Yesus - kurban sing luwih apik


464 Yesus minangka korban sing luwih apik Gusti Yesus rawuh ing Yerusalem sepisanan sadurunge kasangsaran, ing ngendi wong-wong kanthi cabang palem ngetokake guwa kanggo dheweke. Dheweke siap menehi urip minangka kurban kanggo dosa-dosa kita. Ayo kang katon ing bebener iki sange malah luwih kuat kanthi ngowahi menyang Letter Ibrani, nuduhake, imam Gusti unggul imam Aaronic.

1. Kurban Gusti Yesus ngilangi dosa

Miturut alam, kita manungsa iku wong dosa, lan tumindak kita mbuktekaken. Apa solusie? Pangorbanan Kovenan Lama njlèntrèhaké dosa lan nuduhaké siji-sijiné solusi, kanggo kurban Gusti Yésus sing sampurna lan pungkasan. Yesus minangka kurban sing luwih becik kanthi telung cara:

Kudu kanggo kurban Yesus

"Amarga angger-angger mung nduwe bayangan barang ing jaman mbesuk, dudu barang sing ana ing awake dhewe. Dadi, ora bisa nyampurnakake wong-wong sing ngurbanake selawase, amarga kurban sing padha kudu digawe saben taun. Apa kurban bakal mandheg yen wong-wong sing ngatur layanan kasebut dadi resik sepisan lan kabeh ora ana kaleresan babagan dosa-dosa kasebut? Nanging, mung ngelingake dosa saben taun. Amarga mokal kanggo ngilangi dosa liwat getih sapi lan wedhus » (Ibrani 10,1: 4, LUT).

Hukum sing diwenehake dening Gusti Allah babagan korban Prajanjian Lawas wis ditindakake nganti pirang-pirang abad. Kepiye carane korban bisa dianggep luwih endhek? Wangsulanipun, angger-anggering Toret Nabi Musa namung "bayangan barang ing jaman mbesuk" lan dudu barang-barang barang kasebut dhewe. Sistem korban hukum ukum Musa (saka Prajanjian Lama) minangka conto korban sing bakal ditindakake dening Gusti Yesus kanggo kita. Sistem prajanjian lawas sauntara, ora ana efek sing kuwat lan ora dikarepake. Pengulangan ulang para korban saben dinane lan dina rekonsiliasi saben taun saben taun nuduhake kekirangan sing ana ing sakabehing sistem.

Pengorbanan sato ora bisa ngilangi rasa syukur manungsa. Sanajan Allah paring pangapunten dhumateng kurban ingkang pitados ing Kovenan Lawas, punika namung satunggaling panutup dosa lan mboten ngilangaken kasalahan saking manah. Yen wis kedaden, korban ora bakal nglakoni kurban tambahan sing mung dadi pengeling-eling dosa. Pangorbanan sing digawe ing Hari Atonement nutupi dosa bangsa; nanging dosa-dosa iki ora "diusir", lan wong-wong sing ditampa saka Gusti Allah ora dadi saksi utama ing pangapuran lan pamrih. Ana butuh kanggo kurban sing luwih becik tinimbang getih sapi lan wedhus, kang ora bisa ngilangi dosa. Mung kurban sing luwih apik saka Gusti Yesus bisa nglakoni.

Kesiapan Yesus kanggo kurban piyambak

"Mangkono pangandikane, nalika rawuh ing jagad: Sampeyan ora pengin kurban lan hadiah; nanging sampeyan wis nyawisake badan kanggo kula. Sampeyan ora seneng korban diobong lan korban dosa. Aku banjur ujar: Lah, aku bakal teka - iku wis katulis ing bukune aku - manawa aku nindakake, ya Allah, karsane. Wiwitane dheweke wis ujar: "Sampeyan ora pengin kurban lan hadiah, kurban obaran lan kurban dosa lan sampeyan ora seneng kaya ngono", sing dikorbanake miturut hukum. Banjur ngandika, "Lah, aku bakal nglakoni apa karepmu." Ing kana dheweke milih sing pertama supaya bisa nggunakake kaloro » (Ibrani 10,5: 9).

Iku Gusti Allah, ora mung manungsa wae sing digawe kurban perlu. Kutipan kasebut nyatakake yen Gusti Yesus piyambak minangka pangujan kurban Kovenan Lawas. Nalika kewan padha dikorbanake, dheweke diarani kurban, nalika kurban woh-wohan diarani kurban pangan lan kurban. Padha kabeh minangka lambang kurban Yesus lan nuduhake sawetara aspèk karyané kanggo kawilujengan kita.

