Surat transformasi

Rasul Paulus nulis layang kanggo jemaat ing Roma babagan 2000 taun kepungkur. Huruf kasebut mung sawetara kaca sing dawa, kurang saka tembung 10.000, nanging wigati banget. Paling telung kali ing sajarah Gréja Kristen, surat iki wis nyebabake kekirangan sing wis suwe ngubah gereja kanggo luwih apik.

Iku ing awal 15. Abad, nalika bhiksu Augustinian sing jenenge Martin Luther nyoba nyenengake rumangsa nurani kanthi urip sing dipanggil nyawa tanpa nyalahke. Nanging sanadyan dheweke ngetutake kabeh ritual lan netepake statute perintah imam, Luther isih ngendhika saka Allah. Banjur, sinau minangka dosen universitas ing Rum, Luther ditemokaké ing statement Paulus ing Rum 1,17 digambar: Kanggo ing [Injil] dicethakaké saka kaadilaning Allah wis kawedharaké saka ing pracaya lan nuntun marang pracaya; kaya kang katulisan, wiraose: "Wong bener bakal urip dening pracaya. Bebener iki dalan sing kuat nibani jantung Luther. Panjenenganipun nyerat:

Ana ing kono aku wiwit mangertos manawa kabenerake Gusti Allah iku kang nuntun marang kabecikan dening para wong mursid saka karahayon, yaiku kaadilan pasulayan kang paring kabeneran dening Gusti Allah kang welas asih. Ing titik kasebut, aku felt yen aku lair maneh lan wis mlebu swarga liwat lawang mbukak. Aku ngerti apa sing kedadeyan sabanjure. Luther ora bisa bisu babagan pemanggihane Injil murni lan prasaja. Asilé yaiku Reformasi Protestan.

Gangguan liyane sing disebabake dening surat marang wong-wong Rum yaiku ing 1730 ing Inggris. Gereja Inggris ngliwati wektu sing angel. London minangka penyalahgunaan alkohol lan gampang urip. Korupsi nyebar, malah ana ing pasamuwan-pasamuwan. Pendeta Anglikan enom sing asmane John Wesley martakaké pangrèhing, nanging usahané ora akèh. Banjur, sawisé ditampa kanthi iman saka klompok Kristen Jerman ing perjalanan laut Atlantik sing wedi, Wesley ditarik menyang sawijining rumah patemon Moravian Brothers. Wesley nggambarake cara iki: Ing wayah sore, aku enggal-enggal tindak menyang partai ing Aldersgate Street, ing ngendi wong maca tembung Luther ing Surat kanggo wong Rum. Kira-kira seprapat nganti sangang, nalika njlentrehake owah-owahan sing wis ana ing sajroning ati sajroning pracaya marang Kristus, aku felt yen atiku anget. Aku felt sing dipercaya Pendhaftaran kawilujengan kanggo Kristus, Kristus piyambak. Lan iki kaparingake marang aku kanthi yakin yen dheweke wis ngilangi dosa-dosaku, malah dosa-dosaku, lan ngeculake aku saka angger-anggere dosa lan pati.

Maneh ana ing Rum wigati utama instrumental kanggo nggawa pasamuwan bali kanggo iman, nalika iku terus kawentar Evangelical arep. Kejut-kejutan liyane sing ora suwe diterusake menyang Eropah ing taun 1916. Ing tengah-tengah banyu getih saka 1. Perang Donya ketemu pandita Swiss enom sing optimistis, views liberal ing donya Kristen sing nyedhaki sempurno moral lan spiritual, iki shaken dening kabeh bayangan busting rojo pati ing Front Western. Karl Barth nyadari yen pesen Injil mbutuhake perspektif anyar lan nyata ing ngadhepi krisis revolusioner kasebut. Ing pangandikan ing Rum, sing muncul 1918 ing Jerman, Barth iki ngangap sing swara asli Paul wis ilang lan disarèkaké ing abad beasiswa lan kritik.

Ing komentarnya ing Romawi 1, Barth ngendikake yen Injil ora ana ing antarane, nanging tembung sing sumber kabeh, tembung sing tansah anyar, pesen saka Gusti Allah sing mbutuhake iman lan sing yen maca kanthi bener, bakal nggawa iman sing diduga. Injil, ngandika Barth, mbutuhake partisipasi lan kerjasama. Kanthi cara iki, Barth nerangake menawa Sabda Jahweh ana hubungane karo donya sing diserang lan dikalahake dening perang global. Sawise maneh, Epistle to the Romans yaiku bintang sing padhang sing nuduhake dalan metu saka kandhang peteng saka pangarep-arep rusak. Pangandikan Barth babagan Epistle to the Romans sabanjure digambarake minangka bom sing ana ing lapangan filsuf lan teolog. Sakwisé gereja iki diowahi liwat pesen saka Surat menyang Rum, sing wis kepincut karo maca alim.

Pesen iki diowahi dadi Luther. Dheweke nguripake Wesley. Dheweke nguripake Barth. Lan isih owah akeh wong saiki. Liwat wong-wong mau Roh Suci ngowahi para pembaca kanthi iman lan kapercayan. Yen sampeyan ora ngerti kepastian iki, aku ngajak panjenengan maca lan pracaya Surat kanggo wong Rum.

dening Joseph Tkach


pdfSurat transformasi