Berbagi iman

Akeh wong saiki ora prelu golek Gusti Allah. Sampeyan ora rumangsa nindakake salah, apa maneh dosa. Dheweke ora ngerti konsep salah utawa Gusti Allah. Dheweke ora ngandel karo pamrentah utawa konsep kebenaran sing asring digunakake kanggo nahan wong liya. Kepiye kabar apik babagan Yesus bisa dingerteni kanthi cara sing migunani tumrap para wong iki? Artikel iki nerangake Injil kanthi fokus ing hubungan manungsa - sing isih penting kanggo masarakat.

Broken relationships kitten and heal

Masalah sing paling gedhe sing diadhepi masarakat Kulon yaiku hubungan sing rusak: kekancan sing wis dadi permusuhan, janji sing ora bisa ditindakake lan pangarep-arep sing dadi kekecewaan. Akeh wong sing ndeleng cerai minangka bocah utawa wong diwasa. Kita wis ngrasakake lara lan keributan sing disebabake dening jagad sing ora aman. Kita ngerti manawa wong sing duwe wewenang ora bisa dipercaya lan masarakat pungkasane tumindak miturut kabutuhane. Akeh wong sing rumangsa ilang ing jagad aneh. Kita ora ngerti asal-usule, saka ngendi saiki, tujuane arep lunga utawa sapa. Kita nyoba sing paling apik kanggo nggoleki tantangan urip, mbukak lapangan tambang spiritual, bisa uga nyoba ora nuduhake rasa lara sing kita rasakake lan malah ora ngerti yen apa sejatine.
Kita rumangsa kesepian tanpa wates amarga kayane kudu ngurus awake dhewe. Kita ora pengin setya marang prekara apa wae lan agama uga ora nguntungake. Wong sing duwe pangerten agama sing kleru bisa uga nyebabake wong sing ora duwe dosa - amarga dheweke wis salah ing papan sing salah - lan ngaku yen Gusti Allah nggawe dheweke sengsara amarga nesu nesu. Dheweke ngremehake wong sing beda karo dheweke. Pangerten sampeyan babagan Gusti Allah ora ana artine, amarga sing bener lan sing salah iku beda, panemu minangka ide sing wis lawas, lan rumangsa luput mung dadi panganan terapis. Gusti Yesus kayane ora ana artine. Wong asring nggawe kesimpulan sing salah babagan Gusti Yesus amarga dheweke percaya yen dheweke urip ruwet nalika dheweke ngobati wong kanthi siji sentuhan, nggawe roti ora ana gandhengane, mlaku ing banyu, dikepung karo malaikat penjaga, lan ajaib gawe piala fisik oncat. Nanging ora ana artine ing jaman saiki. Sanajan nalika disalibake, Yesus kayane ngilangi masalah saiki. Wungunane minangka warta apik kanggo dheweke dhewe, nanging kenapa aku uga yakin yen dadi kabar apik kanggo aku?

