Mesin wangsulan

608 mangsuli telpon Nalika miwiti ngobati penyakit kulit sing entheng, aku dikandhani yen telu saka sepuluh pasien ora nanggapi obat kasebut. Aku ora ngira yen obat bisa ditrapake muspra lan ngarep-arep dadi salah sawijining pitu sing begja. Aku luwih seneng dhokter ora bakal nerangake bab kasebut amarga keganggu, yen aku bisa mbuwang wektu lan dhuwit lan menehi efek samping sing ora nyenengake. Ing pungkasan wulan kapindho perawatan, dhokter ngomong kanthi esem: sampeyan minangka responder! Ing obat, nggunakake responder (Responden) nuduhake pasien sing nanggapi obat kaya sing dikarepake. Kerjane, aku lega lan seneng babagan iki.

Prinsip interaksi obat lan pasien uga bisa ditrapake kanggo sesambungan karo sesama kita. Yen bojoku ora mangsuli pitakonku lan terus maca ing koran, iku kaya obat sing ora micu reaksi.
Prinsip sabab lan efek uga katon karo Allah sing nitahake lan nitahake. Interaksi, tumindak timbal balik karo Gusti, kanthi cara sing beda ing Prajanjian Lawas. Wong asring menehi reaksi amarga wedi, kadhangkala manut lan ora setya. Gusti Allah ngumumake awake dhewe ing wong Yesus ing Prajanjian Anyar. Pimpinan agama mangsuli kanthi ora percaya lan pengin dipateni amarga dheweke ngancam status.

Kepiye carane Tuhan nanggepi reaksi iki? Sadurunge jagad diadegake, Gusti Allah wis nyiapake rencana kawilujengan kanggo kita manungsa. Panjenenganipun tresna kita nalika kita dosa lan mungsuh. Dheweke tekan kita sanajan ora pengin dicapai. Katresnané ora ana syarat lan ora tau mandheg.
Rasul Paulus nuduhake katresnané Gusti Allah, sing interaksi karo kita. Pangandikané Gusti Yésus: "Iki préntahku supaya padha tresna-tinresnan kaya aku tresna marang kowé" (Yokanan 15,12). Kepiye reaksi kita karo katresnan sing sampurna iki?

Kita duwe pilihan kepiye carane nanggepi Roh Suci saben dina utawa ora. Masalahe, kadang kita nanggapi kanthi apik lan kadhangkala kita ora. Nanging yen ana hubungane karo Gusti Allah, kita ora bakal lali karo apa-apa - Yesus minangka panjaluk sing sampurna. Dheweke mangsuli sanajan wangsulan kita ringkih. Dadi Paulus nulis: «Amarga iki nuduhake kabeneran sing ana ing ngarsane Gusti Allah, sing asale saka iman kanthi iman; kaya sing ditulis: wong sing bener bakal urip kanthi iman » (Roma 1,17).

Iman mujudake reaksi marang katresnaning Allah, yaiku manungsa, yaiku Yesus Kristus. «Dadi Gusti Allah niru kaya bocah sing ditresnani lan mlaku kanthi katresnan kaya sing ditresnani dening Kristus lan menehi awake dhewe dadi hadiah lan korban, Gusti Allah dadi mambu sing apik banget» (Efesus 5,1: 2).
Gusti Yesus minangka "obat" sing dijupuk kanggo ngrampungake masalah dosa. Dheweke wis ngrampungake kabeh wong karo Gusti Allah lumantar getihe lan pati. Dadi, sampeyan ora kudu takon dhewe apa sampeyan salah siji saka telu utawa pitu sing ora mangsuli, nanging sampeyan bisa yakin manawa ing Yesus kabeh wong sing mangsuli.

dening Tammy Tkach