Mung tembung

466 mung tembung Kadhangkala, aku seneng lelungan musik ing wektu. Gegaran lawas Bee Gees wiwit taun 1960-an nggawa aku menyang topik iki nalika aku main judhul «Tembung» (Tembung) keprungu. "Iku mung tembung, lan tembung iku kabeh sing kudu dakwenehi ati."

Apa lagu sing tanpa tembung? Komposer Schubert lan Mendelssohn wis nulis akeh "lagu tanpa tembung", nanging aku ora ngelingi wae. Apa layanan kita tanpa tembung? Nalika nyanyi lagu anyar, kita kudu ngrungokake tembung, sanajan melodi ora kepenak banget. Ucapan sing misuwur, khutbah sing obah, literatur apik, puisi sing menehi inspirasi, malah pandhuan lelungan, crita detektif lan dongeng kabeh duwe bab siji: tembung. Yesus, penyelamat apik kanggo kabeh manungsa, ngalahake judhul "Logos" utawa "Tembung". Kristen ngarani Kitab Suci minangka Sabda Jahwéh.

Ing wektu nggawe, wong uga diwenehi basa. Gusti Allah ngandika langsung marang Adam lan Hawa, lan ora ana prakara padha uga ngandhani. Iblis migunakake tembung-tembung sing nggegirisi kanggo ngetrapake ati marang Eve, lan dheweke bola-bali ngandhani Adam ing versi sing rada dimodifikasi. Asile ana catastrophic, kanggo paling ora.

Sawise banjir, kabeh wong padha nganggo basa sing padha. Komunikasi lisan penting banget kanggo ngrencanakake menara, yaiku kanggo "tekan langit". Nanging usaha iki ana kontradiksi langsung karo dhawuhe Gusti Allah supaya nambah lan ngetrapake bumi, lan mula dheweke mutusake kanggo "kemajuan". kepiye carane dheweke nindakake? Dheweke bingung basa, dadi ora mungkin dheweke ngerti kabeh tembung kasebut.

Nanging karo prajanjian anyar teka awal sing anyar. Akeh kelompok wong saka negara liya teka ing Yerusalem lan padha ngumpul ing dina Pentakosta kanggo ngrayakake festival kasebut. Festival kasebut ora suwé sawisé panyaliban lan kebangkitan Yesus. Kabeh sing krungu pidato Pétrus ing dina iku banget gumun nalika padha krungu dhawuhé martakaké Injil ing basa dhewe. Apa kaajaiban sing diadhepi utawa diucapake, hambane basa diangkat. Telung ewu wong ngerti cukup kanggo nandhang sangsara lan ngapura. Dina iki, pasamuwan wiwit.

Penguasaan basa

Tembung bisa nandhang lara utawa nambani, nandhang susah utawa kesengsem. Nalika Gusti Yesus miwiti pelayanan, wong-wong seneng karo tembung sing apik sing metu saka cangkem. Mengko, nalika sawetara murid sing mundur, Gusti Yesus takon karo rolas: "Apa sampeyan uga pengin lunga?" Banjur Simon Petrus mangsuli marang dheweke, sing arang kurang tembung: «Gusti, ngendi kita kudu lunga? Sampeyan duwe tembung saka urip langgeng " (Yokanan 6,67: 68).

Huruf saka James wis akeh ngomongake babagan nggunakake basa. James mbandhingake karo tanduran sing cukup kanggo nyetel geni kanthi wutuh. Punika ing Afrika Selatan kita ngerti sing cukup! Sawetara tembung-tembung ing media sosial bisa nyebabake perang tembung sing nandhang kebencian, kekerasan lan permusuhan.

Dadi, apa kita kudu Kristen ngatasi tembung kita? Yen kita digawe daging lan getih, kita ora bakal bisa ditindakake kanthi sampurna. James nyerat: "Nanging sapa sing ora kejawab tembung kasebut dadi wong sing sampurna" (Yakobus 3,2). Mung ana wong sing sampurna; ora ana sing sukses. Gusti Yesus ngerti persis nalika arep ngomong lan nalika luwih becik meneng. Wong-wong Farisi lan pengacara bola-bali nyoba "nyekel wong" kanthi tembunge, nanging dheweke gagal.

Ing pandonga, kita bisa takon yen kita kudu nyinaoni kanthi bener. Katresnan kadhangkala bisa dadi "hard love" yen prelu ora nyembah. Sampeyan uga bisa nganggep nimbang efek ing wong liya lan nemokake tembung sing pas.

Aku elinga banget nalika isih bocah, lan bapak kandha karo aku: "Aku duwe tembung sing kudu dibahas karo sampeyan." Iki bisa uga tegese manawa teguran bakal ngetutake, nanging nalika dheweke nguwuh "Apa sampeyan wis entuk tembung!" Biasane tegese ana sing apik.

Gusti Yesus njamin: «Langit lan bumi bakal sirna; nanging tembung-tembungku ora bakal ilang » (Mat 24,35). Papan favoritku ing Kitab Suci yaiku ing pungkasan wahyu John, ing kene ujar manawa Gusti Allah bakal nggawe kabeh anyar, swarga anyar lan bumi anyar, ing ngendi pati ora bakal ana maneh, uga bakal nandhang sangsara utawa nguwuh-uwuh utawa ora lara. Gusti Yesus maringi pitunjuk marang Yohanes: "Tulis, amarga tembung-tembung kasebut bener lan nyata!" (Rev 21,4-5). Tembung Gusti Yesus, sarta Roh Suci sing manggen, kabeh sing duwe lan apa sing kudu kita lebokake Kratoning kamulyane Gusti Allah.

dening Hilary Jacobs


pdfMung tembung