Yesus lan Gréja ing Wahyu 12

Ing wiwitan 12. Bab Yohanes Pembaptis ngandhani visi saka wanita ngandhut sing bakal lair. Dheweke sumerep dheweke ing kaluhuran sing sumringah - sandhangan ing srengenge lan rembulan ing sikile. Ing sirahe ana wreath utawa makutha saka rolas bintang. Sapa wanita lan bocah sing ana hubungane?

Ing Purwaning Dumadi 1, kita nemokake crita babagan patriark Alkitab Yusuf, sing duwe impen ing endi kedadeyan sing padha diwedharake. Banjur dheweke ngandhani sadulure yen wis ndeleng srengenge, rembulan, lan sewelas lintang sing sujud (Pangentasan 1).

Potret ing impen Josef kanthi jelas ana hubungane karo anggota keluargane. Yaiku bapakne Yusuf, Israel (Srengenge), ibune Rachel (Rembulan) lan sedulur sewelas sedulure (Lintang, ndeleng Purwaning Dumadi 1:37,10). Ing kasus iki, Josef minangka sedulur nomer rolas utawa "bintang". Rolas putra Israel dadi suku bangsa lan tuwuh dadi bangsa sing dadi umat pilihan Gusti Allah (Pangandharing Toret 5:14,2).

Wahyu 12 kanthi radikal malih ngganti unsur impen Yusuf. Dheweke nyalinake maneh kanthi referensi kanggo Israel kasukman - pasamuwan utawa pasamuan umate Gusti (Galatia 6,16).

Ing Wahyu, rolas suku ora nyebutake Israel kuno, nanging nglambangake kabeh pasamuwan (7,1-8). Wanita sing nganggo srengenge bisa nggambarake Pasamuwan minangka panganten Kristus sing sumringah (2 Korinta 11,2). Rembulan ing sangisore sikil wanita lan makutha ing endhas bisa nglambangake kamenangan liwat Kristus.

Miturut simbolisme iki, "wanita" ing Wahyu 12 nggantosi pasamuan suci Gusti Allah .. Ulama Injil M. Eugene Boring ujar: "Dheweke wanita kosmis, ngagem srengenge, karo rembulan ing sangisoring sikil lan dianutake karo rolas lintang Kristus ngasilake " (Tafsiran: Koméntar Alkitab kanggo Pengajaran lan Piwulang, "Wahyu", p. 152).

Ing Prajanjian Anyar, gereja dikenal minangka Israel kasukman, Sion lan "ibune" (Galatia 4,26; 6,16; Efesus 5,23-24; 30-32; Ibrani 12,22). Sion-Yerusalem dadi ibu sing cocog karo umume Israel (Yésaya 54,1). Metaan kasebut digawa menyang Prajanjian Anyar lan ditrapake kanggo Gréja (Galatia 4,26).

Sawetara komentator ndeleng simbol wanita Wahyu 12,1: 3 sing jembar. Gambar kasebut, ujar, yaiku panyeratan ulang kepercayaan Yahudi babagan Mesias lan mitos pagan penebusan kanthi referensi saka pengalaman Kristus. M. Eugene Boring ujar: "Wong wadon iku dudu Maryam utawa Israel uga Gréja, nanging kurang luwih kabeh. Gambar sing digunakake John nyawiji sawetara unsur: gambar mitos pagan saka Ratu Langit; saka critane babagan Hawa, ibune kabeh sing urip, saka buku kapisan Nabi Musa, sing "wiji" ngremehake sirahe ula utama (Purwaning Dumadi 1: 3,1-6); Israel sing uwal naga / firara menyang ara-ara samun kanthi swiwine elang (Pangentasan 2: 19,4; Jabur 74,12: 15); lan Sion, dadi 'ibune' umat Allah ing kabeh jaman, Israel lan Pasamuwan ” (P. 152).

Kanthi atine, sawetara komentator Alkitab ing bagean iki nemokake referensi kanggo mitos-mitos maneka warna sarta crita bab impen Joseph ing Prajanjian Lawas. Ing mitologi Yunani, Dewi Leto dewi dianiaya dening Python naga. Dheweke mlayu menyang sawijining pulo sing diwenehi Apollo, sing banjur mbunuh naga. Meh saben budaya Mediterania duwe sawetara versi perang mitos iki ing monster nyerang juara.

Gambar wahyu wanita kosmik nyathet kabeh mitos kasebut minangka palsu. Iku ngandika yen ora ana critane mangertos yen Gusti Yesus iku Juruwilujeng lan sing Gréja iku wong Gusti Allah. Kristus iku putra sing nyerang naga, ora Apollo. Gereja kuwi ibu lan kanggo Kristus sing teka; Leto ora dadi ibune. Dewi Roma - minangka personifikasi Kekaisaran Romawi - iku bener jinis pelacur spiritual internasional, Babil Agung. Ratu sejati ing swarga iku Sion, yaiku pasamuan utawa wong-wong saka Gusti Allah.

