Nuwun

485 hadiah peparingane Rasul Yakobus nyerat ing layangé: "Kabeh hadiah sing apik lan kabeh hadiah sing sampurna diturunake saka ndhuwur, saka bapak sing cahya, sing ora ana owah-owahan utawa ganti cahya lan pepeteng» (Yakobus 1,17).

Nalika aku ndeleng peparinge Gusti Allah, aku sumurup manawa dheweke nguripake urip. Cahya, kamulyan alam, sunrises emas, werna sunsets padhang liwat puncak snow-capped, ijo sing subur ing alas, segara werna ing meadow kebak kembang. Aku weruh akeh liyane sing kita bisa ngujo mung yen kita njupuk sawetara wektu kanggo wong. Gusti Allah maringi kita samubarang kabeh iku ing kelimpahan, ora ana prakara apa wae sing bisa diwenehake. Wong percaya, ateis, agnostik, wong sing ora percaya, lan wong percaya sing beda-beda, kabeh mau bisa nikmati peparinge sing apik iki. Gusti Allah ndadèkaké udan ing wong mursid lan ora adil. Panjenengane maringi peparinge becik marang kabeh wong.

Coba pikirake kemampuan sing apik ing teknologi, konstruksi, olah raga, musik, sastra, seni - daftar iki ora ana pungkasan. Gusti Allah wis maringi kabisane saben wong. Wong kabeh latar mburi diberkahi. Endi liyane apa iki kabisan teka saka, yen ora saka Sang Rama Cahya, sing menehi kabeh peparingé apik?

Ing sisih liyane, ana akeh penderitaan lan kasusahan ing donya. Wong-wong wis ditarik menyang pusing gething, rakus, ati-ati, lan bab-bab sing nandhang sangsara gedhe. Siji mung kudu katon ing donya lan orientasi politik kanggo ndeleng carane serius iku. Kita ningali becik lan ala ing donya lan ing alam manungsa.

Apa ganjaran sing éndah apa Gusti Allah menehi pitados, sing meets apik lan ala ing donya iki? Iki pancen wong-wong James sing ditangani, kanggo nyengkuyung wong-wong mau kanggo ndeleng minangka alesan sing khas kanggo bungah nalika ngalami uji coba kabeh jinis.

Kaslametan

Kaping pisanan, Sabda Jahshua ujar manawa saben wong sing percaya marang Putra ontang-anting Gusti, iku kapitulungan. Simpen saka apa? Dheweke wis disimpen saka upah dosa, yaiku pati langgeng. Kajaba iku, Gusti Yesus ngandika babagan petugas pajeg sing lagi ngadeg ing Padaleman Suci lan nuthuk dhadhane lan ujar: "Muga-muga dikasihi Gusti, aku wong dosa!" Aku pitutur marang kowe: Dheweke justru mudhun menyang omahe (Lukas 18,1314).

Kepastian pengampunan

Sayange, amarga kesalahan kita, kita kudu nglakoni kaluputan liwat urip. Sawetara wong nyoba mbenerake kesalahane, nanging tetep.

Ana akeh sebab kenapa kesalahane kepungkur kita ora ngeculake. Mangkono sawetara wong menyang psikolog kanggo golek solusi. Ora ana saran manungsa sing bisa nindakake apa sing diarahake getih rahasia saka Gusti Yesus. Mung liwat Gusti Yesus, kita bisa ngerteni manawa kabeh bakal diapura, ing jaman kepungkur lan saiki, sanajan ing masa depan. Kita bebas mung ana ing Sang Kristus. Kaya sing dingandikani Paulus, ora ana paukuman tumrap wong-wong sing ana ing Sang Kristus (Roma 8,1).

Salajengipun, kita duwe jaminan manawa yen dosa maneh lan "ngakoni dosa-dosa kita, dheweke setya lan adil, manawa dheweke bakal ngapura dosa-dosa kita lan ngresiki kita kabeh tumindak ora adil" (1 Yokanan 1,9).

