Jambatan peduli

391 perangkap peduli Aku ora tau weruh aku minangka nutup mata kanggo kasunyatan. Nanging aku ngaku yen aku pindhah menyang saluran babagan dokumentasi kewan, nalika kabar ora ditampa utawa fitur film banget banal kanggo kapentingan. Ana sing tenan gak oleh pisan dhewe kanggo nonton rangers lagi dijupuk kewan alasan, yen perlu sok medicate lan resettle malah kabeh sapi kanggo wilayah liyane ngendi lingkungan nyedhiyakake karo kahanan urip luwih apik. Werana game kerep nyerang urip nalika singa, kuda nil utawa badhak kudu kaget. Mesthine, dheweke bisa kerja ing tim lan saben langkah direncanakake lan dileksanakake kanthi piranti sing diperlokake. Nanging kadhangkala mung kanggo ngukur yen perawatan bisa rampung kanthi becik.

Aku elinga tumindak sing direncanakake banget lan sukses. Tim ahli nyipta "trap" kanggo kumpulan eland sing kudu dipindhah menyang wilayah liyane. Ing kana dheweke kudu golek dhahar jagad sing luwih apik lan dicampur karo sapi liyane kanggo nambah genetika. Apa sing nggumunake aku yaiku kanggo ndeleng kepiye kewan sing akeh lan kewan sing galak lan cepet banget kanggo mlebu para pengunjung sing ngenteni. Iki ditindakake kanthi mbangun alangan kain sing dicekel cagak. Kewan mau dikunci alon-alon supaya bisa ditolak alon-alon menyang pengangkut.

Sawetara mbuktekaken angel ditangkap. Nanging, wong-wong ora menehi nganti kabeh kewan padha aman manggon ing transporters. Wujude becik kanggo ndeleng carane kewan wis dirilis menyang omah anyar, ngendi bisa urip bebas lan luwih apik, sanajan ora ngerti.

Aku weruh yen ana kamiripan antarane wong-wong sing nylametake kéwan-kéwan iki lan Sang Pencipta kita, sing kanthi sangsaya mimpin kita ing dalan kanggo keslametan langgeng sing langgeng. Boten kados antelop Eland wonten ing cadangan permainan, kita mirsani berkah-berkahipun Gusti Allah ing gesang lan janji gesang langgeng.

Ing bab kapisan bukune, nabi Yesaya sambat ora nggatekake umat umate Gusti Allah. Lembu, dheweke nulis, ngerti master lan kuldi ngerti kepithing mastere; Nanging umaté Gusti Allah ora ngerti lan ora ngerti (Yésaya 1,3). Mbok menawa iki, Alkitab asring diarani kita wedhus, lan ketoke wedhus ora kalebu kewan sing paling cerdas. Dheweke asring golek cara kanggo golek feed sing luwih apik, dene pangon sing ngerti sing paling apik nuntun dheweke menyang wilayah sing paling apik. Sawetara wedhus seneng nggawe awake luwih alus ing lemah sing alus lan nggawe lantai dadi depresi. Asile, dheweke mandheg lan ora bisa ngadeg maneh. Dadi ora heran yen nabi sing padha nulis ing bab 53,6: "Kabeh padha kesasar kaya wedhus."

Persis sing kudu Yesus nerangake minangka "pangon sing apik" ing Yokhanan 10,11, 14 lan. Ing pasemon babagan wedhus sing ilang (Lukas 15) dheweke nggambar gambar pangon sing teka omah karo wedhus sing ilang ing pundhake, kebak kabungahan nalika nemokake dheweke maneh. Pangon sing apik kita ora kena diculake yen kita kesasar kaya wedhus. Liwat pituduh sing jelas lan ati-ati saka Roh Suci, dheweke bakal nuli bali menyang dalan sing bener.

Saiba nggegirisi Yesus marang Petrus, sing nolak kaping telu! Dheweke kandha marang dheweke: "Feed wedhus-wedhusku" lan "Feed wedhusku". Dheweke ngajak Thomas ragu-ragu: "Pasang driji ing kene lan delengen tanganku, ... aja dipercaya, nanging percaya". Ora ana tembung utawa penghinaan sing kasar, mung prekara ngapura ditambahake karo bukti-bukti patangen. Iki persis sing dibutuhake Thomas.

Pangon sing sejati padha ngerti persis apa sing kudu kita tetep ing papan sing becik lan dheweke ngapura kita maneh lan maneh yen kita nggawe kesalahane bodho sing padha. Panjenenganipun tresna dhateng kita amung manawa kita ilang. Iki ngidini kita sinau pawulangan sing kita butuhake akeh. Kadhangkala pawulangan sing nglarani, nanging dheweke ora nyerah.

Ing wiwitan tumitah, Gusti Allah nganggep manawa manungsa kudu nguwasani kabeh kewan ing planet iki (Pangentasan 1). Kaya sing dingerteni, wong tuwa sing gedhe mutusake bakal padha, supaya ora bisa ndeleng manawa kabeh tundhuk marang wong (Ibrani 2,8).

Nalika Gusti Yesus mulih kanggo mulihake samubarang kabeh, banjur wong-wong mau bakal nampa panguwasa sing ditrapake Gusti Allah supaya ing wiwitan.

Para gamekeepers sing ditampilake ing acara TV ing karya kasebut nduweni minat sing nyata kanggo ngresikake urip ing kéwan liar ing kana. Iku njupuk akeh akehe sumber kanggo bunder kewan tanpa nyiksa wong-wong mau. Kabungahan lan kepuasan sing nyata sing ditindakake liwat aksi sukses dituduhake ing pasuryan sing padhang lan tangan sing salaman.

Nanging bisa dibandhingake karo kabungahan lan rasa seneng sing sejatine bakal yen Yesus Gembala Bagus ngrampungake "operasi ngluwari" ing kerajaan? Apa bisa mbandhingake penetapan sawetara antelop eland, sing bakal ditindakake sawetara taun, kanthi nyimpen pirang-pirang milyar wong ing salawas-lawase? Mesthine ora!

dening Hilary Jacobs


Jambatan peduli