Mercy kanggo kabeh

209 rahmat kanggo kabeh Nalika wong-wong ngumpul ing pasamuwan-pasamuwan ing Amerika lan negara liya ing dina prihatin, 14 September 2001, dheweke teka ngrungokake tembung panglipur, semangat, lan pangarep-arep. Nanging, sawetara pimpinan gereja Kristen konservatif - nglawan niat kasebut kanggo menehi pangarep-arep menyang negara sing prihatin - kanthi ora sengaja nyebar pesen sing nyebabake rasa ora wedi, ora wedi, lan wedi. Yaiku kanggo wong-wong sing wis ilang wong sing ditresnani ing serangan, sedulur utawa kanca sing durung ngakoni karo Sang Kristus. Akeh wong Kristen dhasar lan penginjil sing yakin manawa wong sing tiwas tanpa mratelakake Yesus Kristus, yen mung amarga dheweke durung nate mireng bab Kristus, bakal nemoni neraka sawise mati lan nandhang lara sing ora bisa dicenthang - saka tangane Gusti Allah, sing dikandhakake karo para Kristen sing padha kaya Gusti Allah katresnan, sih-rahmat lan sih-rahmat. "Gusti Allah tresna sampeyan" sawetara kita Kristen kayane, nanging banjur muncul cetak cilik: "Yen sampeyan ora ngucapake pandonga dhasar sadurunge tiwas, Gusti lan Juru Slamet sing tak tresnani bakal nyiksa sampeyan ing salawas-lawase."

Kabar apik

Injil Yesus Kristus iku warta apik (Euangélion Yunani = pelanggan sing seneng, pesen keslametan), kanthi penekanan "apik". Iki lan tetep paling seneng kabeh pesen, kanggo kabeh wong. Ora mung warta apik kanggo sawetara sing wis kenal karo Kristus sadurunge mati; Iku warta apik kanggo kabeh titah - kanggo kabeh wong tanpa pangecualian, malah wong-wong sing tiwas tanpa krungu babagan Kristus.

Yesus Kristus minangka kurban rekonsiliasi ora mung kanggo dosa Kristen nanging kanggo jagad iki (1 Yokanan 2,2). Pangripta uga dadi pendamai marang tumitah (Kolose 1,15: 20). Apa wong sinau kasunyatan iki sadurunge mati ora gumantung saka isi sing bener. Mung gumantung Yesus Kristus, dudu tumindak manungsa utawa reaksi manungsa.

Gusti Yesus ujar: "Dadi Gusti Allah tresna marang jagad iki nganti masrahake putrane ontang-anting supaya kabeh wong sing percaya marang dheweke ora ilang, nanging nduwèni urip langgeng" (Yohanes 3,16, kabeh kutipan kasebut ngowahi versi Luther, edisi standar). Gusti Allah sing tresna marang jagad lan Gusti Allah sing ngekèki anaké; Panjenengané maringi kanggo nebus wong sing dikasihi - jagad. Sapa sing pretyaya marang Anaké sing dikirim Gusti Allah bakal mlebu ing urip langgeng (luwih apik: «kanggo umur sing bakal teka»).

Kanthi ora ana suku kata ditulis ing kene yen kepercayaan kasebut kudu sadurunge mati fisik. Ora: Ayat kasebut ujar manawa wong-wong mukmin "ora ilang", lan wiwit para wong sing percaya mati, jelas yen "ilang" lan "mati" ora padha. Iman nyegah wong supaya ora ilang, nanging ora bakal mati. Mengkono sing dikandhakake Gusti Yesus ing kene, diterjemahake saka appolumi Yunani, nuduhake pati spiritual, dudu sing fisik. Iki ana hubungane karo pembunuhan pungkasan, pembantosan, sirna tanpa tilak. Sapa sing percaya marang Jahshua ora bakal bisa nemu pangarep-arep sing kaya ngono, nanging bakal lumebu ing urip (soe) jamane sing bakal teka (aion).

Sawetara isih bakal mlebu, nalika mlaku ing bumi, urip ing jaman sing bakal teka, kanggo urip ing kerajaan. Nanging, mung makili minoritas "jagad iki" (kosmos) sing ditresnani dening Gusti Allah, banjur ngutus putrane kanggo nylametake. Apa bab liyane? Ayat iki ora ujar manawa Gusti Allah ora bisa ngluwari wong-wong sing mati kanthi fisik tanpa percaya.

