Matius 6: Khotbah ing Gunung

393 matthaeus 6 khutbah ing Gunung Gusti Yesus mulang standar luhur babagan kebutuhan sing mbutuhake batin keikhlasan saka kita. Ing tembung sing nguwatirake, dheweke ngelingake kita kanggo nesu, ora laku jina, sumpah lan males. Dheweke ujar manawa kita kudu tresna marang mungsuh kita (Mat. 5). Wong-wong Farisi dikenal kanggo pedoman sing ketat, nanging keadilan kita kudu luwih apik tinimbang wong-wong Farisi (sing bisa dadi kuwatir yen kita lali apa khutbah ing Gunung sing dijanjekake yaiku sadurunge). Kaadilan sing sejati minangka sikap ati. Ing bab kaping enem Injil Matius kita bisa ndeleng kepiye carane Yesus nerangake topik iki kanthi ngutuk agama minangka pertunjukan.

Charity in secret

«Ngurus keturutan sing ora dipraktikake ing ngarepe wong-wong supaya bisa dideleng; Yen ora, ora duwe upah saka Rama Swarga sampeyan. Yen sampeyan menehi sedekah, sampeyan ora kudu ngunekake trompet ing ngarepe sampeyan, kaya wong-wong munafik ing sinagoga lan ing gereja, supaya wong bisa muji. Satemene Aku pitutur marang kowe: dheweke wis entuk upah » (Vv. 1-2).

Ing jamané Yésus, ana wong sing nganut agama. Dheweke nggawe manawa wong bisa ndeleng tumindak sing apik. Iki nampa pangenalan saka akeh pihak. Sing kabeh dheweke entuk, ujar Yesus, amarga tumindak mung tumindak. Dheweke ora kepéngin ngabekti marang Gusti Allah, nanging tumindak kanthi becik ing muput; sikap sing ora bakal dianakake dening Gusti Allah. Prilaku agama bisa uga katon saiki ing pulpits, ing ngleksanani kantor, nindakake sinau Kitab Suci utawa menehi sumbangan saka koran pasamuan. Sampeyan bisa uga menehi panganan marang wong miskin lan martakake Injil. Saka njaba katon kaya layanan serius, nanging sikap bisa beda banget. "Nanging nalika sampeyan menehi sedekah, aja lali tangan kiwa sampeyan ngerti apa sing ana ing tangan tengen, supaya sedhihmu tetep didhelikake; lan bapakmu sing ndeleng barang sing didhelikake bakal paring piwales marang kowe » (Vv. 3-4).

Mesthi, "tangan" kita ora ngerti apa-apa tumindak. Gusti Yesus nggunakake tembung sing nyebutake yen menehi sedekah ora kanggo tujuan sing penting, ora kanggo kepentingan wong liya utawa kanggo memuji dhewe. Kita nindakake kanggo Gusti Allah, ora amarga reputasi dhewe. Ora secara harfiah mangertos yen amal iku mung bisa ditindakake kanthi rahasia. Yesus kandha sadurunge prekara sing apik kita kudu katon supaya wong bisa muji Gusti (Mat. 5,16). Fokus yaiku marang sikap kita, dudu kanggo pengaruh eksternal kita. Motif kita kudu nindakake pakaryan apik kanggo kamulyaning Allah, ora kanggo pakurmatan dhewe.

Pandonga ing rahasia

Gusti Yesus ujar manawa padha karo pandonga: «Lan yen sampeyan ndedonga, sampeyan ora kaya para wong lamis sing seneng ngadeg lan ndedonga ing papan pangibadah lan ing dalan-dalan supaya bisa dideleng wong. Satemene aku pitutur marang kowe, mula dheweke wis entuk upah. Nanging yen sampeyan ndedonga, mlebu menyang lemari lan nutup lawang lan ndedonga marang bapakne sing didhelikake; lan bapakmu sing ndeleng barang sing didhelikake bakal paring piwales marang kowe » (Vv. 5-6). Gusti Yesus ora nggawe prentah anyar kanggo ndedonga umum. Kadhangkala Gusti Yesus ndedonga ing umum. Intine yaiku ora kudu ndedonga mung kanggo katon, lan kita kudu ngindhari pandonga amarga wedi karo pendapat umum. Pandonga nyembah marang Gusti Allah lan ora ana kanggo nampilake awake dhewe.

