Dadi buta iman

615 dadi buta iman Apa sampeyan pengin dadi wong sing iman? Apa sampeyan pengin kapercayan sing bisa mindhah gunung? Apa sampeyan pengin nampa kapercayan sing bisa nguripake wong mati, kapercayan kayata David sing bisa mateni raksasa? Bisa uga ana akeh raksasa ing urip sampeyan sing pengin dirusak. Iki kedadeyan kanggo umume wong Kristen, kalebu aku. Apa sampeyan pengin dadi buta iman? Sampeyan bisa, nanging ora bisa nindakake dhewe!

Kaping pirang-pirang kali, wong-wong Kristen sing maca bab Ibrani bab kaping 11 mikir manawa bakal nganggep awake dhewe begja yen bisa cocog karo salah sawijine wong kasebut saka sejarah Alkitab. Banjur, Gusti Allah bakal kepenak karo sampeyan. Pandhangan iki amarga kasunyatan manawa umume wong-wong Kristen percaya manawa wacana iki kudu nuntun kita supaya bisa padha lan niru. Nanging, iki ora cocog karo tujuane lan uga Prajanjian Lawas ora ana tujuane. Sawise nyathet kabeh pria lan wanita sing dijenengi minangka wakil akidah, panganggit nerusake tembung: «Mula, kita uga, sing diubengi awan para saksi, pengin ngilangi kabeh beban lan dosa sing gampang ngrebut kita . Kita pengin mlaku kanthi sabar ing balapan sing isih ana ing ngarep kita lan katon marang sing sadurunge iman lan ngrampungake, Gusti Yesus » (Ibrani 12,1: 2 ZB). Apa sampeyan ngerti babagan tembung kasebut? Raksasa iman kasebut diarani seksi, nanging apa seksine? Kita nemokake jawaban iki ing pratelan Yesus, sing bisa diwaca ing Injil Yohanes: "Bapakku isih kerja nganti saiki, lan aku uga nyambut gawe" (Yokanan 5,17). Yesus negesake manawa Gusti Allah iku Bapake. "Mula, wong-wong Yahudi nyoba luwih akeh mateni dheweke amarga dheweke ora mung nglanggar dina Sabat, nanging uga ujar manawa Gusti Allah iku Bapake lan nggawe awake padha karo Gusti Allah" (Yokanan 5,18). Amarga ngerti manawa dheweke ora dipercaya, mula dheweke ngandhani yen dheweke duwe papat saksi sing mbuktekake manawa dheweke Putraning Allah.

Gusti Yesus ngarani papat saksi

Gusti Yesus ngakoni nèk paseksiné dhéwé ora bisa dipercaya: "Yen Aku nekseni babagan awakku dhewe, paseksene iku ora bener" (Yokanan 5,31). Yen Yesus ora bisa nekseni bab awake dhewe, sapa sejatine? Kepiye kita ngerti yen dheweke ngandhakake kasunyatane? Kepiye kita ngerti manawa dheweke minangka Mesias? Kepiye kita ngerti manawa kanthi gesang, sedanipun, lan wungunipun, piyambakipun saged nylametake kita? Ya, dheweke ngandhani ngendi supaya kita bisa ndeleng babagan iki. Kaya penuntut umum sing ngundang saksi kanggo verifikasi tuduhan utawa tuduhan kasebut, Yesus ngarani Yohanes Pembaptis minangka seksine sing pertama: «Ana liyane sing nekseni babagan aku; lan aku ngerti nèk paseksiné sing dakkandhani bab iki bener. Sampeyan ngirim menyang Johannes lan dheweke menehi kesaksian babagan kasunyatan » (Yokanan 5,32: 33). Dheweke menehi kesaksian marang Gusti Yesus kanthi ujar, "Lah, iki Cempening Gusti Allah sing nanggung dosa ing jagad!" (Yokanan 1,29).
Kesaksian nomer loro yaiku pakaryan sing ditindakake Yesus liwat bapake: «Nanging aku duwe pepenget sing luwih gedhe tinimbang Yohanes; Amarga pakaryan-pakaryan sing diparingake RamaKu kanggo ngrampungake, yaiku pakaryan-pakaryan sing daklakokake, dadi seksine tumrap aku manawa Rama ngutus Aku » (Yokanan 5,36).