Gagasan yen pati fisik ngrusak Gusti Allah sapisan lan kanthi kamungkinan bisa nylametake wong liya utawa nggawe wong percaya marang Yesus Kristus minangka interpretasi manungsa; ora ana babar pisan ing Kitab Suci. Nanging, kita dikandhani: Manungsa tiwas, banjur teka ing paukuman (Ibrani 9,27). Hakim, kita mesthi pengin eling, bakal matur nuwun marang Gusti Allah, kejaba Gusti Yesus, Sang Cempe Gusti sing dipateni, sing tiwas amarga dosa manungsa. Sing ngganti kabeh.

Nitahake lan rekonsiliasi

Pundi pandhangan kasebut asale manawa Gusti Allah mung bisa nylametake wong sing urip, dudu wong mati? Dheweke ngalahake pati, apa ora? Dheweke wungu saka ing antarane wong mati, apa ora? Gusti Allah ora sengit marang jagad; dheweke tresna marang dheweke. Dheweke ora nggawe manungsa kanggo neraka Sang Kristus rawuh ing wektu kasebut kanggo nyimpen jagad iki, ora kanggo ngadili (Yokanan 3,17).

Tanggal 16 September, Minggu sawise serangan kasebut, sawijining guru Kristen ngandhani kelas sekolah nalika Minggu: Gusti Allah sampurna kaya gething kaya katresnan, sing nerangake kenapa neraka uga swarga. Dheweisme (ide yen apik lan ala iku loro pasukan sing padha bertentangan kuat). Apa dheweke ora ngerti manawa dheweke dadi dualisme dadi Gusti Allah, yen dheweke menehi postingan marang Gusti Allah sing nindakake lan nyiptakake ketegangan gething sing sampurna - katresnan sing sampurna?

Gusti Allah pancen bener lan kabeh wong dosa padha diadili lan disalahké, nanging Injil, kabar sing apik, miwiti kita dadi misteri manawa Gusti Allah ing Kristus nampani dosa iki lan ukuman iki kanggo kita! Pancen, neraka nyata lan nggegirisi. Nanging sabenere neraka elek sing diijolake kanggo djalmo manungso (2 Korinta 5,21:27,46; Matius 3,13; Galatia).

Kabeh wong wis kaukum karo dosa (Roma 6,23), nanging Gusti Allah menehi urip langgeng ing Kristus (ayat sing padha). Mulane diarani: sih-rahmat. Ing bab sadurunge, Paulus nyritakake kaya mangkene: «Nanging hadiah ora kaya dosa. Amarga nalika akeh wong-wong wis tiwas amarga dosa saka salah siji ['sing akeh', tegese saben wong; ora ana wong sing ora nganggep dosa Adam, luwih akeh sih rahmat lan pisungsung saka Gusti Allah sing diwenehake marang wong akeh [kabeh: kabeh, pancen kabeh wong] kanthi sih-rahmat saka wong siji Yesus Kristus » (Roma 5,15).

Paulus ujar: Sejatine ukuman, lan angel banget (putusan kasebut ana ing neraka), mula dheweke mundur saka sih-rahmat lan hadiah sih-rahmat ana ing Sang Kristus. Ing tembung liyane, tembung rekonsiliasi Gusti ing Kristus ora bisa uga luwih gedhe tinimbang tembung sing diukum ing Adam - siji wis klelep («Kanthi pira liyane»). Pramila Paulus bisa nyritakake kita ing 2 Korinta 5,19:5,15: Ing Sang Kristus «[Gusti Allah] ngrukunake jagad iki [kabeh wong," akeh "saka Rum] karo awake dhewe lan ora ngitung dosa-dosa dheweke [liyane] .. . »

Mbalik maneh karo kanca lan wong sing ditresnani sing wis tilar donya tanpa mratelakake iman marang Sang Kristus: apa Injil menehi pangarep-arep, apa wae semangat kanggo wong sing dikasihi? Nyatane, ing Injil Yohanes, Gusti Yesus ujar kanthi pidato: "Lan aku, nalika aku diangkat saka bumi, aku bakal narik kabeh wong menyang aku" (Yokanan 12,32). Iki warta apik, kabeneran Injil. Gusti Yesus ora nemtokke jadwal, nanging dheweke ujar manawa pengin nggambar saben wong, ora mung sawetara sing ngatur dheweke ngerti sadurunge mati, nanging pancen kabeh wong.

