Saka ulat nganti kupu-kupu

591 saka ulat nganti kupu-kupu Uler cilik terus maju kanthi kangelan. Diwasa munggah, amarga kepengin tekan godhong sing rada dhuwur amarga luwih enak. Banjur dheweke nemokake kupu-kupu sing lenggah ing kembang sing bisa digegelke maneh dening angin. Dheweke pancen ayu lan warni. Dheweke ndeleng dheweke mabur saka kembang nganti kembang. Dheweke ngundang dheweke rada cemburu: «Sampeyan begja, mabur saka kembang nganti kembang, sumunar kanthi warna sing apik lan bisa mabur menyang srengenge nalika aku kudu berjuang ing kene, kanthi sikilku lan mung bisa nyusup ing bumi. Aku ora bisa tekan kembang sing ayu, godhong sing enak lan sandhanganku ora warnane, kepiye urip ora adil! »

Rama-rama rumangsa prihatin karo ulat lan nyenengake iku: «Sampeyan uga bisa dadi kaya aku, bisa uga duwe warna sing luwih apik. Banjur sampeyan ora kudu berjuang ». Uler takon: "Kepiye carane sampeyan nggawe, apa sing kedadeyan sampeyan ganti banget?" Rama-rama mangsuli: «Aku dadi ulat kaya kowe.Ing sawijining dina, aku krungu swara sing ujar karo aku: Saiki, saiki wis tumeka wektune kanggo ngganti sampeyan. Tindakake aku lan aku bakal nggawa sampeyan menyang tahap anyar, aku bakal ngurus panganan lan langkah demi langkah aku bakal ngganti sampeyan. Dipercaya lan sabar, mula sampeyan bakal dadi manungsa sing anyar ing pungkasan. Peteng sing saiki sampeyan obah bakal ndadékaké sampeyan menyang cahya lan mabur menyang srengenge ».

Crita cilik iki minangka perbandingan sing apik sing nuduhake rencana Allah kanggo kita manungsa. Uler padha karo urip sadurunge kita kenal karo Gusti. Iku wektu nalika Gusti wiwit makarya ing kita, ngganti kita langkah demi langkah nganti pupation lan metamorfosis ing kupu. Wektu Gusti Allah nambani kita spiritual lan fisik lan nggawe kita supaya bisa nggayuh tujuan sing wis ditetepake kanggo kita.
Ana akeh ayat ing Kitab Suci babagan urip anyar ing Kristus, nanging kita fokus marang apa sing dikepengini Gusti Yesus babagan Beatitudes. Ayo goleki carane Gusti Allah makarya karo kita lan kepiye carane ngganti kita dadi luwih anyar.

Kahanan rohani

Kamiskinan kita kasukman lan kita butuh kanthi cepet. «Rahayu wong-wong sing lara rohani ana ing kono; amarga duweke Kraton Swarga » (Mat. 5,3). Ing mriki Yesus wiwit nedahake sepira sing dibutuhake karo Gusti Allah. Mung merga tresnane, kita bisa ngerteni kabutuhan iki. Apa tegese "miskin mental"? Iki minangka jinis andhap sing dicritakake dening manungsa apa miskin ing ngarsane Gusti Allah. Dheweke ngerti sepira mokal yen dheweke bakal mratobat, mula bisa nyingkirake, lan ngontrol perasaan. Wong kaya ngono, ngerti yen kabeh iku asale saka Gusti Allah lan dheweke bakal ngasorake awake dhewe ing ngarsane Gusti Allah. Dheweke kepengin nampa urip anyar sing diwenehake dening Gusti kanthi rahmat kanthi bungah lan matur suwun. Amarga kita cenderung gawe dosa minangka wong sing duwe pikiran alami, asring kita kesandhung, nanging Gusti Allah mesthi bakal ngunggahake kita. Kita asring ora ngerteni yen kita ora pati roso.

Ing ngelawan saka kasuksesan spiritual yaiku kudu bangga kanthi semangat. Kita ndeleng sikap dhasar iki ing pandonga wong Farisi: «Matur nuwun, Gusti, amarga aku ora kaya wong liya, maling, ora laku jina, utawa malah kaya petugas pajeg iki» (Lukas 18,11). Saklajengipun Gusti Yesus nedahaken conto tuladha tiyang ingkang nandhang miskin, ing pandonga pungutaning pajeg: "Dhuh Gusti, mugi karsaa paring sih-rahmat tumrap kawula."

Wong miskin ing semangat ngerti yen dheweke ora duwe daya. Dheweke ngerti manawa kabenerane mung diselang lan dheweke gumantung karo Gusti Allah. Dadi miskin kasukman minangka langkah pertama sing mbentuk kita ing urip anyar ing Gusti Yesus, yaiku transformasi dadi wong anyar.

Yesus Kristus minangka conto katergantungan marang bapak. Gusti Yesus ujar saka awake dhewe: «Satemen-temene pituturKu marang kowe: Putrane ora bisa nindakake apa-apa, nanging apa sing dideleng saka bapakne; amarga apa sing ditindakake, iya putra uga kanthi cara sing padha » (Yokanan 5,19). Iki pikiran saka Gusti Allah sing pengin mbentuk ing kita.