"Lan yen sampeyan ndedonga, sampeyan ora bakal nggremes kaya bangsa-bangsa liya; amarga mikir dheweke bakal dirungokake yen ngomong pirang-pirang tembung. Môngka sampeyan ora kaya wong-wong mau. Amarga bapakmu ngerti apa sing dibutuhake sadurunge njaluk dheweke » (Vv. 7-8). Gusti Allah ngerteni kabutuhan, nanging kita isih kudu takon marang dheweke (Filipi 4,6) lan tetep sabar iku (Lukas 18,1-8). Sukses donga gumantung marang Gusti Allah, dudu kita. Kita ora kudu nggayuh sawetara tembung utawa tetep ing wektu sing paling sithik, lan uga kita ora kudu milih sikap pandonga khusus, utawa kita uga milih tembung sing apik. Gusti Yesus menehi kita pandonga model - conto kesederhanaan. Bisa uga dadi pandhuane. Desain liyane uga ditampani.

«Pramila sampeyan kudu ndedonga kaya iki: Rama kita ing Swarga! Jenengmu bakal kasucèk. Kraton Paduka rawuh. Kersané sampeyan bakal rampung ing bumi kaya ing swarga » (Vv. 9-10). Donga iki diwiwiti kanthi pujian sing gampang - ora rumit, mung ngrumusake kepinginan supaya Gusti Allah diajeni lan supaya wong bisa nrima karsané. «Menehi roti saben dinane dina iki» (V. 11). Kanthi mangkono, kita ngakoni manawa urip kita gumantung karo Rama sing Maha Kuasa. Nalika kita bisa menyang toko kanggo tuku roti lan barang liyane, kita kudu eling manawa Gusti Allah sing nggawe iki bisa. Kita gumantung marang dheweke saben dina. «Lan ngapura kita kaluputan, amarga kita uga ngapura pihak-pihak sing salah. Lan aja nganti nggodha, nanging ngluwari aku saka piala » (Vv. 12-13). Kita ora mung butuh panganan, nanging uga ana hubungane karo Gusti Allah - hubungan sing asring kita nglirwakake lan ngapa kita asring mbutuhake pangapura. Donga iki uga ngelingake yen nalika njaluk tulung marang Gusti Allah, kita kudu welas asih marang wong liya. Kita kabeh dudu raksasa spiritual - kita butuh pitulung gaib kanggo nolak godaan.

Ing kene Yesus mungkasi pandonga lan pungkasane nunjukake tanggung jawab kita kanggo ngapura. Sing luwih apik kita ngerti kepiye Gusti Allah lan sebabe gagal, luwih apik kita bakal ngerti manawa kita butuh sih-rahmat lan gelem ngapura wong liya (Vv. 14-15). Katon kaya guha: "Aku mung bakal nindakake iki sawise sampeyan wis rampung". Masalah sing gedhe yaiku yen wong-wong ora patih lali ngapura. Ora ana sing sampurna lan ora ana sing ngapura. Apa Yésus njaluk supaya kita nindakaké apa sing ora disenengi Gusti Allah? Apa kita kudu ngapura wong liya tanpa syarat nalika ngapura? Yen Gusti Allah ngapura pangapura banget marang pangapuranen kita lan kita iya padha nindakake, mula kita bakal ngapura marang wong liya nalika padha ngapura. Kita bakal ana ing antrian sing ora pungkasan sing ora obah. Yen pangapunten kita adhedhasar ngapura wong liya, kawilujengane gumantung saka apa sing ditindakake - ing karya kita. Iki sebabe kita duwe masalah teologi lan praktis nalika njupuk Matius 6,14: 15 secara harfiah. Ing jalur iki, kita bisa nambah manawa Yesus seda kanggo dosa-dosa kita sadurunge durung lair. Kitab Suci mangsuli bilih piyambakipun mancep dosa kita ing salib lan ngrukunake jagad iki marang awake dhewe.

