Apa Dr. Faustus ora ngerti

Nalika urusan karo sastra Jerman, sampeyan ora bisa ngindhari legenda Faust. Akeh sing maca penerus sing ngerti babagan subjek penting iki saka Johann Wolfgang von Goethe nalika jaman sekolah (1749-1832) krungu. Goethe ngerti legenda Faust liwat pertunjukan boneka, sing wis dianut ing budaya Eropa minangka crita moral wiwit abad pertengahan. Ing abad kaping-20, Thomas Mann, sing menang Hadiah Nobel, urip maneh crita babagan wong sing adol nyawane menyang setan. Legenda Faust lan taktik setan sing ngancani (ing basa Inggris iki malah diarani nawarake Faustian) nderek ide kaping 20 Abad, contone ing nyerah menyang Socialisme Nasional ing taun 1933.

Cerita Faust uga ana ing literatur Inggris. Lirik lan dramawan Christopher Marlowe, kanca cedhake William Shakespeare, nulis teks kanggo 1588 ing ngendi dr. Johannes Faust saka Wittenberg, sing kepengin nyinaoni studi sing mbebayani, nuli nglakoni perjanjian karo Lucifer: Faust menehi nyawa marang setan nalika dheweke mati, nalika bali dheweke bisa nggoleki pacare saben patang taun. Tema utama ing versi romantis Goethe yaiku kamenangan wektu nglawan tinulis manungsa, nyingkirake nemokake kabeh sing bener lan ngalami kaendahan langgeng. Karya Goethe tetep nduweni tegas ing literatur Jerman saiki.

Will Durant nggambarake babagan iki:
"Mesthine, Faust yaiku Goethe - nganti sejatine ana sewidak. Ing yuswa sewidak, kaya Goethe, dheweke semangat babagan kaendahan lan sih-rahmat. Ambisi kaping pindho kanggo kawicaksanan lan kaendahan kasebut dipasang ing jiwa Goethe. Panyangka iki nantang dewa-dewa sing mbales nanging durung mulya. Faust lan Goethe loro ujar "ya" kanggo urip, mental lan fisik, filosofis lan nyenengake. " (Sejarah budaya manungsa. Rousseau lan Revolusi Prancis)

A superficialitas fatal

Umume para komentator ngematake andhap asor Fusion yen dheweke duwe kekuwatan kaya Dewa. Marlowes Sejarah tragis dhokter Faustus diwiwiti saka kasunyatan manawa karakter utama yaiku ilmu sing wis dialami dheweke patang ilmu. (Falsafah, obat-obatan, hukum lan teologi) wis ngremehake. Wittenberg mesthi, dadi papan sing ana ing sekitar Martin Luther lan tumindak sing ora bisa ditindhes. Teologi biyen dianggep "Ilmu Ratu". Nanging, pancen bodho banget yen sampeyan wis ngetrapake kabeh ilmu sing bisa diwulang. Kurang luwih jero akal kapinteran lan semangat Faust ngrasakake akeh pamaca saka crita iki ing awal.

Surat Paulus marang wong Romawi, sing dianggep Luther minangka deklarasi kebebasan agama, nyatakake ing kene: "Amarga dianggep awake dhewe wicaksana, dheweke wis dadi bodho" (Roma 1,22). Mengko Paulus nulis babagan jerone lan kasugihan sing bakal dialami nalika nggoleki Gusti Allah: "Oh, jerone kasugihan, kawicaksanan lan kawruh bab Gusti Allah! Kepiye pasugatane lan jiwane ora bisa dingerteni! Amarga "sing ngerti makna Gusti utawa sapa sing dadi penasihat?" (Roma 11,33-34).

Tragis pahlawan

Ana kabutuhan jero lan fatal ing Faust sing tegese pembatalan wis rongpuluh. Panjenenganipun kepengin kuwasa, luwih saka kabeh kasugihan ing donya iki. Marlowe nyerat minangka nderek: "Gen India bakal padha mabur kanggo emas, dig Des Orient mutiara saka segara, peeking liwat amba kabeh Donya Anyar, sawise woh-wohan penake, éca cokotan pangeran apa kowé ora maca kawicaksanan anyar, unveil raja manca Kabinet: "Marlowe kang Faustus iki katulis kanggo tataran lan mulane nuduhake pahlawan tragis sing nemokake, njelajah, tuwuh lan pengin ngerteni ing Rahasia saka donya dikenal lan dingerteni, banget nyengsemaken. Yen wiwit arep kanggo njelajah alam swarga lan neraka ngilangi Mephisto, utusan saka Lucifer, sukan karo ab.Goethes geter versi puisi wis ditandhani dening romantika ing Eropah lan mulane nuduhake ajiné luwih elegan saka ngarsane Gusti Allah kang golek raos dhewe versucht.Er masmur kanggo ing dewa dadi Kabeh-Comprehensive lan Kabeh-Conservatory titah, amarga kanggo kritikus koyo alles.Viele Goethe kang muji versi Faust Goethe kang 1808 minangka Dramaund paling puisi paling sing nggawa Jerman tau diprodhuksi wis. Nalika Faust nyeret kanggo neraka ing mburi Mephisto, crita iki wrest akeh kaendahan. Kanthi Marlowe, efek dramatis luwih cepet lan pungkasan kanthi moral. Sajrone dolanan, Faustus felt kudu bali menyang Gusti Allah lan ngakoni kesalahane sadurunge dheweke lan dheweke. Ing tumindak liya Faustus nyuwun yen kasep lan malaekat ala dikonfirmasi wong wedi. Nanging, malaekat sing becik ngidini dheweke lan ngandhani yen dheweke ora tau kesuwen bali menyang Gusti Allah. Malaékat malaikat manut manawa Iblis bakal ngilangaké manawa bali menyang Allah. Nanging angel apik ora bisa gampang ngeculke lan njamin wong sing padha ora rambute bakal babras yen mratobat. Banjur Faustus Telpon saka telenging nyawa Kristus minangka Juruwilujeng, lan nyuwun marang kanggo ngirim nyawa kang disiksa.