Nanggung gerah

Wong-wong sing trenyuh arang banget sombong, lan mbukak apa wae sing dikarsakake dening Gusti. Apa sing disedhiyakake dening wong sing ditolak? «Beja wong sing nandhang sangsara ing kono; amarga dheweke kudu santai » (Mat. 5,4). Dheweke butuh panglipur lan comforter yaiku Roh Suci. Ati ati minangka kuncinipun Sang Roh Suci sing makarya ing kita. Gusti Yesus mirsa apa sing diomongake: Dheweke yaiku wong sing ngerti kasusahan lan penderita, luwih akeh tinimbang sing ana. Gesang lan pikiran dheweke nuduhake manawa ati sing sempal ing tuntunan Gusti Allah bisa nuntun kita kasampurnan. Sayange, kita asring nanggel kanthi nesu lan nuntut Gusti Allah nalika nandhang sangsara lan Gusti Allah katon adoh. Iki dudu pikirané Kristus. Tujuane Gusti ing wektu sing angel nuduhake yen dheweke duwe berkah spiritual kanggo kita.

Sing lanang

Gusti Allah duwe rencana kanggo saben kita. «Beja wong sing alus. amarga dheweke bakal duwe lemah » (Mat. 5,5). Tujuan saka berkah iki yaiku kudu nyerah marang Gusti Allah. Yen kita menehi awake dhewe marang dheweke, dheweke bakal entuk kekuatan kanggo nindakake. Ing kiriman kita sinau manawa kita butuh saben liyane. Andhap asor mbantu kita ngerteni kabutuhan saben liyane. Kita nemu pratelan apik ing ngendi dheweke ngajak kita ngetokake beban kanggo dheweke: «Angkaten aku lan kowe sinau saka aku; amarga aku alus lan asor saka ati » (Mat. 11,29). Dewa, apa raja! Sepira adoh saka kesempurnaan kasebut! Andhap asor, andhap asor lan andhap asor yaiku kuwalitas sing dikersakake dening Gusti.

Ayo kita kelingan ringkes kepiye Gusti Yesus ora disalahake nalika ngunjungi Simon wong Farisi. Dheweke ora disambut, sikile ora dikumbah. Kepiye reaksi dheweke? Dheweke ora gelo, dheweke ora mbenerake awake dhewe, dheweke terus sabar. Lan nalika dheweke nuduhake perkara kasebut marang Simon, dheweke nindakake kanthi sederhana (Lukas 7, 44-47). Napa asor iku penting banget kanggo Gusti Allah, kenapa dheweke tresna marang wong sing andhap asor? Amarga nggambarake pikirane Kristus. Kita uga seneng karo wong sing duwe kualitas kasebut.

Luwe keadilan

Sifat manungsa kita golek keadilan. Nalika kita ngerteni manawa kita butuh keadilan, Gusti Allah maringi keadilan marang Gusti Yesus: «Rahayu wong sing keluwen lan ngelak keadilan; amarga dheweke kudu wareg » (Mat. 5,6). Gusti Allah nggambarake kabeneran Yesus kanggo kita, amarga kita ora bisa ngadeg ing ngarepe. Tembung kasebut "keluwen lan ngelak" nuduhake kabutuhan akut lan sadar. Kekarepan minangka emosi sing kuat. Gusti Allah kepengin supaya kita jumbuhake ati lan kepinginan miturut karsane. Gusti Allah tresna karo bocah-bocah sing ora butuh, randha lan bocah yatim, tahanan lan wong liya ing negara kasebut. Kabutuhan kita minangka kunci kanggo ati Gusti, dheweke kepengin ngurus kabutuhan. Kuwi pasulayan kanggo ngerteni kabutuhan iki lan supaya Yésus marem.
Ing patang kekarepan sing kapisan, Gusti Yesus nuduhake sepira kebutuhan kanggo Gusti Allah. Ing tahap iki transformasi "pupation" kita ngerti kebutuhan lan ketergantungan marang Gusti Allah. Proses iki mundhak lan ing pungkasan kita bakal rumangsa kepengin banget cedhak karo Gusti Yesus. Sekawan kekalahan sabanjure nuduhake pakaryan Yesus ing njero kita.

Sing welas asih

Nalika kita nuduhake sih-rahmat, wong bisa ndeleng apa sing dipikirake karo Kristus ing kita. «Rahayu wong welas asih; amarga dheweke bakal duwe sih-rahmat » (Mat. 5,7). Liwat Yesus kita sinau dadi welas asih amarga ngerti babagan kebutuhan wong. Kita nuwuhake rasa welas, empati lan ngrawat para tangga teparo. Kita sinau ngapura kabeh sing gawe piala. Kita ngaturake katresnan saka Kristus kanggo sesasi manungsa.

