Sentuhan Gusti Allah

047 tutul dewa

Ora ana sing ndemek aku suwene limang taun. Ora ana wong Ora nyawa. Dudu bojoku. Dudu anakku. Dudu kanca-kanca. Ora ana sing ndemek aku. Sampeyan ndeleng kula. Dheweke ngobrol karo aku, aku krasa tresno ing swarane. Aku weruh prihatin ing mripate. Nanging aku ora krasa dheweke tutul. Aku kepengin banget apa sing sampeyan umumake. Salaman. Rangkulan sing nyenengake. Tepuk ing pundhak kanggo narik kawigaten. Ngambung lambe. Wayahe kaya ngono wis ora ana maneh ing jagadku. Ora ana wong sing nabrak aku. Apa sing bakal dakkandhani yen ana wong sing nubruk aku, yen aku meh ora maju ing akeh, yen pundhakku nyikat wong liya. Nanging iki durung kedadeyan wiwit limang taun. Kepiye cara liya? Aku ora diidini ing dalan. Malah rabi tetep adoh saka aku. Aku ora dililani mlebu ing papan pangibadah. Aku ing omahku ora kepenak.

Setaun, nalika panen, aku duwe kesan yen ora bisa nyenggol arit karo kekuwatan liyane. Jarene ujug-ujug katon mati rasa. Suwe-suwe, aku isih kuwat nyepet arit, nanging ora bisa dirasa. Aku ora krasa apa-apa maneh ing pungkasan jam operasi utama. Tangan sing nyekel arit bisa uga duweke wong liya - aku ora krasa. Aku ora ujar apa-apa karo bojoku, nanging aku ngerti dheweke curiga. Kepiye carane bisa digunakake? Tangane terus dak gepok ing awakku, kaya manuk sing tatu. Sawijining sore aku nyelehake tanganku ing kolam renang amarga aku pengin ngumbah rai. Banyune dadi abang. My driji getihen, malah cukup kasar. Aku ora ngerti yen aku lara. Kepiye carane ngethok aku? Ing piso? Apa ana tanganku ing agul-agul logam landhep? Paling kamungkinan, nanging aku ora krasa apa-apa. Iki uga nganggo sandhanganmu uga, bojoku bisik-bisik lirih. Dheweke ana ing mburi. Sadurunge katon ing dheweke, aku ndeleng rereget getih-getih ing jubahku. Ora suwe aku ngadeg ing blumbang lan mandeng tanganku. Nang endi wae aku ngerti yen uripku saya ganti selawase. Apa aku kudu melu Imam karo kowe? "Dheweke takon. Ora, aku ngegeg. Aku lunga dhewe. Aku noleh lan ndeleng tangis ana ing mripate. Anak wadon sing umur telung taun ngadeg jejere dheweke. Aku nginguk, mandeng marang raine lan meneng-meneng pipine. Apa sing bisa dakkandhakake? Aku terus ngadek lan ndeleng bojoku maneh. Dheweke ndemek pundhak lan tangan sehat kanggo aku. Iku bakal dadi sentuhan pungkasan kita.

Imam ora ndemek aku. Dheweke nyawang tanganku, sing saiki kebungkus karo sarak. Dheweke nyawang wajahku, sing saiki wis lara ati. Aku ora nesu karo sing diomongne karo aku. Dheweke mung nuruti dhawuhe. Dheweke nutupi cangkeme, nyekeli tangane, terus maju. Sampeyan najis, dheweke kandha marang aku. Kanthi statement siji iki, aku ilang kulawarga, petani, masa depan, kanca. Bojoku marani aku ing gapura kutha kanthi karung roti lan dhuwit dhuwit. Dheweke ngomong apa-apa. Sawetara kanca padha kumpul. Ing mripate aku ndeleng pisanan sing dakdeleng ing kabeh mripat mula: wedi asih. Nalika njupuk langkah, dheweke mandheg maneh. Babagan medeni penyakit dheweke luwih gedhe tinimbang prihatin ing atiku - mula dheweke mundur, kaya wong liya sing dakdeleng. Sejatine aku nolak sing ndeleng aku. Limang taun lara kusta wis ganti tangan. Ing pucuk driji ora ana uga bagean kuping lan irung. Nalika aku ndeleng dheweke, bapak-bapak ngupayakake anak-anake. Ibu-ibu nutupi raine. Bocah-bocah nyuntingoni aku lan mandeng aku. Rags ing awakku ora bisa ndhelikake tatu. Lan selendang ing rai ora bisa uga ndhelikake nesu. Aku ora nyoba ndhelikake. Pira bengi aku ngepelake tekokku sing krenthang nglawan langit sing meneng? Apa sing wis tak lakoni kanthi pantes? Nanging wangsulane ora teka. Sawetara nganggep aku wis nglakoni dosa. Liyane mikir yen wong tuwa aku wis dosa. Aku mung ngerti yen aku wis cukup kabeh, wiwit turu ing jajahan, saka ambune ora enak. Aku wis cukup lonceng laknat sing kudu digunakake ing gulu kanggo menehi peringatan marang wong-wong ing ngarsane. Sejatine aku butuh. Siji tampilan cukup lan telpon diwiwiti: Ora apik! Impure! Impure!

