Kanthi badan apa sing bakal ditangekake wong mati?

388 karo awak sing mati sing bakal ditangekake Kabeh wong Kristen ngarep-arep supaya wong-wong mukmin bakal urip nganti ora ngalami yen Kristus katon. Dadi ora kaget yen rasul Paulus, nalika krungu manawa sawetara anggota Gereja ing Korintus nolak wungune kasebut, kanthi semangat nolak kurang ngerti babagan surat kapisan marang para Korinta, bab 1. Wangsulan: Bab ingkang kawitan Paulus yaiku pesen Injil sing padha uga ngakoni: Kristus wis wungu. Paulus kelingan kepiye awak sing disalib yaiku Gusti Yesus diselehake ing kuburan lan diangkat dadi telung dina mengko kanggo kamulyan (Ayat 3-4). Banjur nerangake manawa Kristus, dadi cikal bakal, wis wungu saka pati nganti urip - kanggo nuduhake cara kebangkitan mbesuk nalika dheweke muncul (Ayat 4,20-23).

Kristus wis wungu

Kanggo negesake manawa tangine Sang Kristus pancen bener, Paulus nyebutake luwih saka 500 seksi sing ditampilake Yesus sawise urip. Umume saksi isih urip nalika nulis surat (Ayat 5-7). Kristus uga wis tampil kanthi pribadi marang para rasul lan Paulus (Ayat 8). Kasunyatan manawa akeh wong sing ndeleng Gusti Yesus urip sawise dikubur tegese, dheweke wis diuripake, sanajan Paulus ora nyatakake komentar kasebut ing Bab 15.

Nanging kang kiwa ing Korinta ngerti sing iki ora nonsensical lan kanggé iman Kristen karo jalaran khayal if'd mangu-mangu bab patangen mangsa pracaya - amarga padha pracaya nanging sing Kristus wis wungu saka kubur. Ora pracaya ing patangen saka wong mati sacara logis tegese ora luwih saka nyelaki yen Kristus piyambak wis wungu. Nanging manawa Kristus durung tangi, wong-wong pracaya bakal ora duwe pangarep-arep. Nanging yen Kristus wis wungu, menehi wong-wong percaya pracaya yen dheweke uga bakal kabaptis, Paulus wrote kanggo wong-wong Korintus.

Pesan Paulus babagan kebangkitan wong setya kasebut dadi pusat ing Kristus. Dheweke nerangake manawa kawilujengane Gusti Allah lumantar Sang Kristus sajrone urip, seda, lan wungune menyang urip ndadekake para patine bakal mbesuk - lan kanthi mangkono kamenangan Allah sing paling unggul tumrap pati (Ayat 22-26, 54-57).

Paulus wis martakaké kabar kabungahan iki lan bola-bali - manawa Kristus wis diuripké lan wong-wong sing pracaya bakal urip maneh. Ing layang sadurunge Paulus nulis: "Yen kita percaya yen Yesus seda lan wungu maneh, Gusti Allah uga bakal nuntun wong-wong sing wis turu turu karo Gusti Yesus" (1 Tesalonika 4,14). Paulus nyerat manawa janji iki sesuai karo "tembung saka Gusti" (Ayat 15).

Pasamuwan gumantung marang pangarep-arep iki lan janji Yesus ing Kitab Suci lan mulang wiwit wiwitan yakin kepercayaan kasebut. Ing Nikor Nikah saka taun 381 Masehi, mangkene: "Kita ngenteni patangen wong mati lan urip jagad sing bakal teka." Lan Creed Rasul wiwit sekitar 750 AD negesake: "Aku percaya ... kebangkitan wong mati lan urip langgeng."

Pitakonan saka badan anyar ing wunguné

Ing 1 Korinta 15, Paulus khusus nanggepi rasa ora percaya lan ora dingerteni wong-wong ing Korintus babagan kebangkitan fisik: "Nanging ana wong sing bisa takon: Kepiye wong-wong sing mati bakal diuripke lan apa jinis awak sing bakal teka?" (Ayat 35). Pitakonan ing kene kepiye kebangkitan bakal kedadeyan - lan awak apa, yen bakal ditangekake maneh bakal nampa urip anyar. Salah Korinta mikir yen Paulus wis ngucapake babagan mortalitas sing padha, sing duweke duwe ing urip iki.

Napa dheweke butuh awak nalika kebangkitan, dheweke takon marang awake dhewe, utamane awak sing korup kaya sing saiki? Apa dheweke durung entuk tujuan kaslametan spiritual lan apa ora kudu mbebasake awake dhewe? Teolog Gordon D. Fee ujar: "Para Korinta yakin yen dheweke wis miwiti kawujudan spiritual," swarga "sing dijanjekake liwat peparinge Roh Suci lan utamane liwat tampilan basa. Mung awak sing kudu dicopot nalika pati dipisahake saka spiritualitas utama. »

