Trumpet Day: Pésta kawujud ing Kristus

233 Trumpet Day sing dipentasake dening Yesus Ing wulan September (Khusus tanggal 3 Oktober taun iki) wong-wong Yahudi ngrameke Dina Taun Anyar, "Rosh Hashana", sing tegese "kepala taun" ing basa Ibrani. Minangka bagéan saka tradisi wong-wong Yahudi yen padha mangan sepotong endhas iwak, simbolis ing kepala taun, lan saben liyane kanthi «Leschana towa», tegese «Kanggo taun sing apik!» tegese nyambut. Miturut tradhisi, ana hubungan antara festival Rosh Hashana lan dina kaping enem minggu nggawe, sing digawe Allah kanggo manungsa.

Ing teks Ibrani ing Imamat 3:23,24, dina diwenehake minangka "Sikron Terua", tegese "Dina Pangeling-eling karo Balung Rompet". Mula, dina iki asring diarani Festival Rompi ing Inggris (Jerman: dina trombone). Akeh rabi mulang manawa shofar dadi Rosh Hashana (trombone sing digawe saka sungu wedhus) ditiup paling ora kaping 100, kalebu sithik kaping 30, kanggo menehi tandha ngarep-arep tekane Mesias. Aku duwe shofar lan aku bisa ngomong yen angel banget kanggo njaluk nada swara. Aku wis maca, umume duwe pengganti dilatih ing tugas rutin Rosh Hashana, yen sing pertama ora bisa nyembul sinyal trompet sing dibutuhake.

Miturut sumber Yahudi, ana telung jinis bip sing ditiup ing dina iku:

  • Teki'a - nada sing dawa minangka simbol pangarep-arep ing kekuwatane Gusti lan minangka puji manawa dheweke iku Gusti Allah (Israel) yaiku
  • Shevirim - telung swara sing luwih cendhak sing nglambangake lambe lan wails saka dosa lan tumiba ing djalmo manungso
  • Teru'a - sangang nada kaya staccato (padha karo swaraning weker weker) kanggo nampilake ati sing sempit saka wong-wong sing mara ing ngarsane Gusti Allah.

Babagan Teru'a, Talmud ujar: "Yen ana pengadilan saka ing ngisor iki (ati sing sempit), sampeyan ora butuh sajian saka ndhuwur ”. Rabi Moshe Ben Maimon (dikenal minangka Maimonides), mungkin sarjana lan guru Yahudi abad pertengahan sing paling penting, nambah kualifikasi penting ing ngisor iki:

Ora mung Gusti Allah piyambak sing dadi raja. Yen kabeh manungsa ora ngakoni Gusti Allah minangka Raja, mula ana sesambungan karo sesambungan karo Gusti Allah. Iku minangka bagéan saka katresnan marang Kang Mahakwasa, supaya aku bisa ngakoni kabeh wong. Mesthine, iki minangka pamrih keprihatinan sing jero kanggo wong liya. Nanging uga bisa nggayuh pangertenku dhewe babagan pemerintahan kraton ing Allah.

[Tiup trombon - gambar nggedhekake] Israel Purba asliné nggunakake sungu ram kanggo slomprèté; sawise sawetara wektu, nalika sinau saka Nomer 4, iki kalakon trompet (utawa trompet) digawe saka salaka diganti. Panggunaan trombon wis kasebut kaping 72 ing Prajanjian Lawas. Dheweke ditiup ing macem-macem kesempatan: kanggo waspada nalika ana bebaya, nelpon wong dadi kumpul perayaan, ngumumake pengumuman, lan minangka panggilan kanggo nyembah. Trompet kasebut digunakake nalika perang kanggo nyiapake prajurite kanggo masangake lan banjur menehi sinyal kanggo pertempuran. Tekane raja uga diumumake kanthi trompet.

Saiki, sawetara wong Kristen ngrameke dina trompet minangka dina riyaya kanthi layanan lan asring gabung karo referensi kanggo acara mbesuk - Yesus kaping pindho utawa pengangkatan pasamuwan. Nanging, interpretasi sing apik kanggo festival iki bisa uga, dheweke ora nganggep manawa Gusti Yesus wis nate ngetrapake apa sing dituduhake festival iki. Kaya sing dingerteni, perjanjian lawas sing nyakup dina Trumpet Day kasebut sauntara. Iki digunakake kanggo ngumumake Mesias sing bakal teka ing wong. Judhule yaiku nabi, imam, wong wicaksana lan raja. Trompet ngunekke menyang Rosh Hashana, ora mung menehi tandha wiwitan tanggalan festival taunan ing Israel, nanging uga ngumumake pesen dina festival iki: "Raja kita bakal teka!"

Kanggo kula, bagean paling penting ing slompret yaiku carane dheweke nunjuk marang Gusti Yesus lan carane Yesus ngrampungake iki nalika dheweke pisanan teka: liwat Inkarnasi, pakaryan rekonsiliasi, seda, wungune lan wungune. Liwat "prekara-prekara iki sing urip ing Kristus", Gusti Allah ora mung ngrampungake janjine karo Israel (Prajanjian Lawas), nanging diganti kabeh wektu. Yesus minangka kepala taun - kepala utawa gusti ing kabeh wektu, utamane amarga nggawe wektu. Iki dadi kemah kita lan kita duwe urip anyar ing kono. Paulus nulis: "Yen ana wong sing ana ing Kristus, dheweke dadi titah anyar; sing lawas wis liwati, ndeleng, sing anyar wis dadi » (2 Korinta 5,17).

Yesus iku Adam sing pungkasan. Dheweke menang ing endi Adam sing pertama wis gagal. Yesus punika Paskah, roti tanpa ragi lan rekonsiliasi kita. Dheweke iku siji (lan mung siji) sing mbusak dosa-dosa kita. Gusti Yesus iku Sabat kita, sing kita nemu tentrem saka dosa. Minangka Gusti ing kabeh wektu, dheweke saiki urip ing kita lan kabeh wektu kita suci amarga kita urip anyar sing kita lakoni karo Panjenengane. Yesus, King lan Gusti kita, kalasangka trompet kaping pindho!

Urip ing tetunggalan karo Gusti Yesus,

Joseph Tkach

presiden
GRACE COMMUNION INTERNATIONAL


pdfTrumpet Day: riyaya sing dipenuhi karo Kristus