Advent: Yesus wingi, dina iki lan salawas-lawase

171 jesus dinten iki ing jaman kalanggengan Kadhangkala, kita lunga menyang perayaan Natal Inkarnasi Putraning Allah kanthi semangat banget mula kita ngidini Advent lenggah maneh, nalika taun greja Kristen diwiwiti. Papat Minggu Minggu Advent diwiwiti taun iki tanggal 29 November lan martakake Natal, riyaya kelairan Yesus Kristus. Tembung "Advent" asale saka basa Latin adventus lan tegese kaya "teka" utawa "tekane". Ing Advent telu "tekane" Yesus dirayakake (biasane kanthi urutan kuwalik): mbesuk (Wangsulane Yesus), saiki (ing Roh Suci) lan jaman kepungkur (Wujud Yesus / Lair).

Kita ngerti makna Advent luwih apik nalika kita nimbang kepiye hubungane kaping telu. Penulis layang marang wong Ibrani kanthi mangkono: "Yesus Kristus wingi lan dina iki lan padha terus-terusan" (Ibrani 13,8). Gusti Yesus rawuh minangka wong sing nggawe daging (wingi), dheweke saiki urip ing kita liwat Roh Suci (dina iki) lan bakal bali dadi raja raja lan gusti kabeh gusti (selawase). Cara liya kanggo ndeleng iki yaiku babagan Kratoning Allah. Werna Gesang Yesus nggawa Kratoning Allah marang manungsa (wingi); Dheweke dhewe ngajak wong sing setya mlebu lan melu ing karajan kasebut (dina iki); lan nalika bali, dheweke bakal nerangake Kratoning Allah sing wis ana kanggo kabeh manungsa (selawase).

Gusti Yesus nggunakake sawetara pasemon kanggo nerangake Kraton sing bakal ditetepake: pasemon bab wiji sing thukul lan ora tenang (Tandhani 4,26-29), sing asale saka wiji sawi, sing metu saka wiji cilik lan tuwuh dadi semak gedhe (Tandhani 4,30-32), uga ragi sing masol adoh (Mat. 13,33). Perumpamaan kasebut nuduhake manawa Kratoning Allah digawa menyang bumi kanthi inkarnasi Yesus lan isih tenan lan saestu terus saiki. Gusti Yesus uga ujar: "Nanging yen aku ngusir roh-roh jahat liwat Roh Allah (apa sing ditindakake), mula Kratoning Allah wis teka menyang sampeyan" (Matéus 12,28; Lukas 11,20). Kratoning Allah saiki ana, ujare, lan bukti kanggo iki wis kacathet ing exorcisme dhemit lan tumindak apik liyane dening Pasamuwan.
 
Kekuwatane Gusti Allah terus dicethakake dening wong-wong mukmin sing manggon ing kasunyatan Kratoning Allah. Yesus Kristus minangka kepala gereja, wingi, dina iki lan bakal ana ing salawas-lawase. Kaya dene Kratoning Allah ana ing pakaryan spiritual Yesus, saiki uga ana ing pakaryan spiritual ing gereja kasebut (sanajan durung sempurno). Yesus Raja ana ing antarane kita; Kekuwatan kasukmane ana ing awake dhewe, sanajan kekaisaran durung efektif. Martin Luther nggawe perbandingan manawa Gusti Yesus wis mbatesi Iblis, sanajan ing ranté sing dawa: «[...] dheweke [Iblis] ora bisa nindakake luwih saka asu ala ing rantai; Dheweke bisa uga babar, mlayu lan bali, nyuwek awake.

Kratoning Allah bakal dadi kasunyatan ing kabeh kasampurnane - yaiku "kekal" sing kita ngarep-arep. Kita ngerti manawa kita ora bisa ngowahi jagad iki ing kene uga saiki, ora prelu nyoba kanggo nggambarake Yesus sajrone urip. Mung Yesus sing bisa nindakake iki, lan dheweke bakal nindakake kanthi kamulyan nalika bali. Yen Kratoning Allah wis kasunyatan, mula bakal dadi kasunyatan kanthi kasampurnane ing mbesuk. Yen isih didhelikake nganti saiki, mula bakal diwartakake nalika bali maneh Yesus.