Mula ora gumun manawa Paulus nulis marang wong-wong Kristen ing kutha Kolossae, manawa Gusti Allah wis "kepenak", ngeling-eling sampeyan: "seneng" manawa liwat Sang Kristus dheweke "ngrukunake awake dhewe karo samubarang, ing bumi utawa ing swarga, kanthi nggawe tentrem liwat awake dhewe Getih ing salib » (Kolose 1,20). Iku warta apik. Lan, kaya sing dingandikake Gusti Yesus, iku warta apik kanggo jagad iki, ora mung kanggo wong sing milih winates.

Paulus pengin menehi pamiarsa supaya ngerti yen Yesus iki, putrane Gusti Allah sing wungu saka ing antarane wong mati, ora mung ngedegake agama sing anyar kanthi sawetara ide teologi sing anyar. Paulus ngandhani yen Yesus ora liya, sing nitahake lan nyengkuyung samubarang kabeh (Ayat 16-17), lan liyane: yaiku cara Gusti Allah nggawa kabeh babar pisan sing wis gagal ing sejarah wiwit wiwitan sejarah (Ayat 20)! Ing Kristus - ujar Paulus - Gusti Allah njupuk langkah utama kanggo ngrampungake kabeh janji sing digawe marang Israel - janji manawa ing sawijining dina, dheweke bakal ngapura kabeh dosa kanthi tumindak sih-rahmat, lengkap lan universal, lan nggawe kabeh anyar (pirsani Kisah 13,32: 33-3,20; 21: 43,19-21,5; Yesaya 8,19: 21; Pd.; Rum).

Mung wong Kristen

"Nanging kawilujengan mung ditujokake kanggo wong Kristen," ngaundhake para dhasar. Manawa, pancen bener. Nanging sing "Kristen"? Apa wae sing nate dadi pamratobat lan donga konversi sing standar? Apa mung dibaptis kanthi kecemplung? Apa dheweke mung kalebu "greja sejati"? Apa wae wong sing njaluk pembunuhan liwat imam sing ditaulake kanthi sah? Apa wae sing wis mandheg nggawe dosa? (Apa sampeyan nindakake? Aku ora.) Mung wong sing kenal karo Gusti Yesus sadurunge mati? Utawa apa Gusti Yesus dhewe - sing tangane ditusuk nganggo tangane Gusti Allah - banjur pungkasane nggawe keputusan sing dadi anggota bunder sing dikepengini? Lan nalika dheweke ana ing kana, dheweke mutusake sapa sing wis ngalahake pati lan sapa sing bisa menehi urip langgeng sing dikarepake, ora preduli nalika nggawe wong percaya, utawa kita nemoni para pembela agama sejatine kabeh. , keputusan iki tinimbang?
Ing sawetara wektu, saben wong Kristen wis dadi wong Kristen, mula dipercaya karo Roh Suci. Nanging, posisi dhasar, ora ana sing bisa dipercaya manawa Gusti nggawe wong percaya sawise dheweke mati. Nanging ngenteni - Yesus iku sing nangekake wong mati. Dheweke uga dadi korban pendamaian, ora mung kanggo dosa kita, nanging kanggo kabeh jagad (1 Yokanan 2,2).

Gap gedhe

"Nanging pasemon Lazarus," sawetara bakal mbantah. "Apa Rama Abraham ora ujar manawa ana celah-celah gedhe lan ora ana gandhengane ana ing antarane wong sugih?" (Waca Lukas 16,19: 31.)

Gusti Yesus ora pengin pasemon iki bisa dingerteni minangka gambaran urip sawise mati. Pira wong Kristen sing ngarani Langit dadi "dhadhane Abraham," papan sing ora ditepungi karo Gusti Yesus? Perumpamaan kasebut minangka pesen menyang kelas Judaisme sing duwe hak istimewa ing abad kapisan, dudu potret urip sawise urip maneh. Sadurunge maca luwih akeh tinimbang sing diwenehake Yesus, ayo mbandhingake apa sing ditulis ing Roma 11,32.

