Rum 10,1-15: Kabar Baik kanggo Kabeh

437 kabar apik kanggo siapapun Paulus nyerat ing Surat menyang Roma: "Para sadulur, sing dakkarepake kanthi tulus marang wong Israel lan dijaluk saka Gusti Allah supaya dheweke bisa disimpen" (Roma 10,1 Terjemahan Geneva Anyar).

Nanging ana masalah: «Amarga dheweke ora kurang semangat kanggo sababe Gusti Allah; Aku bisa mbuktekake. Apa sing dheweke kekurangan yaiku kawruh sing bener. Dheweke ora ngerteni apa kabenerane Gusti lan nyoba kanggo urip sadurunge Gusti Allah liwat kabeneran dhewe. Wong-wong mau ora mbrontak marang kabeneran Gusti (Roma 10,2-3 terjemahan New Geneva).

Wong Israel sing dingerteni Paulus kepengin tumindak dhewe-dhewe (kanthi netepi angger-angger) bener ana ing ngarsane Gusti Allah.

«Amarga karo Kristus tujuane angger-anggering Toret bisa dicapai: kabeh wong sing pracaya marang dheweke dianggep bener. Cara kaadilan padha kanggo wong-wong Yahudi lan dudu wong Yahudi » (Roma 10,4 Terjemahan Geneva Anyar). Sampeyan ora bisa nggayuh kabeneran Gusti Allah kanthi ngapikake awakmu. Gusti Allah maringi keadilan.

Kita kabeh padha urip ing hukum. Nalika aku isih bocah, aku urip miturut angger-anggering ibu. Salah sawijining aturane yaiku, sawise main ing pekarangan, njupuk sepatuku sadurunge aku mlebu apartemen. Aku kudu ngresiki sepatu akeh banget karo banyu ing teras.

Yesus ngresiki rereget

Gusti Allah ora beda. Dheweke ora pengin gawe dosa sing disebarake ing kabeh omah. Masalahe, kita ora duwe cara kanggo ngresiki awak lan ora bisa teka nganti kita resik. Gusti Allah ngidini mung wong sing suci, tanpa dosa lan murni ing omahé. Ora ana wong bisa entuk kemurnian iki.

Mulane Yesus kudu metu saka omah kanggo gawe awake dhewe. Mung bisa ngresiki awak. Yen sampeyan sibuk mbebasake dhewe saka kotoran dhewe, sampeyan bisa ngresiki dhewe nganti dina pungkasan, ora bakal cukup kanggo mlebu omah. Nanging yen sampeyan pracaya apa Gusti Yesus ngandika amarga wis digawe sampeyan resik, sampeyan bisa mlebu ing omahé Gusti Allah lan lungguh ing meja kanggo mangan.

Ayat-ayat 5-15 ing Rum 10 ngetrapake kanyatan ing ngisor iki: Sampeyan ora bisa ngerti Gusti Allah nganti dosa wis ngilangi. Kawruh bab Gusti Allah ora bisa mbusak dosa kita.

Kanggo ndhukung titik iki ing Roma 10,5: 8-5, Paulus menehi kutipan Deuteronomy 30,11: 12: «Aja ngomong ing njero ati: Sapa sing kepengin munggah swarga? - kaya sampeyan pengin nggawa Kristus mudhun saka ing kono ». Kasebut minangka manungsa kita bisa golek lan nemokake Gusti Allah. Nyatane, Gusti Allah rawuh lan nemokake kita.

Sabda langgeng Allah wis teka kanggo kita minangka Gusti Allah lan manungsa, Putraning Allah, Yesus Kristus saka daging lan getih. Kita ora bisa ketemu dheweke ana ing swarga. Panjenenganipun mutusaken wonten ing kamardikan ingkang ageng kangge mandhap dhateng kita. Gusti Yesus nylametake kita manungsa kanthi ngresiki dosané dosa lan mbukak dalan kanggo kita teka ing omahé Gusti Allah.

Iki begja pitakonan: Apa sampeyan pracaya apa Gusti Allah ngandika? Apa sampeyan mikir yen Gusti Yesus ketemu sampeyan lan sakabeheng filth supaya sampeyan bisa saiki ngetik omah? Yen sampeyan ora pracaya, sampeyan ana ing njaba omah Gusti Allah lan ora bisa mlebu.

Paulus ngandika ing Roma 10,9: 13 New Genevan terjemahan: "Yen sampeyan ngakoni kanthi tutuk manawa Gusti Yesus iku Gusti lan percaya kanthi ati manawa Gusti Allah nangekake wong saka ing antarane wong mati, sampeyan bakal disimpen. Amarga sampeyan nyatakake bener yen sampeyan percaya kanthi ati; siji bisa disimpen yen ana wong sing ngakoni "iman". Mulané, Kitab Suci mangsuli: "Sapa waé sing precaya marang iku bakal kasimpen saka karusakan" (Yésaya 28,16). Ora ana bedane apa ana wong Yahudi utawa dudu wong Yahudi: kabeh wong duwe wong lanang sing padha, lan kabeh wong bisa nuduhake kekayaan sing ngundang dheweke "ndedonga". "Sapa sing nyebut asmaning Pangeran bakal kapitulungan" (Yoel 3,5).