Yesus ngalami lan ngalami donya kita

Nyeri sing kita rasakake ing jagad iki, sing ora umum kanggo kita, yaiku rasa lara sing wis dingerteni dening Yesus. Dheweke dikhianati karo kanca-kancane lan dilecehke lan dicidra dening panguwasa negara kasebut. Dheweke dikhianati karo ngambung saka salah sawijining kanca sing paling cedhak. Gusti Yesus ngerti apa artine nalika wong-wong ngucapake salam kanthi seneng ing sawijining dina lan ketemu sabanjure kanthi boo lan nyiksa. Yohanes Pembaptis, seduluré Yésus, dipatèni karo panguwasa sing ditunjuk karo wong Romawi amarga nduduhké kekurangan moralé. Yesus ngerti uga bakal dipateni amarga takon babagan piwulang lan status pimpinan agama Yahudi. Gusti Yesus ngerti manawa wong bakal sengit tanpa sebab, kanca-kancane bakal nolak lan ngiyanati, lan tentara bakal mateni dheweke. Dheweke nggawe kita apik sanajan dheweke ngerti sadurunge yen kita manungsa bakal nyebabake rasa sakit fisik lan bisa uga mateni dheweke. Dheweke minangka wong sing setya marang kita, sanajan kita sengit. Dheweke dadi kanca sejatine lan kosok baline ngapusi. Kita kaya wong sing tiba ing kali sing adhem es. Kita ora bisa nglangi lan Yesus minangka wong sing mlumpat ing mburi mburi kanggo nylametake kita. Dheweke ngerti manawa kita bakal nyoba kabeh sing bisa, nanging ora bisa nylametake awake dhewe lan bakal mati tanpa campur tangan. Yesus teka kanthi tanpa pamrih menyang jagad iki lan dheweke ngerti banget manawa dheweke bakal disengiti lan dipateni. Yesus nindakake kanthi sukarela supaya kita nuduhake cara sing luwih apik. Dheweke minangka wong sing bisa dipercaya. Yen dheweke wis siyap menehi nyawane kanggo kita, sanajan kita nganggep mungsuh, apa maneh kita kudu percaya yen kita ngenal dheweke minangka kanca?

Cara kita urip

Gusti Yesus bisa nyritakake babagan urip. Babagan ngendi kita teka, ngendi kita arep lan kepiye carane tekan kana. Dheweke bisa nyritakake babagan bebaya ing lapangan pertambangan sing diarani urip. Kita bisa ngandel marang dheweke lan ngerteni manawa ana gunane. Nalika nindakake iki, kita mesthi bakal bisa nambah kapercayan. Pungkasane, dheweke pancen bener.

Biasane kita ora pengin kanca sing mesthi bener amarga nesu. Yesus, Putraning Allah, dudu jinis wong sing ujar manawa "Aku wis ngandhani kowe saiki!". Dheweke mlumpat menyang banyu, nyingkirake upaya kanggo nggegirisi, nggawa kita menyang bank lan menehi napas. Kita terus, nggawe kesalahan maneh lan tiba ing banyu maneh. Pungkasane, kita bakal takon marang dheweke ing endi bagean-bagian sing mbebayani kanggo lelungan supaya ora mbebayani. Nanging kita uga bisa yakin manawa nylametake kita dudu masalah sing kudu ditindakake, nanging prekara sing cedhak karo atine.

Gusti Yesus sabar karo kita. Dheweke nggawe kita nggawe kesalahan lan malah nggawe kita ngalami akibat saka kesalahan kasebut. Dheweke ngidini kita sinau saka iki, nanging ora nate ngeculake kita. Kita bisa uga ora yakin dheweke pancen ana, nanging kita bisa yakin manawa sabar lan pangapurane luwih gedhe lan luwih apik kanggo hubungan kita tinimbang nesu lan misahake. Yesus ngerti keraguan lan rasa ora percaya. Dheweke ngerti sebabe kita dadi wegah percaya amarga dheweke uga lara atine.

Alesan dheweke sabar banget amarga dheweke pengin kita temokake lan nampa undhangan khusus kanggo pahargyan sing nyenengake. Yesus ngandhani babagan kabungahan sing nyenengake, hubungan sejatine lan langgeng, pribadi lan nyenengake. Liwat hubungan kaya ngono lan karo wong liya, kita ngerti sapa sejatine kita. Kita digawe kanggo hubungan kasebut, mula kita kepengin banget. Yaiku banget sing ditawakake Yesus.

