Apa kita martakaké "sih rahmat"?

320 kita ngajari sih rahmat murah

Mbok manawa sampeyan wis krungu manawa sih-rahmat dikandhani wujud "ora diwatesi" utawa "nuntut tuntutan". Wong-wong sing negesake babagan pangapuran lan pangapuraning Allah, mesthi bakal nemoni wong-wong sing nuduhake "sih-rahmat murah", amarga disebat kanthi jelas. Iki persis kedadeyan karo kanca apik lan pastor pastor GCI, Tim Brassel. Dheweke dituduh martakake "sih-rahmat murah." Aku kaya dheweke nanggepi. Wangsulane: "Ora, aku ora martakake sih-rahmat sing murah, nanging luwih becik: sih-rahmat gratis!"

Istilah sihir murah asale saka teolog Dietrich Bonhoeffer, sing digunakake ing bukune "Nachgabe" lan misuwur. Dheweke digunakake kanggo negesake manawa nalika Gusti Allah ngowahi lan nuntun urip anyar ing Kristus, wong bakal nampa sih-rahmat sing ora disenengi. Nanging kanthi ora sukses, kasampurnane Gusti ora bakal oleh - wong banjur bakal ngalami "sih-rahmat murah".

Kontroversi Panguwasa Lordship

Apa kawilujengan apa wae sing dibutuhake yaiku ditampa Gusti Yesus utawa uga dadi pitakonan saka ngisor iki? Sayange siji duwe piwulang Bonhoeffer babagan sih-rahmat (kalebu nggunakake istilah sih-rahmat murah), lan asring ora kliru lan nyalahake penjelasan babagan keslametan lan nderek. Iki ana hubungane karo debat pirang-pirang dekade sing wis dikenal minangka Kontroversitas Lordship Salvation.

Suara utama ing debat iki, Calvinist lima titik sing terkenal, terus-terusan ngaku manawa wong-wong sing ngaku manawa mung pengakuan pribadi iman marang Kristus sing perlu kanggo kawilujengan disalahke yaiku "sih-rahmat murah" bakal. Miturut pertimbangane, perlu kanggo keslametan, akidah (nrima Gusti Yesus minangka Juruwilujeng) lan sejatine tumindak apik (miturut mituhu Yesus minangka Gusti).

Loro-lorone nduweni argumentasi apik ing debat iki. Ing pendapat kula, ana kesalahan ing panemune pihak sing bisa nyingkiri. Iku pisanan saka kabeh hubungan Yesus marang Sang Rama lan ora carane kita manungsa tumindak marang Gusti Allah. Saka sudut pandang kasebut, jelas yen Gusti Yesus iku minangka Gusti lan Pamarta. Loro-lorone bakal nemu luwih akeh tinimbang sih-rahmat sing dipimpin dening Roh Suci supaya luwih cedhak karo hubungan Yesus karo Sang Rama.

Kanthi perspektif iki sing fokus marang Kristus lan Trinitas, ora ana sisih liya sing bakal nimbang tumindak sing bisa ditebus (utawa minangka sing paling larang regane), nanging kita digawe supaya bisa mlaku ana ing Kristus (Efesus 2,10). Dheweke uga bakal ngerti manawa kita disimpen tanpa sebab lan ora amarga pakaryan (kalebu akidah pribadi), nanging liwat pakaryan lan iman Yesus kanggo kita (Efesus 2,8-9; Galatia 2,20). Banjur, bisa uga nyimpulake manawa ora ana sing bisa sampeyan lakoni kanggo nylametake, ora kanthi nambah utawa ora nyekel apa wae. Pendakwah sing apik Charles Spurgeon nerangake: "Yen kita kudu nempelake pin ing busana penebusan kita, kita bakal ngrusak kabeh."

Karepé Gusti Yésus menehi sih-rahmat marang kabèh wong

Kaya sing wis dibahas ing seri iki babagan sih-rahmat, kita kudu luwih fokus marang pakaryan Yesus dipercaya (setya) kayadene tumindak dhewe, ora bakal ngrusak Injil yen mulang manawa kawilujengan ora digawe dening pakaryan kita, nanging mung dening sih-rahmat. Karl Barth wrote: «Ora ana sing bisa disimpen kanthi nindakake apa sing sampeyan lakoni, nanging kabeh wong bisa disimpen kanthi nindakake Gusti Allah.»

Kitab Suci mulang kita sing sapa precaya marang Gusti Yesus "nduwèni urip langgeng" (Yokanan 3,16:36; 5,24;) lan "disimpen" (Roma 10,9). Wonten ayat ingkang ndherek kita ndherek Gusti Yesus kanthi ndherek gesang anyar ing piyambakipun. Apa wae upaya nyedhaki Gusti Allah lan entuk sih-rahmat sing misahake Yesus dadi Penebus lan Yesus dadi Gusti nyasar. Gusti Yesus bener-bener ora bisa dibedakake, dadi penyelamat lan Gusti. Dheweke Lord minangka Juruwilujeng lan Juruwilujeng minangka Gusti. Coba dibagi kasunyatan iki dadi rong kategori ora ana gunane utawa ora ana gunane. Yen sampeyan nggawe, sampeyan nggawe Kristen sing dadi rong kelas lan mimpin anggotane kanggo nggawe pangadilan babagan sapa Kristen lan dudu. Kajaba iku, ana sing cenderung kanggo misahake kita sapa wae sing ora bakal daklakoni.

