Gusti Yesus: Mung mitos?

Musim Advent lan Natal iku wektu sing nyemokati. A wektu refleksi ing Gusti Yesus lan inkarnasi, wektu bungah, pangarep-arep lan janji. Wong ing saindenging jagad ngumumake laire. A carol sawise swara liyane liwat udhara. Ing pasamuwan-pasamuwan, festival kasebut dirayakake kanthi lagune, cantatas lan nyanyi. Iku wektu taun sing siji bakal mikir donya kabeh ngerti bebener babagan Gusti Yesus, Sang Kristus. Nanging sayangé akeh sing ora ngerti makna lengkap ing mangsa Natal lan padha ngrayakake festival kasebut amarga owah-owahan sing padha. Padha sithik banget amarga padha ora ngerti Gusti Yésus utawa nglakoni goroh yen dheweke mung mitos - pratelan sing ditampa wiwit esuke Kristen.

Wiwit taun iki kanggo kontribusi jurnalistik kanggo nyebut "Yesus minangka mitos", lan biasane nyatakake yen Kitab Suci ora bisa dianggep minangka saksi sajarah. Nanging klaim iki ora nyatakake yen dheweke bisa nampilake babagan sejarah luwih akeh tinimbang sumber "dipercaya". Sejarawan nyebut jeneng-jeneng sajarah Herodotus minangka bukti-bukti sing bisa dipercaya. Nanging, mung ana wolung salinan sing bisa ditemokake, paling anyar sing diwiwiti ing 900 - kira-kira taun 1.300.

Dheweke mbedakake iki karo "Prajanjian Anyar" sing dipateni "sing ditulis sakcepete sawise mati lan wungune Yesus. Cathetan paling wiwitan (fragmen Injil Yohanes) wiwit antara 125 lan 130 taun. Ana luwih saka 5.800 salinan lengkap utawa pecahan Prajanjian Anyar ing basa Yunani, udakara 10.000 ing basa Latin, lan 9.300 ing basa liyane. Aku kepengin ngetokake telung kuotasi sing kondhang sing negesake keasliane gambaran babagan gesang Yesus.
Pisanan dadi ahli sejarah Yahudi Flavius ​​Josephus saka 1. Abad bali:

Ing wektu iki Gusti Yesus manggen, wong sing wicaksana [...]. Nyatane, dheweke dadi penggawe tumindak sing luar biasa lan guru kabeh wong kanthi seneng nampa bebener. Dheweke narik kawigaten akeh wong Yahudi lan uga akeh pagan. Dheweke dadi Kristus. Lan sanajan Pilatus, kanthi instan saka wong sing paling luhur, kita ngukum pati ing salib, para mantan dheweke ora setya. [...] Lan nganti saiki wong-wong Nasrani sing nyebut awake dhewe sawise dheweke isih urip. Antiquitates Judaicae, kuno Yahudi, Heinrich Clementz (Transl.)].

FF Bruce, sing nerjemahake Urtext Latin menyang Inggris, nyatakake yen "sajarahe Kristus ora bisa ditindakake kanggo sejarawan sing ora adil minangka Julius Caesar."
Kutipan kapindho mbalik menyang sejarawan Romawi Carius Kornelius Tacitus, sing uga nulis tulisan ing abad pisanan. Babagan panyokro bowo sing Nero ngobong Roma lan sabanjure disalahake wong-wong Kristen, dheweke wrote:

[...] Nero nyalahake wong liya lan ngukum wong-wong sing disengiti wong amarga tumindak nakal lan diarani Nasrani. Jenengé, Kristus, dipatèni ing sangisoré Tiberius dening procurator Pontius Pilatus. [...] Mula, wong-wong sing diakui pisanan dicekel, mula, kanthi panjaluk, ana pirang-pirang wong sing dianggep kurang disalahké, ora luwih akeh amarga gegayuhan kasebut dituduh, nanging amarga gething marang wong sing umum. (Annales, 15, 44; terjemahan Jerman sawise GF Strodtbeck, diowahi dening E. Gottwein)

