Kesatuan ing keragaman

Unit 208 ing macem-macem Wulan Sejarah Ireng dianakake ing Amerika Serikat saben wulan Februari (Wulan Budaya lan Sejarah Warga Afro-Amerika) ngrayakake. Sajrone wektu kasebut, kita ngrayakake pirang-pirang prestasi sing wis ditindakake dening Amerika Amerika kanggo kesejahteraan bangsa kita. Kita uga mèngeti kasangsaran lintas generasional, saka perbudakan, segregasi ras menyang rasisme sing isih ana. Wulan iki aku nyadari manawa ana sejarah ing Pasamuwan sing asring ora dilalekake - peran penting sing dianutake ing pasamuwan-pasamuwan Amerika Afrika awal ing kawontenan iman Kristen.

Afrika Amerika nyembah wis bener wis wiwit wiwit dhisikane Amerika Serikat! Gréja Afrika Amérika pisanan wis bali menyang 1758, sanajan sadurunge Perang Sipil. Iki pasamuwan-pasamuwan-pasamuwan-pasamuwan-pasamuwan-pasamuwan-pasamuwan-pasamuwan-pasamuwan-pasamuwan-pasamuwan-pasamuwan-pasamuwan-pasamuwan-pasamuwan-pasamuwan-pasamuwan kasebut, Para punggawan padha waspada marang apa wae sing diklumpukake antarane para budak; ananging sanadyan ngalami buron, akeh sing nemokake komuni kuwat, pangarep-arep, lan pemugaran antarane ajaran Injil.

Liyane bagean saka sugih warisan sing dikembangaké metu saka iman mantep ing perbudakan ana Injil. Kaya sing bisa ditemokake saka akeh kasukman kuna, wong-wong Kristen sing diwarisake nemokake identitas sing kuwat ing crita Nabi Musa, sing mimpin wong Israel metu saka Mesir kanggo nggawa dheweke menyang Tanah Janji. Wong-wong Afrika-Afrika iki dikuatake kanthi ndhelikake wong-wong pilihan saka Gusti Allah, lan Gusti Allah mimpin wong-wong mau dadi kebebasan minangka denominasi. Wong-wong sing pracaya iki ngerti apa sing dialami dening wong Israel lan menehi pangarep-arep marang kalanggengan langgeng ing Gusti Allah sing padha.

Gereja-gereja Amérika Afrika isih ana situs perayaan Kristen lan sesrawungan nganti saiki. Pemimpin Kristen Afrika-Amerika wis ana ing ngarep gerakan hak-hak sipil lan terus nganjurake owah-owahan substansial adhedhasar prinsip Kristen. Senadyan kita kerep ngajak merit pribadi ing Bulan Sejarah Hitam, samesthine sing penting kanggo ngelingi peparinge gedhe iki komunitas pasamuan wis ditawani supaya suwe. saya terus Sauntara kuwi, ing awal Afrika-Amérika pasamuwan warisan ibadah, care pastoral lan masyarakat, padha dadi ing Kristen sing awale saka pandherekipun pisanan Kristus dawa ago co-sponsor saka tradisi agama luwih gedhe.

Salah sawijining wong sing nuli ngrungokake sawuse Gusti Yesus wungune - malah sadurunge rasul Paulus! - iku pejabat Kuba. Laporan kasebut ana ing Bab 8 Kisah Para Rasul. "Malaikat Pangéran" njaluk Filipus mudhun menyang dalan sepi menyang Gaza. Ing kana dheweke kepethuk karo wong lanang sing kuwat saka Étiopia sing nyekel jabatan dhuwur ing pengadilan ratu. Wong kasebut wis ngrampungake wacana ing kitab Yesaya nalika Filipus nyedhaki dheweke ing pandhuane Sang Roh Suci lan bisa ngobrol karo dheweke. Dheweke "miwiti nganggo tembung Injil iki lan martakake Injil Yesus marang dheweke" (Ayat 35). Sakcepete, Priyagung kasebut dibaptis lan «terus dalan kanthi seneng» (Luther 1984).

Para ilmuwan ndeleng laporan iki minangka gambar sing éndah babagan carane Injil nyebar ing ujung donya. Iki uga minangka prasetya sing cetha lan jelas yen wong-wong saka maneka etnis, bangsa, budaya, lan latar belakang sing padha uga ana ing Kratoné Kristus. Sanajan ora bisa ditemtokake, sawetara tradhisi Kristen awal ngubungake panyebaran kabar kabungahan Yesus ing bawana Afrika menyang sida-sida Ethiopia.

Aku seneng nyinaoni sejarah ibadah Kristen sing macem-macem lan sregep ing saindenging jagad, amarga ngelingake aku saka warisan kita sing sugih lan maneka warna. Kita uga ing GCI minangka bagian saka tradisi kasebut. Grace Communion International migunani banget saka keanekaragaman saka keanggotaan kita. Kita duwe komunitas ing saindenging donya lan ngalami pangembangan global sing apik, sing dipimpin dening Gusti Allah. Ing sawetara taun, kita wis nampani anggota anyar 5.000 lan pasamuwan-pasamuwan anyar 200, kanthi akeh pasamuwan ing benua Afrika! Iku apik tenan yen wong kanthi etnis, identitas nasional lan pengalaman urip bisa disatronake sajrone nyembah triune sing padha karo Gusti Allah. Iku bener nguatake Gereja kanthi ngurmati peparinge beda lan perkembangan sajarah ing badan Kristus. Allah kita iki wong sing wis nimbali kita kanggo ngilangi alangan lan nyambut gawe kanggo persatuan ing pasamuan sing didhasarake urip anyar kita ana ing Gusti Yesus Kristus.

Kanthi syukur dhukungan saka sedulur-sedulurku ing Kristus,

Joseph Tkach

presiden
GRACE COMMUNION INTERNATIONAL


pdfKesatuan ing keragaman