Pepadang Kristus ana ing jagad iki

cahya ing dunya Kontras cahya lan pepeteng minangka kiasan sing asring digunakake ing Kitab Suci kanggo kontras karo ala. Gusti Yesus nggunakake lampu kanggo makili awake dhewe: «Pepadang teka ing jagad, lan wong luwih seneng ngungkuli pepeteng tinimbang cahya amarga tumindak kasebut ala. Amarga sapa bae kang gawe piala, iku sengit marang pepadhang. dheweke ora mandheg ing cahya supaya tumindak ora katon. Nanging, sapa sing ngetutake kabeneran ing apa sing ditindakake, dadi langkah menyang cahya lan dadi jelas yen tumindak kasebut didegake ing Allah » (Yokanan 3,19: 21 Terjemahan Geneva Anyar). Wong-wong sing urip ing pepeteng dipengaruhi kanthi terang saka cahya Kristus.

Peter Benenson, pengacara Inggris, ngedegake Amnesty International lan nuli diumumake kanthi umum ing taun 1961: "Luwih becik sampeyan nylametake lilin tinimbang ngutuk peteng". Dadi dadi lilin sing dikepung karo kawat barbed dadi lambang masyarakat dheweke.

Rasul Paulus nggambarake gambar sing padha: «Ora suwe wengi bakal surup lan surasane. Pramila kita pengin misahake awake dhewe saka tumindak sing dadi peteng lan tinimbang awake dhewe nganggo senjata cahya » (Roma 13,12 Muga-muga Kabeh).
Aku mikir yen kita bisa ngremehake kemampuan kanggo mengaruhi jagad kanthi luwih apik. Kita cenderung lali carane cahya Kristus bisa nggawe beda.
«Sampeyan iku pepadhang sing madhangi jagad. Kutha sing dhuwur ing gunung ora bisa didhelikake. Sampeyan ora menehi lampu banjur tutup. Kosok baline: sampeyan wis nyiyapake supaya menehi cahya kanggo kabeh wong ing omah. Kajaba iku, lampu sampeyan kudu sumunar ing ngarepe kabeh wong. Dheweke kudu ngerteni bapakmu ing swarga kanthi tumindak lan ngajeni dheweke uga » (Matius 5,14: 16 Muga-muga Kabeh).

Sanajan pepeteng kadang bisa ngalahake kita, nanging ora bakal nate wedi marang Gusti Allah. Kita ora bakal nate wedi marang piala ing jagad iki, amarga kita ora nemoni sapa Yesus, apa sing ditindakake kanggo awake dhewe, lan apa sing dikandhakake.

Aspek sing menarik babagan sifat cahya ngapa pepeteng ora nduweni kekuwatan marang dheweke. Kosok baline, nalika cahya ngilangake pepeteng, ora entek. Fenomena iki ditampilake ing Kitab Suci, gegayuhan karo sifat Allah (Cahya) lan ala (Peteng), peran sing apik banget.

"Iki pesen sing wis padha dakwartakake lan dakwartakake marang kowe: Gusti Allah iku cahya lan ora ana pepeteng. Nalika kita ngomong manawa kita duwe pasrawungan karo dheweke lan isih mlaku ing pepeteng, kita ngapusi lan ora nindakake perkara sing bener. Nanging yen kita mlaku ing pepadhang kayadene dheweke ana ing pepadhang, kita padha nunggal sesrawungan lan getih Gusti Yesus, putrane, ngresiki kabeh dosa. (1 Yokanan 1,5: 7).

Sanajan sampeyan rumangsa lilin cilik banget ing tengah-tengah peteng, malah lilin cilik isih menehi cahya lan anget. Ing cara sing katon cilik, sampeyan nggambarake Yesus sing dadi jagad iki. Iki minangka cahya kanggo kabeh kosmos, ora mung jagad lan pasamuwan. Dheweke nyingkirake dosa ing jagad iki, ora mung saka wong sing percaya nanging saka kabeh wong ing bumi. Kanthi kekuwatan Roh Suci, lumantar Gusti Yesus Sang Rama wis nggawa sampeyan saka pepeteng menyang cahya minangka sesambungane karo urip Triune karo Gusti Allah Triune, sing janji ora bakal uwal saka sampeyan. Yaiku kabar apik babagan saben wong ing planet iki. Gusti Yesus tresna kabeh wong lan tilar donya kanggo kabeh wong, apa ngerti utawa ora.

Nalika tuwuh sesambungan sing luwih jero karo Rama, Sang Putra lan Roh, kita dadi luwih terang kanthi cahya sing menehi Allah. Iki ditrapake kanggo kita uga individu uga komunitas.

«Amarga sampeyan kabeh anak sing entheng lan bocah-bocah cilik. Kita ora saka wengi utawa saka pepeteng » (1 Tes 5,5). Minangka bocah-bocah cahya, mula kita wis entheng supaya bisa nanggung. Kanthi nawakake katresnan Gusti Allah kanthi cara apa wae, pepeteng wiwit sirna lan sampeyan bakal bisa nggambarake luwih akeh cahya pepadhamu.

Allah Triune, Cahya Abadi, minangka sumber "pencerahan" kanthi fisik lan spiritual. Bapak sing nimbali pepadhang kasebut dikongkon anake dadi pepadhang. Sang Rama lan Sang Putra ngutus Roh kanggo nularake sakabehing manungsa. Gusti Allah manggen ing cahya sing ora bisa diakses: «Dheweke mung slamet, dheweke urip ing cahya sing ora ana wong liya sing bisa nglair. Pakurmatan lan kekuwatan langgeng iku jalaran dheweke » (1 Tim. 6,16 Muga-muga kabeh wong).

Gusti Allah ngungkapake awake dhewe liwat Roh, kanthi ngadhepi Putrane Yesus Kristus, sing wis dadi manungsa: «Kanggo Gusti Allah sing ujar: Cahya kudu sumunar saka pepeteng, menehi cahya sing padhang ing ati kita manawa pencerahan bakal muncul amarga kawruh babagan kamulyaning Allah ing ngarsane Yesus Kristus » (2 Korinta 4,6).

Sanajan sampeyan kudu katon curiga ing wiwitan, lampu sing kakehan iki Yen sampeyan ndelok luwih suwe, sampeyan bakal bisa ndeleng kepiye pepeteng dibuwang adoh banget.

dening Joseph Tkach