Kutipan katelu saka Gaius Suetonius Tranquillus, sejarawan resmi Roma nalika masa pemerintahan Trajan lan Hadrian. Ing sawijining karya sing ditulis ing 125 babagan gesang sepuluh ratu Caesar, piyambakipun nyerat babagan Claudius, ingkang mréntah wiwit 41 tumuju 54:

Dheweke ngusir metu saka Roma wong-wong Yahudi sing nyurung kekarepan terus-terusan saka Chrestus. (Biografi Imperial Sueton, Tiberius Claudius Drusus Caesar, 25.4 April; diterjemahake dening Adolf Stahr; nyathet ejaan "Chrestus" kanggo Kristus.)

Pernyataan Suetonius nuduhake perkembangan agama Kristen ing Roma sadurunge 54, mung rong dekade sawisé pati Gusti Yesus. Inggris Prajanjian Anyar sarjana I. Howard Marshall rawuh ing diskusi kang kanugrahan lan liyane kanggo dudutan "Sampeyan ora bisa kanggo nerangake emergence saka pasamuwan Kristen utawa tulisan Injil lan kali tradisi ndasari tanpa ngakeni ing wektu sing padha ing ngedegaken saka Kristen bener urip. "

Sanajan ilmuwan liyane mangsuli keaslian saka rong kuotasi pisanan lan ana uga sing nganggep manawa dipalsukan dening tangan Kristen, referensi iki adhedhasar dhasar sing kuat. Aku seneng ngrungokake komentar saka ahli sejarah Michael Grant ing bukune Yesus: Review Sejarah babagan Injil ngucapake: "Yen kita ngetrapake kriteria sing padha karo Prajanjian Anyar karo kitab-kitab kuno liyane sing ngemot materi sejarah - apa sing kudu kita lakoni - kita bisa Aja nolak anane Gusti Yesus luwih saka sawetara wong-wong pagan sing ana nyata minangka tokoh ing sejarah kontemporer ora ditakokake. "

Sanajan skeptis cepet-cepet nolak apa sing dheweke ora percaya, ana pengecualian. Teolog John Shelby Spong, sing dikenal minangka skeptis lan liberal, nulis ing Gusti Yesus kanggo Non-Agama (Eng. Yesus kanggo wong sing ora religius): "Kaping pisanan, Yesus minangka wong sing sejatine urip ing papan tartamtu. Manungsa iku dudu mitos, nanging tokoh sejarah sing njedulake energi sing akeh - energi sing isih mbutuhake panjelasan sing cukup. "
Malah minangka atheis, CS Lewis nganggep gambaran saka Prajanjian Anyar babagan Yesus dadi legenda. Nanging sawise dheweke maca dheweke lan mbandhingake karo legenda lan mitos-mitos kasebut, dheweke uga ngerti yen tulisan kasebut ora ana. Luwih, padha kaya ing wangun lan format kenangan, sing nuduhake urip saben dina saka wong nyata. Sawise dheweke nyadari yen, panahan yakin wis tiba. Wiwit nalika iku, Lewis ora ana masalah amarga pracaya marang kanyatan sajarah Yesus dadi bener.

Akeh wong sing skeptis mbantah manawa Albert Einstein ora percaya marang Gusti Yesus minangka atheis. Sanajan dheweke ora percaya karo "dewa pribadi", dheweke ngati-ati supaya ora nyatakake perang marang wong-wong sing nindakake kasebut; Amarga: "Kapercayan sing kaya ngono iku pancen dakanggep luwih apik tinimbang sing ora ana tampilan transendental." Max Jammer, Einstein lan Agama: Fisika lan Teologi; Jerman: Einstein lan agama: Fisika lan Teologi) Einstein, sing tuwuh dadi wong Yahudi, ngakoni "semangat banget marang tokoh terang saka Nasrani". Nalika ditakoni karo mitra pacelathon apa dheweke ngerti kedadeyane sejarah Yesus, dheweke mangsuli: "Tanpa mangsuli. Ora ana sing bisa maca Injil tanpa ngrasa nyata manawa Yesus. Pribadine resonates ing saben tembung. Ora ana mitos sing diisi uripe kaya ngono. Contone, beda bedane kesan saka crita dening pahlawan kuno legendaris kaya Thisus. Tema iki lan pahlawan liyane format iki ora duwe daya tahan Yesus sing asli. " (George Sylvester Viereck, Kiriman Saptu, 26 Oktober 1929, Apa Urip kanggo Einstein: Wawancara; Eng.: Einstein Life tegese: Wawancara)

