Pungkasan Pungkasan Yesus

yesus nedha bengi pungkasan Iki mestine minangka panganan pungkasane bareng karo Gusti Yesus sadurunge tiwas, nanging para murid ora ngerti. Dheweke mikir yen mangan bareng kanggo ngrayakake acara-acara sing kepungkur sadurunge ora ngerti manawa ana prekara sing luwih gedhe. Acara sing ngrampungake kabeh sing dituduhake sadurunge.

Peteng kuwi pancen aneh banget. Ana prekara sing salah, para sakabat ora bisa ngira-ngira. Pisanan, Gusti Yesus wisuh sikil, nggumunake lan nggumunake. Mesthi, Yudea minangka wilayah sing garing lan bledug ing njaba musim udan. Malah siswa sing wis darmabakti ora bakal mikir babagan ngumbah sikil guru. Pétrus ora pengin ngerti manawa gurune wisuh ngumbah sikilé nganti Yésus nerangake tujuan proyek iki.

Sedhela, Gusti Yesus katon adoh nalika dheweke ngandhani yen ana salah siji saka wong-wong mau. Apa? Saking pundi? Apa? Sadurunge dheweke bisa mikir maneh, dheweke ujar manawa dheweke bakal diluhurake Gusti Allah karo bapakne lan dheweke bakal nilar kabeh.

Banjur nglajengake: Aku menehi dhawuhe anyar, tresna-tinresnan kaya aku tresna marang kowe! Saiki dheweke ngerti yen tembung kasebut abot. Nresnani Gusti Allah kanthi gumolonging ati lan pepadhamu kayadene awakmu dhewe, nanging apa sing dingandikakake Yesus iku anyar. Petrus asring angel ditresnani. Yohanes ora diarani putrane gludhug; Thomas ndangu kabeh lan Yudas nuli ndhaptar daftar dhuwit kanthi curiga. Katresnané siji lan liyane digandhengake karo katresnaning Gusti Yesus. Iki misale jek inti saka apa sing dikarepake. Ana akeh maneh. Gusti Yesus nyeluk kanca-kancane, nanging ora nganggep dheweke dadi abdine utawa pandhereke.

Dheweke mangan mangan wedhus panggang, herbal pait lan roti, banjur ndedonga kanggo mèngeti kawilujengane Gusti Allah sing gedhe ing sejarah bangsa Israel. Ana ing wayah sore, Gusti Yesus banjur tangi lan nindakake babar pisan sing ora dikarepke. Roti mau banjur nyuwil roti, banjur dikandhani. Dheweke njupuk anggur lan ngandhani manawa ana cangkir saka Prajanjian Anyar ing getih. Nanging dheweke ora ngerti perjanjian anyar, iku pancen apik tenan.

Gusti Yesus ngandika marang Filipus: Yen sampeyan ndeleng Aku, sampeyan ndeleng bapakne. Ngomong maneh? Apa aku krungu? Dheweke terus: Aku iki dalan, sing bener lan urip. Banjur negesake maneh yen dheweke nilar dheweke, nanging ora ninggalake dheweke minangka anak yatim. Dheweke bakal ngirim dheweke comforter liyane, penasihat, supaya bisa bebarengan. Wangsulané: Dina iki kowé bakal weruh, yèn Aku ana ing Bapaké, kowé ana ing Aku lan aku ana ing kowé. Iki minangka teka-teki sing ngatasi saben nelayan puisi.

Apa waé sing wutuh, dheweke nggawe sawetara pratelan sing nggumunake babagan Roh Suci ing wong Kristen. Dheweke nyaritakake kasunyatan kasebut karo kesatuan bapak karo putra lan dheweke. Dheweke isih kaget nalika ngarani Yesus dadi Putraning Allah sajrone pakaryane. Dheweke nerangake marang dheweke, yen para murid dheweke melu sesambungan karo putra kasebut minangka putra ing hubungane karo bapak, lan ana hubungane karo katresnan kanggo dheweke.
Metaphor pakebonan anggur, anggur lan anggur isih urip. Dheweke kudu urip lan urip ing Kristus, kaya cabang ing wit anggur kasebut duwe urip. Gusti Yesus ora mung menehi pesenan utawa conto, nanging menehi hubungan sing akrab. Sampeyan bisa tresna carane nggawe kanthi nuduhake urip lan katresnan karo bapak!

Kados pundi kados pundi bilih Gusti Yesus ngendika manawa ngerteni Rama lan Sang Rama iku urip langgeng. Gusti Yesus ndedonga kanggo para sakabat lan kabeh sing bakal ngetutake. Donga iki babagan kesatuan, dadi siji karo dheweke lan Gusti Allah Sang Rama. Dheweke ndedonga karo bapak supaya dheweke bisa dadi siji, kaya dheweke ana ing siji.

Ing wengi iku, dheweke bener-bener dikhianati, diculik dening para prajurit lan pejabat, salah, dikalahake ing sidang pseudo, lan pungkasane dheweke dibanting lan diserahake menyang panyaliban. Iku jenis paling ala pati kanggo kriminal. Pangarep-arep lan impen para sakabehe wis dirusak lan dirusak. Rampung banget, dheweke mundur menyang kamar lan ngunci lawang.
Mung para wanita mung menyang kuburan esuk, esuk lan kremet, nanging mung nemu kuburan sing kosong! Malaékat takon apa sebabé padha nggolèki urip ing antarane wong mati. Pangandikané: "Yésus wis wungu, wis urip!" Muni apik tenan kaya ngono. Ora ana tembung sing bisa nerangake. Nanging siswa lanang mung ora percaya nganti Gusti Yesus kanthi temenan ajaib ing sarirane kanthi sarat. Dheweke mberkahi dheweke kanthi salam: "Tentrem anaa ing kowe!" Yesus ngucapake tembung sing ngarep-arep: "Nampa Roh Suci". Janji iki tetep. Liwat gabungan karo manungsa, liwat awake dhewe dadi manungsa lan nampa dosa kabeh manungsa tumrap awake dhewe, dheweke tetep nyambung karo dheweke ngluwihi mati. Janji kasebut tetep urip anyar, amarga dheweke entuk dalan kanggo rekonsiliasi, kawilujengan, lan katrampilan kanggo manungsa ing hubungane karo Rama liwat Roh Suci. Gusti Yesus sing wungu nawakake kabeh wong kesempatan kanggo langsung melu ing komunitas Trinitas.

Gusti Yesus ngandika marang wong-wong mau: Kaya Sang Rama ngutus Aku, Aku uga ngutus kowe. Murid-murid sing sepisanan nindakake mung ing sih-rahmat lan gandhengane Roh, bungah lan matur nuwun lan ndedonga, padha martakake kabar Injil Yesus sing wis tangi lan urip anyar ing Prajanjian Anyar, urip ing Yesus Kristus.

Para pamaca ingkang kinurmatan, lumantar Roh Suci, sampeyan bisa duwe hubungan sing padha karo putrane karo bapak. Urip ing katresnan. Dheweke mberkahi dheweke kanthi kesatuan Allah, sesambungan karo wong lan karo Gusti Allah sing dadi telas ing salawas-lawase.

dening John McLean