Ing tangan siji, Matius 6 mulangake manawa kita ngapura pancen kondhisi. Ing sisih liya, Kitab Suci mulangake manawa dosa kita wis diapura - sing kalebu dosa pangapura. Kepiye ide loro kasebut bisa didandani? Utawa kita ora paham babagan ayat ing sisih utawa sing liyane. Minangka pitakonan luwih, saiki kita bisa nimbang manawa Gusti Yesus asring nggunakake unsur exaggeration ing pacelathon. Yen mripat ngarasake sampeyan, nyuwek. Yen sampeyan ndedonga, menyang lemari sampeyan (nanging Gusti Yesus ora mesthi ndedonga ing omah). Yen sampeyan menehi wong-wong sing butuh, aja ngiwa tangan kiwa ngerti apa sing ana ing tangan tengen. Aja nesu karo wong sing ala (nanging Paulus nindakake). Sambung ora luwih saka ya utawa ora (nanging Paulus nindakake). Sampeyan ora kudu nelpon sapa - nanging durung, kabeh kita lakoni.

Saka pethikan kasebut, kita bisa ndeleng manawa conto liya saka exaggerasi digunakake ing Matius 6,14: 15. Ora ateges kita bisa nglirwakake manawa - Gusti Yesus nyoba nyatakake pentinge njaluk ngapura marang wong liya. Yen pengin Gusti Allah ngapura, kita uga kudu ngapura. Yen kita kepengin urip ing kerajaan sing wis diapura, kita kudu urip kanthi cara sing padha. Kaya sing arep disenengi dening Gusti, kita kudu tresna karo sesama manungsa. Yen kita gagal nglakoni, mula ora bakal ngowahi sipat Allah kanggo tresna. Tetep bener yen pengin ditresnani, mesthine. Sanajan kabeh bisa muni, kabeh gumantung saka netepi prasyarat, tujuan sing wis dicritakake yaiku nyengkuyung supaya kita tresna lan ngapura. Paulus kaya pandhuane: "Ngabari siji liyane lan ngapura, manawa ana wong sing ngelingi wong liya; kayadene Pangeran wis ngapura marang kowe, temah padha ngapura! » (Kolose 3,13). Conto diwenehake ing kene; iku dudu syarat.

Ing Pandonga Gusti, kita njaluk roti saben dinane, sanajan nindakake (umume kasus) wis ing omah. Mangkono uga aku njaluk ngapura, sanajan kita wis nrima. Iki minangka ngakoni manawa kita wis nglakoni salah lan iki mengaruhi hubungan karo Gusti Allah, nanging kanthi percaya manawa dheweke siap ngapura. Minangka bagéan saka tegese kanggo nyana kawilujengan minangka hadiah tinimbang prekara sing bisa kita lakoni liwat kinerja kita.

Saka pasa ing rahasia

Gusti Yesus nduwe prilaku agama liyane: «Yen sampeyan cepet, sampeyan ora bisa nesu kaya wong-wong munafik; amarga dheweke obah supaya bisa ditampilake ing ngarepe wong kanthi pasa. Satemene aku pitutur marang kowe, mula dheweke wis entuk upah. Nanging yen sampeyan pasa, sirajoni sirah lan adus, supaya ora nuduhake awakmu kanthi cepet, nanging marang bapakmu, sing didhelikake; lan bapakmu sing ndeleng barang sing didhelikake bakal paring piwales marang kowe » (Vv. 16-18). Yen kita cepet, kita wisuh lan nyikat kaya biasane, amarga kita ngarepake Gusti lan ora kanggo nggumunake wong. Maneh penekanan ing sikap; dudu prekara sing lagi pasa. Yen ana wong sing takon apa kita pasa, kita bisa mangsuli kanthi bener - nanging aja nganti ngarep-arep dijaluk. Tujuane ora kanggo narik perhatian, nanging supaya kepengin nyedhaki Gusti Allah.

Yesus nunjukake titik sing padha ing kabeh telung topik. Apa kita menehi sedekah, ndedonga utawa cepet, wis rampung "kanthi rahasia". Kita ora ngupaya ngematake wong, utawa kita ora ndhelikake. Kita ngabekti marang Gusti Allah lan ngurmati Panjenengane. Dheweke bakal maringi hadiah marang kita. Ganjaran bisa uga ditindakake kanthi rahasia. Pancen nyata lan kedadeyan miturut kabecikan gaibipun.

