Kratoning Allah (Bagean 3)

Supaya adoh, ing konteks saka seri iki, kita wis nyawang carane Yesus dadi pusat Kratoning Allah lan cara saiki saiki. Ing bagian iki, kita bakal bisa ndeleng carane iki menehi wong-wong percaya minangka sumber pangarep-arep gedhe.

Ayo kita nyawang tembung-tembung Paulus ing Rum:
Amarga aku yakin manawa wektu iki sangsara ora kalah karo kamulyan sing kudu dicethakake kanggo kita. [...] Penciptaan tundhuk karo emosi - tanpa kekarepan, nanging liwat wong sing ngirim - nanging kanthi pangarep-arep; Amarga nitahake uga bakal bebas saka pangawulan saka impermanence kanggo kabebasan sing apik saka putrane Gusti Allah. [...] Amarga kita disimpen, nanging kanthi pangarep-arep. Nanging pangarep-arep sing sampeyan deleng ora ngarep-arep; amarga kepiye sampeyan bisa ngarep-arep apa sing ndeleng? Nanging yen kita ngarep-arep apa sing ora ndeleng, kita sabar ngenteni (Roma 8:18; 20-21; 24-25).

Ing papan liya, John wrote:
Para sedulur, kita saiki wis dadi anaké Gusti Allah, nanging apa sing bakal dakkarepake durung ana. Nanging kita ngerti manawa yen katon, kita bakal dadi kaya dheweke; amarga kita bakal ndeleng dheweke kaya dheweke. Sapa sing duwe pangarep-arep kaya ngono, iku nyucekake awake, kayadene dheweke suci (1 Yokanan 3, 2-3).

Pesan bab Kratoning Allah iku minangka pesen pangarep-arep; kalorone awake dhewe lan ciptaan Allah minangka sakabehane. Untunge, rasa lara, lan medeni sing bakal ditindakake saiki ing wektu jahat saiki. Ala ora bakal ana ing Kratoning Allah (Wahyu 21, 4). Yesus Kristus ora mung ngadeg kanggo tembung pisanan, nanging uga sing terakhir. Utawa kaya sing kita ucapake kanthi koleksual: Dheweke duwe tembung sing terakhir. Dadi kita ora kuwatir kepiye kabeh bakal mungkasi. Kita ngerteni. Kita bisa mbangun babagan kasebut. Gusti Allah bakal nyelehake kabeh sing pas, lan kabeh sing siap nampa hadiah kanthi andhap asor bakal ngerti babagan iki lan bakal ngalami sawijining dina. Kaya sing kita ucapake, kabeh ana ing salah sawijining atap. Langit lan bumi anyar bakal teka bareng karo Yesus Kristus dadi Pencipta, Gusti lan Penebus. Tujuane Gusti Allah bakal ditindakake. Kaluhuranipun bakal ngisi jagad kabeh kanthi cahya, uripe, katresnan lan sampurna.

Lan kita bakal kabenerake, utawa dianggep bener, lan ora bakal disasarake kanggo mbangun lan manggon ing pangarep-arep. Kita bisa entuk manfaat saka bagean kasebut kanthi manggon urip kita kanthi pangarep-arep marang kamenangan Kristus tumrap kabeh piala lan kekuwatane supaya bisa ngatasi kabeh. Nalika kita tumindak ing pangarep-arep bab rawuh Kratoning Allah ing sakabehe kepenuhan, iki bakal nyebabake urip kita saben dina, pribadine uga etos sosial kita. Iku pengaruh carane kita nangani adversity, godaan, penderitaan, lan malah buron amarga pangarep-arep kita kanggo Gusti Allah sing urip. Pangarep-arep kita bakal menehi inspirasi supaya bisa nggawa wong liya, supaya wong-wong mau bisa uga mangan ing pangarep-arep sing ora bali marang kita, nanging ing karya murni Gusti Allah. Dadi, Injil Yesus ora mung pesen sing dheweke ngumumake, nanging wahyu saka sapa lan apa sing wis dilakoni, lan sing kita ngarep-arep supaya bisa dileksanakake ing pemerintahane, ing karajan-karajan, ing kasunyatan tujuan sing paling dhuwur. Injil sing paling lengkap kalebu referensi kanggo bali menyang indubitable Gusti Yesus lan ngrampungake karajan.

