Mung ONE way?

267 mung siji cara Kadhangkala wong-wong lara nglanggar piwulang Kristen manawa kawilujengan bisa liwat Gusti Yesus Kristus. Ing masyarakat majemuk majemuk, toleransi samesthine lan konsep kebebasan agama diharap (sing ngidini kabeh agama) kadang disalah cetak kanthi cara sing kabeh agama padha wae. Kabeh dalan tumuju Gusti Allah sing padha, ana sing ngarani, kaya-kaya wis padha mulih lan mulih saka tujuane. Dheweke ora nuduhake toleransi tumrap wong-wong sing duwe prekara sing mung percaya kanthi salah siji, lan nolak tolak nginjil, minangka conto sing nyerang kanggo ngganti kapercayan wong liya. Nanging dheweke dhewe pengin ngganti kapercayan saka wong sing mung percaya kanthi siji cara. Kepiye saiki - Injil Kristen pancen mulang manawa Yesus dadi siji-sijine dalan kanggo keslametan?

Liyane agama

Paling agama duwe klaim eksklusif. Yahudi Ortodoks ngaku yen dheweke duwe path sing bener. Muslim ngaku nduweni wahyu sing paling apik saka Gusti Allah. Hindus percaya yen wong-wong sing bener lan Buddha percaya apa sing dikarepake, sing ora bakal ngejutake kita - amarga padha percaya yen bener. Malah pluralis modern pracaya pluralisme luwih bener tinimbang gagasan liya.
Kabeh dalan ora mimpin marang Gusti Allah sing padha. Agama-agama liya malah nggambarake dewa-dewa sing beda. Hindu nduweni akeh dewa lan nggambarake kaslametan minangka bali menyang kabeneran - mesthi wae tujuan liyane tinimbang penekanan muslim marang monoteisme lan hadiah swarga. Ora ana Muslim utawa Hindu sing bakal setuju manawa dalane kasebut bakal ngasilake tujuan sing padha. Padha bakal gelut tinimbang owah-owahan, lan pluralis Kulon bakal dibebasake minangka merendah-muji lan ora ngerti, lan bakal dadi pitenah kanggo keyakinan-keyakinan manawa para pluralis ora bakal ngina. Kita pracaya yen Injil Kristen bener nalika ing wektu sing padha ngijini wong pracaya. Ing pangerten kita, pracaya mratélakaké yèn wong duwe kebebasan sing ora pracaya. Nanging nalika kita menehi wong hak pracaya miturut kaputusan, sing ora ateges kita pracaya yen kabeh yakin bener. Menehi idin wong liya kanggo pracaya ing discretion sing ora ateges kita mungkasi pracaya yen Gusti Yesus minangka cara mung kanggo kawilujengan.

Klaim Alkitab

Murid pertama Yesus nyatakake yen dheweke ngaku dadi siji lan sijine mung cara kanggo Gusti Allah. Ngandika, yen sampeyan ora ngetutake Aku, sampeyan ora bakal mlebu ing Kratoning Allah (Matéus 7,26: 27). Yen aku nolak sampeyan, sampeyan ora bakal tetep bebarengan karo aku (Matéus 10,32: 33). Gusti Yesus ujar manawa Gusti Allah menehi kabeh paukuman marang Sang Putra saengga kabeh padha ngurmati Putrane kaya dheweke ngajeni Rama. Sing sapa ora ngajeni marang putra, iku ora ngajeni marang bapakne sing ngutus (Yokanan 5,22: 23). Gusti Yesus nyariosaken bilih piyambakipun minangka cara khusus lan kawilujengan eksklusif. Wong sing nolak Gusti uga nolak Gusti Allah. Aku dadi pepadhanging jagad (Yohanes 8,12), jarene. Aku cara lan kayekten lan urip; Ora ana sing marani bapakku kajaba liwat aku. Yen sampeyan wis ngerteni aku, sampeyan uga bakal ngerti bapakku (Yokanan 14,6: 7). Wong sing ngaku manawa ana cara liya kanggo kawilujengan salah, ujare Gusti Yesus.

Rasul Petrus uga cetha nalika ujar karo para pimpinan wong Yahudi: ... ora ana karahayon liyane, utawa ora ana jeneng liyane ing sangisoring swarga sing diwenehake kanggo manungsa supaya kita bakal disimpen (Para Rasul 4,12). Paulus uga wis njelasake nalika nyatakake manawa wong sing ora ngerteni Kristus wis mati amarga nerak lan dosa (Efesus 2,1). Dheweke ora duwe pangarep-arep lan, sanajan yakin agama, ora ana hubungane karo Gusti Allah (V. 12). Ana mung siji mediator, ujare - mung siji cara kanggo Gusti (1 Timotius 2,5). Yesus dadi tebusan sing dibutuhake saben wong (1 Timotius 4,10). Yen ana angger-angger utawa cara liyane sing menehi kawilujengan, Gusti Allah mesthi bakal nindakake (Galatia 3,21).
 