Nanging, sawetara wong Yahudi ora precaya marang piwulang lan mukjijat Yohanes utawa Yesus. Mula, Yesus nyebut seksi liyane: "Rama sing ngutus Aku nekseni bab Aku" (Yokanan 5,37). Nalika Yesus dibaptis dening Yohanes Pembaptis ing Yordan, Gusti Allah ngandika: "Iki Putraningsun sing daktresnani, sampeyan kudu ngrungokake! » (Mat. 17,5).

Sawetara pamirengipun ora ana ing kali kasebut dina lan mula ora nate krungu pangandikane Gusti Allah. Yen sampeyan wis ngrungokake Gusti Yesus ing dina iku, sampeyan bakal ora precaya marang piwulang lan mukjijat Yesus, utawa sampeyan ora bakal krungu swarane Gusti Allah ana ing bengawan Yordan, nanging sampeyan ora bakal bisa mandheg saka seksi pungkasan. Pungkasan, Gusti Yesus nyedhiyakake seksi utama kanggo dheweke. Sapa saksi iki?

Rungokake pangandikane Gusti Yesus: "Sampeyan nggoleki tulisan suci amarga mikir yen sampeyan duwe urip langgeng - lan dheweke uga sing nekseni babagan aku" (Yokanan 5,39 ZB). Ya, tulisan suci nekseni sapa sejatine Yesus. Tulisan suci endi sing bakal dibahas ing kene? Nalika Gusti Yesus ngucapake tembung kasebut, yaiku Prajanjian Lawas. Kepiye carane dheweke menehi kesaksian babagan dheweke? Yesus ora nate nyebutake kanthi jelas ing kana. Kaya sing wis diandharake ing wiwitan, prastawa lan protagonis sing kasebut ing kana menehi kesaksian babagan Yohanes. Sampeyan minangka seksine. Kabeh wong ing Prajanjian Lawas sing mlaku kanthi precaya minangka bayangane kedadeyan mbesuk: "Wong-wong iku bayangane samubarang sing bakal ana, nanging awak dhewe iku kagungane Sang Kristus" (Kolose 2,17 Alkitab Eberfeld).

David lan Goliath

Apa hubungane kabeh karo sampeyan minangka raksasa iman mbesuk? Ya kabeh! Ayo goleki crita David lan Goliath, crita nalika bocah pangon kuwat banget iman dheweke sukses nggawa raksasa ing lemah kanthi watu siji (Buku kaping 1 Samuel 17). Akeh wong sing maca crita iki lan kepengin ngerti kenapa kita ora precaya karo Dawud. Kita yakin dheweke direkam kanggo mulang babagan carane dadi kaya Dawud, saengga kita uga bisa precaya marang Gusti Allah lan bisa ngalahake para raksasa ing urip kita.

Nanging, ing crita iki, David dudu wakil kita kanthi pribadi. Dadi, kita kudune ora padha weruh ing panggonane. Minangka juru pikir mbesuk, dheweke menehi kesaksian marang Yesus kaya saksi liyane sing kasebut ing Surat kanggo wong Ibrani. Perwakilan kanggo kita yaiku tentara Israel, sing wedi nyusut saka Goliath. Ayo kula nerangake kepiye aku ndeleng iki. David minangka pangon, nanging ing Jabur 23, dheweke ngumumake: "Pangeran iku Pangonku". Gusti Yesus ngomong babagan awake dhewe: "Aku iki pangon sing apik" (Yokanan 10,11). Dawud teka saka Bètléhèm, ing kana Yésus lair (1 Sam 17,12). David mesthine bakal menyang perang amarga dhawuhe bapakne Isai (Ayat 20) lan Yesus ujar manawa dheweke dikongkon bapake.
Raja Saul wis janji bakal menehi putrine marang wong sing bisa mateni Goliath (1 Sam 17,25). Gusti Yesus bakal omah-omah karo greja nalika teka maneh. Sajrone 40 dina, Goliat ngolok-olok tentara Israel (Ayat 16) uga suwene 40 dina, Yesus pasa lan digodha setan ing ara-ara samun (Matéus 4,1: 11). Dawud noleh menyang Goliat kanthi ujar: "Dina iki Pangeran bakal ngulungake sampeyan marang aku, lan aku bakal dipateni lan dipotong sirahmu" (Ayat 46 ZB).

