Bandhingake, ngevaluasi lan ngadili

605 mbandhingake ngevaluasi lan ngadili Kita manggon ing jagad sing urip utamane miturut moto: "Kita apik lan wong liya kabeh ala". Saben dina kita krungu klompok-klompok mbengok marang wong liya amarga alasan politik, agama, ras utawa sosio-ekonomi. Media sosial koyone tambah parah. Panemu bisa disedhiyakake kanggo ewonan luwih saka sing dikarepake sadurunge sadurunge duwe kesempatan kanggo mikir maneh lan nanggapi tembung. Boten nate macem-macem kelompok bisa bengok-bengok kanthi cepet lan banter.

Gusti Yesus nyritakake critane wong Farisi lan petugas pajeg sing ndedonga ing candhi: "Ana wong loro munggah ing candhi kanggo ndedonga, siji wong Farisi, siji liyane petugas pajeg" (Lukas 18,10). Iku pasemon klasik "kita lan wong liya". Wong Farisi kanthi bangga nerangake: «Muga-muga Gusti, aku ora kaya wong liya, maling, tumindak ora adil, laku jina, utawa malah kaya pethikan pajak iki. Aku cepet kaping pindho seminggu lan menehi pisungsung marang kabeh sing dakkarepake. Nanging penagih pajak kasebut mandheg adoh, ora pengin mripat uga menyang swarga, nanging nuli ngepelake dhadhane lan ujar: "Dhuh Gusti, kawula welasi!" (Lukas 18,11-13).

Ing kene Yesus nerangake babagan skenario "kita nglawan wong liya" jamane. Wong Farisi kuwi ndhidhik, resik lan alim lan nindakake tumindak sing bener. Dheweke misale jek dadi jinis "kita" sing pengin diundang ing pesta lan perayaan lan manawa siji impen bakal nikah karo putri. Penagih pajak, minangka salah sawijining "liyane", dheweke nglumpukake pajak saka bangsane dhewe kanggo kuwasa ngrebut Roma lan dibenci. Nanging Gusti Yesus ngrampungake critane karo ukara: «Aku pitutur marang kowe: petugas pajeg iki kanthi adil mudhun menyang omah, dudu sing liya. Sapa waé sing nangèkaké dhèwèké bakal ngasoraké dhiri; lan sapa sing ngasorake awake bakal diluhurake » (Lukas 18,14). Asil kaget para penonton. Kepiye wong iki, wong dosa sing nyata ing kene, bisa dadi kabeneran? Gusti Yesus seneng ngerteni apa sing ana ing jero. Kanthi Yesus ora ana perbandingan "kita lan wong liya". Wong Farisi kuwi akeh wong dosa kaya juru pajak. Dosane ora jelas lan amarga wong liya ora bisa ndeleng, mula gampang driji ing "wong liya".

Nalika wong Farisi ing crita iki ora gelem ngakoni kabeneran awake dhewe, dosa lan bangga, petugas pajeg ngerteni kesalahane. Kasunyatane, kita kabeh gagal lan kita kabeh butuh penyembuhan sing padha. "Nanging aku arep mratelakake kabeneran ana ing ngarsane Gusti Allah, yaiku kanthi pracaya marang Yesus Kristus marang kabeh wong sing percaya. Amarga ora ana bedane ing kene: kabeh wong dosa lan kekurangan kamulyan sing dianggep kudu ana ing ngarsane Gusti Allah, lan tanpa kabecikan nindakake kawicaksanan marang kawilujengan liwat karahayon sing wis teka liwat Kristus Yesus » (Roma 3,22-24).

Penyembuhan lan kasucian bisa ditindakake amarga precaya marang Jahshua Kristus tumrap kabeh wong sing precaya, yaiku sing setuju karo Gusti Yesus babagan prekara iki lan saengga bisa urip ing sajroning ati. Ora mung babagan "kita nglawan wong liya", mung kanggo kita kabeh. Dudu tugas kita kanggo ngadili wong liya. Cukup kanggo ngerti yen kita kabeh butuh keslametan. Kita sadaya pinaringan rahmat Gusti Allah. Kita kabeh duwe Juruwilujeng sing padha. Nalika njaluk tulung marang Gusti Allah supaya bisa ndeleng wong liya kaya sing dideleng, kita bakal ngerti manawa ing Yesus ora ana kita lan wong liya, mung kita. Roh Suci ngidini kita ngerti babagan iki.

saka Greg Williams