Wong-wong Korintus ora ngerti manawa awak wungune pancen beda lan beda karo awak fisik saiki. Dheweke butuh awak "spiritual" sing anyar iki kanggo urip karo Gusti Allah ing Kraton Swarga. Paulus menehi conto saka tetanèn kanggo nggambarake kamulyaning swarga sing luwih gedhe dibandhingake karo badan jasmani sing ana ing bumi: Dheweke ngandhani bedane antara wiji lan tanduran sing thukul saka ing kono. Wiji kasebut bisa uga "mati" utawa mati, nanging awak - tanduran sing diasilake - luwih mulia. "Lan sing disebar iki dudu awak sing bakal dadi, nanging mung wiji, mung gandum utawa liya-liyane," tulis Paulus (Ayat 37). Kita ora bisa prédhiksi apa sing bakal katon kebangkitan dibandhingake karo ciri-ciri awak fisik saiki, nanging kita ngerti manawa awak anyar bakal dadi luwih apik - kaya wit eak dibandhingake wiji, acorn.

Kita bisa mantebake manawa awak sing bakal ditangekake kanthi kamulyan lan tanpa wates bakal nggawe urip sing paling abadi tinimbang urip fisik sing saiki. Paulus wrote: «Mangkono uga tangine wong mati. Dadi keturunan lan mundhak ora kena. Kaku ditandur ing kamurahan lan ditangekake kanthi kamulyan. Kuburan ing kasangsaran lan bakal tangi maneh kanthi kuat » (Ayat 42-43).

Jaga sing bakal ditangekake ora bakal dadi salinan, dudu pangasilane awak sing tepat, ujare Paulus. Kajaba iku, awak sing ditampa nalika kebangkitan ora bakal dumadi saka atom sing padha karo awak fisik sing ana ing kadonyan, sing bakal rusak utawa rusak nalika kita mati. (Luwih saka awak - awak sing bakal kita entuk: awak nalika umur 2, 20, 45 utawa 75 taun?) Badan swarga bakal ngadeg kanthi kualitas lan kamulyan saka awak kadonyan - kaya kupu sing apik sing duwe kepompong , sadurunge omah ulat sing kurang.

Awak alam lan awak spiritual

Iku ora bisa kanggo mikirake babagan carane awak kita wungu lan urip langgeng bakal katon persis. Nanging kita bisa nggawe sawetara statement umum babagan beda gedhe ing loro badan.

Badan saiki saiki minangka awak fisik lan mula kena bosok, pati lan dosa. Badan wungu bakal ateges urip ing ukuran liya - urip sing abadi lan ora bisa owah. Paulus ujar: "Badan alam disebar lan badan spiritual sing diangkat" - dudu "badan spiritual", nanging badan spiritual sing nggawe keadilan kanggo urip sing bakal teka. Awak anyar sing bakal diuripake bakal dadi "spiritual" - ora immaterial, nanging kasukman ing pangerten manawa iki digawe dening Allah kanggo meh padha karo badan mulia Kristus, sing ganti lan "dicocogake karo urip Roh Suci ing salawas-lawase ». Badan anyar bakal bener; para wong mukmin ora bakal disemburake roh lan hantu. Paulus nyusup Adam lan Yesus kanggo nandhesake bedane antarane awak saiki lan awak sing ditangekake. "Kayadene kadonyan iku iya padha karo kadonyan. lan kaya swarga, iya kaya swarga » (Ayat 48). Sing ana ing Sang Kristus nalika katon bakal duwe badan patangen lan urip kanthi wujud lan ora dadi Yesus, dudu bentuk lan dadi Adam. «Lan yen kita wis nggawa gambar kadonyan, kita uga bakal duwe gambar swarga» (Ayat 49). Pangéran, ujar Paulus, "bakal ngganti badan kita nganggur, supaya bisa dadi badan sing mulya" (Filipi 3,21).

Kemenangan liwat pati

Iki tegese awak wungune ora dadi daging transit lan getih kaya awak sing saiki kita ngerti - ora ana maneh gumantung saka panganan, oksigen lan banyu supaya bisa urip. Paulus mekso: «Nanging, para sadulur, yen daging lan getih ora bisa tampa Kratoning Allah; uga bosok ora bakal ndarbeni kekacalan » (1 Korinta 15,50).

Nalika Gustine katon, awak kita sing bakal ngalami bakal dadi badan sing abadi - dadi urip abadi lan ora kena ing pati lan bosok maneh. Lan iki tembung-tembung saka Paulus marang wong-wong Korintus: «Lah, aku bakal ucapake rahasia: Kita kabeh ora bakal turu, nanging kabeh bakal diganti; banjur tiba, kanthi cepet, nalika kalasangka pungkasan [kiasan kanggo tekane Sang Kristus]. Amarga slompret bakal muni, lan wong mati bakal tangi maneh, lan kita bakal malih dadi (Ayat 51-52).

Kebangkitan fisik kanthi urip abadi minangka alesan kanggo kabungahan lan khasiat saka pengarep-arep Kristen. Paulus ujar: "Nanging yen bosok iki bakal narik kawigaten sing ora rusak lan kamanungsan iki narik kawigaten sing ora kena, mula tembung sing ditulis bakal kawujud:" Pati wis ditelan dening kamenangan " (Ayat 54).

dening Paul Kroll