A sawetara minggu kepungkur aku wani lumaku ing dalan menyang desa. Aku ora arep ngetik desa. Aku mung pengin ndeleng liyane ing lapangan. Delengen omahku saka kadohan. Lan mungkin kanthi kasempatan ndeleng pasuryane garwane. Aku ora ndeleng dheweke. Nanging aku weruh anak-anak muter ing alas. Aku ndhelikake wit lan mirsani, nalika dheweke mlaku lan mlumpat. Pasuryan-pasuryané dadi rame banget lan tawa sing dadi contagious sing kanggo wayahe, mung wayahe, aku ora ana sing lara kusta. Aku dadi petani. Aku dadi bapa. Aku wong lanang. Ditangekake kanthi seneng-seneng, aku metu saka ing pucuk wit, mbengkongake bali, njupuk ambegan jero ... lan padha ndeleng aku. Padha weruh kula sadurunge aku bisa mundur. Lan padha nguwuh-uwuh, mlayu. Siji, Nanging, isih ana maneh. Siji mandheg lan katon ing arahku. Aku ora bisa ngomong manawa, nanging aku mikir, ya, aku pancene ngira iku putriku. Aku nggoleki bapake.

Deleng iki ndadékaké aku tindak dina iki. Mesthi wae iku sembrono. Mesthine ana bebaya. Nanging apa sing kudu aku kalah? Dheweke nyebut asmane putrane Allah. Dheweke bakal ngrungokake panjalukku lan mateni aku utawa njawab panjalukku lan nyarasake aku. Iki pikiranku. Aku teka dadi wong tantangan. Ora pretyaya marang aku, nanging nesu banget. Gusti Allah wis nimbulaké kasangsaran iki kanggo awakku, lan bisa ngobati utawa ngrampungake uripku.
Nanging banjur aku weruh dheweke, lan nalika aku weruh dheweke, aku diganti. Aku mung bisa ngomong yen esuk ing Yudea kadhangkala seger banget lan srengenge dadi apik banget supaya ora ngira yen panas lan past nyawa. Nalika aku weruh ing pasuryan, kaya nalika aku weruh ana ing Yudea. Sadurunge ngomong apa-apa, aku ngerti dheweke wis ngrasa karo aku. Piye wae aku ngerti yen dheweke sengit marang penyakit kaya aku - ora, malah luwih saka aku. Dhuh Yehuwah, mugi karsaa paring pitulung dhumateng kawula;

Sing ndhelik ing ngisor watu, aku ndeleng dheweke mudhun saka gunung. Akeh wong sing ngetutake. Aku ngenteni nganti sawetara langkah adoh saka aku, mula aku banjur metu. Master! Dheweke mandheg lan katon menyang arahku, kaya wong liya. Wong akeh padha kejiret. Kabeh wong nutupi raine nganggo lengen. Bocah-bocah padha nutup mburi wong tuwane. "Ora apik!" Ana wong mbengok. Aku ora bisa nesu karo dheweke. Aku iki mlaku-mlaku tiwas. Nanging aku meh ora krungu dheweke. Aku meh ora weruh dheweke. Aku wis weruh nganti gupuh sewidak sadurunge. Nanging aku ora nate weruh welas asih. Kabeh wong mundur, kajaba dheweke. Dheweke nyedhaki aku. Aku ora obah.

Aku mung matur, Gusti, sampeyan bisa nyarasake yen sampeyan pengin. Yen dheweke wis nambani aku kanthi siji tembung, aku bakal seneng banget. Nanging dheweke ora mung ngomong karo aku. Ora cukup kanggo dheweke. Dheweke nyedhaki aku. Dheweke ndemek aku. "Aku pengin!" Omongane kaya tresnane. Dadi sehat! Lekaku mili liwat awakku kaya banyu liwat kebon sing garing. Sanalika, aku ngrasakake anget nalika ana rasa mati rasa. Aku ngrasakake kekuwatan ing awakku sing lemes. Aku mbenerake punggung lan ngangkat sirahku. Saiki aku madhep, ndeleng pasuryan, mripat kanthi mripat. Dheweke mesem. Sirahku nangkep sirahku lan narik aku supaya dheweke krasa napas anget lan ndeleng nangis ing mripate. Priksa manawa sampeyan ora ujar apa-apa marang sapa wae, nanging bukak imam, priksa manawa obat kasebut ditrapake lan prelu nyaosake kurban kaya sing diwajibake Nabi Musa. Aku pengin sing tanggung jawab ngerti manawa aku nganggep serius karo ukum. Aku saiki arep budhal menyang imam. Aku bakal nuduhake dheweke lan ngrangkul dheweke. Aku bakal nuduhake bojoku lan ngrangkul dheweke. Aku bakal njupuk putri ing tangan. Lan aku ora bakal lali sapa sing wani ndemek aku. Dheweke bisa ngrampungake aku kanthi siji tembung. Nanging dheweke ora mung pengin nambani aku. Dheweke pengin ngurmati aku, menehi aku nilai, njupuk aku kekancan karo dheweke. Bayangake ora pantes disentuh dening manungsa nanging uga kena ing tutul saka Gusti Allah.

Max Lucado (Yen Gusti Allah ngganti uripmu!)