Tetep fokus ing sih-rahmat Gusti

173 fokus ing sih-rahmat Allah

Aku bubar ndeleng video sing cocog karo komersial TV. Ing kasus iki, babagan fiksi CD Kristen kanthi judhul "Kabeh Babagan Aku" (Kabeh babagan aku). CD kasebut ngemot lagu-lagu: "Gusti Aku Angkat Jenengku ing Dhuwur" (Gusti, aku angkat jenengku menyang swarga), "Aku Ngangkat Dhuwur" (Aku munggah) lan «Ora ana sing Kaya Kula». (Ora ana sing kaya aku). Aneh? Ya, nanging nggambarake bebener sing sedhih. Kita manungsa seneng nyembah awake dhewe tinimbang Gusti Allah. Kaya sing dakkandhakake bubar, kecenderungan iki nyebabake sirkuit cendhak ing pendhidhikan spiritual, sing adhedhasar kapercayan marang awake dhewe lan dudu Gusti Yesus, "pamula lan ngrampungake iman" (Ibrani 12,2 Luther).

Liwat topik kayata "Ngatasi Dosa", "Ngewangi miskin" utawa "Nuduhake Injil", para pendhita kadang mbantu wong kanthi ora sengaja nduwe ide sing salah babagan masalah urip Kristen. Topik-topik iki bisa mbiyantu, nanging ora nalika wong fokus ing awake dhewe tinimbang Yesus - sapa dheweke, apa sing ditindakake lan ditindakake kanggo awake dhewe. Penting kanggo mbantu wong-wong kanthi dipercaya Yesus, loro kanggo identitas, kanggo panggilan lan uga nasib utama. Kanthi mripat sing fokus ing Gusti Yesus, dheweke bakal bisa ndeleng apa sing kudu ditindakake kanggo ngabekti marang Gusti Allah lan manungsa, ora saka upaya dhewe, nanging kanthi sih-rahmat kanggo melu apa sing dianggep Yesus karo Rama lan Roh Suci lan katresnan sampurna wong.

Ayo aku nggambarake iki karo pacelathon karo loro Kristen sing setya. Aku ngrembug kawitan karo wong liya babagan perjuangane menehi. Suwe-suwe dheweke nyoba menehi pasamuwan luwih akeh tinimbang sing dibiayai, adhedhasar konsep sing salah sing menehi supaya loman kudu nglarani. Nanging ora preduli apa sing diwenehake (lan kepiye lara sing dirasakake), dheweke isih rumangsa bisa menehi luwih akeh. Nalika dheweke nulis priksa korban korban mingguan, sedina, kanthi matur nuwun, perspektif dheweke menehi owah. Dheweke ngerteni kepiye fokus ing pitakonan apa tegese para loman lan dudu cara mengaruhi dheweke. Wayahe owah-owahan iki kedadeyan, mula ora krasa salah maneh, krasa dheweke dadi bungah. Kanggo sepisanan, dheweke ngerti sawijining teks sing asring dikutip nalika diakoni korban: "Mangkene saben wong kudu mutusake kanggo awake dhewe, kepiye carane menehi kekarepan, kanthi sukarela lan ora amarga wong liya nindakake. Amarga Gusti Allah tresna marang sing menehi kanthi seneng lan gelem. » (2 Korinta 9: 7 Muga-muga kanggo Kabeh). Dheweke rumangsa manawa Gusti Allah tresna karo dheweke ora luwih dhisik tinimbang dheweke ora menehi penya seneng, nanging saiki Gusti Allah ngalami lan nresnani dheweke minangka panyedhiya sing bungah.

Diskusi kaping kalih sejatosipun kalih pacelathon sareng wanita babagan gesang doa. Adicara sing kapisan yaiku babagan nggawe jam kanggo ndedonga supaya ndedonga nganti 30 menit. Dheweke negesake manawa dheweke bisa ngatasi kabeh panjalukan pandonga, nanging kaget nalika ndeleng jam lan ndeleng manawa kurang saka 10 menit. Dadi dheweke bakal ndedonga maneh. Nanging saben-saben dheweke ndelok jam tangan, perasaan sirno lan kekurangane bakal saya mundhak. Minangka guyon, aku weruh yen aku rumangsa "nyembah jam." Ing obrolan kaloro, dheweke ngandhani yen komentar saya ngrembaka babagan pendekatan pandonga (amarga Gusti Allah entuk kamulyan - dudu aku). Ketoke, komentar sing ngadeg banget aku bisa mikir lan nalika dheweke ndedonga, dheweke mung miwiti ngomong karo Gusti Allah tanpa kuatir apa suwene dheweke ndedonga. Ing papan sing rada suwe dheweke rumangsa yen dheweke luwih rumaket karo Gusti Allah tinimbang sadurunge.

Gesang Kristen kita fokus ing kinerja kita (kalebu pendidikan spiritual, murid lan misi) dudu "sampeyan kudu". Nanging, babagan partisipasi sing anggun ing Gusti Yesus nindakake ing kita, liwat kita, lan ing saubengé. Fokus ing upaya dhewe, cenderung mungkasi kebeneran. Bebenerane awake dhewe sing asring mbandhingake awake dhewe karo wong liya utawa malah ngutuk dheweke lan kanthi salah ndadékaké wong-wong mau kesimpulan manawa kita wis nindakaké prekara sing cocog karo katresnané Gusti Allah. Nanging, bebener Injil yaiku yen Gusti Allah tresna marang kabeh wong, kejaba mung Gusti sing paling agung. Iki tegese dheweke tresna marang wong liya kaya ngasihi karo awake dhewe. Rahmat Gusti Allah ngilangi sikap apa wae "kita nglawan dheweke" sing ningkatake awake dhewe lan ngutuk wong liya ora pantes.