Wong sugih ing perumpamaan kasebut isih durung mratobat. Dheweke isih ndeleng awake minangka pangkat lan luwih dhuwur tinimbang Lazarus. Dheweke isih ndeleng ing Lazarus mung ana sing ngladeni. Mbok manawa cukup dipercaya yen ora percaya manawa wong sugih mau ndadekake jurang dadi ora bisa ditampa, lan dudu kabutuhan kosmis. Ayo kita elinga: Yesus dhewe, lan mung Gusti, nutup jurang sing ora bisa ditampa saka negara kita sing dosa supaya bisa ngrujuk maneh karo Gusti Allah. Gusti Yesus nandhesake babagan iki, pernyataan pasemon iki - manawa kawilujengan mung bisa liwat iman marang dheweke - nalika dheweke ujar: "Yen sampeyan ora ngrungokake Nabi Musa lan para nabi, sampeyan ora bakal yakin yen ana wong sing tangi saka wong mati" (Lukas 16,31).

Tujuane Gusti Allah yaiku nggawa manungsa kanggo kaslametan, ora kanggo nyiksa. Yesus dadi pendamai, lan percaya utawa ora, dheweke nindakake proyek sing apik banget. Dheweke dadi penyelamat ing jagad iki (Yokanan 3,17), dudu Juruwilujeng bagian sekedhik. «Amarga Gusti Allah tresna marang jagad iki» (Ayat 16) - lan ora mung siji wae wong sewu. Gusti Allah duwe cara, lan dalane luwih dhuwur tinimbang cara kita.

Ing Khutbah ing Gunung, Gusti Yesus ujar: "Tresna marang mungsuhmu" (Mat. 5,43). Siji kanthi aman bisa nganggep dheweke tresna marang satrune. Utawa kudu percaya manawa Yesus sengit marang mungsuh, nanging njaluk supaya padha tresna-tinresnan, lan sengit dheweke menehi katrangan manawa ana neraka? Iki bakal dadi arang banget. Yesus ngarani kita supaya tresna marang mungsuh kita, amarga dheweke uga duwe dheweke. «Rama, ngapura kabeh; amarga dheweke ora ngerti apa sing ditindakake! » yaiku syafaat kanggo wong-wong sing nyalib Panjenengane (Lukas 23,34).

Mesthi: Wong-wong sing nolak sih-rahmat Yesus sanajan bisa ngerti dheweke bakal pungkasane ngasilake woh-wohan. Kanggo wong sing ora gelem mangan ing cempe, ora ana papan liya kejaba pepeteng (salah sawijining ungkapan sing digambarake karo Gusti Yesus nggambarake kahanan sing dadi tebih saka Gusti Allah, jarak saka Gusti Allah; waca Matius 22,13:25,30;).

Mercy kanggo kabeh

Ing layang marang Rum (11,32) Paulus nggawe tembung sing nggumunake: "Amarga Gusti Allah wis nyakup kabeh wong sing ora setya, supaya dheweke bisa melasi kabeh." Kasunyatane, tembung Yunani asli menehi kabeh wong, ora sawetara, nanging kabeh. Kabeh wong dosa lan kabeh diwenehi sih-rahmat marang Kristus - apa dheweke seneng utawa ora; apa padha nampa utawa ora; apa dheweke ngerti sadurunge mati utawa ora.

Apa maneh sing bisa ucapake babagan wahyu iki tinimbang apa sing diomongake Paulus ing ayat sabanjure: "Oh, jerone kasugihan, kawicaksanan lan kawruh babagan Gusti Allah! Piye pasinaon lan pathane ora bisa dingerteni! Amarga 'sing ngerti tegese Gusti utawa sapa sing dadi penasihat?' Utawa 'sapa sing menehi dheweke sadurunge menehi pitunjuk marang Gusti Allah?' Amarga saka Panjenengané lan liwat Panjenengané lan wong iku kabeh samubarang. Kamulyan ing salawas-lawase! Amin » (Ayat 33-36).

Ya, supaya ora bisa ditemokake minangka cara sing akeh kita Kristen ora bisa ngandel yen Injil bisa dadi apik. Lan sawetara kita koyone ngerti pangerten Gusti Allah supaya kita ngerti yen sing ora Kristen ing pati bakal langsung menyang neraka. Paul ing tangan liyane kepengin supaya cetha sing jurusan luar biasa saka sih-rahmat gaib kanggo kita ora mung nyoto - rahasia sing dicethakaké ana ing Kristus: Ing Kristus, Gusti Allah wis rampung soko sing ngluwihi kawruh wonten langit manungsa adoh.