Mangkono, wahyu ing crita wanita mbeberake kapercayan politik lan agama lawas. Sarjana Inggris Inggris GR Beasley-Murray ujar manawa panggunaan John mitos Apollo "minangka conto sing nggumunake komunikasi Kristian liwat simbol internasional sing dikenal" (Komentar Pusat Alkitab Abad Anyar, "Wahyu," p. 192).

Wahyu uga nggantosi Yesus minangka Penebus Gereja - yaiku Kristus sing wis ngenteni suwe. Kanthi cara iki, buku kasebut pungkasane nyusun makna simbol simbol Prajanjian Lawas. BR Beasley-Murray nerangake: "Kanthi nggunakake ekspresi iki, John wis ana ing salah sawijining stroke nyatakake janji pangarepan pagan lan janji Prajanjian Lama ing Kristus Injil. Ora ana Juruwilujeng liyane kajaba Yesus " (P. 196).

Wahyu 12 uga mbukak mungsuh utama Gréja. Dheweke naga abang sing nggumunake kanthi endhas pitu, sepuluh sungu lan pitu makutha. Wahyu kasebut kanthi jelas ngerteni naga utawa monster kasebut - "ula lawas sing diarani Sétan utawa Iblis sing nyasar kabeh jagad" (12,9 lan 20,2).

Proksi jagad setan - kewan saka segara - uga duwe endhas lan sepuluh sungu lan uga abang ing warna (13,1 lan 17,3). Karakter Iblis dibayangke ing perwakilan ing bumi. Naga kasebut nuduhake apa sing ala. Amarga mitologi kuno duwe akeh referensi kanggo naga, para pamireng John bakal ngerti manawa naga Wahyu 13 iku mungsuh kosmis.

Apa sing dituduhake pitu kepala naga kasebut ora pati jelas. Nanging, amarga John nggunakake nomer pitu minangka simbol kasampurnan, iki bisa uga nuduhake sifat universal kekuwatan Iblis lan manawa dheweke kalebu kabeh ala ing awake. Naga uga duwe pitung tiar utawa kraton ing sirah. Dheweke bisa makili tuntutan Iblis sing ora adil marang Kristus. Minangka Lord of Lords, kabeh mahkota kagungane kagungane Yesus. Dheweke iku sing bakal dilantik kanthi makutha sing akeh (19,12.16).

Kita sinau manawa naga "nyerang bagean langit sing nomer telu lan mbuwang ing bumi" (12,4). Fraksi iki digunakake kaping pirang-pirang ing Kitab Wahyu. Mungkin kita kudu ngerti ekspresi iki minangka minoritas sing signifikan.

Kita uga entuk biografi ringkes "bocah lanang wadon" kasebut, referensi kanggo Yesus (12,5). Wahyu ing kene nyritakake kedadeyan Kristus lan nuduhake upaya sing ora ditindakake dening Iblis supaya bisa ngrusak rencana Allah.

Naga nyoba mateni utawa "mangan" bocah wadon kasebut nalika lair. Iki minangka indikasi kahanan sejarah. Nalika Hérodès mireng, manawa wong Yahudi lair ing Bètléhèm, banjur matèni bocah-bocah cilik ing kutha iki, sing bakal nyebabake pati Yesus bayi. (Mat. 2,16). Temtu Gusti Yesus minggat menyang Mesir karo wong tuwane. Wahyu ngandhani manawa Iblis pancen ora ana upaya kanggo mateni Yesus - supaya "mangan" dheweke.

Sawetara komentator percaya yen upaya Iblis kanggo "mangan" bocah wadon uga dadi godaane Yesus (Matéus 4,1: 11), ndhelikake pesen Injil (Matius 13,39) lan ndorong supaya nyalib Kristus (Yokanan 13,2). Kanthi mateni Yesus liwat panyaliban, setan bisa uga nganggep manawa dheweke wis menang kamenangan ing Mesias. Nyatane, yaiku pati Yesus sing nylametake jagad iki lan nutup nasib Iblis (Yokanan 12,31; 14,30; 16,11; Kolose 2,15; Ibrani 2,14).

Liwat seda lan wungune, Yesus, bocah wadon "dicekel menyang Gusti Allah lan tahta" (12,5). Yaiku, dheweke wungu menyang kalanggengan. Gusti Allah wis ngangkat Kristus sing mulya dadi posisi panguwasa universal (Filipi 2,9: 11). Ditakoni "kanggo graze kabeh bangsa kanthi staf besi" (12,5). Dheweke bakal ngutamakake bangsane kanthi panguwasa kanthi asih nanging mutlak. Tembung-tembung iki - "kabeh bangsa mrentah" - jelas ngerteni sapa simbol bocah. Panjenengane iku Kristus sing diuripake, sing dipilih kanggo mrentah kabeh jagad ing Kratoning Allah (Jabur 2,9; Rev 19,15).


pdfYesus lan Gréja ing Wahyu 12