Lazarus, metu!

Akeh sing ngerti crita: Yesus mundur saka Lazarus. Iku minangka mukjijat sing luar biasa sing nuduhake yen Gusti Yesus duwe daya kanggo mundhakaken kita saka ing antarane wong mati. Nanging crita ngandhut luwih akeh lan Yohanes nyakup sawetara rincian sing uga duwe makna sing luwih jero kanggo kita saiki. Aku ndedonga yen aku nuduhake sawetara pikirane karo kowe, aku ora nglakoni sejarah sing salah.

Ayo menehi tandha ing cara Yohanes nyritakake crita iki: Lazarus ora mung wong ing Yudea - dheweke dadi sadulure Marta lan Maria, Maria sing disenengi dening Gusti Yesus. Para sadulur nimbali Yesus: "Gusti, lah, sing sampeyan tresnani lara." (Yokanan 11,1: 3). Kanggo aku, iki keprungu kanggo pitulung, nanging Gusti Yesus ora teka.

A wektu tundha sing disenengi

Punapa panjenengan rumangsa manawa Gusti nundha wangsulanipun? Mesthi kedadeyan kasebut marang Maria lan Marta, nanging wektu tundha kasebut ora ateges Yesus ora seneng karo kita. Nanging, tegese duwe rencana liyane amarga dheweke bisa ndeleng barang sing ora kita deleng. Kaya ngono, Lazarus saiki wis tiwas nalika para utusan tekane Gusti Yesus, nanging, Yesus ujar manawa penyakit iki ora bakal mati. Apa dheweke salah? Ora, amarga Yesus bisa ndeleng ngluwihi pati lan ing kasus iki, dheweke ngerti manawa pati ora bakal dadi akhir crita. Dheweke ngerti manawa tujuane yaiku ngluhurake Gusti Allah lan putrane (V. 4). Nanging, dhèwèké nggawé para murid mikirké Lazarus ora bakal mati. Iki uga minangka pelajaran kanggo kita, amarga kita ora ngerti apa sejatine Gusti Yesus.

Rong dina mengko, Gusti Yesus kaget para sakabate kanthi saran supaya bali menyang Yudea. Dheweke ora ngerti sebabe Yesus kepengin bali menyang zona bebaya, mulane Gusti Yesus mangsuli kanthi komentar teka-teki babagan mlaku-mlaku ing cahya lan wiwitan pepeteng (Vv. 9-10). Banjur dheweke ngandhani yen dheweke kudu lunga kanggo ngunggahake Lazarus.

Murid-murid kasebut nate migunakake ciri-ciri misterius sawetara komentar Yesus, lan nemokake dalan menyang informasi liyane. Wong-wong mau nerangake yen makna harfiah ora bisa dipahami. Yen dheweke turu, dheweke bakal tangi dening awake dewe, jadi ngapa bisa nyebabake nyawane kanthi lunga?

Gusti Yesus nyatakake: "Lazarus mati" (V. 14). Nanging dheweke uga ujar: "Aku bungah amarga wis ora ana". Kenging punapa? "Dadi sampeyan pracaya" (V. 15). Gusti Yesus bakal nindakake mukjijat sing bakal luwih nggumunake tinimbang mung ngalangi wong sing lara. Nanging mukjijat iku ora mung kanggo urip maneh Lazarus - uga ngerti yen kedadeyan udakara 30 kilometer lan apa sing bakal kelakon ing ngarepe.

Dheweke duwe cahya yen ora bisa ndeleng - lan cahya iki ngumumake marang pati dhewe ing Yudea - lan kebangkitan dhewe. Dheweke ana ing kontrol penuh acara kasebut. Dheweke bisa nyegah supaya dijupuk yen dheweke wis pengin; Dheweke bisa mandheg ing pangadilan siji tembung, nanging ora. Dheweke mutusake kanggo nindakake apa kang wis teka ing bumi.

Wong sing nguripake wong mati bakal menehi urip maneh marang wong, amarga dheweke nduweni kuwasa marang pati, malah mati dhewe. Dheweke teka ing bumi iki minangka wong sing mati kanggo mati, lan ing glances pisanan minangka tragedi ing kasunyatan kanggo kawilujengan kita. Aku ora pengin nyatakake yen tragedi apa wae sing kedadeyan wis direncanakake utawa apik dening Gusti Allah, nanging aku percaya yen Gusti Allah bisa nggawa becik saka piala lan dheweke ndeleng kasunyatan sing ora bisa.

Dheweke katon ngluwihi pati lan tuane acara sing ora kurang saka saiki - nanging asring ora katon kanggo kita kaya para murid ing John 11. Kita ora bisa ndeleng gambar amba lan kadhangkala kita kesandhung ing peteng. Kita kudu ngandel marang Gusti Allah supaya nindakake samubarang kanthi cara sing paling apik. Kadhangkala kita bisa nemu cara kerja luwih becik, nanging asring kita kudu nggawa dheweke menyang lantai.