Pengarep, nanging ora bisa diprediksi

Nanging, pangarep-arep sing bakal teka ing Kratoning Allah iku ora ateges bisa prédhiksi cara kasebut kanthi aman lan sampurna. Kepiye carane Gusti Allah mengaruhi wektu ing jagad iki sing nyedhak banget. Iki amarga kawicaksanan sing Maha Kuwasa ngluwihi kita. Yen dheweke seneng nindakake apa-apa amarga ana sih-kamurahane, apa wae, kabeh butuh wektu lan ruang. Kita ora ngerti iki. Gusti Allah ora bisa nerangake babar pisan sanajan dheweke pengin. Nanging pancen nyata manawa kita ora butuh katrangan luwih sing ngluwihi tembung lan tumindak Yesus Kristus. Dheweke tetep padha - wingi, dina iki lan selawase (Ibrani 13, 8).

Gusti Allah nglakoni kaya mangkono ing dina iki, kaya kang dicethakaké ana ing alame Yesus. Siji dina kita bakal weruh iki kanthi jelas ing retrospeksi. Kabeh sing Maha Kuwasa mangkana karo apa sing kita deleng lan ndeleng babagan urip duniawi Yesus. Siji dina kita bakal katon maneh lan ngomong: O ya, saiki aku sumurup yen nalika triune Gusti Allah nindakake iki utawa sing, dheweke tumindak miturut alam. Karya-karyane ora jelas nuduhake tulisan tangan Yesus ing kabeh aspek. Aku kudu ngerti. Aku wis mbayangno. Aku bisa guessed. Iki banget khas Yesus; iku ndadékaké saben saka pati nganti wunguné lan munggah.

Malah ing gesang jagad iki Yesus, apa sing dienggo lan ujar dheweke ora bisa dianggep karo wong sing ngurusi dheweke. Pancen angel kanggo para murid supaya terus. Sanajan kita diwenehake pengadilan retrospektif, pamrentahane Yesus isih tetep, saéngga review kita ora ngidini ngrancang ngarep (lan kita ora butuh). Nanging kita bisa yakin manawa Gusti Allah, miturut sifat, minangka Gusti Allah sing dadi triune, bakal cocog karo karakter katresnan sing suci.

Sampeyan uga luwih becik ngelingake yen piala pancen ora bisa diprediksi, capricious, lan ora ngetrapake aturan apa wae. Paling ora, sebagean sing nggawe. Pengalaman kaya sing kita alami ing jaman kadonyan iki, sing meh mbesuk, duwe sipat sing padha, nganti kedadeyan ala ditandhani kekuwatan tartamtu. Nanging Gusti Allah ngatasi bebaya ala lan kacilakan lan pungkasane dilebokake ing layanane - minangka jinis tenaga kerja paksa. Amarga sing Mahakuwasa mung ngidini apa sing bakal ditinggalake, amarga pungkasane kanthi nggawe swarga anyar lan bumi anyar, amarga kekuwatan Kristus sing bakal diuripake maneh saka pati, kabeh bakal tundhuk karo pamrentahane.

Pangarep-arep kita adhedhasar sifat Gusti, babagan kabecikan sing ditindakake, lan ora kanggo bisa prédhiksi kepriye lan kapan dheweke bakal tumindak. Iki kawilujengan banget Sang Kristus, menehi kemenangan, sing menehi wong-wong sing percaya ing Kratoning Allah sing bakal teka lan ngarep-arep, sabar, sabar-sabar lan terus-terusan, ditambah karo tentrem. Pungkasane ora gampang kasedhiya, lan ora ana ing tangan kita. Dhewe dijaga kanggo Sang Kristus, mulane kita ora kuwatir ing jaman saiki. Ya, kita uga kadang sedih, nanging ora tanpa pangarep-arep. Ya, kita kadang nandhang sangsara, nanging kanthi pangarep-arep, Gusti Allah sing Maha Kuwasa bakal ngawasi kabeh lan ora bakal kelakon sing ora bisa dingapura. Sejatine, kawilujengan wis bisa dialami ing wujud lan pakaryan Yesus Kristus. Kabeh luh bakal dilusoni (Wahyu 7:17; 21, 4).

