Punapa tegesipun wonten ing Sang Kristus?

417 apa tegese dadi ing Kristus? Ekspresi sing wis kita krungu sadurunge. Albert Schweitzer nerangake manawa ana ing Kristus minangka misteri piwulang rasul Paulus. Lan pungkasane Schweitzer kudu ngerti. Minangka ahli teologi misuwur, musisi lan dhokter penting, Alsatian minangka salah sawijining Jerman paling misuwur ing abad kaping-20. Nalika taun 1952, dheweke dianugerahi Bebungah Nobel. Ing bukune The Mysticism of the Apostol Paulus, sing diterbitake ing taun 1931, Schweitzer negesake aspek penting manawa urip Kristen ing Kristus ora mistik-Tuhan, nanging, kaya sing njlentrehake awake dhewe, Kristus-mistik. Agama liya, kalebu para nabi, juragan utawa filsuf - apa wae - golek "Gusti". Nanging Schweitzer ngakoni manawa kanggo Paulus ngarep-arep Kristen lan urip saben dina duwe orientasi sing luwih spesifik lan tartamtu - yaiku urip anyar ing Kristus.

Ing serat-serat Paulus nggunakake ungkapan "ing Kristus" ora kurang saka rolas kaping. Conto sing apik yaiku teks sing bisa berkembang ing 2 Korinta 5,17: «Dadi: yen ana wong sing ana ing Sang Kristus, dheweke dadi makhluk anyar; sing lawas wis lulus, lah, sing anyar wis dadi. » Pungkasane, Albert Schweitzer ora dadi Kristen Ortodok, nanging mung sawetara wong sing nggambarake semangat Nasrani sing luwih nyata tinimbang dheweke. Dheweke nyimpulake pikirane rasul Paulus babagan iki kanthi tembung ing ngisor iki: "Kanggo dheweke [Paul], wong-wong mukmin disimpen kanthi kasunyatan manawa, kanthi sesambungan karo Kristus, dheweke mlebu ing negara sing ora pati cetho ing jagad alami liwat pati lan misteri sing misterius. ing kono dheweke bakal ana ing Kratoning Allah. Liwat Kristus kita dibebasake saka jagad iki lan mlebu ing mode Kratoning Allah, sanajan iki durung muncul ... » (The Mysticism of Rasul Paulus, p. 369).

Wigati kepiye Schweitzer nuduhake yen Paulus ndeleng rong aspek tekane Kristus sing ana hubungane karo arene mburi-jaman - Kratoning Allah sing saiki urip lan rampung ing urip ngarep. Sawetara bisa uga ora nyetujoni karo wong-wong Kristen sing nyebutake ekspres kayata "mistik" lan "Kristus mistik" lan luwih ngatasi Albert Schweitzer kanthi cara amatir; Nanging, ora ana sing bisa dipercaya, yen Pauline mesthi bakal dadi sesanti lan mistik. Dheweke duwe luwih akeh wahyu lan wahyu tinimbang karo kabeh anggota gereja kasebut (2 Korinta 12,1: 7). Nanging kepiye kabeh ana hubungane karo istilah konkrit lan kepiye bisa didandani karo acara sing paling penting ing sejarah manungsa - kebangkitan Yesus Kristus?

Langit wis?

Kanggo ngucapake langsung, topik mistik penting banget kanggo ngerteni teks verbal kaya Roma 6,3: 8: «Utawa sampeyan ora ngerti manawa kabeh kita dibaptis dadi Kristus Yesus seda. kabaptis? Dadi, kita dikubur karo Panjenengane liwat mbaptis dadi pati, saengga kaya Sang Kristus kawungokake saka ing antarane wong mati dening kamulyane Rama, kita uga bisa urip anyar. Amarga yen kita ana hubungane karo dheweke lan wis dadi kaya dheweke ing sedane, kita bakal padha karo dheweke ing wungune ... Nanging yen kita tilar donya karo Kristus, kita percaya manawa kita uga bakal urip bareng karo dheweke ... »

Iki Paulus sing kita kenal karo dheweke. Dheweke nganggep wungune minangka linchpin ajaran Kristen. Dadi, baptis tegese wong Kristen ora mung dikubur kanthi simbul karo Kristus, uga simbolis bareng bakal urip maneh. Nanging ing kene ngluwihi konten simbolis murni. Teologisasi sing canggih iki cundhuk karo dosis realita sing cocog banget. Delengen babagan carane Paulus nglanjutake topik iki ing layang kasebut marang para Efesus ing bab 2, ayat 4-6: «Nanging Gusti Allah, sing sugih sih, uga nduweni katresnan gedhe ... uga kita sing wis tiwas ing dosa, digawe urip karo Sang Kristus - sampeyan wis disimpen kanthi sih-rahmat - lan dheweke wis nangekake lan nyelehake kita ing swarga ing Kristus Yesus. » Kepiye carane Waca maneh: Apa kita ana ing swarga ing Kristus?