Banjur Lucifer katon kanthi bebaya lan gangguan katresnan kanggo mbingungake dokter sing terlatih. Lucifer ngenalake panjenengane marang pitung patine ati-ati: arrogance, keserikahan, rasa sengsara, nesu, keruwetan, kandhutan lan hawa nepsu. Faustus Marlowe dadi bingung karo kesenengane sedhih iki supaya dheweke ninggalake dalan konversi marang Gusti Allah. Punika moralitas sejati crita Faustus Marlovo: dosa Faustus boten namung minangka anggapanipun, nanging ing nginggilipun superficialitas rohaniipun. Kanggo Dr. med. Kristin Leuschner saka Corporation Rand nggambarake superficiality iki minangka alasan kanggo demise, amarga "Faustus ora bisa nemokake Gusti Allah sing cukup gedhe kanggo ngapura marang kesalahane".

Ing macem-macem titik ing lakon Marlowe, kanca-kanca Faustus njaluk supaya dheweke mundur, amarga durung telat. Nanging Faustus dipimpin karo kapercayan sing ora ana - Gusti Kraton Kristine sejatine luwih gedhe tinimbang sing bisa dibayangake. Mumpung gedhe ngapura. Faustus, sing nyingkiri teologi, mula ora ngerti salah sawijining prinsip ing Kitab Suci: Kawilujengan sing kedadeyan liwat Kristus Yesus " (Rom 3,23f). Prajanjian Anyar nyatakake yen Yesus kudu ngusir pitung dhemit saka wong wadon, lan dheweke banjur dadi salah sawijining murid sing setya (Lukas 8,32). Ora preduli apa terjemahan Kitab Suci sing kita waca, kurang iman ing sih-rahmat saka Gusti Allah iku kabeh sing kita alami, lan kita cenderung nggawe citra Allah dhewe. Nanging iku dianggep cendhak. Faustus ora ngapura marang awake dhewe, kepiye carane Gusti Allah sing Maha Kuasa bisa ngetrapake? Sing logika - nanging logika tanpa welasan.

Amnesty kanggo wong dosa

Mungkin saben wong kaya iki. Banjur kita kudu ati, amarga pesen saka Kitab Suci cetha. Sembarang dosa bisa diapura - kajaba kanggo Roh Suci - lan bebener iki ana ing pesen salib. Kabar kabungah iki yaiku menawa kurban sing digawe Gusti Kristus kanggo kita luwih penting tinimbang jumlah kabeh urip lan dosa kita. Sawetara wong ora nampa tawaran Pangapunten Gusti Allah lan kanthi mangkono ngluhurake dosa-dosane: "Pangapuntening dosa saya gedhe banget. Gusti Allah ora bakal ngapura marang aku. "

Nanging anggepan iki salah. Pesan ing Kitab Suci tegese sih-rahmat - rahmat nganti pungkasan. Pawarta Injil yaiku amnesti swarga ditrapake kanggo wong dosa sing paling ala. Paulus nyerat kaya mengkene: "Pancen bener lan tembung sing dipercaya yen Sang Kristus Yesus rawuh ing jagad iki kanggo ngluwari wong-wong dosa, sing dakkarepake. Nanging iki sebabé aku nampa sih-rahmat manawa Kristus Yésus dadi wong sing pisanan sabar, minangka conto kanggo wong-wong sing kudu precaya marang urip langgeng ” (1 Tim. 1,15: 16).

Paulus terus nulis: "Nanging yen dosa wis dadi kuwat, sih-rahmat wis dadi luwih kuat" (Roma 5,20). Pesen kasebut jelas: jalur sih-rahmat mesthi gratis, sanajan kanggo wong sing paling ala. Yen Dr. Faustus mung ngerti.    

dening Neil Earle


pdfApa Dr. Faustus ora ngerti