Ukara "nanging sampeyan wis nyawisake awak kanggo kula" ngrujuk Jabur 40,7 lan diterbitake maneh karo: "Sampeyan wis mbukak kuping". Tembung ekspresi "mbukak kuping" minangka kekarepan kanggo ngrungokake lan manut karsané Gusti Gusti Allah maringi putrane manungsa dadi manungsa supaya bisa ngrampungake karsane bapak ing bumi.

Kaping pindho disenengi Gusti Allah karo para korban saka Perjanjian lawas wis ditulis. Iki ora ateges yen kurban-kurban kasebut salah utawa wong-wong percaya sing tulus ora entuk manfaat. Gusti Allah ora seneng kurban kaya mengkono, kajaba kanggo ati-ati para korban. Ora ana kurban sing bisa ngganti ati sing manut!

Gusti Yesus rawuh nuntun karsa Sang Rama. Karsané kuwi kanggo Kovenan Anyar kanggo ngganti Kovenan Lawas. Gusti Yesus, lumantar pati lan kebangkitanipun, "ngangkat" prajanjian ingkang wiwitan kangge migunakaken ingkang kaping kalih. Penyair asli Yudea-Kristen ing surat iki mangertos arti pernyataan sing nggegirisi iki - kok bali menyang prajanjian sing dijupuk?

Efektivitas pangorbanan Yesus

«Amarga Yesus Kristus ngrampungake karsane Gusti Allah lan nawakake awak dhewe minangka korban, saiki kita disucekake sapisan kanggo kabeh» (Ibrani 10,10 terjemahan Geneva anyar).

Para wong pracaya "disucekake" dening korban awak Yesus, sing dikurbanake sepisan (disucekake tegese "kapisah kanggo nggunakake gaib"). Ora ana korban saka prajanjian lawas. Ing Prajanjian Lawas, para korban kudu "disucekake" kontaminasi maneh lan maneh "Wong Suci" Prajanjian Anyar pungkasane "diasingake" - ora amarga merit utawa tumindak, nanging amarga korban lengkap Yesus.

2. Kurban Gusti Yesus ora kudu diulang maneh

"Saben imam liyane ngadeg ing misbyah kanggo nindakake kawajiban lan nggawe korban sing padha nganti pirang-pirang kali sing ora bisa ngilangi dosa. Kristus, ing sisih liya, wis lenggah ing papan sing ngurmati ing sisih tengen Gusti Allah sawise nggawe korban siji kanggo dosa lan nunggu mungsuh-mungsuhe digawe sikil minangka sikil. Amarga kanthi kurban siji iki dheweke wis dibebasake kabeh lan salawas-lawase kabeh wong sing ngidini awake dhewe kasucekake dening awake saka kaluputane. Iki uga dikonfirmasi dening Roh Suci. Ing Kitab Suci (Yer. 31,33-34) ujar mangkene: »Perjanjen mbesuk, sing bakal daklakoni karo dheweke, bakal katon kaya mangkene: Aku bakal - ujar Pangéran - masang hukum-hukum ing atiné lan aku bakal nulis. «. Banjur diterusake: "Aku ora bakal mikir babagan dosa lan panerakku marang dhawuh-dhawuhe". Nanging yen dosa wis diapura, ora ana pengorbanan maneh » (Ibrani 10,11-18 terjemahan Geneva Anyar).

Penulis Ibrani presents Imam Agung Perjanjian Lama Yesus, Imam Agung Agung Perjanjian Anyar. Kasunyatan bilih Yesus milih dados Bapak sasampunipun pindhah dhateng swarga minangka bukti bilih karya punika rampung. Contone, pelayanan saka para menteri Covenant Lawas ora bakal entuk manfaat, padha ngurbanake kurban sing padha saben dina. Pengulangan iki bukti menawa kurban-kurban kasebut ora ditindakake kanthi bener. Apa puluhan ewu korban kurban gagal, Yesus nindakake salawas-lawase lan kanggo kabeh kanthi kurban sing sampurna.

Ukara "[Kristus] ... wis lungguh" nuduhake Jabur 110,1: "Linggih ing sisih tengenku nganti aku wis nggawe mungsuh sampeyan minangka sikil sikilmu!" Gusti Yesus saiki diluhurake lan wis njupuk papan sing menang. Nalika bali, dheweke bakal ngalahake mungsuh lan ngulungake kebek kerajaan marang bapake. Sapa sing dipercaya dheweke saiki ora bakal wedi amarga "digawe sampurna nganti salawas-lawase" (Ibrani 10,14). Nyatane, para mukmin ngalami "kasampurnan ing Sang Kristus" (Col. 2,10). Liwat hubungan kita karo Yesus, kita ngadeg ing ngarepe Gusti minangka sampurna.