Ing layangé marang wong Kristen ing Éfesus, Paulus ngandhani manawa tujuané Gusti Allah wiwit wiwitan (Efesus 1,9: 10). Minangka alesan dhasar kanggo nimbali Abraham, kanggo pemilihan Israel lan David, kanggo keputusan federal (3,5-6). Gusti Allah uga nyimpen "wong asing" lan dudu wong Israel (2,12). Panjenengané malah nylametake wong sing ala (Roma 5,6). Dheweke secara harfiah narik wong kabeh marang awake dhewe (Yokanan 12,32). Ing saindenging jagad iki, Putraning Allah tumindak "ing latar mburi" lan nindakake gaweyane kanggo nyipta kabeh karo Gusti Allah (Kolose 1,15: 20). Rahmat Gusti Allah nduweni logika dhewe, logika sing asring ora cocog karo masarakat agama.

Cara mung kanggo kawilujengan

Ing cendhak: Yesus mung siji kanggo kawilujengan, lan dheweke narik kabeh wong kanggo awake dhewe - kanthi cara dhewe, ing waktune. Bakal migunani kanggo njlentrehake kasunyatan yen kapinteran manungsa ora bisa digayuh: ora ana liyane ing alam semesta kajaba Sang Kristus, amarga, kaya Paulus ujar, ora ana apa-apa sing ora diciptakake lan ora ana ing dheweke. (Kolose 1,15: 17). Wong sing pungkasane nolak dheweke tumindak kaya ngene sih katresnan; Gusti Yesus ora nolak dheweke (Panjenengane ora - tresna marang dheweke, tiwas kanggo dheweke lan ngapura), nanging dheweke ora gelem ditolak.

CS Lewis ngucapake kaya mangkene: "Pungkasane, ana mung rong jinis wong: wong sing ngomong marang Gusti 'bakal kaleksanan sampeyan' lan wong sing pungkasane Gusti ucapake 'YOU bakal ditindakake'. Sing ana ing neraka wis milih nasibe iki. Tanpa keputusan pribadi iki, ora bakal ana neraka. Ora ana wong sing ngupayakake kanthi bungah lan kanthi permanen sing ora bakal lali. Sing sapa golek, nggoleki. Sapa sing dikalahake dibukak » (The Divorce Agung, Bab 9). (1)

Pahlawan ing neraka?

Nalika aku dadi wong Kristen babagan makna saka 11. Krungu piwucal saka September petugas pemadam kebakaran lan polisi sing ngurbanake nyawane nylametake wong-wong saka Pusat Perdagangan Dunia sing kobong. Kepiye manawa setuju yen wong-wong Kristen nelpon pahlawan-pahlawan sing nylametake kasebut lan ngapusi kurban, nanging ngandharake menawa yen ora ngakoni marang Kristus sadurunge mati, saiki dheweke bakal disiksa ing neraka?

Injil nerangake manawa ana pangarep-arep kanggo kabeh wong sing tiwas ing Pusat Perdagangan Donya tanpa pangakuan sadurunge marang Kristus. Iku Gusti sing wis ditangekake maneh bakal ketemu sawise mati, lan dheweke bakal ngadili - dheweke nganggo bolongan kuku ing tangane - siap ngrangkul lan ngrangkul kabeh makhluk sing teka menyang dheweke. Dheweke ngapura kabeh sadurunge lair (Efesus 1,4; Rum 5,6 lan 10). Bagean iki wis rampung, uga kanggo kita sing saiki wis percaya. Siji-sijine perkara sing ditinggalake kanggo wong-wong sing padha teka sadurunge Gusti Yesus kanggo nyelehake makutha sadurunge tahta lan nrima hadiah. Sawetara bisa uga ora. Mbok padha bosok ing awake dhewe lan gething marang wong liya, supaya dheweke bakal ndeleng Gusti sing mundhak dadi patine. Luwih saka isin, dadi bencana kosmis amarga dheweke dudu archenemy. Amarga dheweke tresna karo dheweke, maneh. Amarga pengin nglumpukake dheweke ing lengen kaya pitik cah ayu yen dheweke mung ngeculake.

Nanging kita bisa - yen kita Rum 14,11 lan 2,10 Filipi pracaya - nganggep sing mayoritas kegedhen saka wong-wong sing wis tilar donya ing serangan teroris, bungah bakal Rush ing tangan Gusti Yesus, kaya anak ing tangan saka tuwane.