Kepiye carane? Uga, tembung-tembung saka rasul Paulus ora tegese kanthi harfiah lan koncretely ing kene, nanging kanthi kiasan, pancen mistik, tegese. Dheweke nerangake manawa berkat kekuwatane Gusti sing menehi kawilujengan, sing diwujudake ing wungune Sang Kristus, kita wis bisa melu partisipasi ing Kraton Swarga, papan dununge Gusti Allah lan Sang Kristus, liwat Roh Suci. Iki wis janji kanggo kita liwat urip ing Sang Kristus, wungune lan munggah. Kabeh mau bisa kelakon amarga ora ana ing Sang Kristus. Kita bisa nyebat wawasan iki prinsip kebangkitan utawa faktor kebangkitan.

Faktor kebangkitan

Sepisan maneh, kita mung bisa nggumunake kekuwatan nyopir sing paling gedhe sing kedadeyan saka kebangkitan Gusti lan Juruslamet kita, ngerti yen ora mung acara sejarah sing paling penting, nanging uga dadi leitmotif kanggo kabeh sing dipercaya para wong ing donya iki pangarep-arep lan bisa uga ngarep-arep. "Ing Kristus" minangka ekspresi mistik, nanging kanthi makna sing luwih jero iki ngluwihi karakter simbolis, sing rada banding. Iki ana gandhengane karo frase mistik liyane sing digunakake ing swarga.

Coba panjelasan penting babagan sawetara eksegensi Alkitab sing pinunjul ing Efesus 2,6. Ing ngisor iki yaiku Max Turner ing The New Bible Commentary, Abad 21: "Ngomong manawa kita urip bareng karo Kristus katon minangka versi cekak saka pratelan sing kita kudu ditangekake maneh karo Kristus," lan kita bisa Ngomong babagan iki yen wis kedadeyan amarga, sepisanan, prekara sing bakal ditangekake maneh [Kristus] wis kepungkur lan kaping pindho, kita wis mulai melu ing urip sing nembe digawe liwat patunggalan kita saiki karo dheweke » (P. 1229).

Kita mesthi nyawiji karo Kristus liwat Roh Suci. Pramila, jagad mikir ing ide-ide kasebut pancen mung diwedharake marang wong sing pracaya liwat Roh Suci, saiki katon komentar ing Francis Foulkes babagan Efesus 2,6 ing Prajanjian Anyar Tyndale: «Ing Efesus 1,3, rasul mimpin saka iku Gusti Allah mberkahi kita ing Kristus kanthi kabeh berkah spiritual ing swarga. Saiki dheweke nemtokake manawa urip kita saiki ana, dilebokake karo kedaulatan swarga karo Kristus ... Thanks kanggo kemenangan Kristus ngluwari dosa lan pati lan liwat kaurmatane, manungsa wis diangkat saka neraka paling jero menyang swarga dhewe ' (Calvin). Saiki kita duwe hak sipil ing swarga (Filipi 3,20); lan ana sing bebas saka watesan lan watesan sing ditindakake dening jagad ... sampeyan bakal nemokake urip nyata » (P. 82).

Ing bukunipun Pesen saka Efesus Babagan Efesus 2,6, John Stott menehi komentar kaya ing ngisor iki: «Nanging, apa sing nggumunake, Paulus ora nulis babagan Kristus ing kene, nanging babagan kita. Dheweke ora konfirmasi manawa Gusti nyade Kristus, ngluhurake lan nempuh dheweke ing pamaréntahan swarga, nanging dheweke nyipta kita karo Sang Kristus, ngluhurake lan nempuh kita ing aturan swarga ... Gagasan iki yaiku sesambungan karo umate Gusti Allah karo Kristus dadi dhasar Kristian Prajanjian Anyar. . Minangka wong sing ana ing Kristus, dheweke duwe solidaritas anyar. Kanthi pasrawungan karo Kristus, sejatine melu kebangkitan, mundhak lan institusi. »

Kanthi "institusi", Stott nuduhake arti teologi kanggo pamrentahane Kristus saiki kanggo kabeh tumitah. Miturut Stott, kabeh pirembagan babagan aturan umum kita karo Kristus ora "mistik Kristen sing ora ana artine". Nanging, minangka bagean penting saka mistik Kristen lan uga ngluwihi. Stott nambah: "Ing Swarga, jagad kasunyatan kasukman sing ora katon, ing ngendi kekuwatan lan kekuwatan mrentah (3,10; 6,12) lan ing endi Kristus ngwasani samubarang (1,20), Gusti Allah wis mberkahi umate ana ing Kristus (1,3) lan sijine menyang kedaulatan swarga karo Kristus ... Secara pribadi bukti yen Kristus menehi urip anyar ing tangan siji lan kamenangan anyar ing tangan liyane. Kita wis mati, nanging kita wis dadi kasukman lan waspada. Kita padha ing tawanan nanging diselehake ing swarga. »

Max Turner punika leres. Ing tembung iki ana luwih saka simbolisme murni - minangka mistik kaya doktrin iki. Apa sing diandharake Paulus ing kene yaiku makna nyata, makna sing luwih jero saka urip anyar kita ana ing Sang Kristus. Ing konteks iki, paling ora telung aspek kudu disorot.

