Mesthi slamet

616 kepastian kaslametan Paulus terus-terusan mbantah, ing Rum, manawa kita duwe utang marang Kristus manawa Gusti Allah nganggep kita sabdho. Sanajan kita asring tumindak dosa, dosa-dosa kasebut kaetung karo wong tuwa sing disalib bareng karo Sang Kristus. Dosa kita ora gumantung karo apa sing ana ing Kristus. Kita duwe kuwajiban nglawan dosa supaya ora disimpen, nanging amarga kita wis dadi putrane Gusti Allah. Ing pérangan pungkasan bab 8, Paulus fokus marang masa depan sing mulya.

Kabeh jagad raya nebus dening Gusti Yesus

Urip Kristen ora mesthi gampang. Perang nglawan dosa iku pancen angel banget. Penganiayaan terus-terusan ndadekake dadi wong Kristen dadi tantangan. Ngatasi urip saben dinane ing jagad sing tiba, karo wong sing ora sopan, nggawe kita angel urip. Nanging Paulus ujar, "Aku yakin manawa nandhang sangsara saiki, ora ana gandhengane karo kamulyan sing bakal diwedharake marang kita" (Roma 8,18).

Kaya dene Yesus ngarep-arep masa depanane nalika urip ing bumi iki, manungsa uga ngarep-arep masa depan sing apik banget, mula pacoban kita saiki bakal dianggep ora pati penting.

Kita ora mung siji-sijine sing bakal entuk bathi. Paulus ujar manawa ana ruang lingkup kosmik kanggo rencana Gusti Allah sing ditindakake ing njero ati: "Kanggo makhluk sing sabar ngenteni anak-anake Gusti Allah bakal diwartakake (Ayat 19).

Titah ora mung pengin ndeleng kita kanthi kamulyan, nanging tumitah dhewe uga bakal diberkahi karo pangowahan nalika rencana Gusti Allah rampung, kaya sing dingendikakake Paulus ing ayat sabanjure: «Penciptaan tetep ora tetep - tanpa kekarepan nanging liwat wong sing wis nesu, nanging kanthi pangarep-arep; amarga tumitah uga bakal dibebasake saka ikatan kekekalan tumuju kabebasan kamulyane para putraning Allah » (Ayat 20-21).

Penciptaan saiki wis mudhun, nanging iki sejatine ora kudune. Ing patangen, nalika kita diwenehi kamulyan sing cocog karo putrane Gusti Allah, jagad iki uga bakal dibebasake saka budak. Kabeh jagad raya nebus liwat pakaryane Yesus Kristus: «Amarga kepareng banget Gusti Allah supaya kabeh kekuwatan bisa tetep ana ing ngarsane lan liwat dheweke supaya bisa ngrukunake kabeh perkara, yaiku ing bumi utawa swarga, kanthi nggawe katentreman lumantar Getih ing kayu salib » (Kolose 1,19: 20).

Patient waiting

Sanajan regane wis dibayar, kita durung bisa ndeleng kabeh amarga Gusti Allah bakal ngrampungake. "Amarga kita ngerti, nganti saiki, kabeh ciptaan desah lan kerja" (Ayat 22).

Titah nandhang sangsara nalika lagi nyusahake, amarga mbentuk rahim kita lair: «Ora mung iku, nanging uga awake dhewe, sing duwe Roh minangka hadiah pertama, nggresah ing jero awake dhewe lan kepengin banget Kanak-kanak, nebus awak kita » (Ayat 23).
Sanajan Roh Suci wis diwenehake supaya janji keslametan, kita uga bakal berjuang amarga kaslametan kita durung rampung. Kita berjuang kanthi dosa, kita berjuang kanthi watesan fisik, rasa nyeri lan kasangsaran - sanajan ngrasakake apa sing ditindakake Kristus kanggo kita lan terus ditindakake.

Kaslametan tegese badan kita ora bakal kena rusak maneh, nanging bakal digawe anyar lan malih dadi kamulyan: "Amarga sing bakal rusak iki kudu narik kawigaten sing ora bisa rusak, lan sing fana iki kudu narik kawigaten" (1 Korinta 15,53).