Aku bisa kaya ngono, nanging minangka ilmuwan Katolik Roma, Raymond Brown nyathet kanthi tepat, fokus manawa Yesus minangka mitos nyebabake akeh wong ora ngerti babagan sejatine Injil. Ing Lair Mésias Brown nyebutake yen dheweke asring diatasi ing saindenging Natal dening wong-wong sing pengin nulis artikel babagan keaslian kelairan Yesus. "Kanthi sukses sethithik, aku nyoba supaya bisa ngyakinake manawa bisa mbantu ngerteni crita babagan kelairane Yesus kanthi fokus ing pesen kasebut tinimbang ing pitakonan sing adoh saka latar ngarep para penginjil Yen kita fokus nyebarake crita Natal, lair saka Yesus Kristus, tinimbang nyoba kanggo ngyakinake wong manawa Gusti Yesus ora mitos, kita dadi bukti nyata babagan kasunyatan Yesus. Bukti sing urip yaiku urip sing saiki dituntun menyang kita lan komunitas kita. Tujuan saka Kitab Suci ora kanggo mbuktekake katepatan sejarah inkarnasi Yesus, nanging kanggo nuduhake wong liya ngapa Dheweke teka lan apa sing bakal teka karo kita. Roh Suci nggunakake Kitab Suci kanggo bener-bener ngubungi kita karo Gusti sing lair lan wungu sing narik kawigaten marang kita supaya kita bisa percaya marang Panjenengane lan ngurmati Rama liwat Panjenengane. Gusti Yesus rawuh ing jagad minangka bukti katresnaning Allah kanggo saben wong (1 Yokanan 4,10). Ing ngisor iki ana sawetara sebab kanggo rawuhe:

- Kanggo nggoleki lan nyimpen apa sing ilang (Lukas 19,10).
- Kanggo ngirit wong dosa lan nelpon bis (1 Timotius 1,15; Markus 2,17).
- Menehi nyawane kanggo kawilujengan wong (Mat. 20,28).
- Kanggo menehi kesaksian (Yokanan 18,37).
- Kanggo ngrampungake kersane bapak lan supaya akeh anak supaya mulya (Yokanan 5,30:2,10; Ibrani).
- Dadi pepadhanging jagad, cara, kayekten lan urip (Yokanan 8,12:14,6;).
- Mbabarake Injil Kratoning Allah (Lukas 4,43).
- Kanggo tundhuk karo ukum (Mat. 5,17).
- Amarga rama ngirim dheweke: "Amarga Gusti Allah ngasihi jagad iki nganti masrahake putrane ontang-anting, supaya kabeh wong sing precaya marang dheweke ora ilang, nanging duwe urip langgeng. Amarga Gusti Allah ora ngutus anaké menyang jagad iki kanggo ngadili jagad, nanging mitulungi jagad liwat. Sapa sing pretyaya marang Panjenengane ora bakal diadili; Nanging sapa sing ora precaya, iku wis diadili, amarga ora percaya ing asmane Putraning Allah sing siji ” (Yokanan 3,16: 18).

Iki wulan kita ngrameke bebener manawa Gusti Allah rawuh ing jagad iki liwat Yesus. Luwih becik ngelingake awake dhewe yen ora kabeh wong ngerti bebener iki, lan kita dijaluk supaya nglakoni (takon) kanggo nuduhake iki karo wong liya. Yesus luwih saka tokoh ing sejarah kontemporer - yaiku Putraning Allah sing teka kanggo ngrukunake saben wong karo Rama ing Roh Suci. Sing nggawe wektu iki minangka wektu kabungahan, pengarep-arep lan janji

dening Joseph Tkach


pdfGusti Yesus: Mung mitos?