"Nanging," sawetara bisa mbantah, "apa karo wong sing nindakake dosa gedhe? Mesthine Gusti Allah ora ngasihi kaya-kaya dheweke seneng karo wong-wong sing percaya. Kanggo mangsuli bantahan kasebut, kita mung kudu ndeleng para pahlawan iman ing Ibrani 11,1: 40. Iki dudu wong sing sampurna, mula ana sing gagal gagal kolosal. Kitab Suci nyariosaken luwih akeh crita babagan wong-wong sing disimpen saka Gusti Allah saka gagal amarga wong sing urip kanthi bener. Kadhangkala kita nyasarake Injil kaya wong sing ditebus nindakake pagawean kasebut nanging dudu Penebus! Yen kita ora ngerti manawa urip kita digunakake kanggo sih-rahmat liwat disiplin, ora saka usaha-usaha kita dhewe, kita kesasar bakal negesake manawa reputasi kita karo Gusti Allah amarga kinerja kita. Eugene Peterson ngatasi kesalahan iki ing buku sing migunani babagan pengikut, "Ketaatan Long ing Arah sing padha."

Kasunyatan utama Kristen yaiku prasetya pribadhi, ora bisa dilalekake, lan terus-terusan nerusake pidanane Gusti Allah marang kita. Kasabaran ora asil saka tekad kita, nanging asil saka kasetyan Allah. Kita ora duwe cara iman amarga kita duwe kakuwasan sing luar biasa, nanging amarga Gusti Allah iku bener. Panyerat Kristen minangka proses sing ndadekake manungsa dadi manut pangerten Gusti Allah sing luwih kuat lan perhatian kita marang kabeneran dhewe. Kita ora ngakoni tujuan kita ing urip kanthi nyinaoni raos, motif, lan moral kita, nanging kanthi pracaya marang kersan lan niat Allah. Kanthi nandheske kesetiaan Gusti Allah, ora kanthi nggambarake munggah lan tiba saka inspirasi ilahi kita.

Gusti Allah, kang tansah setya marang kita, ora ngukum kita manawa kita ora setya marang Panjenengane. Ya, dosa-dosa kita malah diganggu amarga dheweke nesih kita lan liyane. Nanging dosa-dosa kita ora mutusake manawa utawa carane Gusti Allah tresna banget marang kita. Kita triune Gusti Allah iku sampurna, iku katresnan sampurna. Ora ana sing luwih dawa utawa luwih saka tresnae kanggo saben wong. Amarga Gusti Allah tresna banget marang kita, Panjenengane maringi kita Sabda lan Roh marang kita supaya bisa ngakoni dosa-dosa kita kanthi jelas, supaya ngakoni marang Gusti Allah lan banjur mratobat. Iku, nguripake saka dosa lan bali menyang Gusti Allah lan sih-rahmate. Wekasane, saben dosa iku penolakan saka sih-rahmat. Kesalahan, wong pracaya bisa ngapura dosa. Nanging, bener, sing sapa ninggalake rasa mentingna, mratobat lan ngakeni dosa, nglakoni mangkono amarga dheweke wis nampani karya Gusti Allah sing welas asih lan ganti. Ing sih-rahmate, Gusti Allah nrima sapa wae, nanging terus saka kono.

Yen kita fokus marang Gusti Yesus lan dudu awake dhewe, mula kita ndeleng awake dhewe lan wong liya ing cara Yesus ndeleng kita minangka putrane Gusti Allah. Kuwi kalebu akeh sing durung ngerti Ramane swarga. Amarga urip sing nyenengake Gusti Allah karo Gusti Yesus, dheweke ngajak kita lan nyempurnakake supaya bisa nuduhake apa sing ditindakake, supaya wong-wong sing tresna ora ngerti dheweke. Nalika kita melu ing proses rekonsiliasi karo Gusti Yesus, kita ndeleng kanthi jelas apa sing ditindakake dening Gusti Allah kanggo mindhahake anak-anake sing ditresnani, supaya dheweke mratobat, supaya bisa ngetrenake urip kanthi aman. Amarga kita nuduhake pelayanan rekonsiliasi iki karo Gusti Yesus, kita bisa nemokake kanthi jelas apa tegese Paulus nalika ujar manawa ukuman kasebut ngutuk nanging sih-rahmat Allah menehi urip (pirsani Kisah 13,39:5,17 lan Rum 20). Mulane, pancen penting banget kanggo mangerteni yen kabeh pelayanan kita, kalebu ajaran kita babagan urip Kristen, karo Gusti Yesus, wis rampung ing daya Roh Suci, miturut payung sih rahmat Allah.

Aku tetep nayaka sih rahmat Allah.

Joseph Tkach
Presiden GRACE COMMUNION INTERNATIONAL


pdfTetep fokus ing sih-rahmat Gusti