Iki minangka kasunyatan: Gusti Allah nebus tumitahe lumantar Yesus Kristus. Panjenengane ngresiki dosa-dosane lan ngresikake awake marang kurban, tanpa pitulung lan pituwase. Yen kita pracaya marang Gusti Yesus lan ngakoni yen dheweke iku Gusti, kita wis manggon ing kasunyatan iki.

Conto perbudakan

Ing 1. Januari 1863 mlebu proklamasi emansipasi kanggo Presiden Abraham Lincoln. Titah eksekutif iki nyatakake kabeh budak ing kabeh negara ing pambrontakan marang pamarentah AS saiki gratis. Kabar saka kebebasan iki dumadi ing babad Galveston, Texas, mung ing 19. Juni 1865. Kanggo rong taun setengah, ibune ora ngerti babagan kebebasan lan ora nemu kasunyatan nganti tentara AS nyritakake.

Yesus punika Juruwilujeng kita

Pengakuane ora nylametake, nanging Yesus dadi Juruwilujeng. Kita ora bisa ngwajibake Allah supaya bisa nindakake. Pakaryan sing apik ora bisa gawe dosa. Ora preduli apa jinis kegiatan. Apa babagan netepi aturan - kaya njaga dina suci utawa ngindari alkohol - utawa apa pakaryan kasebut ujar "Aku percaya". Paulus ngandhani kanthi ora adil: "Maneh: Sampeyan wis disimpen kanthi sih-rahmat Gusti Allah, lan amarga saka iman sampeyan. Sampeyan ora mbayar kawilujengan kanggo dhewe; ora, iku hadiah Gusti Allah » (Efesus 2,8 Terjemahan Geneva Anyar). Malah iman iku hadiah saka Gusti Allah!

Gusti Allah ora ngandelake pratelan

Iku mbantu kanggo mangertos prabédan antarane kontrak lan pratelan. Kontrak minangka persetujuan legal sing ngganti wujud. Saben partai kudu diwenehake kanggo mergo barang liya. Yen kita duwe kontrak karo Gusti Allah, prasetya kita marang Gusti Yesus bakal nylametake kita. Nanging kita ora bisa nindakaké panjaluk marang Gusti Allah. Sih-rahmat iku Kristus, sing mratélakaké yèn kamardikané Gusti Allah bakal nedhaki kita.

Ing lapangan terbuka, ana wong sing ngakoni yen kasunyatan kasebut ana. Wong penjahat bisa ujar: «Aku ngaku yen aku nyolong barang. Dheweke nampa kasunyatan sajrone urip. Mangkono uga, pengikut Yesus ujar: «Aku ngakoni manawa aku kudu disimpen utawa Yesus nylametake aku.

Disebut kebebasan

Apa abdi 1865 sing dibutuhake ing Texas ora kontrak kanggo tuku kamardikane. Dheweke kudu ngerti lan ngakoni yen dheweke wis bebas. Kebebasan sing wis ditemtokake. Presiden Lincoln bisa mbebasake dheweke, lan dheweke ngetokake dheweke. Gusti Allah kagungan hak nylametake kita lan nylametake kita liwat urip putrane. Apa sing dibutuhake budak ing Texas iku kanggo ngrungokake kabebasan-kabebasan sing pracaya iku bener lan bisa urip kanthi bener. Wong lanang kudu duwe wong sing bakal teka lan ngomong yen dheweke gratis.

Iki pesen saka Paulus ing Roma 10:14 terjemahan Geneva Anyar: «Nanging, sampeyan mung bisa nelpon Gusti yen sampeyan pretyaya marang dheweke. Sampeyan mung bisa ngandel yen sampeyan wis krungu dheweke. Sampeyan mung bisa ngrungokake saka dheweke yen ana ing kana kanggo martakake pesen saka dheweke ».

Apa sampeyan bisa mbayangake kepiye rasane budak-budak kasebut katun nalika dina Juni ing suhu 40 derajat Texas lan ngrungokake kabar apik babagan kamardikan? Sampeyan ngalami dina sing paling apik ing urip sampeyan! Ing Rum 10,15, Paulus ngutip saka Yésaya: "Apik banget sikilé wong-wong sing nggawa kabar apik" (Yésaya 52,7).

Apa peran kita?

Apa peran kita ing rencana panguwasa Gusti? Kita dadi utusan bungah lan nggawa kabar kabebasan kanggo wong sing durung tau krungu bab hak bebas. Kita ora bisa nylametake wong siji. Kita minangka utusan, jangkar warta apik lan nggawa kabar apik: «Yesus wis ngrampungake kabeh, sampeyan gratis»!

Paulus, wong Israel, krungu kabar becik. Padha ora pracaya marang pangandikane Paulus. Apa sampeyan pracaya marang pembebasan saka perbudakan lan manggon ing kebebasan anyar?

dening Jonathan Stepp


pdfRum 10,1-15: Kabar Baik kanggo Kabeh