Efek praktis

Kaping kabeh, babagan kaslametane, Kristen uga "apik banget ing tujuan sing dituju". Wong-wong sing "ing Kristus" wis ngapura dosa liwat Kristus piyambak. Dheweke nuduhake pati, panguburan, kebangkitan, lan munggah maneh karo dheweke lan, manawa, wis urip bareng karo dheweke ing Kraton Swarga. Ajaran iki ora kudu dadi godaan sing idealis. Asliné ngrembug wong-wong Kristen sing urip ing kahanan sing ala banget ing kutha-kutha sing rusak amarga hak-hak sipil lan politik sing asring kita lakoni. Kanggo sing maca Rasul Paulus, pati saka pedhang Romawi bisa ditindakake, sanajan ora kudu lali manawa umume wong ing wektu kasebut isih ana 40 utawa 45 taun.

Paulus banjur maca para pamaca karo pamikiran liyane sing pinilih saka piwulang inti lan karakteristik saka iman anyar - wungune Kristus. Dadi "ana ing Sang Kristus" tegese Gusti Allah, nalika dheweke nyawang kita, ora ndeleng dosa-dosa kita. Dheweke ndeleng Kristus. Ora ana piwulang sing bisa nggawe kita luwih ngarep-arep! Iki ditekani maneh ing Kolose 3,3: "Amarga sampeyan wis seda lan urip sampeyan didhelikake karo Sang Kristus ing Gusti" (Kitab Suci Zurich).

Kapindho, dadi "ing Kristus" tegese urip minangka wong Kristen ing rong jagad beda - ing jagad iki kasunyatan saben dina lan ing "jagad sing ora katon" kasunyatan spiritual, kaya sing diarani Stott. Iki mengaruhi cara sing ndeleng ing jagad iki. Mangkene kita kudu urip sing tumindak adil ing jagad loro iki, yaiku tanggung jawab setya sing kapisan yaiku Kratoning Allah lan nilai-nilai, nanging ing sisih liya, kita ora kudu ngluwihi kesejahteraan kadonyan. Iku dalan sing kenceng lan saben wong Kristen butuh pitulunge Gusti Allah supaya slamet.

Katelu, dadi "ana ing Sang Kristus" tegese kita minangka tandha kamenangan saka sih-rahmat Gusti Allah. Yen Rama Swarga nindakake kabeh iki kanggo kita, apa menehi kita papan ing Kraton Swarga, iku ateges kita kudu urip dadi duta Kristus.

Francis Foulkes nyatakaké kanthi cara iki: "Apa Gusti Allah, miturut rasul Paulus, ngerti karo pasamuwané ngluwihi awake dhewe, panebusan, pencerahan lan penciptaan anyar kanggo individu, babagan kesatuan lan kasuksesan, malah babagan kesaksiane tumuju jagad iki. Nanging, pasamuwan kudu menehi kesaksian marang kabeh tumitah marang kawicaksanan, katresnan lan sih-rahmat Gusti Allah ana ing Sang Kristus » (P. 82).

Carane bener. Dadi "ana ing Sang Kristus", nampa hadiah urip anyar ing Kristus, supaya ngerti dosa-dosa kita sing didhelikake saka Gusti Allah liwat dheweke - kabeh tegese kudu tumindak kanthi cara Kristian marang wong-wong sing kita srawuhi. Kita wong Kristen bisa beda-beda cara, nanging marang wong sing manggon ing kene bumi kita kepethuk karo roh Kristus. Kanthi wungune Sang Juruwilujeng, Gusti Allah ora menehi tandha-tandha babagan keahliane, mula kita bakal tanpa guna, nanging menehi kesaksian maneh saben dina lan, amarga tumindak sing apik, nuduhake tandha orane lan perawatan tanpa wates kanggo kabeh wong sijine jagad iki Wungune lan munggahake Kristus nduwe pengaruh sing penting ing sikap kita marang jagad iki. Tantangan sing kudu kita alami yaiku urip kanthi reputasi iki 24 jam sedina.

dening Neil Earle


pdfPunapa tegesipun wonten ing Sang Kristus?