Roh Suci

Gusti Yesus ugi ngandika bilih Sang Rama ing Cahya saha panyuwun panduman ingkang sae badhe maringi kita hadiah Roh Suci - langkung kathah katimbang tiyang sepuh kita saged nindakaken tumindak kita. Panjenenganipun paring jaminan marang para murid yen dheweke lunga, nanging janji bapaké, kaya kasebut ing proporsi Joel 3,1, bakal kawujud nalika dina Pentakosta. Roh Suci tumedhak marang wong-wong mau lan wis ana lan kabeh wong Kristen sing pracaya wiwit biyen.

Nalika kita nampa Kristus lan nampa Roh Suci, kita ora nampa semangat sing wedi, nanging semangat kekuatan, katresnan, lan budi (2 Timotius 1,7). Kekuwatan iki ngidini kita tahan serangan ala, kanggo nglawan, mula dheweke uwal saka kita.  

Die Liebe

Galatia 5,22: 23-1 nggambarake woh sing ditimbulake Roh Suci ing kita. Ana sangang aspek saka woh iki, diwiwiti lan dipasang kanthi katresnan. Amarga Gusti Allah sing pisanan nresnani kita, kita bisa "tresna marang Gusti Allah kita kanthi gumolonging ati lan pepadhamu kaya awake dhewe". Katresnan iku penting banget yen Paulus nulis definisi babagan 13 Korinta lan nerangake apa kita bisa ngliwati. Dheweke nyimpulake manawa ana telung perkara sing tetep - yaiku iman, pengarep-arep, lan katresnan, nanging katresnan iku paling gedhe.

Pikiran sehat

Iki ngidini kita urip minangka anak saka Gusti Allah sing urip kanthi pangarep-arep kaslametan, kawilujengan lan urip langgeng. Nalika ana masalah, kita bisa bingung lan malah ilang, nanging yen kita ngarep-arep marang Gusti, dheweke bakal nggawa kita.

Sawise pitung puluh taun sing apik, aku bisa urip kanthi berkah minangka wong Kristen sing setya, aku bisa melu ujar Sang Prabu Dawud: "Wong-wong sing bener kudu nandhang sangsara, nanging Gusti bakal nulungi dheweke saka kabeh iki" (Jabur 34,20). Ana kaping nalika aku ora ngerti carane ndedonga, dadi aku kudu ngenteni sepi lan yen mbalik maneh aku bisa ndeleng manawa aku ora isa dhewekan. Malah nalika aku takon karo Gusti Allah, dheweke sabar ngenteni aku metu saka krisis lan bisa dideleng, supaya aku bisa ndeleng gedhene kamulyan lan penciptaane. Ing kahanan kaya ngono dheweke takon marang Ayub: "Endi sampeyan nalika madegake bumi?" (Pakaryan 38,4).

Tentrem

Gusti Yesus uga ujar: «Aku ninggalake kowe tentrem, Aku menehi katentreman marang kowe. [...] Atiku ora wedi lan ora wedi » (Yokanan 14,27). Ing kaping paling kaping, menehi katentreman sing adoh saka pangerten.

Die Hoffnung

Dheweke maringi urip langgeng minangka hadiah paling gedhe lan pangarep-arep sing bungah bisa bebarengan karo dheweke ing salawas-lawase, ing ngendi ora bakal ana kasangsaran lan nyeri lan ing ngendi kabeh luh bakal diusir (Wahyu 21,4).

Kaslametan, pangapunten, tentrem, pangarep-arep, katresnan lan atine sehat nanging sawetara bebungah apik sing dijanjikake marang wong percaya. Padha banget nyata. Malah luwih nyata tinimbang kabeh yaiku Yesus. Panjenenganipun punika karahayon kita, pangapunten kita, tentrem rahayu, pangarep-arep kita, katresnan kita lan pikiran kita - hadiah paling apik lan sampurna sing teka saka Sang Rama.

Wong sing ora kepengin nduweni sethithik, manawa ateis, agnostik utawa wong-wong pracaya liyane uga kudu nikmati bebungah kasebut. Miturut nrima tawaran karahayon lumantar sedanipun lan wungunipun Gusti Yesus Kristus lan pitados bilih Gusti Allah menehi wong ing Roh Suci, bakal padha nemu urip anyar lan hubungan gaib karo Gusti Allah Tritunggal sing giver kabeh hadiah apik. Sampeyan duwe pilihan.

dening Eben D. Jacobs


pdfNuwun