Penggalian Raja Salomo yaiku 22

395 tambang koenig salomos part 22 "Dheweke ora netepake aku, mula aku metu saka pasamuwan," Jason ngeluh karo kep kapaitan swarane manawa aku durung nate weruh sadurunge. "Aku wis nate nindakake akeh kanggo komunitas iki - aku wis sinau sinau Kitab Suci, ngunjungi sing lara, lan kenapa ing bumi dheweke ngetung ... ditetepake? Khutbahé dadi turu, kawruhé Alkitab ora apik lan dhèwèké ora ramah! » Kemarahan Jason kaget banget, nanging nuduhake perkara sing luwih serius ing permukaan - kebanggaan dheweke.

Kaendahan sing disengiti dening Gusti (Wulang Bebasan 6,16: 17-3,34) luwih ngepehi awake dhewe lan ngremehake wong liya. Ing Wulang Bebasan, Raja Suleman nedahake manawa Gusti Allah "moyoki wong bodho". Gusti Allah nentang wong-wong sing cara urip nyebabake dheweke sengaja ora ngendelake pitulunge Gusti Allah. Kita kabeh berjuang kanthi bangga, sing asring banget subtle, mula kita ora weruh efek kasebut. "Nanging," tetep Salomo, "dheweke bakal menehi sih-rahmat marang wong sing padha ringkih." Kita duwe pilihan. Kita bisa supaya pikirane lan tumindak kita bakal dituntun kanthi bangga utawa andhap asor. Apa asor lan apa kuncine andhap asor? Ngendi miwiti? Kepiye kita bisa milih andhap asor lan entuk kabeh sing dikersakake dening Gusti?

Pengusaha lan panulis macem-macem Steven K. Scott nyritakake babagan wirausaha sing duwe jutaan dolar kanthi ewu karyawan. Sanajan duwe dhuwit bisa tuku, dheweke ora seneng, pait, lan cepet nesu. Karyawane, malah kulawargane, dheweke nemoni kekarepan. Garwane ora bisa maneh tumindak agresif lan njaluk pandhita marang dheweke. Pandhita ngrungokake pidato manungsa babagan prestasi lan cepet ngerti manawa kebanggaan ngatur ati lan pikiran wong lanang iki. Dheweke ngaku yen perusahaan kasebut ora bakal nggawe apa-apa. Dheweke mesthi nyambut gawe supaya entuk gelar sarjana. Dheweke ngegung manawa dheweke wis nate nindakake samubarang kabeh lan dheweke ora utang karo sapa wae. Pandhita banjur takon: «Sapa sing ngganti popok sampeyan? Sapa sing mateng sampeyan kaya bayi? Sapa sing mulang sampeyan supaya maca lan nulis? Sapa sing menehi sampeyan kerja sing bisa ngrampungake pasinaon? Sapa sing menehi panganan ing kantin? Sapa sing ngresiki jamban ing perusahaan sampeyan? » Tekan, wong lanang kuwi banjur sujud. Sawetara wektu dheweke ngakoni kanthi nangis mripate: «Saiki aku mikir babagan iki, aku weruh manawa aku ora bisa nindakake kabeh iki. Yen ora prayoga lan dhukungan wong liya, aku mesthi ora ngrampungake apa-apa. Pandhita takon marang dheweke: "Apa sampeyan ora rumangsa pantes matur suwun?"

Atine manungsa wis berubah, mula saka sawijining dina nganti sabanjure. Ing sasi-sasi iki dheweke nulis surat thanks kanggo saben karyawan lan kanggo kabeh wong sing, kaya kang bisa eling, wis nyumbang kanggo urip. Ora mung dheweke nuwuhake rasa syukur, nanging dheweke ngurmati wong-wong ing saubengé kanthi rasa lan apresiasi. Ing setahun, dheweke wis dadi wong sing beda. Kabungahan lan perdamaian wis diganti murka lan kekirangan ing atine. Panjenenganipun kapandeng taun luwih enom. Pegaweane seneng karo dheweke amarga dheweke ngajeni wong-wong mau kanthi ngormati lan ngormati.

Makhluk saka Inisiatif Allah Crita iki nuduhake tombol kanggo andhap asor. Kaya dene pengusaha ngerti manawa dheweke ora bisa entuk apa-apa tanpa bantuan wong liya, kita uga kudu ngerti manawa andhap asor diwiwiti karo wawasan manawa kita ora bisa nindakake apa-apa tanpa Gusti Allah. Kita ora duwe pengaruh marang entri sing ana lan kita ora bisa gumunggung utawa ngaku yen wis nate nindakake kabecikan kanggo awake dhewe. Kita minangka makhluk berkat inisiatif Allah. Kita dosa, nanging Gusti Allah milih inisiatif, nyedhaki kita lan ngenalake katresnan sing ora bisa dicethakake (1 Yokanan 4,19). Kita ora bisa nglakoni apa-apa. Kabeh sing bisa ditindakake yaiku ucapake "matur nuwun" lan ngaso ing kayekten kaya sing disebut ing Yesus Kristus - ditampa, diapura lan ora disenengi tanpa syarat.