Kraton iku minangka peparinge Gusti Allah lan karyane

Yen kita maca Prajanjian Anyar lan sejajar karo Prajanjian Anyar, mula Prajanjian Lawas bakal jelas, manawa Kratoning Allah iku kagungane dhewe, hadiah lan prestasine - dudu duweke kita! Abraham ngenteni kutha sing tukang nggawe lan Gawe Allah (Ibrani 11, 10). Kaping pisanan lan paling penting, kagungane Putraning Allah sing wujud lan langgeng. Gusti Yesus nganggep dheweke minangka karajanku (Yokanan 18:36). Dheweke ngomong babagan iki minangka karya, prestasine. Dheweke nggawa babagan; dheweke tetep. Nalika bali, dheweke bakal ngrampungake gaweyan karahayon nganti rampung. Kepiye manawa bisa dadi raja lan pakaryan kasebut menehi kerajaan intisari, makna, kasunyatane! Kraton kasebut minangka gaweyane Gusti Allah lan hadiah kanggo manungsa. Hadiah mung bisa ditampa kanthi alami. Sing nampa ora bisa entuk utawa ngasilake. Dadi, apa sing dadi tugas kita? Malah pilihan tembung iki kayane rada wani. Kita ora duwe bagean sajrone nggawe kerajaan Kraton dadi kasunyatan. Nanging pancen diwenehake marang kita; kita mikirake kratone lan, saiki uga, nalika kita urip kanthi pangajab kasampurnane, kita bakal ngrasakake woh-wohan saka kekuwatane Sang Kristus. Nanging, ora ana ing Prajanjian Anyar sing ujar manawa kita mbangun kerajaan, nggawe utawa nggawe. Sayange, tembung kaya ngono dadi saya populer ing sawetara kalangan iman Kristen. Kesalahpahaman kaya ngono iku mbesuk banget. Kratoning Allah dudu apa sing kita lakoni. Kita ora mbantu sing Maha Kuwasa supaya bisa nyadari kerajaane sing sampurna sethithik-sethithik. Nanging dudu awake dhewe sing bisa ngetrapake pangarep-arep utawa ngimpi kaya impene!

Yen sampeyan njaluk wong nindakake apa-apa kanggo Gusti Allah kanthi menehi saran manawa dheweke gumantung karo kita, mula motivasi kaya iki biasane lemes sawise sawetara wektu sithik lan asring nyebabake rasa kuciwa utawa kuciwa. Nanging aspek sing paling ngrusak lan mbebayani saka gambaran Kristus lan kerajaane yaiku kanthi bener ngowahi hubungane Gusti karo kita. Mula, Sing Kuwasa katon gumantung karo kita. Implikasi manawa dheweke ora bisa dadi luwih setya tinimbang kita banjur katon ing peteng. Mula kita dadi pelaku utama kanggo mujudake cita-citane Gusti Allah. Banjur, dheweke mung bisa nggawe karajan bisa mbantu lan nulungi kita kabeh kaya sing bisa ditindakake lan nganti upaya kita dhewe bisa diwujudake. Miturut karikatur iki, ora ana kedaulatan utawa rahmat sing nyata tumrap Gusti Allah. Iki mung bisa nyebabake tumindak bener sing menehi inspirasi utawa nyebabake kuciwo lan uga nilar agama Kristen.

Kratoning Allah ora bisa digambarake minangka proyek utawa karya manungsa, tanpa motif apa sing bisa didadekake motivasi utawa keyakinan etika sing bisa nimbulake sawijining wong. Pendekatan kaya mengkono misuwur iki ngilangi sifat hubungan kita karo Gusti Allah lan misrepresents magnitudo karya rampung Kristus. Sabab, manawa Gusti Allah ora bisa luwih setya tinimbang kita, ora ana sih-rahmat kang nebus. Kita ora bisa bali menyang bentuk pambuwangan; amarga ora ana pangarep-arep.

saka dr. Gary Deddo


pdf Kratoning Allah (Bagean 3)