Kepiye kita ngerti yen kita duwe posisi iki ing ngarsane Gusti Allah? Korban ing Prajanjian Lama ora bisa ujar yen "ora duwe ati maneh babagan dosa", nanging wong-wong sing percaya ing Prajanjian Anyar bisa ujar manawa Gusti Allah ora kepengin ngelingake dosa lan salah amarga tumindak sing ditindakake Yesus. Dadi "ora ana maneh pangorbanan kanggo dosa". Napa? Amarga ora ana maneh pengorbanan "ing endi dosa bisa dingapura".

Nalika kita wiwiti dipercaya Yesus, kita ngalami kayekten yen kabeh dosa kita diapura lan liwat dheweke. Awakening spiritual iki, yaiku hadiah saka Roh kanggo kita, ngilangi kabeh rasa gela. Kanthi kapercayan kita ngerti manawa pitakonan babagan dosa bakal diselesaikan lan kita bebas urip kanthi bener. Kanthi cara iki kita "disucekake".

3. Kurban Gusti Yesus mbukak dalan kanggo Gusti Allah

Ing Prejanjen Lawas, ora ana sing percaya yen wis wani mlebu ing Rahayu Rahayu ing tenda utawa ing candhi. Malah Imam Agung mlebu kamar iki mung setaun setaun. Tirai tebal sing misahake sing Maha Suci saka Suci dadi penghalang antarane wong lan Gusti Allah. Mung seda Sang Kristus sing bisa nyuwek tirai iki saka ndhuwur nganti ngisor (Markus 15,38) lan mbukak dalan kanggo wong menyang swarga sing manggon ing Gusti Allah. Ngelingi kasunyatan kasebut, layang kasebut menyang surat menyang wong Ibrani saiki ngirimake undhangan anget ing ngisor iki:

«Dadi, para sedulur, kita duwe akses sing gratis lan ora seneng menyang papan suci Gusti Allah; Gusti Yesus kabuka kanggo kita liwat getih. Liwat tirai - tegese kanthi khusus: liwat pangorbanane awak - dheweke wis ngambah dalan sing ora ana sing sadurunge ora ana, dalan sing tumuju urip. Lan kita uga duwe Imam Agung sing dadi tanggung jawab tumrap kabeh padalemaning Allah. Pramila kita kepengin ndhisiki Gusti Allah kanthi dedikasi lan ora percaya lan percaya dhiri. Kita disetrapake getih Yesus ing njero ati lan kita wis dibebasake saka kalbu. kita - kanthi cara kiasan - dikumbah kabeh awak nganggo banyu murni. Salajengipun, kita kepengin tetep kanthi mantep ing pangarep-arep sing kita setia; amarga Allah setya lan netepi apa sing wis dijanjekake. Lan amarga kita uga tanggung jawab kanggo saben liyane, kita pengin menehi inspirasi kanggo saben liyane kanggo nuduhake katresnan lan nindakake kabecikan. Dadi, penting supaya kita ora adoh saka kumpul kita, amarga ana sing wis biasa, nanging supaya kita semangat, siji-sijine, kaya ngono, yen sampeyan bisa ndeleng dhewe, dina iki wis nyedhak nalika Gusti bakal teka maneh » (Ibrani 10,19-25 terjemahan Geneva Anyar).

Kapercayan kita yen arep mlebu ing Sakramen Berkah ing ngarsane Gusti Allah iku adhedhasar karya Yesus, Imam Agung sing apik. Ing Dina Penebusan, Imam Agung Prajanjian Lawas bisa mlebu Sakramen Rahayu ing candhi yen nawakake getih korban (Ibrani 9,7). Nanging kita kudu mlebu ing ngarsane Gusti Allah dudu getih kewan, nanging kanggo getih Yesus. Akses gratis menyang ngarsane Gusti Allah iku anyar lan ora kalebu bagean saka Prajanjian Lama, sing diarani "ketinggalan jaman lan ketinggalan jaman" lan bakal "sirna" ora suwe, nuduhake manawa surat kasebut menyang wong Ibrani sadurunge candhi dirusak ing taun 70 Masehi. Cara anyar perjanjian anyar uga diarani "cara sing tumuju urip". (Ibr. 10,22) amarga Gusti Yesus "urip ing salawas-lawase lan ora bakal mandheg mandheg kanggo kita" (Ibrani 7,25). Yesus dhewe minangka cara sing anyar lan urip! Iki Prajanjian Anyar ing wong.

