulang kasebut pancen bener biblik, nanging wong liya ora liya. Dheweke nyatakake manawa dheweke wis suwe ngalami masalah iki lan wis nyasar cara sadurunge Sabat; nanging, dheweke kuwatir yen ora bakal nyekel kanthi bener.

Kaget, dheweke setuju yen akeh wong-wong Sabbatari sing salah amarga ora ngerti manawa tekane Gusti iku ana ing daging (ing wong Yesus) nyiyapake apa sing diarani Kitab Suci "Prajanjian Anyar" (Ibrani 8,6) lan kanthi mangkono nggambarake ukum sing diwenehake marang Israel kaya wis ketinggalan jaman (Ibrani 8,13). Wong-wong sing ora nampa bebener dhasar iki lan ngupayakake miturut angger-anggering Toret Musa (sing ditambahake 430 taun sawise prejanjene Gusti Allah karo Abraham; waca Gal. 3,17) urip ora praktek iman Kristen. Aku percaya manawa diskusi kasebut ndeleng terobosan nalika dheweke ngerti yen kedadeyan kasebut (sing makili wong-wong Sabbatari) ora bisa njaga manawa kita saiki "antarane prajanjian lawas lan perjanjian anyar" (prajanjian anyar bakal teka maneh karo bali Yesus). Dheweke setuju manawa Yesus minangka korban nyata kanggo dosa-dosa kita (Hb. 10,1: 3) lan sanajan ing Prajanjian Anyar penghapusan panuwun lan pangorbanan ora disebutake, Yesus uga ngrampungake. Kaya sing diterangno Yesus, tulisan sing jelas dituduhake lan dheweke netepi ukum.

Wong enom ngomong yen dheweke isih duwe pitakonan babagan tetep dina Sabat. Aku nerangake marang dheweke yen pandangan Sabatarian ora duwe pangerten, yaiku, yen aplikasi angger-anggering Toret wis diganti nalika teka pisanane Yesus. Sanajan isih sah, saiki ana aplikasi rohani angger-anggere Gusti Allah - sing saestu anggep yen Sang Kristus wis netepi hukum sing diwenehake marang Israel; sing adhedhasar hubungan kita sing jero karo Gusti Allah liwat Kristus lan Roh Suci lan tekan interior kita paling jero - ati kita lan pikiran kita. Liwat Roh Suci kita manggon ing pambangun turut marang Gusti Allah minangka anggota Badan Kristus. Contone, manawa ati kita disunat dening Roh Kristus, ora ketompo yen kita disunat secara fisik.

Pangujian ukum Kristus nyebabake taat marang Gusti Allah digawe dening pakaryan sing luwih jero lan luwih kuat liwat Sang Kristus lan tekane Sang Roh Suci. Minangka wong-wong Kristen, taat saka asalé saka angger-angger, yaiku ati, pikiran, lan tujuane Gusti Allah. Kita ngakoni iki saka dhawuhe Gusti Yesus sing anyar: "Aku menehi dhawuh anyar sing padha tresna-tinresnan kaya sing tak tresnani sampeyan" (Yokanan 13,34). Gusti Yesus maringi prentah iki lan urip miturut prentah iki kanthi kawruh manawa Gusti Allah, ing sajrone layanan ing bumi lan kanthi panguwasa Roh Suci, bakal nulis ukum ing ati kita lan kanthi mangkono bisa netepi wangsalan Joel, Yeremia lan Ezekiel.

Kanthi ditetepake Prajanjian Anyar, sing ngrampungake lan ngrampungake tugas ing Prajanjian Lama, Yesus ngganti hubungan kita karo hukum lan gawe anyar pambangun-turut, sing kita ditampa minangka umate. Undhang-undhang cinta sing dhasar biyen wis ana, nanging Yesus nggawe lan ngrampungake. Prajanjian lawas karo Israel lan ukum sing ana gandhengane (kalebu korban, tassel, lan taun pangapuran) mbutuhake wujud khusus kanggo undang-undang dhasar katresnan kanggo bangsa Israel. Ing pirang-pirang kasus, fitur-fitur khusus iki saiki wis rampung. Semangat kanggo angger-angger tetep wae, nanging ketentuan hukum ditulis sing mbutuhake pambangun-turut khusus ora kudu manut.