Gusti Yesus lan murid-muridé lunga menyang Betania lan ngerti yèn Lazarus ora suwi suwé. Ucapan panguburan wis dikirim lan panguburan wis suwe - lan pungkasane dhokter kasebut liwat! Marta ujar, mbok menawa kanthi rada putus lan lara: "Gusti, yen sampeyan wis ana ing kene, sadulurku ora bakal tiwas" (V. 21). Aku nimbali sampeyan sawetara dina kepungkur lan yen sampeyan wis tekan, banjur Lazarus isih urip. Nanging Marta duwe pangarep-arep sing rada cerah - sithik sithik: "Nanging saiki aku ngerti: Apa sing sampeyan panjaluk saka Gusti Allah supaya kita menehi sampeyan" (V. 22). Mungkin dheweke mikir manawa njaluk kebangkitan mesthi saya wani, nanging dheweke nuduhake apa wae. "Lasarus bakal urip maneh," ujare Gusti Yesus lan Marta mangsuli: "Aku ngerti yen dheweke bakal urip maneh" (nanging aku ngarep-arep soko sekedhik). Yésus kandha, "Iki apik, nanging apa kowé ngerti yèn aku wungu lan urip? Wong sing pretyaya marang Aku ora bakal mati. Apa sampeyan mikir? » Marta banjur ujar saka salah sawijining pernyataan iman sing paling apik ing saindenging Kitab Suci: "Ya, aku percaya yen Sampeyan iki Putraning Allah" (V. 27).

Urip lan wungune mung bisa ditemokake ing Kristus - nanging apa kita bisa percaya saiki apa sing diomongake Gusti Yesus? Apa kita percaya tenan yen "sapa sing manggon ing kono lan percaya marang aku ora bakal mati?" Muga-muga kita kabeh bisa ngerti iki luwih apik, nanging aku ngerti manawa dina kebangkitan kita bakal duwe urip sing ora bakal mungkasi.

Ing jaman iki, kita kabeh mati, kaya Lazarus lan Yesus "kudu nangekake kita." Kita tiwas, nanging kanggo kita sing dudu crita pungkasan, kaya sing dudu pungkasane crita babagan Lazarus. Marta lunga njaluk Maria lan Maria marani Gusti Yesus kanthi nangis. Gusti Yesus uga nangis. Napa dheweke nangis nalika wis ngerti Lazarus bakal urip maneh? Napa John nulis bab iki nalika John ngerti manawa kabungahan kasebut "ana ing sacedhake"? Aku ora ngerti - aku ora ngerti kenapa aku nangis, sanajan ana kesempatan.

Nanging aku pracaya pernyataan iku oke kanggo nangis ing panguburan sanajan kita ngerti wong sing bakal wungu kanggo urip immortal. Gusti Yesus janji yen kita ora bakal mati nanging pati isih ana.

Dheweke isih dadi mungsuh, pati ing jagad iki isih ana sing ora bakal ana ing kalanggengan. Sanajan kabungahan abadi iku "meh padha wae", kita uga kadang ngalami rasa susah banget, sanajan Yesus tresna karo kita. Nalika nangis, Yesus nangis bareng. Dheweke bisa ndeleng rasa sedhih ing jaman iki, kaya ngono dheweke bisa ndeleng kabungahan mengko.

"Angkat watu iku," ujare Gusti Yesus, lan Maryam nuli ngendika: "Ana bau busuk amarga wis patang dina."

Apa ana ing urip sampeyan sing bau, sing ora bakal kita kepengini Yesus mbabarake "kanthi muter watu kasebut?" Bisa uga ana prekara sing kaya ngono ing urip saben wong, sing luwih becik didhelikake, nanging kadang-kadang Yesus duwe rencana liyane amarga dheweke ngerti babagan perkara sing ora kita ngerti lan kita mung kudu ngandel. Mula, watu kasebut digulung lan Gusti Yesus ndedonga banjur bengok: "Lazarus, metu!" "Lan almarhum metu," lapor Johannes - nanging dheweke sejatine ora pati. Dheweke diikat nganggo kain kuburan kaya wong mati, nanging dheweke lunga. "Ngeculake ikatane," ujare Yesus, "banjur dililani lunga!" (Vv. 43-44).

telpon Gusti Yesus uga dadi metu ing karohanen mati dina iki lan sawetara wong krungu swarané lan metu saka kubure - padha metu saka stench, padha metu saka pikiran mentingake awake dhewe sing ndadékaké pati. Lan apa sampeyan kudu? Padha mbutuhake wong kanggo mbantu wong-wong mau bisa nyingkirake kuburan, nyingkirake cara-cara lawas sing gampang banget. Iki minangka salah sawijining tugas pasamuan. Kita mbantu wong mindhah watu, sanadyan mbengung, lan kita mbiyantu wong sing nanggepi pandharo Gusti Yesus.

Apa sampeyan ngrungokake panggilan Yesus kanggo marani? Wayahe metu "kuburan" sampeyan. Apa sampeyan ngerti wong sing diarani Yesus? Wayahe kanggo mbantu dheweke mbalek watu. Iki minangka sing kudu dipikirake.

dening Joseph Tkach


pdfLazarus, metu!