Yesus nyimpen

"Yesus nyimpen", wong Kristen nulis ing poster lan stiker kasebut. Ya bener. Dheweke ditindakake. Lan dheweke minangka pemula lan ngrampungake kawilujengan, dheweke minangka asal lan target kabeh sing digawe, kabeh makhluk, kalebu sing mati. Gusti Allah ora ngutus anaké menyang jagad iki kanggo ngadili jagad iki, ujar Yésus. Dheweke dikirim kanggo nylametake jagad iki (Yokanan 3,16: 17).

Babagan apa wae sing dakkandhakake: Gusti Allah kepengin nylametake kabeh wong tanpa pangecualian (1 Timotius 2,4: 2; 3,9 Petrus), ora mung sawetara. Lan apa sing sampeyan isih kudu ngerti - dheweke ora bakal nate nolak. Dheweke ora mandheg tresna. Dheweke ora bakal mandheg dadi awake dhewe, lan mesthi ana kanggo wong - sing nggawe lan ngripta. Ora ana sing tiba ing bolong. Ora ana sing digawe menyang neraka. Yen ana wong sing mlebu neraka - pojok cilik, tanpa dununge, ing jagading kalanggengan - iku mung amarga dheweke ora gelem nampa sih-rahmat sing diwenehake dening Gusti Allah. Lan ora amarga Gusti Allah sengit marang dheweke (dheweke ora). Ora amarga Gusti Allah mbales (iku dudu). Iku amarga dheweke 1 sengit marang Kratoning Allah lan nolak sih-rahmat, lan 2) amarga Allah ora pengin dheweke ngrusak kabungahan wong liya.

Pesen sing positif

Injil minangka pesen pangarep-arep kanggo kabeh wong. Khotbah Kristen ora kudu nggarap ancaman neraka supaya bisa meksa wong supaya padha ngowahi Kristus. Sampeyan mung bisa ngumumake bebener, kabar apik: «Gusti Allah tresna sampeyan. Dheweke ora nesu karo sampeyan. Yesus seda kanggo sampeyan amarga sampeyan wong dosa, lan Gusti Allah tresna banget sampeyan supaya sampeyan wis nylametake sampeyan saka kabeh sing ngrusak sampeyan. Banjur kenapa sampeyan pengin urip kaya ora ana liya kejaba, mbebayani, kejam, ora bisa dipercaya lan ora trima? Napa sampeyan teka lan wiwit ngrasakake katresnan lan ngrasakake berkah ing Kraton? Sampeyan wis dadi kagungane. Dheweke wis mbayar dosa mau. Panjenengane bakal njalari kasusahanmu dadi kabungahan. Dheweke bakal menehi tentrem utama sing durung nate dingerteni. Bakal nggawa makna lan orientasi ing urip sampeyan. Bakal mbantu sampeyan nambah hubungane. Dheweke bakal ngaso. Dipercaya marang dheweke. Dheweke wis nunggu sampeyan. »

Pesan kasebut saenipun saengga secara harfiah bisa uwal saka kita. Ing Roma 5,10: 11, Paulus nyerat: "Amarga yen kita wis dibandhingake karo Gusti Allah kanthi tiwas putrane nalika kita isih dadi mungsuh, luwih-luwih kita bakal dislametake maneh sawise urip maneh. Ora mung iku, nanging uga aku uga ngluhurake Gusti Allah liwat Gusti Yesus Kristus, Gusti, sing saiki wis nampa karukunan.

Pungkasan saka pangarep-arep! Ing pokok sih rahmat! Liwat Kristus mati, Gusti Allah ngrujuk mungsuh-mungsuh lan nylametaké wong-wong mau kanthi urip Kristus. Ora ana wonder yen kita bisa gumunggung saka Gusti Allah liwat Gusti kita Yesus Kristus - liwat Panjenenganipun kita wis melu ing apa kita marang wong liya. Wong-wong mau ora kudu tetep urip kaya-kaya ora ana ing papan suci. dheweke wis ngrujuki dheweke, dheweke bisa mulih, dheweke bisa mulih.

Kristus ngluwari wong dosa. Iku kabar apik tenan. Paling apik sing bisa ditrima dening manungsa.

dening J. Michael Feazell


pdfMercy kanggo kabeh