Jagad fisike dudu sampah sing bakal dibuwang - Gusti Allah sing ngrampungake lan dheweke bakal nganyari maneh. Kita ora ngerti kepiye awak bakal diuripake maneh, uga ora ngerti fisika alam semesta sing diperbarui, nanging kita bisa dipercaya sing nitahake supaya ngrampungake gaweyane. Kita durung ndeleng ciptaan sing sampurna, uga ing jagad raya utawa ing bumi, uga ing awak kita, nanging kita yakin kabeh bakal diowahi. Kaya sing dikandhani Paulus: "Amarga kita ngarep-arep bisa disimpen. Nanging pangarep-arep sing katon dudu pangarep-arep; amarga kepiye sampeyan bisa ngarep-arep apa sing sampeyan tingali? Nanging yen kita ngarep-arep apa sing ora katon, kita ngenteni kanthi sabar » (Ayat 24-25).

Kita ngenteni kanthi sabar lan sabar banget supaya patangen badan kita. Kita wis nebus, nanging pungkasane ora bisa nebus. Kita wis bebas saka ukuman, nanging durung rampung saka dosa. Kita wis ana ing kraton, nanging durung lengkap. Kita isih urip karo aspek-aspek jaman mbesuk nalika isih ngupayakake babagan aspek jaman iki. «Kanthi cara sing padha, roh uga nulungi kekurangan kita. Amarga kita ora ngerti apa sing ndedonga, kaya kudune, nanging Roh iku dhewe mlebu kanthi napas sing ora bisa ucapake » (Ayat 26).

Gusti Allah mirsa watesan lan frustrasi kita. Panjenengané pirsa daging kita ringkih. Sanajan semangat kita gelem, semangat Gusti Allah uga milih kanggo kita, uga butuh kabutuhan sing ora bisa dingerteni. Rohé Gusti Allah ora mbusak kelemahane, nanging mbantu kita ringkih. Dheweke nggawe jurang antarane lawas lan anyar, ing antarane apa sing kita deleng lan apa sing diterangno marang kita. Contone, kita nglakoni dosa sanajan pengin nindakake kabecikan (Roma 7,14-25). Kita ndeleng dosa ing sajroning urip, Gusti Allah negesake kita bener amarga Gusti Allah ndeleng asil pungkasane, sanajan proses urip ing Gusti Yesus lagi wae diwiwiti.

Sanajan ana bedane ing antarane apa sing kita tingali lan apa sing kita pikirake kudune, kita bisa percaya marang Roh Suci kanggo nindakake perkara sing ora bisa ditindakake. Gusti Allah bakal nggawa kita liwat: "Nanging wong sing mriksa ati, ngerti kekarepane roh kasebut; amarga dheweke jumeneng para suci kaya kersane Gusti Allah » (Ayat 27). Roh Suci ana ing sisih kita nulungi kita supaya bisa manteb ing ati. Sanajan cobaan, kekurangan lan dosa kita: "Nanging, kita ngerti kabeh perkara iku paling apik kanggo wong-wong sing nresnani Gusti Allah, wong-wong sing diarani miturut pituture" (Ayat 28).

Gusti Allah ora nitahake samubarang kabeh, dheweke ngidini lan makarya manut tata carae. Dheweke duwe rencana kanggo kita lan kita bakal yakin manawa dheweke bakal ngrampungake gaweyane ing awake dhewe. "Aku yakin, sapa sing miwiti gaweyan becik ana ing kowe uga bakal ngrampungake nganti tumeka ing jamane Sang Kristus Yesus" (Filipi 1,6).

Dadi, dheweke ngundang kita liwat Injil, mbenerake kita liwat Putrane lan nggabungake kita karo kamulyane: «Kanggo wong-wong sing dipilih, dheweke uga wis nemtokake manawa padha kaya gambar Putrane, supaya dheweke bisa dadi anak mbarep. ing antarane sedulur akeh. Nanging wong-wong sing wis ditemtokake sadurunge, uga ditelpon; nanging wong-wong sing ditimbali uga dikatutake; nanging sing wis dibenerake, dheweke uga wis ngluhurake " (Ayat 29-30).