Khazanah ing langit

Ayo kita fokus marang Gusti Allah. Ayo kita nindakake kersanane lan menehi hadiah luwih akeh tinimbang hadiah sing tetep ing jagad iki. Pujian umum minangka hadiah sing cendhak. Gusti Yesus ngandika ing kene babagan volatility barang-barang fisik. «Sampeyan ora kudu nglumpukake bandha ing bumi ing endi dheweke mangan renget lan teyeng lan ing ngendi maling bakal nyolong lan nyolong. Nanging ngempalaken bandha ing swarga, ing ngendi dheweke ora mangan moth utawa teyeng lan ing endi maling ora bakal nyolong lan nyolong » (Vv. 19-20). Kasugihan jagad ora suwe. Gusti Yesus maringi pitunjuk marang kita supaya ngupayakake strategi investasi sing luwih apik - supaya golek nilai-nilai langgeng Gusti liwat amal sing santai, pandonga sing ora ngganggu lan pasa kanthi rahasia.

Yen kita njupuk Gusti Yesus kanthi harfiah, bisa uga mikir yen bakal milih manawa ora bisa mbayar pensiun. Nanging tenan babagan ati - sing kita dianggep terkenal. Kita kudu menehi hadiah swarga luwih saka tabungan duniawi. «Amarga ana kekasihmu, uga ana atimu» (V. 21). Yen kita mikir barang-barang sing dihormati dening Gusti Allah iku berharga, ati kita bakal nuntun tumindak kita kanthi bener.

«Mripat iku cahya awak. Yen mripat luwih banter, awak kabeh dadi cahya. Nanging yen mripatmu ala, kabeh awakmu bakal dadi peteng. Yen cahya sing ana ing njero pepeteng, sepira gedhene peteng! » (Vv. 22-23). Ternyata, Gusti Yesus nggunakake ujar wektu ing kene lan nggunakake dhuwit kanggo dhuwit. Yen kita ndelok barang-barang sing bener, kita bakal bisa ndeleng cara kanggo tumindak apik lan loman. Nanging, nalika kita egois lan cemburu, kita mlebu kebudayaan moral - rusak amarga kecanduan. Apa sing digoleki ing urip kita - kanggo njupuk utawa menehi? Apa akun bank kita disiyapake kanggo ngladeni kita, utawa apa uga ngidini kita ngladeni wong liya? Tujuan kita nuntun kita supaya apik utawa ngrusak kita. Yen ing njero koruptor, yen kita golek ganjaran saka jagad iki, mula kita bakal ngrusak. Apa sing motivasi? Apa dhuwit utawa kasebut Gusti? "Ora ana sing bisa ngladeni loro master: salah siji bakal sengit marang sing siji lan tresna siji liyane, utawa dheweke bakal nempuh siji lan ngajeni wong liya. Sampeyan ora bisa ngladeni Gusti Allah lan mammon » (V. 24). Kita ora bisa ngabekti marang Gusti Allah lan pendapat umum ing wektu sing padha. Kita kudu ngabekti marang Gusti Allah waé lan tanpa kompetisi.

Kepiye carane wong "ngladeni" mammon? Kanthi yakin manawa arta bakal nggawa kabegjan, mula bakal ndadekake dheweke tampil banget lan bisa nambahi nilai sing apik. Asil-penilaian kasebut luwih cocog karo Gusti Allah. Dheweke minangka wong sing bisa menehi rasa seneng, dheweke minangka sumber keamanan lan urip sing sejati; dheweke minangka kekuwatan sing bisa ngrewangi. Kita kudu ngurmati lan ngurmati dheweke luwih dhisik tinimbang apa wae amarga dheweke teka dhisik.

Keamanan sejati

«Mulané Aku pitutur marang kowé: Aja padha sumelang ... apa sing bakal mangan lan ngombe; ... apa sing bakal sampeyan gunakake. Bangsa-bangsa liya mbudidaya. Amarga Rama swarga sampeyan ngerti yen sampeyan butuh kabeh iki » (Vv. 25-32). Gusti iku bapak sing apik lan dheweke bakal ngurus kita nalika ngenggoni papan sing paling dhuwur ing urip kita. Kita ora kudu khawatir karo panemu wong utawa ora kuwatir babagan dhuwit utawa barang. "Yen sampeyan ngupaya Kratoning Allah lan kabeneran dhisik, kabeh bakal tiba sampeyan" (V.33) Kita bakal cukup suwe, nampa panganan sing cukup, nampa persediaan sing cukup yen kita tresna marang Gusti Allah.

dening Michael Morrison


pdf Matius 6: Khotbah ing Gunung (3)