Raja sing ringkih

Sinau Alkitab kudu ngrasakake lan bisa dirasakake kaya mangan sing enak. Sampeyan bisa mbayangno kepiye urip sing bakal mboseni yen kita mung mangan supaya tetep urip lan ngombe panganan mung amarga kita kudu menehi panganan kanthi nutrisi? Luwih seneng yen kita ora alon-alon mudhun kanggo golek panganan sing nyenengake. Rasa saben gigitan ora gigir terus lan aroma wangi ing irung. Aku wis ngomong babagan potongan lan kawruh sing wigati sing bisa ditemokake ing kabeh teks Injil. Pungkasane, dheweke nyebutake sifat lan katresnan marang Gusti Allah. Kanggo nggoleki permata kasebut, kita kudu sinau alon-alon lan nyerna teks Kitab Suci kaya umpan sing enak. Saben tembung siji kudu internalisasi lan chewed maneh supaya ndadékaké kita bab apa iku. Sawetara dina kepungkur aku maca garis-garis Paulus sing ujar manawa Gusti Allah ngasorake awake dhewe lan njupuk wujud manungsa (Filipi 2,6: 8). Sepira sampeyan maca cepet-cepet saka garis kasebut kanthi ora ngerteni kanthi lengkap utawa ngerti efek kasebut.

Powered by love

Mungkasi kanggo wayahe lan mikir babagan iki. Pancipta kabèh Semesta, sing digawe srengenge, rembulan, lintang-lintang, kabèh semesta, entmächtigte dhewe saka daya lan kaendahan lan ana wong saka daging lan getih. Nanging, dheweke ora dadi wong tuwa, nanging bocah sing ora bisa dipercaya, kabeh gumantung marang wong tuwane. Panjenenganipun nindakaken katresnan dhumateng panjenengan lan kula. Kristus, Gusti kita, paling kabeh missionaries njupuk mati kaendahan langit supaya kita ing bumi saka paseksiné warta apik dening rampung redesigned rencana karahayon lan kuwalikan dening tumindak pokok kang cinta. Putra kinasih Sang Rama, ana siji saka gunging swarga minangka sepele lan ngasoraké sarirané nalika lair minangka bayi ing kutha cilik ing Betlehem. Siji bakal mikir sing Gusti Allah milih istana utawa pusat peradaban kanggo lair dhewe, bener? Ing wektu kuwi Betlehem ora dihias karo kraton utawa pusat donya sing adol. Iku sacara politik lan sosial, ora pati penting.

Nanging nabi Mikha 5,1 ngandika, "Nanging kowé, Betlehem Efrata, sanadyan kowé sethitik antarane ewu Yehuda, iku dadi sampeyan lan kula teka, supaya wong dadi panguwasa ing Israel, kang output saka awal lan saka kalanggengan."

Anak saka Gusti Allah ora lair ing desa, nanging uga ing lumbung. Kathah sarjana percaya bilih griya punika mbokmenawi satunggaling kamar punggung alit ingkang ngandhut gandha lan swanting kandhang sapi. Gusti Allah ora katon banget nalika dheweke kawitan ana ing bumi. Trompèt sing muni ngumumaké menawa raja wis diganti karo ngundhuh wedhus lan kuldi.

Ratu iki rame banget lan ora tau duwe kaluhuran lan kamulyan, nanging tansah nyebut bapak. Mung ing bab kaping 12 saka Injil Yohanes dheweke ngomong yen wektu wis teka kanggo bakal disembah, lan supaya dheweke nitih kuldi ing Yerusalem. Gusti Yesus dikenal minangka wong sing dadi raja ing ratu. Cabang-cabang palem nyebar metu sadurunge dalan lan wangsit wis kawujud. Iki bakal dadi Hosana! Sung lan ora numpak jaran putih karo mili, nanging ora ana sing kepengin banget. Panjenengané numpangaké sikilé ing lemah ing kuldi lanang sing dituju.

Ing Filipus 2,8 dipocapake kanthi tumindak pungkasan kang dianggep:
"Panjenengané ngasoraké awaké dhéwé lan dadi manut marang pati, malah mati ing kajeng salib." Dheweke wis ngalahake dosa, dudu Kekaisaran Romawi. Yesus ora manggon ing pangarep-arep sing ditetepake Israel kanggo dadi Mesias. Dheweke ora teka kanggo ngalahake Kekaisaran Romawi, kaya sing dikarepake wong akeh, lan dheweke ora teka kanggo mbangun karajan ing bumi lan ningkatake umate. Dheweke lair ana ing kutha sing ora kepenak lan urip bareng karo wong sing lara lan wong tapa. Dheweke ora ngenteni ngadeg ing panggonane. Dheweke nitih kuldi ing Yerusalem. Sanajan swarga iku dhampar lan bumi ana bangku, dheweke ora ngluhurake awake dhewe amarga motivasi mung minangka katresnan kanggo sampeyan lan kula.

Dhèwèké netepaké Kratoné, sing dipengini wiwit jagad digawé. Dheweke ora ngalahake pamaréntahan Romawi utawa kekuwatan jagad liyan, nanging dosa sing tetep dadi manungsa terus diwiwiti. Dheweke ngerehake ati para wong sing percaya. Gusti Allah nindakake kabeh mau lan ing wektu sing padha, kita mulang kabeh piwulang penting babagan katresnan sing ora duwe ati kanthi ngumumke alam sing sejatine. Sawise Gusti Yesus ngasorake awake dhewe, Gusti Allah "ngluhurake dheweke lan diparingi jeneng sing ngungkuli jeneng kabeh" (Filipi 2,9).

Kita wis kepengin bali menyang Kratoning, sing ora bakal dumadi ing desa cilik, nanging ing pakurmatan, kekuwatan lan kamulyan katon kanggo kabeh manungsa. Wektu iki dheweke bakal numpak jaran putih lan njupuk aturan sing sah saka rakyat lan kabeh.

dening Tim Maguire


pdfRaja sing ringkih