Duwe ati sing murni

Ati sing murni yaiku berorientasi karo Kristus. «Beja wong sing resik atiné; amarga dheweke bakal ndeleng Gusti Allah » (Mat. 5,8). Pengabdian kita kanggo kulawarga lan kanca dipandu dening Gusti Allah lan kanthi tresna marang dheweke. Nalika ati kita dadi barang-barang kadonyan liyane tinimbang Gusti Allah, iku misahake kita saka Panjenengane. Gusti Yesus masrahake awake dhewe marang Sang Rama. Kita kudu ngupayakake iki lan menehi awake dhewe marang Gusti Yesus.

Nggawe tentrem

Gusti Allah pengin karukunan, kesatuan karo dheweke lan ing badan Kristus. «Beja wong sing gawe tentrem; amarga dheweke bakal diarani putrane Gusti Allah » (Mat. 5,9). Komunitas Kristen asring ora setuju, wedi kompetisi, wedi yen wedhus kasebut pindhah, lan kuatir finansial. Gusti Allah pengin kita mbangun jembatan, utamane ing Badan Kristus: «Kabeh kudu padha, kaya kowe, Rama, ana ing aku lan aku ana ing kowe, mula dheweke uga kudu ana ing awake, saengga jagad percaya yen sampeyan ngutus aku. Lan aku menehi wong-wong mau kamulyan sing diwenehake marang aku, supaya padha dadi siji kaya kita, aku ana ing wong-wong mau lan sampeyan ana ing aku, supaya kabeh dadi siji lan ngerteni jagad sing dikirimake aku lan dheweke tresna karo carane sampeyan tresna aku » (Yokanan 17,21: 23).

Sing dituruti

Gusti Yesus medhar wangsit marang para pengikute: "Abdi iku ora ngungkuli gurune. Yen dheweke wis ngetutake aku, dheweke uga bakal ngetutake sampeyan; yen sampeyan wis netepi tembungKu, sampeyan uga bakal netepi » (Yokanan 15,20). Wong bakal nganggep kita kaya nganggep Yesus.
Kasedhiyan tambahan dikandhani ing kene kanggo wong sing dianiaya kanggo nindakake karsane Gusti. «Rahayu wong sing dianiaya amarga keadilan; amarga duweke Kraton Swarga » (Mat. 5,10).

Liwat Yesus Kristus, kita wis urip ing Kratoning Allah, ing kraton swarga, amarga kita duwe identitas. Kabeh Ucapan bisa nggayuh tujuan iki. Ing pungkasan Pahargyan, Gusti Yesus nglipur masarakat lan menehi pangarep-arep: “Pada bungah lan bungaha; sampeyan bakal oleh hadiah ing swarga. Amarga padha nganiaya para nabi sadurunge sampeyan » (Mat. 5,12).

Ing papat kekarepan pungkasan, kita minangka panampa, kerja sacara eksternal. Gusti Allah seneng karo sing menehi. Dheweke minangka panyedhiya paling gedhe. Dheweke terus menehi apa sing dibutuhake, spiritual lan material. Pikiran sehat kita diarahake menyang wong liya ing kene. Kita kudu nggambarake sifat Kristus.
Badan Kristus wiwit ikatan tenan nalika anggotane ngerti manawa kudu padha nyengkuyung. Sing keluwen lan ngelak butuh panganan spiritual. Ing tahap iki, Gusti Allah kepengin ngerteni kekarepan kanggo dheweke lan pepadhamu liwat kahanan urip.

Metamorfosis

Sadurunge bisa nuntun wong liya marang Gusti Allah, Yesus nggawe hubungan sing akrab karo dheweke. Liwat kita, Gusti Allah nedahake welasan, kesucian lan katentreman marang wong-wong sing ana ing saubenging. Ing patang kaping pisanan, Gusti Allah nyambut damel ing sajroning kita. Ing papat kekarepan ing ngisor iki, Gusti Allah bisa ngetrenake awake dhewe. Ing njero harmoni karo njaba. Kanthi cara iki, dheweke mbentuk wong anyar kanthi sithik. Gusti Allah maringi urip anyar liwat Gusti Yesus. Tugas kita kanggo ngidini owah-owahan spiritual iki bisa ditindakake. Gusti Yesus ndadekake iki. Petrus ngelingake kita: "Yen kabeh bakal cair, kepiye sampeyan kudu ngadeg ing dalan suci lan alim" (2 Petrus 3,11).

Saiki kita ana ing tahap kabungahan, sithik rasa kabungahan sing ana ing ngarep. Banjur, nalika kupu nyedhaki srengenge, kita bakal nemoni Yesus Kristus: «Amarga dheweke dhewe, Gusti, nalika ana panggilan, nalika swarane malaikat lan trompet Gusti Allah mundhak, mudhun saka swarga, lan wong-wong sing wis mati dadi sing tilar donya ing Kristus urip maneh. Banjur kita sing manggon lan tetep bakal dicekel ing awan ing udara menyang Gusti. Lan supaya kita mesthi bakal karo Gusti » (1 Tes 4,16: 17).

dening Christine Joosten