Paulus asring ngucapake Kratoning Allah babagan pangerten sing bakal ditindakake. Dheweke ngelingake kabeh perkara sing bisa nyegah kita "ndhaptar Kratoning Allah" (1 Korinta 6,9-10 lan 15,50; Galatia 5,21; Efesus 5,5). Kaya sing asring dingerteni saka pilihan tembung, dheweke terus percaya manawa Kratoning Allah bakal diwujudake ing pungkasaning jagad iki (1Thess 2,12; 2Tulis 1,5; Kolose 4,11; 2 Timotius 4,2 lan 18). Nanging dheweke uga ngerti manawa ing endi wae Yesus isih ana, kratonane saiki wis ana, sanajan ing "jagad iki saiki, ala", kaya sing diarani. Amarga Gusti Yesus manggen ing kita ing kene lan saiki, Kratoning Allah saiki wis ana, lan miturut Paulus, kita wis duwe hak-hak sipil ing Kraton Swarga (Filipi 3,20).

Advent uga diucapake babagan keslametan, sing ana ing Prajanjian Anyar ing telung dasi: kepungkur, saiki, lan mbesuk. Kawilujengan sing wis kalakon yaiku nuduhake sadurunge. Iki digawa dening Gusti Yesus nalika pisanan teka - liwat urip, seda, wungune lan uga munggah. Saiki kita ngalami saiki Yesus urip ing kita lan nantang kita, sajrone pakaryan ing Kratoning Allah Kanggo melu. Bakal teka kanggo kasedhiyan lengkap kawilujengan sing bakal teka nalika Yesus ngasilake kabeh kanggo ndeleng lan Gusti Allah kabeh ana ing kabeh.

Sampeyan narik kawigaten manawa Kitab Suci negesake tampilan Yesus sing katon ing wiwitan lan kabeh bakal teka. Antarane "wingi" lan "abadi", tekane Yesus ora katon kaya kita ndeleng dheweke mlaku-mlaku, ora kaya wong-wong sing urip ing abad kapisan. Nanging wiwit saiki kita utusan dadi Kristus (2 Korinta 5,20), kita disebat ngadeg kanggo kasunyatan Kristus lan kratonipun. Sanajan Yesus ora katon, kita ngerti manawa dheweke nunggil karo kita lan ora bakal ngeculake kita utawa ngeculake. Sesrawungan manungsa bisa ngerti dheweke ing kita. Kita dijaluk nyuwil kamulyaning kerajaan kanthi menehi ruangan saka Roh Suci kanggo nembus kita lan tetep netepi prentah anyar Yesus kanggo tresna-tinresnan (Yokanan 13,34: 35).
 
Yen kita ngerti yen Advent dadi fokus, manawa Gusti Yesus wingi, dina iki, lan salawas-lawase, kita bakal luwih bisa ngerti motif tradisional ing bentuk papat lilin sing ndhisiki wektu tekane Gusti: pangarep-arep, Katentreman, kabungahan lan katresnan. Kaya sing dingandikakake saka para nabi, Yesus dadi perwujudan pangarep-arep sing menehi kekuwatan marang umate Gusti. Dheweke ora teka minangka prajurite utawa raja sing tundhuk, nanging minangka pangeran tentrem kanggo nuduhake manawa rencana Allah nggawa tentrem. Motif kabungahan nuduhake pangarep-arep sing nyenengake nalika lair lan bali saka Juruwilujeng kita. Isih tresna karo Gusti Allah. Wingi sing ditresnani tresna kita wingi (sadurunge jagad diadegaké) lan terus nglakoni, (kanthi siji lan kanthi cara sing akrab) loro saiki lan ing salawas-lawase.

Aku ndedonga yen mangsa kedatangan bakal kapenuhan ing pangarep-arep, tentrem lan kabungahan Yesus lan sampeyan bakal ngelingake dening Roh Suci saben dina carane akeh tresna sampeyan.

Percaya ing Gusti Yesus wingi, saiki lan ing salawas-lawase,

Joseph Tkach

presiden
GRACE COMMUNION INTERNATIONAL


pdfAdvent: Yesus wingi, dina iki lan salawas-lawase