Kita marani Gusti Allah kanthi bebas lan manteb ing ati liwat Yesus, Imam Agung babagan "omah Allah". "Kita iki omah - yen kita terus-arep terus karo pangarep-arep sing diwenehake dening Gusti Allah lan ngisi bungah lan bangga kanthi percaya diri" (Ibrani 3,6 terjemahan Geneva anyar). Nalika awake mati syahid ing salib lan nyawane dikorbanake, Gusti Allah nyuwek tirai ing Padaleman Suci, nglambangake cara anyar lan urip sing mbukak kabeh wong sing percaya marang Yesus. Kita ngandhani kepercayaan kasebut kanthi nanggapi kanthi telung cara, minangka serat menyang wong Ibrani sing dijaluk minangka undhangan ing telung bagean:

Ayo kita gabung

Ing Prajanjian Lawas, para imam mung bisa nyedhaki ngarsane Gusti Allah ing candhi sawise ngalami macem-macem pembasuhan ritual. Ing Prajanjian Anyar, kita kabeh duwe akses menyang Gusti Allah liwat Gusti Yesus amarga dimurnekake interior (saka jantung) apa sing digayuh kanggo manungsa liwat urip, seda, wungune lan uga munggah. Ing Gusti Yesus kita "disiram karo getih Yesus ing njero ati" lan "badan kita wis dibersih nganggo banyu murni." Asile, kita duwe sesrawungan lengkap karo Gusti Allah, lan mula kita diundang "nyedhaki" - kanggo ngakses. Sing dadi kagungane kita ana ing Sang Kristus, supaya kita bisa tampa kanthi kendel, wani, lan percaya!

Ayo kita terus kanthi ora bener

Pembaca Surat Judeo-Kristen asli kanggo wong Ibrani digodha kanggo menehi pengakuane marang Gusti Yesus supaya bali menyang urutan ibadah Prajanjian Lawas kanggo wong-wong Yahudi sing percaya. Tantangan kanggo wong-wong mau "terus" yaiku ora nylametake kawilujengan sing ana ing Sang Kristus, nanging "terus-terusan dadi pangarep-arep" sing dheweke "profess". Sampeyan bisa nindakake kanthi yakin lan tabah amarga Gusti Allah, sing janji bakal njaluk pitulung sing dibutuhake nalika pas (Ibr. 4,16), "setya" lan netepi janjine. Yen wong-wong mukmin tetep ngarep-arep marang Sang Kristus lan gumantung marang kesetiaan Gusti Allah, dheweke ora bakal sangar. Ayo goleki ngarep-arep lan percaya Kristus!

Ayo kita ora ninggalake rapat-rapat kita

Pangarep-arep kita minangka tiyang pitados ing Sang Kristus mlebet ing ngarsanipun Gusti Allah dipunpratelakaken piyambakipun namung piyambak, nanging ugi bebarengan. Iku bisa uga yen wong-wong Yahudi Yahudi ngumpul karo wong Yahudi liyane ing dina Sabat ing papan pangibadah banjur ketemu ing komunitas Kristen ing dina Minggu. Padha digodha supaya mundur saka komunitas Kristen. Panyerat Ibrani nyatakake yen dheweke ora kudu nglakoni lan nganjurake supaya bisa sambung wae.

Pasrawungan karo Gusti Allah ora bakal kudu awake dhewe. Kita ana hubungan karo wong liya sing percaya ing jemaat lokal (kaya kita). Penekanan ing kene Surat kanggo wong-wong Ibrani dudu apa sing ditampa saka wong sing ngunjungi pasamuwan, nanging apa sing disumbang kanggo pertimbangan wong liya. Kekarepan rapat sing terus-terusan nyengkuyung lan nyengkuyung para sedulur ing Kristus supaya "nuduhake katresnan lan tumindak apik kanggo siji liyane". Rawuhipun Gusti Yesus Kristus minangka motif utama kanggo terus. Ana mung wacana kapindho sing tembung Yunani kanggo "kumpul" digunakake ing Prajanjian Anyar, yaiku ing 2 Tesalonika 2,1, ing ngendi gabung karo " (NGÜ) »utawa« Majelis (LUT) »dijarwakake lan nuduhake bali Yesus ing pungkasan umur.

kesimpulan

We have every reason to have complete confidence to progress in faith and Perseverance. Apa? Amarga Gusti kita ngawula iku kurban paling dhuwur kita - kurban kanggo kita cukup kanggo kabeh sing kita perlu. Imam Agung kita sing sampurna lan Maha Asih bakal nggawa kita menyang goal - dheweke bakal tansah karo kita lan mimpin kita kanggo kesempurnaan.

saka Ted Johnson


pdfYesus - kurban sing luwih apik