Kepemimpinan Ilahi

Urip sing bakal diarep-arep bisa urip. Pramila Yesus kanthi remen nampi kasusahan jagad iki lan nuduhake urip sing luwih apik sing bakal teka. Kayane kita mlaku-mlaku ing ara-ara samun ora ngerti tujuane. Yesus nilaraken keslametan lan kenyamanan swarga lan ngadhepi badai jagad iki lan ngandhani: Ana urip sing bisa ngrasakake kabeh prekara sing apik ing Kratoning Allah. Kita mung kudu lunga karo dheweke. Kita bisa nanggapi undhangan iki kanthi ngucapake, "Matur nuwun, nanging aku nyoba nasib ing ara-ara samun" utawa kita bisa menehi saran. Gusti Yesus uga nyritakake babagan dununge saiki. Kita durung mlebu swarga. Urip lara. Kita wis ngerti lan dheweke uga ngerti. Dheweke ngalami dhewe. Mula dheweke uga kepengin nulungi kita supaya bisa uwal saka jagad iki sing putus asa lan nggawe kita urip akeh banget, sing wis disiyapake wiwit wiwitan.

Gusti Yesus ngandhani yen ana bebaya sesambetan ing jagad iki. Hubungan kulawarga lan kekancan bisa dadi hubungan sing paling apik lan paling bahagia sajrone urip bisa ditindakake. Nanging dheweke ora mesthi nindakake perkara kasebut banjur nuwuhake rasa lara sing paling gedhe. Ana cara sing nyebabake rasa sakit lan uga ana cara sing nyebabake rasa seneng. Sayange, kadang-kadang wong golek cara sing bisa nyebabake rasa seneng sing nyebabake wong liya lara. Kadhangkala nalika nyoba ngindhari rasa sakit, kita uga bakal menehi kesenengan. Pramila kita butuh pandhuan sing aman nalika ngumbara ing ara-ara samun. Gusti Yesus bisa nuntun kita menyang arah sing bener. Kanthi ngetutake dheweke, kita tekan ing papane.

Gusti sing nitahake pengin sesambungan karo kita, kekancan sing ditondoi dening katresnan lan kabungahan. Kita minangka cadangan lan wedi, wis ngiyanati Pencipta, ndhelik lan ora pengin mbukak surat sing dikirimake. Mula, Gusti Allah dadi Yesus dadi manungsa. Dheweke teka ing jagad kita supaya ora wedi. Dheweke ngapura, menehi kita sing luwih apik tinimbang sing wis ana lan pengin kita bali menyang omah sing aman lan kepenak. Utusan kasebut tiwas, nanging pesen kasebut tetep padha. Gusti Yesus isih menehi kekancan lan pangapura. Dheweke urip lan ora mung nawakake supaya nuduhake dalane, nanging lelungan karo kita lan nylametake kita saka banyu adhem. Dheweke mlaku-mlaku karo kita kanthi kandhel lancip. Dheweke terus-terusan nylametake kita lan sabar nganti tekan waktune. Kita bisa ngandel marang dheweke, sanajan kabeh wong nguciwani kita.

Kabar apik kanggo kita

Karo kanca kaya Yesus, kita ora kudu wedi karo mungsuh maneh. Apik banget yen sampeyan duwe kanca sing luwih dhuwur tinimbang wong liya. Gusti Yesus iku kancane. Dheweke ujar manawa dheweke duwe kabeh kekuwatan ing alam semesta. Dheweke wis janji yen nggunakake kekuwatan iki kanggo kita. Gusti Yesus ngajak kita pahargyan ing swarga. Dheweke banjur nyoba nggawa undhangan kasebut. Dheweke malah dipateni amarga iki, nanging ora ngalang-alangi supaya dheweke tresna marang kita. Nanging, dheweke ngundang kabeh wong menyang pahargyan iki. Piye kabarmu Mungkin sampeyan ora bisa percaya yen ana wong sing setya banget, utawa urip bisa urip selawase. Ora apa-apa - dheweke ngerti yen pengalaman sampeyan nggawe sampeyan ora precaya karo klaim kasebut. Aku percaya tenan nèk kowé bisa precaya karo Yésus. Aja mung njupuk tembungku, coba dhewe. Mlayu ing prau. Aku mikir sampeyan pengin tetep mlebu ing njero omah. Sampeyan bakal miwiti ngundang wong liya kanggo melu. Siji-sijine perkara sing kudu ilang yaiku ilang.    

dening Michael Morrison


pdfBerbagi iman