Hukum ora bisa ditrapake; ora bisa ngganti ati; ora bisa nyegah kegagalan dhewe; ora bisa nglindhungi pencegahan; ora bisa nemtokake wangun sing sah kanggo saben kulawarga ing bumi. Wiwit penghentian karya Yesus ing bumi lan misi Roh Suci, saiki ana cara liyane sing nyatakake pengabdian kita marang Gusti Allah lan katresnan kita marang tetanggan kita. Wong-wong sing wis nampa Roh Suci saiki bisa luwih nampa Firman Allah lan mangertos tujuan Gusti Allah kanggo patunggalan, amarga taat sing diwujudake lan dicethakaké ana ing Sang Kristus lan dikirimake lumantar para rasul, kanggo kita ana ing buku, sing kita sebut Prajanjian Anyar, wis ditahan. Gusti Yesus, Imam Agung kita sing gedhe, nuduhake manah Sang Rama lan dikirimake ing Roh Suci. Liwat Roh Suci, kita bisa nanggapi Sabdaning Allah saka jero ati kita, nyatakake kanthi tembung lan pagawean tumrap niat Allah kanggo nyebar berkah marang kabeh kulawarga ing bumi. Iki ngluwihi kabeh hukum sing wis bisa dilakoni, amarga iku luwih becik tinimbang tujuane Gusti Allah, sing kudu dilakoni.

Wong enom setuju lan banjur takon kepiye pangerten iki kena pengaruh dina Sabat. Aku nerangake yen dina Sabat dadi wong-wong Israel kanggo macem-macem tujuan: dheweke ngelingake bab nggawe; dheweke ngelingake dheweke exodus saka Mesir; Iku ngelingake dheweke hubungan khusus karo Gusti Allah, lan marang kéwan, abdi lan kulawargané wektu istirahat fisik. Saka sudut pandang moral, iki ngelingake Israel tugas kanggo ngilangi karya-karya ala. Saka sudut pandang kristologi, iki nuduhaké perlu kanggo kasukman lan katemtuan kaslametan liwat rawuhé Kristus - masang kepercayaan marang kaslametan ing Panjenengané luwih becik katimbang tumindak dhéwé. Sabat uga nglambangaké anané penciptaan ing pungkasaning jaman.

Aku ngandhani yen sebagian besar wong-wong Sabbatari bisa uga ora ngerti manawa angger-angger sing diwenehake marang wong Israel dening Nabi Musa iku sauntara - yaiku, mung kanggo wektu lan papan tartamtu ing sejarah bangsa Israel. Aku nyatakake yen ora angel kanggo ngerteni manawa ora ana artine lan ing saben papan kanggo "ninggalake jenggot sing ora dikandhani" utawa "nyuwil papat sudhut jubah". Nalika kekarepané Gusti Allah kanggo bangsa Israel minangka bangsa wis kawujud ing Gusti Yesus, dheweke nuli ngucapake kabeh wong liwat pangandikane lan Roh Suci. Akibaté, bentuk taat marang Gusti Allah kudu tumindak keadilan ing kahanan anyar kasebut.

Babagan Sabat kaping pitu, kekristenan asli durung nate diadopsi dina kaping pitu minggu minangka unit astrologi, kaya-kaya Gusti Allah wis nyelehake sawijining dina seminggu ing ndhuwur liyane. Nanging ora nyanyi dina kanggo ngucapake Kesuciane, Gusti Allah saiki nginep ing kita liwat Roh Suci, banjur dadi suci kabeh wektu. Sanajan kita bisa ngumpul dina minggu kanggo ngrameke ngarsane Gusti Allah, umume para umat Kristen nglumpukake ibadah ing dina Minggu, dina sing diakoni nalika Yesus wungu saka ing antarane wong mati, lan kanthi mangkono janji-janji ing Prajanjian Lawas. kawujud. Gusti Yesus duwe hukum Sabat (lan kabeh aspek Torah) ngluwihi watesan wektu, sing ora bisa ditindakake ukum. Dheweke malah nambahake dhawuhe "Sampeyan kudu tresna-tinemu karo pepadhamu kaya awakmu" karo "Tresna siji kaya aku tresna marang kowe". Yaiku sih katresnan sing luar biasa sing ora ana ing 613 pepakon (uga ora ing 6000!). Pancen ukum setya karo Gusti Allah ndadekake Yesus dadi fokus, dudu kode sing ditulis. Kita ora fokus ing sawijining dina minggu; iku dadi fokus kita. Kita manggon ing saben dina amarga iku istirahat.

Sadurunge miwiti mesin kita, kita setuju yen aplikasi rohani ing hukum Sabat yaiku kanggo mimpin gesang pracaya ing Kristus - urip sing ditampa dening sih-rahmate Gusti Allah lan karya anyar lan jero saka Gusti Allah Roh Suci ing kita, diganti saka ing njero.

Tansah ngucapake sukur marang sih-rahmat Allah, marasake awak saka ing sirah marang sikil.

Joseph Tkach

presiden

GRACE COMMUNION INTERNATIONAL


pdf Apa hukum Musa uga bener kanggo wong Kristen?