Liwat Sang Kristus jagad rukun karo Gusti Allah (Kolose 1,20: 22). Paulus nimbali martakake Injil ana ing antarane bangsa-bangsa liya. Dheweke agama, ujar, ora ana gunane (Para Rasul 14,15). Kaya sing ditulis ing layang kasebut marang wong Ibrani: Kristus ora mung luwih apik tinimbang cara liyane, nanging isih efektif sanajan cara liya (Ibrani 10,11). Iku prabédan antarane kabeh utawa ora, ora bedane panggunaan sing relatif. Injil kawilujengan eksklusif Kristen adhedhasar pratelan Yesus lan piwulang Injil. Iki ana hubungane karo sapa Yesus lan kebutuhan. Kitab Suci mulang manawa Yesus iku Putraning Allah kanthi cara sing unik. Minangka Gusti Allah ing daging, dheweke ngisi nyawane kanggo karahayon kita. Gusti Yesus ndedonga cara liya, nanging ora ana (Mat. 26,39). Kawilujengan teka mung kanggo Gusti Allah piyambak, sing rawuh ing jagading manungsa supaya nandhang jalaran saka dosa, njaluk paukuman, mbebasake awake dhewe - minangka hadiah kanggo kita.

Paling agama mulangake wangun karya minangka cara kanggo kawilujengan - kanggo ngucapake doa sing bener, kanggo nindakake perkara sing bener kanthi pangarep-arep yen iki bakal cukup. Padha ngajari wong bisa cukup becik yen padha bisa kerja keras. Nanging kekristenan mulang yen kabeh kita butuh rahmat amarga kita ora bisa cukup becik ora ana prakara apa sing kita lakoni utawa carane kita nyoba. Sampeyan ora bisa mujudake gagasan loro ing wektu sing padha. Apa kita seneng utawa ora, doctrine of grace nyatakake yen ora ana cara liya kanggo keslametan.

Rahayu engkang

Apa bab wong sing mati tanpa krungu Yesus? Apa bab wong-wong sing wis ditahbisake sadurunge Yesus ing tanah pirang-pirang mil adoh? Apa sampeyan duwe pangarep-arep?
Ya, sabenere amarga Injil Kristen iku Injil sih-rahmat. Wong disimpen kanthi sih-rahmat Gusti Allah, ora kanthi nyebut asmane Yesus utawa duwe kawruh utawa formula khusus. Yesus seda kanggo dosa ing saindenging jagad, apa wong ngerti utawa ora (2 Korinta 5,14:1; 2,2 Yohanes). Sedanipun minangka panebusan kanggo saben wong - ing jaman saiki, saiki, kanggo wong Palestina uga kanggo Bolivia.
We are yakin manawa Gusti bakal ngadeg miturut tembung dheweke nalika ujar manawa dheweke pengin kabeh penalized (2 Petrus 3,9). Sanajan cara lan wektu asring ora katon kanggo kita, kita isih percaya yen dheweke seneng karo wong sing diciptakake.

Gusti Yesus nate ujar kanthi cetha: Dadi Gusti Allah tresna karo jagad supaya menehi putrane ontang-anting supaya kabeh wong sing percaya marang dheweke ora ilang, nanging nduwenana urip langgeng. Amarga Gusti Allah ora ngutus anaké menyang jagad iki kanggo ngadili jagad, nanging mitulungi jagad liwat (Yokanan 3,16: 17). Kita pitados bilih Sang Kristus sing wungu ngalahake pati lan mulane pati ora bisa ngalangi kemampuane kanggo nuntun wong supaya bisa dipercaya supaya entuk kawilujengan. Kita mesthi ora ngerti kepiye lan kapan, nanging kita bisa percaya marang pangandikane. Pramila, kita bisa percaya manawa kanthi cara liya bakal nggayuh sapa wae sing wis tau percaya marang kawilujengan, apa sadurunge mati, ing wektu seda, utawa sawise mati. Yen sawetara wong ing Pengadilan Pungkasan mratobat marang Kristus kanthi iman lan pungkasane sinau apa sing ditindakake kanggo dheweke, mesthi bakal ora nolak.

Nanging ora preduli manawa ana wong sing disimpen utawa sejatine ngerti babagan iki, mung liwat Kristus bisa disimpen. Karya sing dienggo kanthi tujuan sing apik, ora bakal nulungi sapa wae, ora preduli manawa wong percaya yen dheweke bakal bisa disimpen yen nindakake kabeh. Apa sing dikepengini kanthi sih-rahmat lan ing korban Yesus yaiku ora ana gaweyan sing apik, tumindak agama, bakal nylametake wong liya. Yen dalan kaya mangkene bisa diciptakake, mula Gusti mesthi bakal nindakake (Galatia 3,21).
 
Yen wong kanthi tulus nyoba nampa kawilujengan liwat karya, meditasi, piala, pengorbanan diri, utawa liya-liyane, bakal nemokake yen dheweke ora nduweni kabeneran ing Gusti Allah liwat karya-karyane. Kawilujengan namung dening sih lan rahmat. Injil Kristen mulang yen ora ana wong sing bisa nampa kawilujengan, nanging bisa diakses kabeh. Ora ana perkara sing bisa ditrapake dening wong, manawa Sang Kristus bisa ngluwari dheweke saka ing kono lan nuntun dheweke ing dalane. Dheweke mung Putra Allah sing nganakake kurban rekonsiliasi saben manungsa. Panjenenganipun punika saluran unik rahmat lan kawilujengan Gusti Allah. Punika ingkang dipun dhawuhaken dening Yesus piyambak minangka setya. Ing wektu sing padha, Yesus minangka jalur tunggal lan klebu, cara sing sempit lan Juru Slamet ing saindenging jagad, cara mung kaslametan, nanging bisa diakses dening kabeh.
 
Bebeneré Gusti Allah, sing kita waca paling becik ing Gusti Yésus Kristus, pancen saben wong perlu, lan warta sing apik sing kasedhiya kanggo kabeh wong. Iku warta gedhe, lan iku worth sharing - lan sing soko worth pondering.

dening Joseph Tkach


pdfMung ONE way?