Sabanjure, Yesus medhar wangsit ing Purwaning Dumadi yen bakal ngremuk endhas ula kasebut, yaiku setan (Pangentasan 1). Bareng Goliat wis seda, tentara Israel nyerang wong Filisti lan akeh wong sing dipateni. Perang kasebut menang nalika tiwas Goliat.

Apa sampeyan duwe iman?

Yésus kandha, ”Ing jagad iki kowé wedi; nanging kudu yakin, aku wis ngatasi jagad » (Yokanan 16,33). Sejatine, dudu kita sing duwe iman kanggo ketemu raksasa sing nglawan kita, nanging iman marang Jahshua. Dheweke duwe iman kanggo kita. Dheweke wis ngalahake raksasa kanggo kita. Kita mung kudu nyelehake mungsuh sing isih ana. Kita ora precaya dhewe. Yaiku Yesus: "Kita pengin nggoleki dheweke sing sadurunge iman lan ngrampungake" (Ibrani 12,2 ZB).

Paulus ngandharake kaya mangkene: "Amarga angger-anggering Toret, aku padha mati miturut angger-anggering Toret, supaya aku urip miturut Gusti Allah. Aku kasalib karo Kristus. Aku urip, nanging saiki dudu aku, nanging Kristus urip ana ing aku. Kanggo sing saiki daklakoni ing daging, aku urip kanthi precaya marang Putraning Allah, sing nresnani aku lan nyerahke awake dhewe kanggo aku » (Galatia 2,19: 20).
Dadi, kepiye sampeyan bisa dadi buta iman? Kanthi urip ana ing Sang Kristus lan ana ing sampeyan: "Ing dina iku sampeyan bakal ngerti manawa aku ana ing Rama lan sampeyan ana ing Aku lan Aku ana ing kowe" (Yokanan 14,20).

Raksasa iman sing kasebut ing Surat kanggo wong-wong Ibrani yaiku saksi lan penipu Yesus Kristus, sing ndhisiki iman kita lan nggawe dheweke sampurna. Tanpa Kristus, kita ora bisa nindakake apa-apa! Dudu David sing mateni Goliat. Yaiku Yesus Kristus dhewe! Kita manungsa ora precaya nganti wiji sawi sing bisa mindhah gunung. Nalika Gusti Yesus ngendika: "Yen sampeyan duwe iman kaya wiji sawi, sampeyan bakal ngomong karo wit murbei iki: Tarik metu lan transplantasi menyang segara lan dheweke bakal nuruti sampeyan" (Lukas 17,6). Dheweke tegese ironis: Sampeyan ora duwe kapercayan babar pisan!

Para pamiarsa, tumindak lan prestasi sampeyan ora nggawe sampeyan iman gedhe. Sampeyan uga ora bakal dadi siji kanthi njaluk kanthi kuat marang Gusti Allah supaya nambah iman. Sampeyan ora bakal migunani apa-apa amarga sampeyan wis dadi gedhe iman ing Kristus lan liwat iman sampeyan bakal bisa ngatasi kabeh liwat dheweke lan dheweke! Dheweke wis ndhisiki lan nyampurnakake iman sampeyan. Maju! Mudhun karo goliath!

dening Takalani Musekwa