Cara liya kanggo ngukur ukuran Ayo kita takon: "Kepiye carane bisa asor"? Wulang Bebasan 3,34 pancen bener lan pas wektune udakara 1000 taun sawise Suleman nulis tembung-tembung sing wicaksana, yen rasul John lan Petrus digunakake ing ajaran kasebut. Ing layangé, sing asring dadi kiriman lan layanan, Paulus nyerat: «Sampeyan kabeh kudu ... nganggo klamben [iket]» (1 Petrus 5,5; Schlachter 2000). Kanthi metafora iki, Peter nggunakake gambar abdi sing nempatake apron khusus lan kanthi mangkono nuduhake kekarepan dheweke ngladeni. Rasul Pétrus ujar, "Ayo padha-padha ngabekti kanthi temen-temen." Piyambakipun Petrus mikir babagan nedha bengi pungkasan nalika Gusti Yesus ngagem apron lan wisuh sikil para murid (Yokanan 13,4: 17). Tembung "sabuk" sing digunakake John yaiku sing digunakake Peter. Gusti Yesus njupuk apron lan dadi awake dadi abdi kabeh. Dheweke jengkeng lan adus. Kanthi cara, dheweke ngenalake cara urip sing ukuran sing paling ukurane kepiye nglayani wong liya. Bangga ndemek wong liya lan ujar "Ngawula!", Ngabekti karo wong liya ing ngarepe wong liya lan ujar "Kepiye carane bisa ngladeni aku?" Iki minangka ngelawan apa sing kedadeyan ing jagad ing ngendi sampeyan dijaluk kanggo ngapusi, luwih unggul lan nggawe awake dhewe luwih apik tinimbang wong liya. Kita nyembah marang Gusti Allah sing asor, sing padha sujud ing ngarsane para makhluk. Apik tenan!

"Apa kaya aku wis rampung sampeyan" Merga asor ora ateges nganggep awake dhewe luwih ringkes utawa duwe pendapat babagan bakat lan karakter sing asor. Mesthi ora babagan nampilake dhewe minangka ora ana lan ora ana wong liya. Amarga iku bakal dadi kebanggaan bengkong sing tujuane dipuji amarga direndahake! Merga ora duwe hubungane karo mbela, pengin duwe tembung sing terakhir, utawa njupuk wong liya kanggo nuduhake keunggulane. We are bangga kanggo ngasorake awake dhewe supaya kita rumangsa mandhiri karo Gusti Allah, nganggep awake dhewe luwih penting lan lali karo Panjenengane. Andhap asor nyebabake kita tundhuk marang Gusti Allah lan ngakoni yen kita kabeh ngandel marang dheweke. Iki tegese kita ora katon ing awake dhewe, nanging kanthi ati-ati marang Gusti Allah, sing tresna karo awake dhewe lan ndeleng kita luwih apik tinimbang sing bisa.

Sakwuse ngumbah sikil murid-muridé, Gusti Yésus ngomong: "Apa sing wis daklakoni kanggo kowé." Dheweke ora ujar manawa mung siji-sijine cara kanggo ngladeni sikil liya, nanging menehi conto carane bisa urip. Andhap asor terus-terusan lan golek cara kanggo ngladeni. Mbantu kita nrima kasunyatan, yaiku berkat sih-rahmat saka Gusti, kita dadi kapal-kapal, wadhah lan wakil ing jagad iki. Ibu Teresa minangka conto "andhap asor aktif". Dheweke kandha yen dheweke ndeleng pasuryane Gusti Yesus ing pasuryane saben wong sing nulungi. Kita bisa uga ora bisa diarani dadi Ibu Teresa sabanjure, nanging luwih becik prihatin karo kabutuhan manungsa. Nalika kita digodha supaya ora ngeling-eling awake dhewe, luwih becik ngelingake tembung saka Uskup Agung Helder Camara: "Nalika aku tampil ing acara umum lan para pamirsa sing gedhe banget, aku banjur mratobat menyang Kristus lan kandhaa marang Gusti: Dhuh Gusti, sampeyan bakal lumebet ing Yerusalem! Aku mung kuldi sethitik sing ditunggangi ».        

dening Gordon Green


pdfPenggalian Raja Salomo yaiku 22