Pinunjul saka Pemilihan lan Predestinasi (Predestinasi) debat banget. Paul ora fokus ing syarat-syarat kasebut ing kene, nanging nyritakake babagan pemilihan kanggo kaslametan lan urip langgeng. Ing kene, nalika nyedhaki klimaks dakwah Injil, dheweke pengin menehi jaminan marang para pamaca manawa ora kuwatir bab keslametan. Yen dheweke nampa, dheweke uga bakal entuk. Kanggo kejelasan retorika, Paulus malah ngomong babagan Gusti Allah sing wis ngluhurake dheweke kanthi nggunakake jaman kepungkur. Apike kaya kedadeyan. Sanajan kita berjuang ing urip iki, kita bakal bisa nambah kamulyan ing tembe mburi.

Liyane saka mung overcomers

«Aku arep ngomong saiki? Gusti Allah kanggo kita, sapa sing bisa nglawan kita? Sapa sing ora ngijoli anake lanang dhewe, nanging ngulungake dheweke kanggo kita kabeh - kepiye carane ora bisa menehi kita kabeh? " (Ayat 31-32).

Sarehne Gusti Allah banjur masrahake Anoman kanggo kita nalika kita dadi wong dosa, mula kita bakal yakin manawa dheweke bakal menehi apa wae sing kudu dilakoni. Kita bisa uga yakin manawa dheweke ora bakal nesu karo kita, lan bakal pisungsung. «Sapa sing arep nyalahke umat pilihan Gusti Allah? Gusti Allah ana ing kene sing nggawe kabeneran » (Ayat 33). Ora ana wong sing bisa nyalahake kita ing Dina Kiamat amarga Gusti Allah wis negesake yen kita ora dosa. Ora ana sing bisa ngukum kita amarga Kristus, sing nebus kita, sing ndhukung kita: «Sapa sing bakal ngukum? Kristus Yesus ana ing kene, sing seda, lan uga liyane, sing uga diuripake maneh, sing ana ing tangan tengen Gusti Allah lan menehi syafaat kanggo kita (Ayat 34). Kita ora mung dadi korban kanggo dosa-dosa kita, nanging uga Juruwilujeng urip sing tansah ana ing dalan kanggo kamulyan.

Kaprigelan retorika Paulus ditampilake ing klimaks babagan bab iki: "Sapa sing bakal misahake kita saka katresnaning Kristus? Mangsa kasangsaran utawa wedi utawa dianiaya utawa keluwen utawa wuda utawa bebaya utawa pedhang? Kaya sing wis katulis: Marga kowé, aku bakal dipatèni sedina muput; kita diajeni kaya wedhus kanggo disembelih » (Ayat 35-36). Apa kahanan bisa misahake kita karo Gusti Allah? Yen kita tiwas amarga iman, apa kita bakal kalah ing perang kasebut? Ora preduli, Paulus ujar: "Nanging ing kabeh perkara iki, kita bisa ngalahake sapa sing nresnani kita" (Ayat 37).

Kita ora kalah karo lara lan kasangsaran - kita luwih becik tinimbang sing ngalahake amarga kita melu kamenangan ing Gusti Yesus Kristus. Hadiah kamenangan - warisan kita - minangka kamulyaning Allah sing langgeng! Rega iki luwih gedhe tinimbang biaya.
"Amarga aku yakin manawa ora pati utawa urip, ora malaekat utawa kekuwatan utawa kekuwatan, ora saiki utawa mbesuk, uga ora ana titah liyane sing bisa misahake kita saka katresnaning Gusti Allah, sing ana ing Sang Kristus Yesus, Gusti kita" (Ayat 38-39).

Ora ana sing bisa ngalangi Gusti Allah saka rencana sing diwenehake kanggo sampeyan. Pancen ora ana sing bisa misahake sampeyan saka tresnane! Pancen ora ana sing bisa misahake sampeyan saka tresnane! Sampeyan bisa dipercaya ing karahayon, masa depan sing apik banget ing pasrawungan karo Gusti Allah sing wis diparingake lumantar Gusti Yesus Kristus!

dening Michael Morrison