Pisah Yesus saka pakaryan keslametan adhedhasar bisnis Perspektif kawilujengan (adhedhasar prestasi bebarengan) sing misahake sabdhoning saka kesucian. Kawilujengan, sing pancen sih-rahmat ing kabeh cara, yaiku hubungane karo Gusti Allah sing nuntun dalan anyar. Kuwasa Gusti Allah sing nylametake menehi kabeneran lan kesucian kanthi nggawe Yesus Dhewe, liwat Roh Suci, sabdhoning lan kasucen kanggo kita (1 Korinta 1,30).

Juruwilujeng piyambak minangka hadiah. Digabungake karo Gusti Yesus liwat Roh Suci, kita melu kabeh. Prajanjian Anyar ngringkes iki kanthi nyebut kita "makhluk anyar" ana ing Sang Kristus (2 Korinta 5,17). Ora ana apa-apa sih-rahmat sing bisa diwenehake murah amarga ora ana sing murah, uga ana hubungane karo Yesus utawa urip sing kita bekti karo dheweke. Kasunyatane yaiku hubungane karo dheweke nyebabake rasa sedhih, nuli ilang awake dhewe lan mlebu cara urip sing anyar. Gusti Allah sing ngasihi katresnan supaya kasampurnane wong sing ditresnani lan wis disiapake miturut Gusti Yesus. Katresnan iku sampurna, yen ora mesthi katresnan. Calvin biyen ujar, "Kabeh kawilujengan kita sampurna ing Kristus."

Kesalahpahaman sih lan karya

Sanajan fokus ing sifat hubungan lan pangerten sing bener, uga nindakake tumindak sing apik, nanging ana sawetara sing salah yen percaya yen partisipasi terus liwat karya sing apik perlu kanggo njamin kawilujengan. Dheweke prihatin manawa konsentrasi kanggo sih-rahmat saka Gusti kanthi mung iman yaiku ijin kanggo nggawe dosa (topik sing dakkirim ing bagean 2). Sing ora nggatekke babagan pangerten iki yaiku sih-rahmat ora mung ngrampungake akibat saka dosa. Kajaba iku, pola pikir sing nyasar iki ndhelikake sih-rahmaté Gusti Yesus, kaya-kaya dadi rahmat minangka transaksi (ijol-ijolan bebarengan) sing bisa dipérang dadi tumindak individu tanpa nglibatké Kristus. Kasunyatane, fokus banget marang karya-karya sing apik lan yen pungkasane ora percaya manawa Yesus nindakake kabeh sing dibutuhake kanggo nylametake kita. Kesalahan sing nyatakake manawa Gusti Yesus mung miwiti karya keslametan kita lan saiki wis kasedhiya kanggo kita mesthekake kanthi cara liwat tumindak kita.

Wong Kristen sing wis nrima sih-rahmat saka Gusti Allah ora percaya manawa iki wis ngidini dheweke gawe dosa - sebaliknya. Paulus dituduh martakake kakehan martakake sih-rahmat supaya "dosa bisa menang". Nanging, tuduhan iki ora nyebabake dheweke ngganti pesen. Nanging, dheweke nuduh jaksa penyalahgunaan pesen lan nggawe kabeh upaya kanggo nyatakake yen sih-rahmat ora cocog kanggo nggawe pengecualian. Paulus nyerat manawa tujuan pelayanane yaiku "netepake ketaatan iman." (Roma 1,5; 16,26).

Kawilujengan mung bisa dilakoni liwat sih-rahmat: yaiku karya Kristus wiwit wiwitan nganti wekasan

Kita duwe utang gedhe marang Gusti Allah supaya dheweke ngutus Putraning Manungsa supaya bisa nguwasani kita, supaya ora ngakimi kita. Kita wis ngerti yèn ora ana sumbangan kanggo karya-karya sing becik bisa nindakake kaadilan utawa pengucilan; Yen pancen mangkono, kita ora bakal butuh Panebus. Apa penegasan ing ketaatan kanthi pracaya utawa kanthi pracayane karo ketaatan, kita kudu nganggep ora gumantung marang ketergantungan kita marang Yesus, sing dadi Penebus kita. Panjenengané wis ngadili lan ngukum kabeh dosa lan wis ngapura ing selawasé - hadiah sing kita tampa yèn kita pracaya lan pitados marang Panjenengané.

Kasedhiya iman lan pakaryane Yesus - kasetyane - sing ngrampungake kawilujengan saka wiwitan nganti pungkasan. Dheweke ngirim kaadilan (sabdhoning kita) marang kita lan lumantar Roh Suci, kita bakal entuk panduman ing urip suci (kasucian kita). Kita nampa loro hadiah kasebut kanthi siji lan padha: kanthi percaya marang Yesus. Apa sing wis ditindakake Kristus kanggo kita, Sang Roh Suci mbantu kita mangertos lan urip kanthi bener. Kepercayaan kita wis fokus ing babagan kasebut (kaya sing kasebut ing Filipi 1,6) "sing miwiti karya sing apik ing sampeyan, dheweke uga bakal ngrampungake". Yen wong ora duwe bagean apa sing ditindakake dening Gusti Yesus, mula pengakuane iman kasebut tanpa barang. Tinimbang nrima sih-rahmat Gusti Allah, dheweke malah nglawan kanthi njaluk. Mesthi kita pengin ngindhari kesalahan iki, lan kita uga ora kena disalah salah yen tumindak kita bisa menehi keslametan babar pisan.

dening Joseph Tkach


pdfApa kita martakake "sih-rahmat murah"?